2009-02-18

Vad är på gång i Europaparlamentet?

Europaparlamentets (tyvärr rätt lättviktiga) utskott för de mänskliga rättigheterna har antagit en initiativrapport om internet, integritet och övervakning.

Den verkar, till en början, rätt lovande. Piratpartiets Rick Falkvinge utropar "Sensation! EU kräver: droppa FRA, droppa Ipred". Den socialdemokratiska EP-ledamoten Inger Segelström skriver i ett pressmeddelande "Skarp uppmaning från Europaparlamentet till den svenska regeringen - FRA-lagen måste ändras".

Det kan vara något åt det hållet. Men än är det för tidigt att ropa hej...

När jag försöker pussla ihop rapporten och de ändringar som gjordes i utskottet får jag en obehaglig känsla att man stannar strax innan IPRED1, teledatalagringen, avstängning av fildelare från nätet, internetfiltrering och FRA.

Det finns en del vackra skrivningar i dokumentet. Men det går inte att säga något säkert innan vi har det justerade protokollet.

Och om det skulle vara julafton för oss integritetsvänner – vad kommer att hända då? Kommer Europaparlamentet, som ju står bakom mycket av eländet i integritetsfrågorna, att säga "Oj, förlåt!" och göra helt om? Det verkar inte riktigt troligt. Och kommer till exempel fransmännen, som är drivande på den onda sidan, verkligen att lägga sig platt? Jag skulle knappast tro det.

Dessutom är själva rekommendationerna till ministerrådet mer en önskan om "harmonisering" och överstatlighet än ett utstakande av färdriktningen.

Det finns som sagt bra saker i rapporten. Och den har ett stort symbolvärde. Men den går inte att analysera på allvar innan det slutliga protokollet ligger på bordet. (Mycket kan ibland hända på vägen dit.) Och sedan är frågan, som sagt, om den kommer att flyga i plenum. Och om ministerrådet alls tänker ta någon notis om den...

Vi är många som följer det här. Låt oss hoppas på det bästa. Men vi får för den sakens skull inte sänka garden för ett ögonblick.

3 kommentarer:

  1. Medina är en INI-rapport. Lambrinidis är en INI-rapport. Båda är PSE. Båda är jurister. Showdown !!! :-)

    Se nu till att få Hökmark att flytta på Medina till andra sidan telekompaketet så blir allt bra.

    Eller bättre iallafall.

    SvaraRadera
  2. Måste du prata så kryptiskt?

    Vad är INI?
    Vad är PSE?

    SvaraRadera
  3. Det är bara propaganda-kosmetika inför EU-valet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.