2009-02-17

Onsdag: Kårobligatoriet i riksdagen

I morgon, onsdag den 18 februari, skall riksdagen åter rösta om kårobligatoriet.

Frågan är om studenter på landets universitet och högskolor skall vara tvingade att gå med i studentkåren för att få delta i undervisningen.

En rimlig ståndpunkt är att man skall respektera föreningsfriheten – och inte tvinga någon att gå med i en förening.

Förra mandatperioden föll ett avskaffande av kårobligatoriet på att två borgerliga riksdagsledamöter – moderaten Lennart Hedquist och folkpartisten Cecilia Wikström – röstade med (s). (De borgerliga och (mp) hade då en uppgörelse om att avskaffa obligatoriet.)

Nu blir det spännande att se vad som händer i morgon.

Läs mer på Fytne.nu»

Uppdatering: Ärendet finns inte på onsdagens lista, utan verkar ha blivit uppskjutet. Återkommer när jag vet mer (och varför).

15 kommentarer:

  1. Varför kan de inte rösta så där fritt i viktiga frågor som t ex IPRED, FRA eller Datalagring?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Tack för informationen, jag hade helt missat det trots att jag börjar på universitet till hösten. Hoppas verkligen på ett avskaffande...

    Om det röstas igenom, när avskaffas det då? 1/1 2010?

    SvaraRadera
  4. De NYA moderaterna skulle väl kunna förväntas vara för kårobligatoriet eftersom det står för en kollektivistisk människosyn, är antiliberalt, är sossarnas ståndpunkt och gynnar vänstern.

    Statsministern:
    - Vi har inte ambitionen att vara det parti vi en gång var.

    SvaraRadera
  5. SKA det verkligen röstas imorgon? Står inget på varken riksdagens eller regeringens hemsida om denna omröstning. Är det en senkommen smygare eller har du missuppfattat saken? Hörde senast idag att det skulle dröja. Andrahandskälla visserligen, men ändå…

    Problemet är väl annars skattereglerna för nationerna i Uppsala och Lund, samt vartifrån man ska ta pengarna för att finansiera kårerna. Så sent som i fredags visste inte Leijonborgs statssekreterare inte hur detta skulle lösas (eller han ville inte berätta det, min tolkning är att frågan fortfarande måste lösas). Någon som har läst proppen?

    SvaraRadera
  6. En rimlig lösning skulle väl vara att alla kårmedlemmar får ett fint litet medlemskort (eller annan form av bevis) som skall visas upp för att delta i vissa kåraktiviteter.

    Är man en festprisse blir medlemskapet ett obligatorum medan de bakåtdragna kan lugnt behålla sina pengar.

    SvaraRadera
  7. Sakta i backarna nu. Hur solidariskt vore det om endast festprissarna betalade kalaset? Jag tror det råder politisk konsensus i att alla ska med, oavsett om det gäller kårandan eller om det gäller FRA.

    /Smen

    SvaraRadera
  8. Varför är det ett obligatorium från början? Finns det en anledning (rimlig såväl som orimlig)?

    SvaraRadera
  9. Anledningen till obligatoriet är för att ge pengar åt politikeradeln i början av deras karriärer.
    Det är knappt någon som röstar i kårvalen (10%?) men alla måste vara med och betala.

    SvaraRadera
  10. Argumenten kårerna använder är att pengarna används till "studentinflytande"...

    Kan man, bör man som student åtminstone uppmuntra sin kår att lämna sveriges förenade studentkårer så slipper man iallafall en byråkratisk moneysink.

    SvaraRadera
  11. "Klibbnise - Är man en festprisse blir medlemskapet ett obligatorum medan de bakåtdragna kan lugnt behålla sina pengar."

    Kårerna har minimalt att göra med festande studenter. Här på LTU har de relativt stort inflytande för att kunna representera studenterna i studierelaterade frågor.

    Hur stort inflytande man har på andra skolor vet jag dock inte.

    SvaraRadera
  12. Hur har dom löst detta i andra länder? Hur har dom det ordnat där?
    förmodligen inte ens i närheten av hur vi har ordnat det i Sverige, vågar jag gissa.

    Sverige är fantastiskt!


    /LD

    SvaraRadera
  13. kan påpekas att det enligt kårobligatorieutredningen som presenterades förra året är 2 av Sveriges caa 80 studentkårer som bedriver egen fest verkasmhet genom en pubb eller natklubs verksamhet (folk blandar ofta i hop kåren med nationen och studentföreningar som är helt separat organisationer)

    samma utredning påpekade att kårerna nästan uteslutande spenderar pengarna på studiebevakning och att representera studenterna i högskolornas nämnder och styrelser etc etc.

    Om man förövrigt läser propp listan som kommit början av året ser man att regeringen ska presentera ett förslag på avskaffande av obligatoriet den 10e mars.


    utredningne går för övrigt att hitta i PDF format på följande adress.
    http://www.regeringen.se/download/f7faf926.pdf?major=1&minor=97907&cn=attachmentPublDuplicator_0_attachment

    SvaraRadera
  14. Jag har pluggat på SU, HHS, KTH mm i Stockholm och det vanligaste arrangemanget var att kåren hade ett programutskott (PU) eller liknande som ordnade fester, pubar osv.

    Detta, PU, var inget som var frivilligt att vara med i utan ingick som en del av kårmedlemskapet. Vet inte vad de som ovan skriver att kårer inte ägnar sig åt festverksamhet har fått sin kunskap från. Åtminstone i Stockholm, Sveriges största studentstad, stämmer inte deras påståenden.

    SvaraRadera
  15. Anonym 13:35:
    Vem har sagt att det inte är inblandat något om festligheter? Vad jag sa var minimalt, och då avses hela verksamheten.

    Du kanske kan redogöra för hur mycket av budgeten eller arbetet av den betalda delen av kåren som gick till PU/festligheter?

    De kanske till och med gick plus i kassan, och i så fall, är det negativt tillskott?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.