2009-03-16

ACTA: Intrigen tätnar

I USA hemligstämplar Vita Huset delar av det material som rör ACTA-avtalet – med hänvisning till den nationella säkerheten. Länk»

Nationell säkerhet?

Det låter som om myndigheterna plötsligt har insett att de kan hitta mer än bara fildelad musik genom att låta tullen rota igenom folks datorer, MP3-spelare, digitalkameror och minnepinnar.

Sätt sedan detta i relation till all information som kan tänkas vara olaglig, suspekt eller betraktas som klandervärd att inneha i till exempel USA, England eller Frankrike.

Så, min herre ifrågasätter Turkiets folkmord på armenier? Följ med här!

Vi ser att ni är drogliberal... Då tar vi fram plasthandskarna!

Ser man på, ett foto med en engelsk Bobby! Det är olagligt. Det blir rättssak!

En PDF med politiskt material som kan hota ordningen här i landet! Upp mot väggen!

Listan kan göras väldigt lång.

Och samtidigt som allmänheten, media och de flesta parlamentariker vägras insyn i ACTA-förhandlingarna – så lämnar USA ut just denna information till företrädare för upphovsrättsindustrin.

Man döper om ett
särintresse till rådgivare och ger dessa människor så väl tillgång till förhandlingsmaterialet som möjlighet att påverka besluten. Länk»

Läs för övrigt denna relaterade bloggpost hos Rasmus på Copyriot. Han skriver om ACTA, IPRED och korporativismen.

6 kommentarer:

 1. Finns det fortfarande någon som anser att Obama är en förändring till det bättre?

  SvaraRadera
 2. Vad Bamma? Viri och Trojaner...

  SvaraRadera
 3. Efter Bush kan "nationell säkerhet" betyda vad tusan som helst.

  Det är säkert väldigt bekvämt att gömma sig bakom hemligstämplar.

  Men det är inte särskilt troligt att presidenten har haft med saken att göra. Det här är troligen nåt som nån tjänsteman som har hanterat och så har avdelningschefen skrivit på.

  Det här är tanten:

  http://www.ustr.gov/Who_We_Are/Bios/Carmen_Suro-Bredie.html?ht=

  http://www.hispanicbusiness.com/news/2005/3/28/global_trader.htm

  SvaraRadera
 4. mm rådgivare, vad konstigt att alla rådgivare råkar vara lobbyister för film industrin. Denna lag platsar i top tio mest köpta lagar. Undrar hur mycket det kostade.

  SvaraRadera
 5. Heh, egentligen behöver väl inte USA ACTA per se, eftersom dom ju redan har rätt att låta dig vänta i timmar, innan tullen slash flygplatspolisen slash säkerhetstjänsten, och FBI, gått igenom allt och allting, (anal-probe inkluderat), ifall man score:ar tillräckligt många poäng i den "dator" som till punkt och pricka talar om vilken hotnivå man ligger på.

  ACTA kanske bara är till för att USA och England inte ska känna sig allt för ensamma med sina lite väl tilltagna integritets intrång. Då kan dom ju liksom peka på "alla" andra länder som minsann gör likadant. :p

  //ST

  SvaraRadera
 6. ACTA tillsammans med direktivet från EU-kommissionen att förlänga upphovsrätten till verk i ytterligare 45 år är två frågor som borde uppröra svenska folket mer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.