2009-03-04

Att göra! I dag!

Uppdaterad – se notis på slutet!

Den så kallade
Medina-rapporten ligger, som jag tidigare berättat, nu på Europaparlamentets bord.

Den är ett försök att förekomma behandlingen av telekompaketet – med ett nytt försök att fatta beslut om avstängning av fildelare från nätet. Avstängningen skall så fall skötas av internetoperatörerna, på uppdrag av nöjesindustrin. Utan rättslig prövning. Och utan möjlighet för den drabbade att överklaga.

Beskedet från utskottets kansli och från socialisterna är att den kommer att skjutas upp till efter valet. Vilket vore bra. Först bör parlamentet behandla telekompaketet – om vi vill undvika ett avstängningsbeslut.

Men det finns anledning att vara orolig. Beskedet är viserligen att Medina-rapporten kommer att skjutas upp, session för session till efter valet. Men det finns många som drar åt motsatt håll – och ändå försöker få upp den på banan igen, så snart som möjligt.

Vid lunchtid i morgon, torsdag, träffas parlamentets gruppledare. Då kommer frågan upp igen.

Det är klart att de gröna, vänstern och socialisterna vill skjuta upp behandlingen. Från liberalerna verkar det just nu inte gå att få något vettigt besked. Och den konservativa gruppen, EPP-ED, verkar dra benen efter sig. (Vilket borde irritera en del av dess ledamöter, till exempel svensken Christofer Fjellner (m) – som ju tagit strid mot en avstängning.)

Hör av dig till de borgerliga svenska ledamöterna i Europaparlamentet.

Be dem att lobba för att Medina-rapporten skjuts upp och behandlas efter telekompaketet.

De två beslut i följd som parlamentet har fattat om att fildelare inte skall stängas av från internet (i vart fall inte med mindre än en föregående rättslig prövning) bör ligga fast.

Detta kan svenskarna påverka! Just nu!

Det vore dumt att chansa och lita blint på de besked som vi hitintills har fått. De börjar kännas skakiga. De skulle mycket väl kunna vara en dimridå, ett medvetet försök att vilseleda motståndarna.

Uppdatering: Medinarapporten är nu borta från föredragningslistan för nästa session. Den kan dyka upp igen till andra sessionen i mars eller senare. Men det verkar som om uppmärksamheten – i kombination med nervositet inför det kommande valet – fått EP att lägga Medina på is tills vidare. Tack, alla som hjälpt till att bullra! Läs mer hos Erik Josefsson.»

5 kommentarer:

  1. Spelar väl ingen roll när den voteras, om ledamöterna röstar rätt. Vid det här laget torde de flesta veta vad rapporten innehåller och då får de väl rösta som de gjort tidigare.

    SvaraRadera
  2. Nja.

    Det pågår en hel del inpiskning i sakfrågan i EPP. Och liberalerna känns inte helt förutsägbara. Plus att socialisterna är smått opålitliga i dessa frågor.

    En enda kompromiss (som kan handla om något helt annat) kan räcka för att köpa över tillräckligt många till avstängningslägret.

    Mycket bättre om parlamentet kan luta sig mot de två tidigare besluten än att behöva köra allt ett varv till.

    SvaraRadera
  3. Att det skjuts upp till efter valet kommer ju bara att betyda att de flesta partier och kandidater avstår från att ta ställning, varefter de röstar igenom förslaget direkt efter valet. Fyra år senare är frågan glömd, eller snarare begravd av ännu värre förslag (som också kommer att skjutas upp till efter det valet o.s.v.)

    Att "skjuta upp det" är det värsta möjliga. Det kastrerar väljarna.

    SvaraRadera
  4. Vad jag inte förstår är hur dom har tänkt att polisa detta med att stänga av användare från Internet.

    På ISP sidan så skulle det ju behövas ett förbud mot att en avstängd användare inte söker sig till en konkurrerande ISP. Om det inte görs, så faller ju hela poängen med att stänga av folk från Internet.

    Själv har jag som mest haft tre olika ISP:er samtidigt till det fasta nätet. Samtidigt som det funnits access via uppringt också. Och sen via 2G och 3G på mobila nätet.

    Men rent praktiskt, och helt utan att blanda in en ISP direkt, så finns access till Internet via öppna trådlösa nät. Samtidigt är bredbands hastigheterna så pass höga att det via hastigheten, s.a.s, inte märks, man måste i stort sett alltid gräva ner sig logfilerna för att se sånt idag. Men denna mindre legala accessen, kommer att bli mer legal.

    Blir vänner eller grannar avstängda från alla ISP:er, så kommer ju den mindre legala accessen att öka, på pseudo legal väg, dvs det må vara mot en ISPs regelverk eller t o m olagligt, men det kommer bli jävligt svårt att polisa att folk villigt låter avstängda accessa Internet via deras trådlösa nät, speciellt med hjälp av anonymiseringstjänster (fast dom lär väl olaglig förklaras dom med, för det är väl bara pirater som använder sånt, typ.)

    För att en avstängning ska ha effekt så måste den ju vara total, så vilken effekt kommer en "avstängningsparagraf" ha när den inte ens kommer att ha en effekt på ens pedosar (allmänheten skulle ju också då behöva informeras om vilka dom är, och varför dom inte ska ge access till dessa)?

    Men även om avstängningen blir total för personer, så kommer mer eller mindre skrupelfria personer kunna kapitalisera på det, dvs en veritabel svart marknad kommer att uppstå, en svart Internet access marknad, som blir mer lukrativ ju fler som blir avstängda. Således, dom man vill åt, kommer man inte åt, så dom kommer ju inte att lida direkt. Istället kommer mer eller mindre hederligt folk bli lidande ... som vanligt.

    Konkurrensen bland ISP:er kommer antagligen bli sne-vriden den med.

    //ST

    SvaraRadera
  5. Ang. konkurrensen bland ISP:er så kommer ju det bli som det redan blivit i USA, att speciellt små kommer att få svårt att hävda sig då dessa saknar dom skattkistor som krävs för mer kvalificerade juristsmurfar. Samtidigt som dom redan stora kommer att kunna göra som t ex AT&T gjorde: kapitalisera på NSAs avlyssning, hade dom inte gjort det hade dom ju inte bistått NSA med hjälp direkt.

    Dvs konkurrensen kommer att hamna bland dom som har råd, och har duktiga jurister, att dribbla runt avstängningslagen, istället för dom som har den bästa tekniken, och/eller billigaste priset.


    //ST

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.