2009-03-03

En helt ny spelare i EU-valet

Här är sensationen som kan komma att ställa hela EU-valrörelsen på huvudet:

Libertas – som var aktiva i nej-kampanjen till EU-fördraget på Irland – ställer upp i EU-valet.

I Sverige!

Detta är oerhört intressant. Libertas är en betydligt mer potent EU-kritisk rörelse än till exempel Junilistan.

Det står även klart att Libertas kommer att ställa upp i EU-valet i England och Polen. Och de är på gång i flera andra länder.

Läs mer»

Libertas hemsida»

29 kommentarer:

 1. Och vilka skall ställa upp för Liberatas? Jag skulle tro att Junilistan redan sugit upp alla rimliga EU-kritiker.

  Vila är kvar? Katz själv? Per Garthon? Det avhoppade haveristspråkröret från Junilsitan Åsa Petersson eller vad hon hette?

  SvaraRadera
 2. En tjej sprang runt på t-centralen i fredags för dem och försökte få folk att skriva på en list så de kunde få registrera partibeteckningen. "Skriv på om du vill ha mer demokrati i EU" var hennes argument. Seriöst. Lurade en stackars SL-kille att skriva på fast jag inte fattad vad de står för. Seriöst...men tjejen var söt, så man kunde ju skrivit på bara därför...

  SvaraRadera
 3. Jag hörde om det på nyheterna för några veckor sedan. Någon EU-byråkrat från kommissionen som intervjuades var upprörd eftersom han var rädd att de skulle få kampanjbidrag för att sprida lögner om EU.

  SvaraRadera
 4. Hela EU-etablissemanget tycks hata dem.

  Det är ett bra tecken.

  Nu gäller det att reda ut om de är kufar eller inte.

  SvaraRadera
 5. Innan vi börjar jubla över denna "sensation som kan komma och ställa hela EU-valrörelsen på huvudet", så kanske vi borde läsa på lite.

  Det är ingen dum idé att börja här:

  Naïve or just plain arrogant

  Mr Ganley Declan did not answer the question, possibly because he was too busy assuring everyone that he was not a withdrawalist, not a revolutionary and not a eurosceptic.

  Hmmm...Mr Declan verkar lika lite som Junilistan förstått hur EU fungerar. Ytterligare ett falskt vårtecken bland alla de övriga...

  SvaraRadera
 6. Det tycks av Pelotards länk att döma som om Declan är EU-federalist, bara inte för Lissabonfördraget.

  Verkar snurrigt.

  SvaraRadera
 7. Har de föresten några kandidater?

  SvaraRadera
 8. Jag är lite rädd för att liberala och EU kritiska röster får något av en doft av Life of Brian's olika motståndsgrupper: "Peoples Front of Judea", "The Judean People's Front", "The United Judean People's Front" osv osv..
  De kritiska rösterna är redan splittrade mellan mainstream partierna, och mer kommer därtill i form av junilistan, piratpartiet, libertas m fl.

  Är sammarbete så svårt för oss kritiker? Vore det inte en poäng att slå sina säckar samman?

  SvaraRadera
 9. Tänk om Ganley hade valt att stödja Junilistan istället. Då hade etablissmanget nog skitit i brallorna

  SvaraRadera
 10. Declan sade vid sitt besök i IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet för två veckor sedan att han är "Pro Europe". Han har egentligen inga invändningar mot Lissabonfördraget, mer än under vilka former det tycks antas.

  SvaraRadera
 11. Libertas är superfederalister. Också en sorts EU-kritiker i och för sig.

  SvaraRadera
 12. Illa. Det är betydligt viktigare för demokratin i världen och Europas framtid att Piratpartiet kommer in i EU-Parlamentet.

  SvaraRadera
 13. Nämnde inte Alexander Bard något om när han besökte Malou von Sivers att han hade blivit folkpartiets internationella ansikte utåt och gått med i Liberati, med starka kopplingar til internet?

  Eller kanske jag hörde fel.

  SvaraRadera
 14. Populisten och karriäristen Jesper Katz hoppar då verkligen från tuva till tuva.

  Vem i Sverige vill rösta på ett parti som styrs av en irländare från Irland?

  Nä, det blir Junilistan för min del i alla fall.

  SvaraRadera
 15. Leif, Liberati är en organisation som startats av hr. Bard. Det är en exklusiv sammanslutning av otroligt intelligenta liberaler utvalda av den kortbyxade titanen själv som ska revolutionera folkpartiet, Sverige och möjligen hela universum.

  Jag såg fö ett inslag om Libertas grundare på "Deutsche Welle", Irländarnas nej till Lissabon var tydligen ett resultat av hans , CIAs och Dick Cheneys lömska spel, inte en man att underskatta alltså.

  SvaraRadera
 16. Det finns sannerligen ingen måtte med vad Cheney hinner med? Många trådar att rycka i.

  Finns det några andra svenskar än Katz med på detta parti?

  SvaraRadera
 17. De verkar ju vara lika mycket för EU som folkpartiet men har synpunkter på hur beslutet kring Lissabonfördraget gick till (vilket nog en del folkpartister också hade).

  Det gör dem knappast till EU-kritiska.

  SvaraRadera
 18. Thomas E: Tackar, man lär sig något nytt varje dag.

  Bard har jag förut bara träffat på en gång ute på en krog vid Stureplan i djupt samspråk med några journalistprofiler, om varför de skulle gå med i hans elitlista. Givetvis i kortbyxor på krogen även fast det var mitt i vintern.

  Überintelligent? Förmodligen för han förde en förvånansvärt redig argumentation.

  SvaraRadera
 19. Synd att inte Junilistan hoppade på detta tåget , då hade deras mandat utökas, alla kan köpas bara moralen i köpet är kantat med äkta vara.
  Svenskarna ska alltid vara så försiktiga. Rädda ställa ut sig,istället blir vi som moralister. Fel om man vill slåss på arenan då gäller det att man går ihop, bildar ett gemensamt motstånd för EU, då blir EU motståndet starkt, ensam i ett litet parti fixar man inte detta om man inte tror att man besitter tronen själv och har halva konungariket med sig. EUmotståndetmåste vara starktför att vinna makten. För ett gemensamt mål.1500 namn är inte dåligt säkert många tunga personer som stiger på detta tåget.

  SvaraRadera
 20. Om Alexander Bard verkligen har kopplingar till det irländska Libertas konkurrerar han med (FP), vilket är grund för uteslutning.

  SvaraRadera
 21. Hoppas att Libertas kommer att reta upp etablissemanget, vi behöver någon som kan och vill förändra, finns många goda namn, som bör finnas på denna lista.
  hälsar dem välkomna .
  En säker röst från mig.

  SvaraRadera
 22. Bard är vad jag hört också. klart intressant

  SvaraRadera
 23. ... mer demokrati i EU ? Det blir nog dagens roligaste, faktiskt.

  SvaraRadera
 24. Eurosceptics are closet europhiles.

  SvaraRadera
 25. Det verkar som Mr Ganley/Jesper Katz har lärt sig av Euro Ja-kampanjens excesser. Fyra snabba kommentarer från någon/några "Anonym" som tycker det ska bli såååå spännande med Libertas.

  Det kan man tycka om man är intresserad av partier som ägnar sig åt politikens motsvarighet till cirkelns kvadratur.

  Från Libertas hemsida: Libertas är inte ett EU skeptiskt parti, vi anser att EU-behövs, men det huvudsakliga målet är att stoppa Lissabonfördraget.

  Jaha, Jesper, och hur hade ni tänkt att stoppa Lissabonfördraget i europaparlamentet som inte har något att säga till rörande avtalen?

  Suck, även om jag inte är förtjust i Piratpartiet så ägnar man sig åtminstone åt en fråga som (i terorien) kan påverkas av MEParna.

  SvaraRadera
 26. Vad står de för då? Jag hittade då inget program på deras hemsida www.libertas.eu

  Jag vill inte vara negativ mot en ny EU-negativ (öhum) politisk kraft. Särskilt inte den som faktiskt bromsade EU-författningens införande!

  Men vad står de för? Vad vill de mer än att inte ha EU-författningen?

  SvaraRadera
 27. "Libertas is a pan-European political movement dedicated to creating a new, democratic, accountable and open European Union."

  Synd bara att demokrati per definition är oförenligt med liberalism.

  Demokrati är att majoriteten betvingar minoriteten.

  Liberalism är frihet från tvång.

  SvaraRadera
 28. Libertas är kritiska mot beslutsprocessen inom EU och menar att alla länder bör få rösta om t.ex. Lissabonfördraget. Däremot är de inte emot makt till EU. Med våra termer är Libertas inte ett EU-kritiskt parti utan ett EU-positivt parti, kritiskt till avsaknaden av en direktdemokrati. Bara önskemålet om ett paneuropeiskt parti visar att det inte är EU-skepsis utan tvärtom - lägg gärna mer makt på EU-nivå men inte utan demokratiska processer. Den varianten har inte funnits och det är därför som alla får svårt med rubriksättningen. Grundaren, Declan Ganley, har med glädje röstat ja till alla de tidigare fördragen.

  SvaraRadera
 29. Jag vet inte ifall ni redan kommit fram till detta, men risken blir ju stor att de eu-kritiska/liberala partierna slår ut varandra, speciellt då Piratpartiet verkar bli ett medelpopulärt alternativ under EU-valet, eventuellt kommer nog Junilistan att få ett gäng röster även denna gång. Partiernas frågor är snarlika (största skillnaden är Junilistan och Liberatas EU-kritik).

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.