2009-03-26

Kan man lita på TT?

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, är fortfarande huvudleden genom det svenska medielandskapet. Det är härifrån som gammelmedia får en stor del av sina notiser och artiklar. Men även nya media hämtar ofta sin information från denna källa. Det som kommer på TT får stort genomslag – snabbt och nästan överallt. Står något i ett TT-telegram, då blir det i princip omöjligt att bemöta.

Men, kan man lita på TT?

Den mediegranskande siten Second Opinion, som fyller en månad i dag, har gjort en granskning. Och det verkar som om det finns skäl att vara kritisk.


När Riksgälden sålde Carnegie gick TT ut med uppgifter som byggde på ren hörsägen.

När TT skrev att var femte person med förtidspension fått sin ersättning felaktigt, då fick vi inte veta att den grupp som granskades inte var representativ utan bestod av misstänkta fuskare.

När TT avfärdade de höga medlemstalen i Piratpartiet med att man kunde anmäla sig genom ett klick på partiets hemsida, då glömde man att tala om att samma sak är möjlig att göra hos (m), (s) och (mp).

I samband med kronprinsessans förlovning påstod TT att en Sifo visade på ett uppsving för monarkin, medan undersökningen i verkligheten visade att det stödet hade minskat.

TT:s nyhet om att 30 procent av de som är på Facebook fått jobberbjudanden den vägen är direkt orimligt.

Och så vidare. Läs mer genom att följa länken ovan.

Nya media och bloggosfären får ofta kritik för dålig research; för bristande källkritik; för att ta lätt på sanningen eller för att tumma på fakta. Den kritiken är inte sällan relevant. Men detta gäller, som vi kan se, även gammelmedias viktigaste informationskälla.

Som nyhetskonsument måste man ifrågasätta allt. Man gör klokt i att söka flera källor. Och man skall hålla i minnet att all information har avsändare – och att alla avsändare har ett syfte med det de berättar.

För att återge ett favoritcitat, som kommer från Radio B2 i Belgrad under oredan där i slutet av förra århundradet "Lita inte på någon! Inte ens på oss!"

13 kommentarer:

 1. Nymedia har dock en stor väsentlig skillnad mot gammelmedia; det finns kommentarfunktioner och rättelserna blir snabba och tydliga

  SvaraRadera
 2. TT ljuger sig blå det finns tom siter som bekräftar deras lögner!

  SvaraRadera
 3. Se gärna på http://tt-kritik.blogspot.com/ för fler exempel på hur TT vinklar eller förvränger nyheter. Här finns många samlade exempel sedan 2004.

  SvaraRadera
 4. Nyheterna på TT verkar göras av de praktikanter som inte fick plats på aftonbladet. En favvo är när TT rapporterade från Irak för några år sedan om ett amerikanskt fordon som beskjutits med propellerdrivna granater. Givetvis stod det Rocket Propelled Grenades i nyheten som vikarien skrivit av och översatt efter förstånd.

  SvaraRadera
 5. Klart man inte kan lita på TT.
  Kan man lita på Hax?
  /meck

  SvaraRadera
 6. Det kostar 100 kronor att bli medlem i moderaterna. Det är mer än ett klick. Third opinion.

  SvaraRadera
 7. Man behöver bara titta på TT:s språkbruk för att avgöra deras trovärdighet.

  De använder medvetet onödiga förstärkningsord för att tydligt markera sitt ställningstagande, deras rapportering liknar mer kvälls och skvallerpressen än seriös journalistik. Mitt intryck är att de är gravt osakliga och oproffesionella.

  SvaraRadera
 8. @"Anonym": (signalement: skrev 21:43 hos HAX, skygg och tillbakadragen)

  100 kronor? Tillåt mig småle...

  Det är vad jag ger VARJE MÅNAD till Piratpartiet!

  En riktig hårding i moderaterna blir Guldpirat direkt om integriteten och privatlivet är honom kär!

  SvaraRadera
 9. This has been an objective and completely impartial message from the Swedish Telegram and Propaganda bureau. Thank you for reading. Have a nice day.

  SvaraRadera
 10. Ingen är väl helt objektiv, men svenska journalister borde lära sig av the economist.

  SvaraRadera
 11. BELOW,

  du menar som The Economist var innan den nya chefredaktören tog över?

  SvaraRadera
 12. Hur nyheter produceras (ja, de produceras) och sprids är mycket intressant.

  Jag vill tipsa om en halvtimmeslång film - BIG MEDIA

  Kolla gärna filmen källor! (Resorces-fliken)


  För den som gillar att läsa - Mediernas Svarta Bok av Maria-Pia Boethius


  Om någon kan tipsa mig om en kritisk granskning av de stora nyhetsbyråerna, så skulle jag vara enormt tacksam.


  Till sist - TTime är mer än TT. ;-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.