2009-03-11

Läs!

Maciej Zarembas fantastiska artikelserie "I väntan på Sverige" fortsätter i DN.

I onsdagens artikel har han bland annat besökt sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson – som vet att berätta att svensk är man om man passar tiden och ställer sig i kö.

Åkesson berättar också att han anser att Zlatan Ibrahimovic inte är svensk, men att Jackie Arklöv är det. Samt att han kanske kan gå med på moskéer. Om de är små, röda och har vita knutar.

Mindre surrealistiskt och mer hoppfullt är Zaembas möte med Luis Abascal – som pekar på saker som "vi" egentligen borde ha fattat själva.

Läs artikeln här!»

Tidigare artiklar i serien: 1 | 2 | 3

22 kommentarer:

  1. Jag är dålig på att passa tider men står i kö korrekt. Gör det mig till halvsvensk då enligt Åkessons resonemang?

    SvaraRadera
  2. Ludde, du är svensk om det där som flickorna sneglar på är en knuten näve i din ficka...

    SvaraRadera
  3. det handlar om den sammanlagda bilden av egenskaper, inte om enskilda moment.

    Att lyfta ut enskildheter som att klara av att köa är kanske roligt men inte ärligt, för det är inget som Jimmie påstår är utslagsgivande heller. Det är summan av egenskaper, beteenden osv.
    Den är svår att sätta fingret på men ingen av oss kan väl påstå att det i en praktiskt situation är svårt att märka vem som vuxit upp med svenskar och vem som inte gjort det. Det finns ett svenskt beteende.

    SvaraRadera
  4. Mieky.

    Varsågod och definiera ett svenskt beteende.

    för 50 år sedan var det svenskt att mannen skulle jobba och kvinnan skulle stå visd spisen, är det fortfarande svenskt?

    För 100 år sedan fick en svensk kvinna inte rösta, är det fortfarande svenskt?



    Det "svenska" beteendet förändrar sig lyckligtvis över tiden, en återgång vore förödande.
    Speciellt när det många vill återgå till aldrig har existerat.

    Lite som industribröd, det står på förpackningen att det är "gammalgräddat", men i verkligheten är det bara luft som piskats in.

    SvaraRadera
  5. Zaremba är det svenskaste jag vet.
    Men han visst funderingar på att flytta.
    Har Åkesson någonsin blivit så snyggt uttolkad?
    HAX Du gör en kulturgärning med Dina länkar.

    SvaraRadera
  6. Som jag ser det så är Zaremba en idiot som inbillar sig att han är en auktoritet på svenskhet trots att han inte på något sätt kan anses vara svensk.
    Vi är många som inte är intresserade av att bli omdefinierade för att bättre passa in i något slags Europas förenta stater. Om man inte har någon som helst lojalitet med sitt eget land så kan man kanske pallra sig härifrån. Hela EU ligger öppet för de som så önskar. Många andra länder finns det också här i världen.

    SvaraRadera
  7. Varför hånade han Åkesson men inte den andra?

    SvaraRadera
  8. Mieky "... det handlar om den sammanlagda bilden av egenskaper, inte om enskilda moment."

    Vill Åkesson med anhängare IRL-studera svenska beteenden föreslår jag en utflykt till Christiania, ganska nära Malmö.

    Där ser man direkt vem som är svensk.

    SvaraRadera
  9. Jackie Arklöv är väl för helvete inte svensk?

    SvaraRadera
  10. Grundfrågan är ju egentligen mycket enkel: finns det någon svensk kultur?

    Är det verkligen bara språket som skiljer exempelvis en svensk från en kines?

    I vissa länder är det en självklarhet att visa hänsyn och stå i kö, bland annat i Sverige, Israel och Japan.

    I andra länder är det inte en självklarhet. Så onekligen är köandet - hur trivialt det än kan tyckas - en liten del av olika människors kultur.

    SvaraRadera
  11. Varje artikelserie från Zaremba är tamejtusan en kulturgärning. Kunnigt, komplicerande och informerande. Dessutom välskrivet och roligt.

    SvaraRadera
  12. Boken mordet i Amsterdam är kanon! Läs den allihopa!

    SvaraRadera
  13. Niklas, precis det varierar över århundrandena, men vad Åkesson menar är att det är viktigt att oavsett hur svenskheten ser ut vid ett givet tillfälle så är det viktigt att den är gemensam.

    Inte att det är ngt som är skrivet i sten vad som är svenskt, kyskhet var tex också en gång ngt svenskt, för länge sedan.

    SvaraRadera
  14. SverigeDummokraterna: Rädsla, oförståelse, utbredd jag-vet-vad-jag-vet-attityd och fördomar.

    Sen finns det ingen svensk kultur. Svensk kultur är ett komplett och fullständigt misch-masch av kulturer från världens alla hörn.

    Därmed är vi oxå på sätt och vis världens mest kulturlösa (och fördomsfulla folk mot andra kulturer).


    /LD

    SvaraRadera
  15. Att en dömd krigsförbrytare, mördare och nazist som Jacke Arklöv kan vara svensk medan Cornelis Vreeswijk inte är det gör ju att man undra om man verkligen vill passera som svensk i sverigedemokraternas ögon. Sanningen är väl den att det finns både goda och onda svenskar. Svenska mördare och svenska hjältar. Det finns inget folkslag med enbart goda människor. Och i vår alltmer röriga och rörliga värld kan man fråga sig hur meningsfullt det kommer att vara att tala om folk över huvud taget.

    friskytten.blogg.se

    SvaraRadera
  16. "Sen finns det ingen svensk kultur. Svensk kultur är ett komplett och fullständigt misch-masch av kulturer från världens alla hörn."


    klart dte är ett misch masch och att bara en liten del är unikt för sverige, men det är trams att påstå att det därför inte finns ngn svensk kultur. Blandningen i just sverige är unik för sverige.

    SvaraRadera
  17. Åkesson om vem som är svensk:

    "Man skall ha vår syn på...förhållandet mellan man och kvinna."

    Antar att den logiska följden av detta blir att bögar och flator som definierar förhållanden mellan män och kvinnor något bredare än vad sverigedemokraterna gör, enligt Åkesson inte är svenskar?

    Nästa steg enligt Åkessons logik är således att det inte finns några bögar som är svenskar - det finns inga svenska bögar.

    Åkesson = Ahmadinejad?

    / Erik

    SvaraRadera
  18. Anonym jag förstår att du är anonym med din kretinhjärna!

    SvaraRadera
  19. Har verkligen Åkesson tänkt igenom sin linje? Vilka stålmän ska objektivt kunna bedöma vid varje enskilt ögonblick om en enskild individ ska betecknas som svensk (TM) eller inte. Vilka vikter ska man sätta vid egenskaper som tidspassning, köstående etc.

    Maken till vidrigare svensk kollektivism har jag inte sett sen 70-talet.

    SvaraRadera
  20. Märkligt. Inte ens invandrarna gillar den förda politiken. Lider de av "rädsla, oförståelse, utbredd jag-vet-vad-jag-vet-attityd och fördomar" som signaturen LD antyder? Eller kan det vara så att dessa invandrare likt SD i första hand är emot den förda invandringpolitiken och inte bör tillskrivas ovan citerade skällsord.

    Här är ett exempel:
    http://imittsverige.blogspot.com/2009/03/turkisk-skomakare-flyr-sverige-pga-den.html

    Varför har så många libertarianer så outsägligt svårt att fatta att fri invandring (eller massiv invandring för den delen) fungerar i en välfärdsstat? Det insåg t.om. Milton Friedman. Själv är jag för fri invandring, men FÖRST EFTER att välfärdsstaten avskaffats. Det krävs inte en rasist för att hysa den åsikten, eller? Kan LDs skällsord appliceras på Milton Friedman?

    SvaraRadera
  21. Walden: Jag vet inte om du är agiterad eller vad det är med dig, men nåt i det jag skriver har du i alla fall grovt missuppfattat och även vad libertarianer tror tycker och tänker om invandring.

    Bara för att vissa invandrade flyktingar tycker som SD rättfärdigar ju inte Åkessons insiktslösa o slentrianmässiga uttalanden. Jag kan till och med förstå att vissa gör det med tanke på de olika konflikthärdar de kommer ifrån och att de ser att de problem de flydde ifrån liksom förföljer dom.

    Jag är för fullständigt fri invandring, som princip, välfärdsstat eller inte. Det är inget tekniskt problem, det är ett intellektuellt problem.

    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.