2009-03-23

Margot i smöret

Som EU-kommissionär har Margot Wallström (s) dragit in närmare 33 miljoner kronor i löner, boendebidrag och andra tillägg. Det vill säga ungefär 3,5 miljoner per år, eller 291.000 i månaden. För sådant här!

Och nu får vi betala 21 miljoner för att bli av med henne!

Fem miljoner på ett bräde – och 100.000 i månaden från det att hon fyllt 65 år.

Kanske bör en kommissionär få en slant under tiden han eller hon söker nytt jobb. Vad brukar en arbetslös bankkassörska få? Och ett sådant bidrag bör i så fall gälla maximalt ett år. Skaffar de sig inte något nytt att göra, då får de skylla sig själva.

Men fem miljoner?

Och en pension på 100.000 i månaden? Det är ju ungefär dubbelt mot vad en riksdagsman får i lön under sin aktiva tid. Varför skall skattebetalarna hålla ex-makthavare i livslång lyx?

Och om dessa politiker vill leva i lyx – då borde de kanske lägga undan en slant under sin tid vid makten. Det borde ju liksom både räcka och bli över...

Jag kommenterar det hela på Nyheter24.se.

SvD | DN | Expressen | E24.se

Poster om Wallström på denna blogg.»

36 kommentarer:

 1. Ytterst berättigad fråga.
  Det brukar sägas, främst fr direktörssidans försvarare, att höga löner för dem inte har ngn reell betydelse, totalt sett.

  Nu ser vi dock att dir-lönerna sprungit iväg att EN dir-lön kan motsvara alla övriga anställdas.

  Plus den psykologiska effekten. Alla underhuggare vill också ha högre lön, mellancheferna. Och ministrarna - inte ska de ha så mycket mindre än en dirre? Och riksdagsmännen. Hur ska man kunna rekruytera folk till riksdagen om de inte har "ordentliga" löner?

  Dessa enormt kunniga människor, fondförvaltarna och kreditgivarena och andra inom finanssektorn. De hanterar ju gigantiska summor, de sk givetvis ha gigantiska löner och bonusar. Eller hur?

  Tills girighetsbubblan spricker. Och staten (dvs vi skattebetalare) måste gå in med stöd för att rädda de krisande företagen... av alla slag. Dvs sätt igång sedelpressarna. Höja skatterna.

  Allt detta skapar inflation. Vilket framför allt drabbar de med låga inkomster.

  SvaraRadera
 2. Om privata företag river sönder tusenlappar lägger jag mig inte i. (Men jag skulle bli ursinnig om jag vore aktieägare.)

  Det här är skattepengar. Vilket är direkt stötande.

  SvaraRadera
 3. Jag ar i fel bransch - man borde blivit politisk entreprenor/broiler.

  SvaraRadera
 4. Två svenska gold-diggers: Margot Wallström och Marie Douglas-Davids.

  Man kan tycka vad som helst om väna Maries problem - men åtminstone kostar hon inte svenska skattebetalare några pengar. Nog hade det varit bättre för oss alla om lilla Margot också hade ägnat sig åt att snärja en amerikansk miljardär istället för att smörja kråset i Bryssel.

  PS: Är det någon mer än jag som tänker på Orwells Djurfarmen när jag ser Mona Sahlin kommentera Margot Wallströms lön?

  Mona om Margot

  SvaraRadera
 5. Henrik,

  Du fattar trångt, va?
  Hissen går inte ända upp?

  Hon är ju SOCIALIST!

  Sprungen ur arbetarens nöd på 1800-talet. Som finansministern Sträng som cyklade mellan valmötena i ösregn för att det inte fanns pengar till taxi eller limosin. Nu har hon stolt tagit stafettpinnen och fört de fattigas talan vidare. Hon kämpar för den föräldralöse, den av plutokratin utplundrade daglönaren, den ensamstående mamman...

  Socialism betyder ju att man hjälper varandra som ett kollektiv. Du vill inte att vi fattiga ska få ge ur vår djupt kända uppskattning till denna lysande företrädare för frihet och rättvisa?

  Skulle inte denna kämpe få leva lite lyxliv på ålderns höst? Vad är väl en eller annan miljon om året i pension? Varför skulle Marita Ulvskog ta sig sig an så mycket middagsätande och lyxrepresentation om det inte fanns en tryggad ålderdom utan svält i sikte?

  Du är väl en sådan där inkrökt liberal som tror på någon gammal ingrodd jämställdhet?

  Skäms!

  SvaraRadera
 6. Fredrik Federley är ju beviset på att man kan bli politisk broiler även på liberalt prat. Lustigt nog visade det sig att även han är av samma skrot och korn som alla andra sossar när han röstade för FRA. (vilket ironiskt nog inte (s) gjorde)

  SvaraRadera
 7. HAX.
  Visst blir man ursinnig som aktieägare.
  Men alla drabbas av inflationsdrivande fantasilöner. Bl a är ju fantasilöner som betalas av skattepengar en effekt av idiotiskt höga dir-löner.
  Så - med en rimlig toleransnivå - bör vi nog alla vara ursinniga över fantasilöner överallt.

  Utveckalade detta lite mer i en egen bloggpost, Girighetsbubblan.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/girighetsbubblan.html

  Likaså en text av den "blyge" Jan Rosén...

  SvaraRadera
 8. Nej, politiker är inte slödder!

  Det är ansvarskännande individer som tar mina pengar och ger mig välfärd istället, något jag inte själv är förmögen att förstå. Tack.

  Respekt!

  SvaraRadera
 9. Före eller efter skatt.
  KLARGÖR!
  Hamnar 50% hos pappa staten?
  Dock, vilken stat, Belgien, Sverige?

  SvaraRadera
 10. På Sosseriets hemsida:
  "För oss socialdemokrater är jobben alltid den viktigaste frågan. När det fattas beslut om utbildning för tillväxt då investerar en socialdemokrat i människors mod och kunskap - det gäller både i Sverige och i Europa. Jobben först! Rösta 7 juni."

  Kanske vi ska lämna henne ifred

  SvaraRadera
 11. hon betalar som andra EU-pampar 12 procent EU-skatt

  SvaraRadera
 12. Hur ska (s)vt och vänstermedierna lyckas gömma det här nu då?

  Svt förbereder väl typ nåt infantilt 10 minuters "våren är här" repotage istället...
  (så de otäcka försvinner)

  SvaraRadera
 13. Kanske vi ska lämna henne ifred


  Nej gör inte det.

  Fortsätt istället att ignorera alla högerpolitker som plockar hem lika mycket som henne och fortstätt gnälla på henne därför att hon är sosse för det är ju uteslutande det och inget annat det handlar om.

  Att hata sossar.

  Det är en av många orsaker till att man inte kan bli liberal av er typ.

  Ni hatar för mycket och tänker för lite.

  SvaraRadera
 14. Micke i gasen igen

  SvaraRadera
 15. Citat från anonym:

  "Nej, politiker är inte slödder!

  Det är ansvarskännande individer som tar mina pengar och ger mig välfärd istället, något jag inte själv är förmögen att förstå. Tack.

  Respekt!"

  Är bara för bra!!!

  SvaraRadera
 16. Ja, man kan ju verkligen undra om hon har gjort ett bra jobb nu då när hon får så mycket kasetas... jag tvivlar på att det var värt 50 miljoner.

  SvaraRadera
 17. Hur högt debatttak har ni i partierna på den borgerliga sidan?

  Jag är medlem i socialdemokraterna; men har ifrågasatt debattklimatet inom partiet; och fått en del oväntade reaktioner på min blogg.

  Är partidebatt nästan alltid detsamma som krig?

  SvaraRadera
 18. Såssar har genom decenniers maktutövande blivit så inkörda på att de äger rätten att kontaminera samhället med sina idéer.

  Typexemplet är Ulvskog som vid något tillfälle på fullaste allvar upplevde det som en statskupp när borgarna vann valet.

  Oförståelsen för att folk inte andäktigt önskar mottaga såsseriets välfärd, definierad som offentliga utgifter, är äkta.

  Såssar har alltid förespråkat välfärd före välstånd och därmed gjort Sverige fattigare. Hur kan man vara stolt men inte nöjd, när man egentligen borde skämmas?

  Ett land som Sverige med sin frånvaro av krig, enorma tillgångar av skog, malm, vattenkraft, homogen befolkning och därför inga inre stridigheter, en ingenjörstradition utan like, varför är det landet inte ett av världens rikaste? Varför kommer Sverige i skottgluggen på världens valutamarknader när det blåser?

  Därför att välfärd går före välstånd och detta är såsseriets eviga mantra.

  Såssar är äckliga i sin proppmätta självgodhet.

  SvaraRadera
 19. Det här är djupt omoraliskt. Wallström måste avstå från sin pension! Var är Marita Ulvskog?

  ”Jag tycker att det verkar helt orimligt. Att ha pensionsavtal som ger ett sådant utfall. Det kan inte vara i enlighet med ägarnas, statens, intentioner”, sa Ulvskog i Ekot för två år sedan om LKAB-chefens pensionsavtal.

  SvaraRadera
 20. Jag sökte inte efter sosseätare; jag undrade kring debattklimatet.

  Hur högt är debattklimatet i olika partier?

  SvaraRadera
 21. Kommer hon att återlämna sin fallskärm? Borde inte någon ställa frågan? Eller är avtal avtal?

  SvaraRadera
 22. Som lök på laxen är skatten på dessa inkomster löjligt låg. Jag skulle kunna göra ett undantag för mitt skattehat och förespråka 90% skatt på politikers inkomster.

  Varför inte ge politiker den lön de snittat de tre åren innan de valdes och sedan öka lönen en gång per år med snittutfallet på arbetsmarknaden? Då skulle inte så många välja politiken för att bli rika och de skulle kunna gå in och ut ur politiken utan alltför stora inkomsteffekter.

  SvaraRadera
 23. Det är ju alltid knivigt att bedöma arbetsprestation för politiker. Alla människor, oavsett om deras löner finansieras offentligt eller privat, ska ha den lön de ger skäl för. Förtjänst är A och O.

  Dock känns kanske 300.000 i månaden lite väl mastigt för någon som "samordnar kommissionens internhållning".

  SvaraRadera
 24. helena, "Är partidebatt nästan alltid detsamma som krig?"

  Debatt betyder ju att bekämpa, söndra, motståndarens argumentation, i syfte att vinna publiken till sitt eget argument. Därav all polemik.

  Problemet med politiker och debatt är det paradoxala användningen av logik. I politiskadebatter använder parterna argument som sällan är konstruerade med korrekt logik, istället används alla "logical fallacies" som kan uppbringas, och ganska ofta, helt medvetet.

  Således istället för att vinna med rationella argument baserad på korrekt logik, så försöker dom vinna med hjälp av dom psykologiska effekter som uppstår pga okunskap, rädsla, förutfattade meningar, fördomar, etc etc.

  Alla partier/parter utgår ju ifrån att deras huvudargument är baserade på åtminstone axiom, fast det så ofta är mer ideologiska dogmer, eller vilket fall som helst är korrekt och sant, oavsett om det är det eller inte. Så inget parti, eller part, kan i deras egna ögon ha fel.

  Resultatet blir verbal pajkastning, då motivet ju är att vinna röster, oavsett hur billiga poängen är.

  (Sen att inte glömma alla debatter som egentligen inte är debatter utan långtråkiga parallella monologer, med enstaka men upprepade frågor och motfrågor, som pga att det är monologer aldrig då får några svar.)

  Aja, någon gång ska väl även dom rödgröna lära sig. :-()


  //ST

  SvaraRadera
 25. Man får de politiker man förtjänar.

  Vi kräver ju emellanåt att kommissionärer och andra ibland ska göra sig impopulära hos skivbolagsdirektörer och andra framtida arbetsgivare för en avgången EU-kommissionär.

  Sådana politiker som törs ta fajten ska naturligtvis ha en rejäl pension sen när de bränt broarna till näringslivet genom att stå upp för det allmännas bästa.

  SvaraRadera
 26. Johan Tjäder: Och om de istället går och gifter sig med näringslivets toppar. Vad ska dom ha då?

  SvaraRadera
 27. Proteströstar på Junilistan i EU-valet i juni...

  SvaraRadera
 28. Micke!
  Du är så självgod att det är äckligt!
  Yuk!!!

  SvaraRadera
 29. Ja, nu är det upp till bevis för de hycklande sossarna om det behandlar Margot med samma kritik som de levererar till andra. Skulle dock inte tro det, det är märkbart tyst idag från sossarna.

  SvaraRadera
 30. Men, var det någon som trodde något annat tills detta blev "avslöjat"? Att hon typ hade en oerhört bra lön på säg 50000 kr/mån och levde som vanliga människor. Snälla, vakna upp, alla politiker, chefer, direktörer mm. lever nuförtiden i sin egen bubbla och har glömt hur ett vanligt liv ser ut, att det finns människor som lever på 20000 kr/mån eller mindre, det är sånt dessa människor i hemlighet förmodligen skrattar åt. Tyvärr tror jag inte att det finns något bra sätt ändra på detta heller, vänj dig vid tanken på att de utan moral och känsla för vanliga hårt arbetande människor gör allt för att roffa åt sig så mycket som möjligt av dina väl beskattade pengar.

  SvaraRadera
 31. i (s)vt alldeles knäpptyst _____________*
  * naturligtvis

  SvaraRadera
 32. Tack för din kommentar; Anonym.

  Jäkligt bra.

  Fast jag tror att det blir alltmer besvärligt med de logiska bristerna i de politiska resonemangen i takt med att "vanligt folk" snart börjar vara mer upplysta än många politiska makthavare.

  SvaraRadera
 33. Henrik: "Proteströstar på Junilistan i EU-valet i juni..."

  Ja, mycket bättre om Sören Wibe och junilistans eurokrater får feta arvoden och löner. De har ju antagligen inte några andra försörjningsmöjligheter.

  SvaraRadera
 34. Helena: "... Fast jag tror att det blir alltmer besvärligt med de logiska bristerna i de politiska resonemangen i takt med att "vanligt folk" snart börjar vara mer upplysta än många politiska makthavare."

  Enklare än att slå Thomas Bodström ifråga om teknisk kompetens finns nog inte.

  SvaraRadera
 35. Svårt att veta om han driver med oss, den gode Boström. Så dj-la dum kan man väl ändå inte vara och komma så långt, men så var han väl påläggskalv redan so spermie ;)

  Vårt demokratiska systems legitimitet bygger på att de som vi väljer att företräda oss kan fatta bättre beslut än vi själva. Om dom inte kan det så faller hela systemet och vi börjar nog se början på detta.

  SvaraRadera
 36. Nils och Leif, håller med er till fullo.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.