2009-04-13

EMU: Och det här går bra..?

EU:s valutasamarbete, EMU, och den gemensamma valutan, euron, bakbinder Irland – vad gäller att kunna hantera finanskrisen på ett vettigt sätt.

12 kommentarer:

  1. Å andra sidan är ekonomerna rörande överems att Europa som helhet hade varit mycket värre ute nu, om vi (läs: alla andra) inte hade haft euron.

    SvaraRadera
  2. Skulle snarast säga konsensus bland ekonomerna är den motsatta, dvs att problemen i länder som Irland, Grekland och Portugal till stor del beror på den gemensamma valutan och att den dessutom förhindrar länderna i från att bedriva en vettig krishantering. Samtidigt finns en utbredd samsyn bland ekonomer att Sverige skulle ha varit ett av de hårdast krisdrabbade länderna i EU om vi varit med.

    Däremot finns en utbredd konsensus bland bland _politiker_ att det varit värre utan EMU.

    SvaraRadera
  3. Inget större fan av EMU, men man kanske ska tillägga att Ambrose Evans-Pritchard är en häxdoktor från den Keynesianska skolan som de senaste 3-4 åren haft fel i det mesta han sagt.

    En karl som anser att man kan "överge allt hopp" om priser faller (deflation) är svår att ta på allvar - det är ju ett jätte stort ekonomiskt problem om mat och andra livsnödvändigheter blir billigare. Eller inte.

    SvaraRadera
  4. Beskrivningen av Irlands problem är dock inte särskilt keynesianska. Att de haft negativ realränta som underblåst en fastighetsbubbla som får den svenska opå 80-talet (eller den amerikanska) att förblekna är ju oomtvistat. Liksom att de i dag har en skyhög realränta som satt effektivt stopp för alla investeringar i landet.

    Den som är för EMU trycker att detta är ett pris värt att betala (för att uppnå andra högre mål som fred och ett närmare EU-samarbete), den som är emot gör det inte. Däremot är det ingen idé att bråka om fakta.

    SvaraRadera
  5. romas kanterva13 april, 2009 16:09

    Irland ska straffas nu för att man hade mage att hindra lissabon fördraget, ni ska se att allt blir bra bara de röstar igenom fördraget i oktober.
    vilket den livrädda irländska medelklassen kommer göra för att behålla lite av sin utlandsägda tjänsteindustrisektor kvar i landet, annars drar väl dom till polen eller något(dell)

    SvaraRadera
  6. Barosso varnade ju för att Irland skulle drabbas av "nationell katastof" och "oöverblickbara skador" om de röstade nej.

    SvaraRadera
  7. Skulle vilja säga att det stora problemet är centralbanker i största allmänhet och inte EMU i sig.

    Med det sättet centralbankerna trycker upp pengar när de känner för det, på det sätt de sänker värdet på krediter är det som har skapat den här krisen. Vi behöver inte euron men vi behöver fan inte riksbanken heller. Riksbankens mål att sänka räntan till noll ger oss inflation och gör att vi ännu längre kan gömma oss från vårt ansvar att städa upp vår ekonomi.

    SvaraRadera
  8. Irlands problem är Irländarna, eller som Irländarna säger själva, R.O.I. (Rip Off Ireland). Att de sedan, när det verkligen skiter sig, har en lång erfarenhet av att externalisera sina aggressioner mot sig själva är en annan femma. Jag tror dock att folk både till höger och vänster drar allt för höga växlar på det Irländska nejet till Lissabonfördraget. De kan ses som någon form av folkvilja, visst, men jag vill starkt ifrågasätta om det är särskillt underbyggt varken intellektuellt eller ideologiskt. Jag tror att vi i alla fall med säkerhet kan säga att det inte var några liberala frihetsideal som fick dem att rösta nej. De skulle med all sannolikhet rösta annorlunda nästa vecka, och annorlunda igen veckan efter det.

    Det är liksom det som är problemet med folkomröstningar. De tenderar att bli omröstningar om allt annat än det man egentligen röstar om. I det aktuella fallet så fanns det inför omröstningen en uppdämd frustration med Dublin som inte hade någonting med EU att göra. Sådana distinktioner spelar dock liten roll när en Irländare ser en chans att sparka sin regering i baken.

    SvaraRadera
  9. @Erik
    Hör jag standard ursäkten nu?

    "De röstade inte om Lissabonföredraget de ville bara säga nej till sin regering."

    Anser vi verkligen att massan är så stora idioter att de inte kan sätta in sig i en fråga och rösta efter vad de tror är bäst för sig? Särskilt med tanke på att det fanns både en nej och en ja sida. Om sedan ja-sidan har ett handikapp pga att de inte har förtroende från väljarna så är det en helt annan sak.

    SvaraRadera
  10. Varför är det ECB:s fel att man tycks ha haft en bostadsbubbla på Irland?

    Det är väl inte ECB som har lånat pengar och betalt orimligt dyra husbyggen?

    EMU ställer nya krav på hur länder måste handskas med sin ekonomi. Men skulle det vara tuffare krav? Knappast!

    SvaraRadera
  11. Nä men det är ECB som satt räntan på ett sådant sätt att man fått negativ realränta (man får betalt för att låna!) på Irland.

    Om man har negativ realränta får man fastighetsbubblor som ett brev på posten

    SvaraRadera
  12. Anonym 14:39:

    Ja, och då är det ju tämligen självklart irländarnas fel. Även om man får betalt för att låna så behöver man ju inte bränna pengarna.

    Man kunde ju ha använt den låga räntan till något vettigt. Skatt på bostadsbyggande t.ex.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.