2009-04-16

"En krigsförklaring mot internet"

DN har just lagt upp en stor och rätt bra artikel om vad striden kring IPRED, telekompaketet, teledatalagringen med mera egentligen handlar om. Länk»

En sak som verkar vara en vattendelare är att politikerna inte fattat det där med nätets deltagarkultur. Information går åt båda hållen och vi står inför ett jättelikt kunskapslyft (inte minst nu när databasmaterial börjar läggas ut på nätet). Kreativitet, kultur, företagande, utveckling, teknik, forskning, samhällsdebatt och hela vår demokrati drar nytta av ett fritt och öppet internet. De dynamiska effekterna är fantastiska!

Ödelägg inte detta!

8 kommentarer:

 1. Internet är det bästa som har hänt yttrandefriheten och demokratin på mycket, mycket länge. Självfallet kommer antidemokraterna som dominerar i EU-parlamentet stoppa det.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att de de förstår mycket väl vad de gör.

  Hax, du vill inte riktigt tro att den här typen av åtgärder är fullt medvetna och planerade.

  Men det är de.

  SvaraRadera
 3. Det intressanta är att INGEN, absolut INGEN, blir skadad av att information utbyts.

  Det som skadar är människors fysiska handlingar. Informationsutbytet tvingar inte fram någon fysisk handling, och kan därför inte ställas till svars för efterföljande handlingar.

  Alltså finns inte ens något SKÄL att begränsa informationsutbytet. "Olagligt informationsutbyte" är moralbrott, brott utan brottsoffer,

  SvaraRadera
 4. Kan vi bekämpa paraboler, var det väl fan om vi inte ska kunna döda internet.
  Cuba har förbud mot internet och paraboler, kan dom borde vi kunna.

  S visar vägen, läs vad MajBritt säger:
  "Theorin har bland annat förespråkat ett förbud mot privat innehav av paraboler. Detta skedde genom ett förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet vid genombrottet av den kommersiella televisionen i Sverige i mitten av 1980-talet"
  /Förbjud allt det där fula

  SvaraRadera
 5. Ja, interaktivitet är ju ett ord som bra beskriver vad internet står för.
  Men som makten vill lagstifta bort.

  SvaraRadera
 6. Ola Berg är just en av de där naiva människorna som gör att debatten havererar totalt.

  Industriprodukter är ju nästan gratis idag, det är information som kostar. Det finns hur många exempel som helst på att skada visst kan uppstå när information utbyts. Här är några enkla exempel, som säkert t om Ola begriper:

  - Jag lägger ut Olas nya skiva på nätet och fem miljoner potentiella skivköpare laddar ner den

  - Ola säljer en analystjänst för förmögna människor som kostar 15.000 kr/år att prenumerera på. Jag kommer på ett sätt att kopiera informationen och sprida den gratis. Olas kunder slutar betala, eftersom informationen ändå är gratis.

  - Olas företag jobbar med ett program som ska revolutionera spelbranschen, en första persons shooter som överglänser det mesta. Jag kopierar källkoden och lägger ut på TPB.

  - Ola har ett företag. En missnöjd kund lägger ut namn och telefonnummer på hela Olas personal, inklusive hur duktig var och en är. Konkurrenterna mumsar gott i sig av informationen och börjar en rekryteringskampanj.

  - Jag lägger ut en beräkning av samtliga svenskars inkomster, utgifter enligt schablon, boendestandard och deklarerade belopp, plus en skattning av hur troligt det är att man har extrainkomster vid sidan om. Att Ola jobbar svart blir då uppenbart för alla som läser det.

  På samma sätt som det är tokerier att försöka förbjuda parabolantenner, så är det ju tokerier att låtsas som att information är harmlös och borde vara gratis.

  /Ingemar

  SvaraRadera
 7. Blev erbjuden att byta mitt företags databas mot miljontals emailadresser och kreditkortsnummer. Potentiell skada i ett sådant informationsutbyte är rätt stort.

  SvaraRadera
 8. > - Jag lägger ut Olas nya skiva på > nätet och fem miljoner potentiella > skivköpare laddar ner den.

  Och skadan är?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.