2009-04-16

EU: Votering om förlängd upphovsrätt nästa vecka


Det kontroversiella, illa underbyggda och dåligt genomtänkta förslaget att förlänga upphovsrätten för inspelad musik från 50 till 95 år skall nu behandlas i Europaparlamentet.

Voteringen har flyttats fram och tillbaka. Ett tag skulle den ske i mars, sedan april, därefter i maj – och nu åter i april, närmare bestämt på onsdag nästa vecka.

Ärendet (Crowley: Copyright extension) finns ännu inte uppsatt på EP:s dagordning för nästa vecka. Efter ett rätt animerat möte i talmanskonferensen har vi dock fått besked om att det nu verkligen är skarpt läge. Man tänker klämma in ärendet på onsdagens redan överlastade föredragningslista. Vilket förmodligen de flesta ledamöter fortfarande är ovetande om.

Därför är det nu läge att göra ledamöterna uppmärksamma på att det ser ut som om det blir åka av onsdag den 22 april (stopp för amendments den 21 april) – och att de bör rösta nej till en förlängning.

Europaparlamentets ledamöter

Europaparlamentets svenska ledamöter

Bakgrundsmaterial & argument: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Johanna Nylander | Christofer Fjellner | Sound Copyright

Europaparlamentets dokument i ärendet.

(Tack till den outtröttlige Erik Josefsson, som grävde fram beskedet.)

3 kommentarer:

  1. Om man vill skydda sessionsmusiker, som ändå får engångsbetalningar, så ska man ju inte förlänga skyddstiden för inspelningar - utan snarare förkorta den.

    Då tvingas ju skivbolagen göra nya inspelningar.

    Sen kommer det tillbaks argumentet att skivbolagen står inför en ekonomisk kris p.g.a. fildelning. Det är så himla tröttsamt.

    SvaraRadera
  2. Jag har svårt att se att musik förtjänar längre skyddstid än t ex läkemedel eller miljöförbättrande uppfinningar, som får 17 år som mest. Reducera tiden istället för att förlänga den!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.