2009-04-21

En smygtitt på nästa stridsfråga

PNR – passenger name records – handlar om att samla in och spara uppgifter om samtliga flygpassagerare som flyger in och ut ur EU, hos en statlig myndighet.

Den svenska regeringen är positiv till idén.

Bland andra britterna vill gå ännu längre och även registrera våra inrikes resor med flyg, tåg, båt eller hyrbil. Och våra hotellövernattningar.

Skall vi försöka göra motstånd i tid den här gången..? ;-)

Läs mer: Svenska Dagbladet | Wikipedia

(Tipstack: Pelle)

25 kommentarer:

 1. Intressant att England, Magna Cartas hemland, leder eländet och de försöker inte låtsas att det är fråga om yttre hot. Ännu konstigare är att deras extrema lagstiftning verkar mindre koncentrera sig på politiska och religiösa våldsverkare än de som varnar för sådana.

  SvaraRadera
 2. Vi ska inte glömma att SL via deras nya Access-kort också öppet går ut med att man kan tänkas registrera färder i framtiden.

  Dessa Access-kort är alltså personliga, och bundna till dig. Du måste uppge personinformation när du ska ha ett Access-kort.

  Frågan är bara hur snart SL tänker helt avskaffa det gamla kortsystemet, så att alla SL:s resenärer potentiellt registreras?

  Sjuka, sjuka värld.

  SvaraRadera
 3. Vi har ju våra grundlagar som ska skydda oss mot detta övervakningsamhälle. Men de verkar ju bara vara text på papper och inge mer. Om politikerna är så rädda för terrorister så kan de bosätta sig under jorden och stanna där, tack. Jag är inte rädd, och vill inte leva i ett samhälle där jag är helt övervakad, då ett sådant liv just inte är ett liv.

  Jag har sagt detta förr och säger det igen. Så länge EU aldrig drar en tydlig linje och säger att nu börjar det faktiskt gå för långt, så känner jag ingen som helst tilltro för EU. Det vore just så skönt att få bestämt hur långt man är villig att gå, så man vet att värre än såhär kan det inte bli. Men EU säger aldrig stopp, övervakningen kan verkligen gå hur långt som helst.

  Sist men inte minst så kan man undra om Centern nu faktiskt behövs? Det måste vara det onödigaste partiet vi har. Centern har alltid vart ett parti som håller hårt i folkets integritet, den störste kritikern mot just sådana lagar. Men den nya Centern står bara gapandes som en lobotimerad apa och säger gapandes ja till allt EU föreslår.

  Jag är väldigt nedstämd just nu, lite uppgiven faktiskt. Om vi låter detta övervakningsamhälle byggas, så har faktiskt terroristerna vunnit. De har lyckats vända upp och ner på demokratin och berövat oss på våran frihet.

  SvaraRadera
 4. Fly i tid heter det =)

  Att bo kvar i EU känns mer och mer ohållbart ju längre tiden går.

  Tack och lov drabbar övervakning av den här typen också ländernas ekonomier eftersom det lär skapa en hord av skatteflyktingar. När man inte kan fuska lite lagom på hemmaplan tror jag fler väljer att ta hela sitt kapital och helt enkelt dra.

  Man kan ju hoppas att det får marxisterna i den nuvarande alliansregeringen att vakna i alla fall.

  Eller så förbjuder dom utflyttning från OECD med nån ny 10årsregel. Det är nog det mest sannolika tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Jag lägger gärna min röst på det parti som...
  a) Gör en ny folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU.
  b) River upp ALLA lagar som gör intrång i den personliga integriteten.
  c) Utrotar bonusar, fallskärmsavtal, korruption och verkar för sann jämlikhet.
  d) förbjuder all form av lobbyverksamhet osv. osv.

  SvaraRadera
 6. PNR:er är en uråldrig standard för att beskriva resor och har inte alls någt med att samla in information hos en statlig myndighet.

  Myndigheter kan naturligtvis spara på PNR:er, med det betyder ju inte att PNR:er har detta syfte.

  SvaraRadera
 7. Ja, det går åpenbart mot et 1984-samfunn.

  Den svensk-norske unionen var langt bedre enn denne europeiske. Skjønt, jeg tviler sterkt på om Norge holder stand mot 1984-samfunnet.

  Selv sendte en kamerat og jeg opp 1984 som gave til sjefen for Norsk Tipping (pengespillmonopolet) da de avskaffet uregistrert spill.

  Minner også om at en medarbeider hos Campaign for Liberty nylig ble forhørt i nesten en halvtime ved flyplassen ved St. Louis for penger han hadde med seg på en innenriksreise.

  EU driver med mye rart...

  SvaraRadera
 8. Myndigheter kan naturligtvis spara på PNR:erHvilket SvD-artikkelen tyder på at skjer.

  SvaraRadera
 9. och så undrar folk varför jag tänker rösta på Piratpartiet...det här är ju för fan löjligt. Kanske lika bra att vi monterar in gps chipset vid födseln och ger upp alla rättigheter på en gång.

  SvaraRadera
 10. Dessa Access-kort är alltså personliga, och bundna till dig. Du måste uppge personinformation när du ska ha ett Access-kort. Vilken tur jag måste haft som inte leggades vid mitt Access-köp.

  SvaraRadera
 11. Det brittiska e-borders-systemet är horribelt, men det värsta med det är att folk vill ha det. Labour hade det med i senaste valet och folk röstade på dem. Det handlar mycket riktigt inte om terrorism (fast det förekommer i argumentationen, tillika organiserad brottslighet). Skälet till att britterna vill ha det verkar vara vanlig främlingsfientlighet, det är för att stoppa illegala invandrare som de sedan tror snyltar på deras välfärdsssytem. För att bli av med dem går de med på att behöva registrera sig 48 timmar innan de ska segla över kanalen...typ...galet.

  SvaraRadera
 12. Heh. Jag bara fick ett accesskort av en snubbe som jag sedan laddade i en automat... men det är klart automaten vet ju mitt kreditkortsnummer....

  SvaraRadera
 13. Om vi låter detta övervakningsamhälle byggas, så har faktiskt terroristerna vunnit Nja det är fel slutsats att övervakningssamhället är en konsekvens av terorrism.

  Försvar mot terrorism är endast en ursäkt för skapandet av det totala övervakningssamhället.
  Det hade skapats oavsett om det existerat ett reellt terrorhot eller inte.

  Det går inte att förklara den iver som används för att skapa övervakningssystem för att kontrollera oss på något annat sätt.


  Det enda sättet att vara fri är och att vara kommer att vara att stå helt och hållet utanför.

  SvaraRadera
 14. Håller med dig Micke, Terrorismen används skickligt till att införa all möjlig kontroll.
  Tyvärr kommer det inte att stanna där.

  Oliktänkande och opinionsbildare kommer snart också att ses som potentiella "terrorister" och kommer säkert interneras lr omskolas.

  SvaraRadera
 15. Jag håller också med Micke. Hade inte 11 september-attacken skett, så hade vi haft precis samma övervakningsiver idag fast för att förhindra knark, rysshotet, algeriska båtflyktingar som är ute efter Göran Perssons välfärd eller vad annat som helst man kan skrämma folk med.

  SvaraRadera
 16. du regerar aldedes försent,


  detta drabbar bara dom som inte har kreditkort.
  efter som du redan kan se vilken affär/stad/adress/automat kortet har användses i, från i går till när det skaffades

  SvaraRadera
 17. Visst blir man trött...

  Kontrollsamhället tränger fram överallt och jag har svårt att se hur man kunna vända utvecklingen. 1984...

  Civil olydnad, visst, men jag tror mer på att emigrera (undrar hur länge det kommer att tillåtas?), men vart?

  SvaraRadera
 18. STYR unna dette patetiske forsøket !

  SvaraRadera
 19. Bin Laden har definitivt vunnit de första åtta åren av sin globala kamp för att ställa Väst mot den muslimska världen (och at få Väst att överge sina egna grundläggande värderingar).

  SvaraRadera
 20. EU igen, vem är förvånad? Dags att gå ur nu va?

  Är det någon som kommer att rösta på ett EU-vänligt parti nästa val?

  SvaraRadera
 21. Det verkar som om många trakteras av tanken på att emigrera. Mycket förståeligt men vad hände med kampviljan egentligen? Vikingablodet verkar ha tappat sitt djävlar anamma.

  Ingen regering och inget parlament kan GE oss frihet. Frihet måste vinnas. Dags att slipa yxan..

  Jesus brukade likna människor med får. 'Oh my' vad rätt han hade. Tyvärr så leds vi inte av den gode herden utan av en flock vargar.

  SvaraRadera
 22. Ja, emigrera verkar inte vara någon långsiktig lösning. De här lagarna och förordningarna dyker ju upp som fågelvirus överallt. Var ska man emigrera för att slippa? Havets botten eller månens baksida?!

  Snart går jag ut på stan och gör nåt tok asså...

  SvaraRadera
 23. Svenska regeringen är ju positiv till vilken skit som helst .
  Och vi måste tåla den skiten .
  Hur länge till ???

  SvaraRadera
 24. All övervakning och allt elände började ju med 11/9 i New York , grejen är fortfarande att ingen vet riktigt än om det var terrorister eller CIA eller annan amerikansk myndighet som var de skyldiga .
  Många tror att allting var iscensatt av amerikanarna och naturligtvis av CIA för att få en svepskäl att kontrollera allt och alla och svenska regeringen har helt och hållet svalt betet .( eller försöker att få oss att tro det .)

  SvaraRadera
 25. Seriöst. Det här var väl inte så farligt. Några EAN-skanningar som kontrollerar i vilket land du är bara.

  Var är integritetskränkningen?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.