2009-04-20

EU: Sista chansen att stoppa förlängd upphovsrätt

På onsdag kommer Europaparlamentet att rösta om förlängd upphovsrätt för inspelad musik, från 50 till 95 år.

När ledamöterna kommer till Strasbourg på tisdag eftermiddag – då måste de mötas av uppmaningar att rösta nej.

Mer information, länkar och kontaktuppgifter hittar du i denna bloggpost.

I Svenska Dagbladet skriver musikkritikern Carl-Gunnar Åhlén "Inte bara studioinspelningar omfattas av lagförslagets formulering ”fixations of performances in a phonograph” utan också heminspelade band med nära och kära, som man hittills kunnat lägga ut på Youtube. Det är slut med det..." Länk»

I dag och i morgon bitti är sista chansen att stoppa detta ogenomtänkta förslag!

4 kommentarer:

 1. Jovisst, dendär förlängda upphovsrätten, som redan finns i USA, är ju bara uppenbart vettlös med tanke på dagens accelrerande historiska utveckling Reaktionärerna i EU är inte kloka.

  SVERIGE UT UR EU!

  Kommentar med ensamrätt för Henrik Alexandersson blogg; dvs: bara postad här, förutom på min egen Denna Sida Upp.

  Jag vill uppmana alla att se det verkliga allvaret. Min tolkning av situationen är att gammalmedia går till ursinnig attack mot hela internet, med Stat och Monopolkapital i ryggen.

  Varför.

  Jo därför att internet i grund och botten inte ryms inom det kapitalistiska systemets själva funktionssätt.

  Skälet härtill är mycket enkelt. Internet drar nära nog nollkostnad, och fallande sådan, för informationsförmedling. Därmed kan inte informationen prissättas samhällsekonomomiskt optimalt av marknaden. Det är en strukturellt ofrånkomlig marknadsimperfektion.

  Detta är nationalekomiskt / pristeoretiskt elementum och skall vara grundkurs på universiteten.

  Detta politiskt obekväma elementum förtigs systematiskt av hela Maktens Apparat anfört av den gängse "nationalekonomiska" Dumprofessorlighet, som visat sin totala oförmögenhet genom att bli fullkomligt tagna på sängen av den ekonomiska kris jag själv förutsade redan högsommaren 2007.

  Jag är själv nationalekonomiskt spetskompetent på grundval av två spetsade universitetsbetyg, därefter tre decenniers omfattande självstudier plus i auktoritativt intelligenstest (WAIS III) konstaterad "intelligenskvot" på geninivå, dvs. över den ribba 130 SD 15, varovanpå mätningarnas relevans upphör. Detta ad hominem är sakligt relevant i ett samhälle som hyllar Doktorshatt långt framför Kompetens.

  Till följd av den ekonomiska krisen dras nu snaran åt överallt, och Monopolkapitalet, som fått vidkännas en gigantisk förmögenhetsminskning genom kursraset, är desperat. Detsamma gäller den amerikanska statsmakten, som erfar ett likaledes gigantiskt understöd genom Obamas vettlösa "stimulkanspaket" ovanpå de gigantiska militära kostnaderna för militära äventyr, som amerikanerna själva inte alls vill betala för, utan försökte trolla bort med den likaledes gigantiska finansbubbla, byggd på fiktivt kapital genererat med sanslös kreditgivning, vilket nu exploderat i ansiktet på hela världen och i ett slag bringat världsekonomin till tvärstopp. Än djupare sett bottnar krisen i uppvaknande till medvetenhet om att jordens tillgångar är ändliga och nu börjar bli knappa, vilket i sig är ett dråpslag mot den kapitalism som bygger på optimistisk antecipation ("splendid expectations") och diskontering av en framtida tillväxt, som plötsligt visat sig orealistisk. Vi har nu pessimistisk antecipation, vilket enligt den kapitalistiska marknadens egna grundlagar föranleder generellt negativ positionering dvs. likvidation.

  Det är en historiskt unik paniksituation. Svenska Dumprofessorligheten har ju ingen aaaaaaaaning, som alltid, men det har minsann jag och kaskeloterna på Wall Street, var så säkra.

  Monopolkapitalet har hittills räknat på stöd från medelklassen, som den därför främjat. I det nya desperata läget måste medelklassen offras; allt återstående välstånd räcker bara till de Rikaste.

  Monopolkapitalet kontrollerar INTE internet. Det gör Medelklassen. Det är därför nu nödvändigt att släcka och förkväva det samhällsekonomiskt optimala fria internet. Internet skall in under Monopolkapitalets kontroll och monopolprissättas för brutal utsugning med avsikt att berika de Rika. Dit hör INTE medelklassen. Den går nu till rakning över hela världen. Den skall drivas ner i folklig misär.

  Förstår ni allvaret? I dag bloggas det hejvilt; i morgon har vi inga bloggar kvar. Monopolkapitales natt och dimma har då sänkts över oss alla, och DÅ finns ingen gryning.

  Själv har jag, i min oklarhet, och ganska oförutsägbart, i fråga efter fråga prövat den ena ståndpunkten efter den andra, tills allting klarnat, varefter jag bestämt satt ned foten och stått fast. Det gör jag nu.

  Det kapitalistiska systemet är slut. Hämsko på utvecklingen. Jag har förklarat exakt hur. Karl Marx får rätt. Jag har förklarat exakt hur, något Marx själv icke förmådde göra.

  Vi måste nu alldeles byta ekonomiskt system. Det finns inget annat.

  Även medelklassen måste inse detta. Den har inget val. Från Monopolkapitalet har medelklassen nu blott allt ont att vänta.

  Således: jag är kommunist. Råkommunist. Äkta kommunist. Andra generationens äkta kommunist i Marx, Engels, Lenins, Stalins och Maos efterföljd.

  Det nya jag själv vill bidra med är att den autentiska kommunismen måste byta fot i tre väsentliga avseenden, för att kunna födas på nytt: den röda terrorns princip måste avskaffas, för den fungerar bara temporärt; total yttrandefrihet undertstödd av fritt och statligt välfinansierat internet; endast så kan man förhindra den korruption, vilken Stalin sökte bekämpa med terror av grymmaste slag och Mao med personkult, skådespel och socialt kaos; och slutligen måste man förkasta ateismen. Den dialektiska materialismen, korrekt förstådd, stöder inte vetenskapligt ateismen, utan motsatsen. Religion är inte opium för folket, som Marx själv trodde; utan amfetamin, såsom Islam har demonstrerat.

  Med dessa teoretiska reformer gäller kommunismens idésystem intakt: Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao: de hade alla fel i de där tre sista avseendena, men i övrigt hade de fullkomligt rätt.

  Också medelklassen måste ha ett Kommunistparti. Det är en besk medicin. Det är den enda.

  Partiet måste nu grundas. (SKP/Proletären är en liten bidragsparasitklubb för allmänt aviga personer med Aspergers syndrom och liknande; de struntar blankt i folket och lyder Kim Il Fjång eller vad han nu heter om han lever alltså.) Partiet måste grundas upp i från längs en klar och tydlig maktvertikal. Partiet behöver en iskallt hängiven och lojal Politbyrå.

  Kandidater: Henrik Alexandersson, Oscar Swartz, Röda Malmö, kanske Opassande, Farmor Gun och Mina Moderata karameller. Tillåme herrar småborgare Rick Falkvinge och Christian Engström kan tas till nåders på någon form av suppleantpost, om blott de storgråtande gör avbön inför det taktfasta trampet från proletariatets järnhårda bataljoner; liiiiite privilegium ska väl kunna vankas som belöning, sedan Revolutionen segrat.

  - Ordförande Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Förutom förlängd upphovsrätt är det om möjligt ännu mer bråttom med 138:an i Telekompaketet. Hjälp till och agera nu!
  För mer information, se gärna på Erik Josefssons utmärkta genomgång och pedagogiska av Telekompaketet och relaterade saker vid ett seminarium i Göteborg den 18 april.

  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 1
  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 2
  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 3
  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 4
  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 5
  Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 6

  SvaraRadera
 3. Fan, Kraxpelle. Evighetslånga kommentarer blir inte lästa. Inte ens jag orkar. Och de avskräcker andra som kanske har något att tillföra från att kommentera.

  SvaraRadera
 4. Krqxpelax/Peter: Du kan väl be Hax att ta bort denna långa drapa som gör att vi andra tröttnar - du kan vara kortfattad bara du vill.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.