2009-04-09

Något håller på att hända...

Man skall ju inte ropa hej innan man kommit över bäcken. Men...

När det gäller EU:s telekompaket tror jag att vi har "them running". Främst när det gäller frågan om avstängning av fildelare från internet. Men kanske även när det gäller "gated nets" och annat otyg.

Uppmärksamhet, offentlighet, besvärliga frågor och en del press funkar faktiskt. Lite som vampyrer och solljus, typ. Som när Marianne Mikkos rapport om bloggreglering i somras sopades undan av en massiv blogg-, medie- och mailstorm.

Och jämfört med tidigare fighter, så är det nu fler bloggare som börjar lära sig EU-spelet och som är självgående. Vilket är kul! Till och med gammelmedia börjar så smått hänga med i svängarna. Till exempel DN, SvD, SR och SVT har på senare tid visat ett aktivit intresse för det som sker. (Hoppas bara att det engagemanget inte försvinner när EU-valet är över.)

Men vi skall som sagt inte ropa hej ännu. Ministerrådets listighet skall inte underskattas. Och motståndarnas lobbyister är naturligtvis inte dummare än att de byter taktik om de går in i väggen.

Ser vi till Frankrike, så är HADOPI:s fall en viktig signal inför Europaparlamentets omröstning om telekompaketet. Men vi kan redan nu vara rätt säkra på att HADOPI kommer tillbaka upp på bordet i Frankrike. Om senaten och deputeradekammaren inte är överens, då gör man helt enkelt ett nytt försök...

Ladda nu över påskhelgen, när det ändå inte händer så mycket. På tisdag, när allt tar ny fart, är det dags att trycka gasen i botten igen.

För det vi gör är viktigt. Det kallas demokrati.

7 kommentarer:

 1. Om HADOPI - http://reason.com/blog/show/132812.html

  SvaraRadera
 2. Otroligt skönt med en framgång då och då...må vara fransk men det borde innebära att åtminstone någon mer börjar tänka efter.....lite....kanske.

  SvaraRadera
 3. Fan vad gott!!!

  Bra jobbat Henrik... och alla andra ocksa. Jag ar imponerad av er produktivitet. Kanon!

  SvaraRadera
 4. Att du orkar HAX. Jag blir matt bara av att läsa om EU och dess politiker här på bloggen.

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 5. över ån, trodde jag att det va..

  Men, det låter ju bra, jag hyser dock inte så stora förhoppningar till protester från Svenskar i något större format. Jag har större förhoppningar från länder som nyligen varit diktaturer, eller haft starkt inskränkt fri- och öppenhet.

  Man tycker ju att framgång borde sporra till mer protester..

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat Henrik och alla andra.

  SvaraRadera
 7. The NO vote to the french HADOPI law is only a temporary victory.

  The reason for the NO vote was a last-minute addition to the law, with a requirement that a person who is cut off the internet should continue to pay the ISP for the service he no longer receives. The perverted argument in favor if this, as said by Michel Thiollière, is that the ISP should not suffer because subscribers are cut off the net.

  They are currently working on a revised proposal that will be voted for on the 28th of April.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.