2009-04-24

Telekompaketet: Glöm inte 166:an!


I veckan som gått har det fått stor uppmärksamhet att EU-parlamentets industriutskott röstat ja till tillägg 138/46 till det så kallade telekompaketet. Tillägget innebär att om ett medlemsland får för sig att stänga av medborgare från internet – då får det inte ske med mindre än en rättslig prövning. Ett sådant intrång i människors liv kräver noggrann prövning mot aktuellt lagrum – och framförallt en god och grundlig bevisprövning. Plus, naturligtvis, en möjlighet att överklaga.

Detta är bra. Men tyvärr har tillägg 166 hamnat i skymundan.

166:an antogs i förra läsningen av telekompaketet – i Europaparlamentet i höstas – men har den här gången schabblats bort i utskottsmehandlingen (jag tror det var utskottet för inre marknaden).

Nu måste 166 upp på bordet igen. Det får ske i plenum den 5 maj. Och för att det skall kunna ske krävs att de inblandade ledamöterna får ihop tillräckligt med namnunderskrifter från andra MEP:ar senast nu på tisdag.

166:an lyder "Member States shall ensure that any restrictions to users' rights to access content, services and applications, if they are necessary, shall be implemented by appropriate measures, in accordance with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness. These measures shall not have the effect of hindering the development of the information society, in compliance with the Directive 2000/31/EC, and shall not conflict with citizens' fundamental rights, including the right to privacy and the right to due process."

Det är alltså ett tillägg vars innehåll delvis överlappar 138:an. Men som tar ett större grepp och som har ett mer principiellt perspektiv.

Detta är det tillägg som Fjellner (m) skrev inför andraläsningen och som sedan (när han inte fick ihop tillräckligt med namnunderskrifter) togs över av Svensson (v). Båda dessa ledamöter behöver nu glada tillrop och uppbackning för att lyckas även denna gång.

Det här är viktigt. Och det är bråttom. Hjälp till att sprida information om detta. Och när du mailar till Europaparlamentets ledamöter – glöm då inte att det handlar om ett ja till både 138/46 och 166.

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Varför är 166 viktigt? Texten du klistrade in slår mig bara som till intet förpliktigande snömos. Reinfeldt kommer ju helt enkelt att säga att nästa censur- eller övervakningsåtgärd de inför är nödvändig och proportionerlig, inte hindrar informationssamhällets utveckling och inte konflikterar med medborgarnas fundamentala rättigheter eller due process, och så är det bra med det.

  SvaraRadera
 3. Nu börjar Wallis prata om tvångslicens. Lite kul iom att jag själv skrev om detta lite var stans för över ett halvår sedan. Detta är precis det som man gjort när det kommer till covers på låtar och där fungerar det riktigt bra. Det är en tvångsåtgärd, ja, men om vi nu ska ha sjuka lagar så måste dom ju tyvärr kompenseras genom andra balancerande lagar...

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/debatt-student-bay-1.851471

  SvaraRadera
 4. Finns det någon referens till tillägg 166?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. telekompaketet.se har nu blivit:
  http://werebuild.eu/
  som driver för införandet av Citizens' Rights Amendment vilket väl medför vad 166:an gjorde. Du har säkert läst om det på Erik Josefssons blogg.

  SvaraRadera
 7. Precis. Här är norge först med analysen, för en gångs skull:
  http://www.hivand.no/2009/04/23/sosiale-medier-og-makt/

  SvaraRadera
 8. spectraz


  http://www.nicklaslarenholtz.blogspot.com/search/?q=166&x=0&y=0&=Go

  där hittar du info om 166 m.m.

  Över lag krävs det grupparbete igen...

  SvaraRadera
 9. Och samtidigt måste man väl försvar just 138/46 också, med tanke på hur slingriga lobbyn mot det är.

  Men är det inte lite paradoxalt att man antog 138:an men "förkastade" 166:an?

  Hade 138:an behövts om man redan antagit 166:an?

  Sen tycker jag nog att 166:an skulle behöva tillägg i formuleringen, eller omformuleras, dvs att det ska gälla oavsett kommunikations form, grundläggande infrastruktur för kommunikation.

  "I morgon" kommer tekniken se annorlunda ut, och det är inte säkert att vi refererar till "access content, services and applications," på samma sätt eller i samma form eller kontext.

  "I morgon" kommer också de demokratiska fri- och rättigheterna vara så beroende av "Internet" att det inte går att separera med "if they are necessary,", eftersom rättigheten till informationen via "Internet" kommer att vara A och O.

  //ST

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. "Lägg av!

  HAX"

  KÄLLA: E-post till "Trollet".
  Henrik Alexandersson hax (AT) bahnhof.se
  "LillebrorSerDig.NU" Petter.Griph (AT) gmail.com
  24 april 2009 22:54
  Re: [Henrik-Alexandersson.se] Ny kommentar på EU: Mer om förlängning av upphovsrätten.

  SvaraRadera
 12. Det här är alltså tillägget som skall förhindra kabel-tv-internet? HAX: Kan du förklara lite snabbt skillnaden mellan 166an och Citiziens Right Amendment?

  På sidan för Citiziens Right Amendment står det att det är viktigt att vi trycker på att det går igenom, men det står inte riktigt vad det innebär. Jag gillar inte riktigt när det bara står vad man ska göra utan vad det innebär.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.