2009-04-28

Telekompaketet: Uppdatering, tisdag kväll

Fortsättning från förra bloggposten.

Dramatik på så många plan...


Fjellners re-tabling av 166:an:
Tidigare i kväll hade 5-10 ledamöter skrivit på. Långt kvar alltså. Men den goda nyheten är att den internationella mobiliseringskampanjen har börjat. Och jag har fått signaler om att både UKIP och de skotska nationalisterna kan komma att besöka Fjellners kontor (gissningsvis för första gången någonsin) i morgon förmiddag. (Ställ fram lite god Single Malt...)

Fortsätt ligga på. Om allt annat skiter sig i plenum (och det kan vara så triviala saker som procedurfrågor som fäller avgörandet) den 5 maj – då måste det gå att rösta på 138 och 166 separat.

Uppdatering: Här kommer ett word-dokument från Josefsson med vänligt sinnade ledamöter (som röstade för 138 och/eller 166 i första läsningen i september) som bör kunna förmås att skriva på hos Fjellner. Högerklicka för att spara till din dator.

De gröna lägger 166 själva?
En annan signal är att det verkar som om de gröna funderar på att lägga 166:an, oberoende av Fjellner. Vilket i så fall är bra i sig, även om jag inte förstår varför man inte kan göra gemensam sak.

Läs mer på Carl Schlyters blogg, – som även innehåller en del intressant om trialogen mellan parlamentet, rådet och kommissionen nu i kväll. (Där måste vi se texterna innan det går att säga något säkert.)

Liberalerna:
Och det verkar även som om den liberala gruppen tänker driva 166:an på egen hand... Eller? Så bör man väl tolka Olle Schmidts och Josefssons bloggposter?

Ryktet säger också att liberalerna eventuellt kan komma att ställa upp bakom de ännu längre gående Citizens Rights Amendments. I vart fall har de hotat ministerrådet med detta. Men det hänger fortfarande i luften.

Alltså:
Fortsätt ligga på. Det kommer nu löften om 166 från alla tänkbara håll. Men inget är säkert innan klockan 12 i morgon. Därför måste vi fortsätta att lobba för att minst 40 ledamöter skriver på Fjellners re-tabeling av 166:an.

Plötsligt verkar alla vara på, även om det idiotiskt nog sker under olika hattar – vilket kommer att göra slutvoteringen kosmiskt rörig.

Ketchup-effekten är till mycket stor del er förtjänst!

Om vi inte hade börjat maila som tokiga i dag, då hade inte de andra grupperna vaknat.

Så man kan säga att vår kampanj dels drar namn till Fjellners lista – dels sätter bollen i rullning i de andra politiska grupperna. Tack alla! Tack Fjellner! Tack Josefsson! Och tack Monica Horten, som satt igång våra utländska vänner!

Än är vi inte i mål. Men det ser mycket bättre ut just nu än det gjorde för bara ett dygn sedan.

Uppdatering 2: Mer relevant information börjar flyta in i kommentarerna.

Uppdatering 3: Nu verkar det som om även vänstern kommer att lägga 166:an själva. Vilket är bra i sig. Men varför inte skriva på hos Fjellner istället? Fatta så mycket större tyngd förslaget får om det kommer med undertecknare från hela den politiska skalan! (Och en votering med multipla 166:or... Risken är uppenbar att talmannen kommer att kunna finta bort alltihop.) [Edit: Det förefaller som om det inte är en ren 166:a som vänstern lägger. Istället syftas på att den är en del av Citizens Rights Amendments. Och om CRA faller? Skall det då inte finnas någon back-up? Detta känns vanskligt. De borde verkligen skriva på Fjellners lista.]

Uppdatering 4: Från trialogen via Hans P "Concerning these issues, the Commission should start a wide public consultation." Vilket ju låter vackert – men bara betyder att oredan nu är total. Det är en sådan formulering som man slänger in när alla hatar varandra och man inte vet vad man skall göra.

Uppdatering 5: Se även Intesifier, Sandrability och många, många andra.

För den som vill plugga in mer om telekompaketet rekommenderas denna wiki.


(Nästa bloggpost, framåt morgonkvisten, kommer att bli mer allmänt hållen om internet och politiken. Den kommer nämligen att parallellpubliceras i Aftonbladet.)

15 kommentarer:

 1. Jag har mailat alla ledamöter och det tog sin tid. Någon som har tips på bra webmail om man vill maila många? Hotmail och Yahoo vet jag inte fungerar så bra. Även om den Yahoo tillåter fler adresser än Hotmail så krånglar det väldigt mycket när jag ska skicka, vet inte om det beror på att jag har tor och avaktiverat java script men ändå.

  Men hur som helst, vi får hoppas att det går vägen!

  // iii

  SvaraRadera
 2. Jag har trialogtexten om kompromissen som kom under em idag. I princip verkar 138:an OK, även om de gröna kollar upp begreppet "the right to a judgment by an independent and impartial tribunal established by law".

  Men här kommer recitalen:

  Recital
  (3a) Recognising that the Internet is essential for education and for the practical exercise of freedom of expression and access to information, any restriction imposed on the exercise of these fundamental rights should be in accordance with the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. Concerning these issues, the Commission should start a wide public consultation".

  Och det är den texten vi vill ha som artikel. Min tolkning är att Christine Trautmann fixade 138:an men inte 166:an

  Ja, alla har jobbat bra idag :) inte minst du ;)

  SvaraRadera
 3. Jag fick själv svar från just Carl Schlyter på ett av de mail jag skickade, det lydde såhär:

  "Till skillnad från Christoffer så sitter jag i en partigrupp som stödjer mitt arbete mot Hollywoods lobbyister och därmed kommer den gröna gruppen att lägga det förslaget. Med mitt och andras namn på.

  Dessutom kommer vi att även lägga andra förslag som försvarar friheten på internet. Du behöver alltså inte oroa dig för att förslaget inte finns.

  Mvh,

  Carl Schlyter"

  Goda nyheter, således. Bra att bollen börjar rulla i många grupper dock, det betyder att de börjar inse att det finns ett stort intresse bland EU-medborgarna.

  SvaraRadera
 4. Tillägg: Verkar som om han skickat ut samma meddelande till flera andra som mailat honom.

  SvaraRadera
 5. Svar från vänstern gm Jens Holm:

  Hej,
  Tack för ditt mejl. Och ursäkta att jag svarar dig likadant som alla andra. Det har varit en ohygglig massa mejl om telekompaketet, upphovsrätten, Ipred och Acta. Det är bra att så många trycker på i dessa viktiga frågor!

  Vänsterpartiet och vänstergruppen kommer att lägga ändringsförslag 166 som garanterar individens rätt till Internet (alltså att inte bli avstängd). Vi lägger faktiskt ett helt paket med ändringar som syftar åt det hållet (166an är alltså en av dessa). Vänligen se:
  http://www.jensholm.se/2009/04/21/varna-frihet-pa-internet-i-telekompaketet/

  Det är toppen om även andra partigrupper och ledamöter vill lägga samma ändringsförslag. Fortsätt gärna att trycka på dem.

  Vänligen

  Jens Holm (V)

  SvaraRadera
 6. Just nu springer alla MEP:ar tydligen benen av sig.

  Åhhhh, vad jag önskar att de kunde ställa upp bakom Fjellners förslag istället för att köra egna race. Det skulle ge mycket större tyngd, trovärdighet och genomslag med ett *brett* förslag.

  Och om Civil Rights Amendment inte går igenom... Då står vi med flera olika förslag om 138 / 166 - vilket ökar risken för en screw-upp något alldeles oerhört.

  Fukkar de upp det här, då är det för att det nu håller på att bli för spretigt. Att de inte kan göra som vi ber dem... Och att de inte kan lära av bloggosfären att lägga partiboken på hyllan en stund, nu när det verkigen gäller.

  Jag kommer att drömma mardrömmar...

  SvaraRadera
 7. Ang uppdatering 3: Att vänstern lägger in 166:an själva beror ju bara på att den ingår i del 1-2 av deras Citizens Rights Amendments som betstår av 12 delar - så det är inte separat från Citizens Rights Amendments som de lägger in 166:an.

  http://erikjosefsson.eu/blogg/2009/04/28/citizens-rights-amendments-till-telekompaketet

  SvaraRadera
 8. I see... Och om CRA faller? Då *måste* det finnas en back-up. De måste skriva på för 166:an hos Fjellner.

  SvaraRadera
 9. Har lagt in en edit i bloggposten om detta.

  SvaraRadera
 10. Nu har jag svarat Jens Holm:

  Jens

  Tack för ditt snabba och trevliga svar.

  Jag undrar om de förslag från vänstern du syftar på är the Civil Rights Amendment, för i så fall är jag och många andra lite oroliga vad som händer om hela det yrkandet faller. Orsaken till att vi tycker Christofer Fjellners initiativ är så viktigt är att vi inte vill se en viktig fråga bortdribblad i plenum för att det finns för många yrkanden kors och tvärs.

  Med Fjellners rena 166 på bordet den 5 maj så finns det ett yrkande att falla tillbaka på om de sammansatta yrkandena faller.

  Därför ber jag dig att bortse från partihänsyn och tillsammans med några partikamrater understödja Fjellners yrkande. Vi bhöver 40 namnunderskrifter före 12 i morgon för att det ska kunna registreras. Det finn ett tiotal minst än så länge, men varje namn kan vara viktigt.

  MVH

  /Göran Widham

  SvaraRadera
 11. Utmärkt.

  De skall veta att vi ser vad de gör, så att de passar sig för att strula till det.

  (Min parallellpublicerade bloggpost "Informationskriget i EU" som skall gå samtidigt här på bloggen och i Aftonbladet kommer f.ö. upp kl 9 här och vid 10-tiden i tidningens nätupplaga.

  SvaraRadera
 12. Citizens' Rights AmendmentS är plural, alltså allt som allt 12 ändringsförslag.

  138 och 166 ingår dom grund.

  Del 1 innehåller 138 och 166 samt ett *motförslag* till Trautmanns kompromiss att reducera våra rättigheter.

  http://www.erikjosefsson.eu/sites/default/files/Citizens_Rights_Amendments_(Part_I).pdf

  Trautmann' vill att PTS ska ha som uppgift att: promoting the ability of end-users to access and distribute information or run applications and services of their choice;Notera "information", det står inte "content". Kompromissen bestod i att
  hon la till "distribute". Vi får alltså skicka mail. Tack för kaffet.

  SvaraRadera
 13. Problemet, som några påpekat redan, är ju att Fjellner sitter i den partigrupp som vill gå längst i regleringen av Internet. Det gör att han har uppförsbacke. Detta är något vi bör tänka på i EP-valet - dvs inte rösta på personer/partier som kan tänkas komma att ingå i EPP (partigrupper är viktiga).

  SvaraRadera
 14. Henrik,

  I måndags drev jag igenom i vår grupp, och kunde som ordförande för den arbetsgrupp som hanterar dessa frågor konkludera, att det var ett absolut krav att vi nådde en paragraf/artikel som uttrycker syftet med 138 och som kan samla de stora partigrupperna bakom sig. Det var inte helt självklart från början men blev resultatet.

  I går fick jag den första texten till förslag som man har kunnat ena sig om och i dag kan jag konstatera att vi har nått det vi ville. Det finns nu en överenskommelse som innebär att syftet med 138 uppfylls med rådet och de stora partigrupperna bakom. Så här blev det efter mina samtal med Harbour och Niebler och jag har sagt ok till det. Jag vill säga att vi inte hade varit där vi är utan din aktiva verksamhet, men heller icke utan det som Christofer och jag har uträttat. Det är en sak att driva igenom en linje i den största partigruppen och se till att den delas av de tre stora:

  At the last trialogue meeting on 28 April, an agreement has been achieved on a compromise text along the line of the EP amendment 138. Moreover, the place of the text has been improved, by moving from art. 8 par. 4 (NRA'S responsibilities) to article 1 par. 3a of the Framework Directive stating that "Measures taken regarding end-users' access to or use of services and applications through electronic communications networks shall respect the fundamental rights and freedoms of natural persons, including in relation to privacy, freedom of expression and access to information and the right to a judgment by an independent and impartial tribunal established by law and acting in respect of due process in accordance with Article 6 of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms." The respective recital has also been agreed upon.

  SvaraRadera
 15. Gunnar,

  ni har gjort ett bra jobb med 138:an. Och vad jag förstår är det viktigt att det nu står "tribunal" (det vill säga rättslig prövning) och inte "authotity" (typ franska Hadopi).

  138:an är ju helt central.

  166:an är lite mer övergripande. Som jag har skrivit tidigare är jag ju lite tveksam till den överstatlighet som följer med tillägg 166. Där har jag svalt mina principer och driver 166:an som ett självförsvar mot det som fransmännen och nöjeslobbyn har satt igång. Jag vet sedan tidigare att du gör en annan bedömning just där. Och jag kan kanske inte vara upprörd på dig för att du är mer principfast på den punkten i dag än vad jag klarar av att vara... ;-)

  Livet är fullt med olösliga problem, eller hur?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.