2009-04-29

Informationskriget i EU

I EU pågår just nu en vild batalj om internets frihet, i samband med att det så kallade telekompaketet slutligen skall fastställas av Europaparlamentet. Frågor som ligger på bordet är bland annat avstängning av fildelare och vanligt folks rätt att surfa fritt på hela internet.

Men detta är bara ett av många förslag som kommer från EU. Teledatalagringen – där uppgifter om alla våra telefonsamtal, SMS, mail och nätuppkopplingar skall lagras – det bygger på ett EU-direktiv. (Som tyvärr Sverige, med f.d. justitieminister Thomas Bodström, var med och drev fram.) Den rättsosäkra och hårt kritiserade IPRED-lagen kommer också ursprungligen från EU. Och mer är på gång.

Det finns alltid skäl för politiker och andra att vilja inskränka vår rätt till fri information på nätet. Ibland anges rikets säkerhet som skäl. Ibland fildelning, barnporr, knark eller olagligt spel. I många länder handlar det om förbjudna vissa politiska åsikter, avvikande historieskrivning, information om abort eller "bara" om ren och skär moralpanik.

Detta är dumt. Man kan inte börja censurera internet bara för att det finns vissa människor som missbrukar det eller sprider information som man ogillar. Det är ungefär som att lägga ner Posten, bara för att barnporr kan spridas med vanliga brev.

Internet är idag en del av våra liv. Där gör vi våra bankaffärer; umgås med våra vänner; söker kunskap; sköter våra jobb; tar del av nyheter; utbildar oss; debatterar; bokar våra resor och där bedriver vi politisk verksamhet. Detta för att nu bara ta några få exempel. Den som försöker reglera och filtrera detta informationsflöde kommer att inskränka vår frihet och göra våra liv sämre. (För övrigt tror jag att det är i princip omöjligt att göra, rent praktiskt.)

Internet är dessutom utveckling. Här sammarbetar miljoner människor frivilligt för att skapa ett gigantiskt uppslagsverk som Wikipedia. På Flickr växer världens kanske största bildbank fram genom spontant samarbete. På Twitter sprids nyheter bokstavligen talat med ljusets hastighet. Många tusen människor samarbetar oavlönat för att utveckla ett bättre operativsystem för datorer, Linux. Debatten om politik, filosofi, kultur och mycket annat utvecklas och drivs framåt på miljoner bloggar. I akademiska nätforum driver forskare utvecklingen av behandlingar mot alzheimers, AIDS och vanlig förkylning vidare på ett sätt som hade varit omöjligt utan ett fritt internet. Och med allt fler databaser på nätet står vi just nu inför historiens största kunskapssprång. Internet gör oss rikare, på så många olika sätt.

Man måste vara något av en taliban för att tycka illa om detta. Och en grottmänniska för att missa vad som är på gång. Tyvärr verkar det finnas både talibaner och grottmänniskor i EU. Till exempel gör den franska regeringen just nu allt för att införa drakoniska lagar som stryper nätets frihet. Och den driver samma linje i EU – uppbackad av byråkrater, konservativa och regleringsivrare från andra länder.

Om man börjar censurera eller filtrera internet, då har vi bara sett början. Då är vi bara ett klubbslag bort från att EU, riksdagen eller den franska nationalförsamlingen beslutar att ytterligare information skall rensas bort från nätet. Detta är ett sluttande plan.

Och om vi lägger kontrollen över nätet i politikernas händer – hur vet vi då att politikerna är goda demokrater om 10, 50 eller 100 år? Vill vi verkligen ge makthavarna detta vapen, den totala kontrollen över informationsflödet i vårt samhälle? För evigt?

Vi vet ju redan att många politiker tycker att det är stökigt, störande och obehagligt att internet gjort det möjligt för fler medborgare att hålla koll på vad de sysslar med – och att påverka de politiska beslut som fattas. Man skulle kunna tro att våra makthavare är mer förtjusta i deltagande demokrati i teorin än i praktiken...

Kriget om informationen förs hela tiden i EU. Ena dagen vill någon ledamot i EU-parlamentet reglera och registrera bloggar. Nästa dag funderar politikerna på om det skall vara tillåtet att kritisera religionen. Eller om det skall vara fritt fram att argumentera mot det rådande systemet och dess värderingar. Rätten att vara anonym på nätet är redan hotad. Och i flera EU-länder kontrollerar staten i princip allt som vanligt folk gör på internet.

Det enda vi kan säga med säkerhet är att det kommer att komma nya förslag om att begränsa internets och informationens frihet. Och med det följer nya bataljer mellan makthavarna och folket. Friheten måste helt enkelt försvars varje dag.

Därför behöver vi politiker som har ett öppet sinne – och som är internets vänner – i Europaparlamentet.


(Denna bloggpost publiceras parallellt här på bloggen och på Aftonbladet.se under dagen.)

7 kommentarer:

 1. Bra grundtankar för en fortsatt debatt.
  (Men meningar som börjar på Eller och Och...?)

  SvaraRadera
 2. Jag tror det handlar till lika stor del på grund av okunskap och av att politiker helt enkelt inte är beredda.

  Den stora skillnaden är att några frågor som har varit av intresse för en ganska liten grupp nu har expanderat till att omfatta snart sagt varje skrivkunning medborgare.

  Upphovsrätten var länge någonting som bara berörde topparna i STIM, SAMI, IFPI & co. Det handlar mest om hur man fördelar pengarna. Allmänhetens jobb var att köpa skivorna. Den grupp som "berördes" var så liten att man inte hade något problem med den demokratiska legitimiteten

  Nu är var och en sin egen världsdistributör och därför är gamla uppgörelser inom upphovsrätten inte giltiga. Politikerna måste förstå det och ta diskussionen för att hitta en ny balans som är i linje med det allmänna rättsmedvetandet.


  På samma sätt är det med tryck- och yttrandefriheten. Kretsen av ansvariga utgivare har ju varit större än att man kunnat samla dem i ett konferensrum på Rosenbad. Den publicistiska sed som medieeliten hållit sig med, och som delvis kodifierats i TF och YGL, har inte varit en angelägenhet för allmänheten. Vår uppgift har varit att köpa tidningar.

  Nu kan alla bli sin egen ansvarige utgivare, och då blir gamla uppgörelser i tryckfrihetsfrågor irrelevanta.

  Nu behöver vi insatta politiker som kan föra en relevant diskussion om informationssamhällets för och nackdelar, och framför allt som förstår att gamla vanor inte håller längre.

  Tills dess måste vi som har skådat ljuset ligga på och föra diskussionen. Vi behöver debattera och finjustera argumenten.

  Jag tror på politiker i det jag tror att de känner igen en väl genomtänkt argumentation när de hör den. Jag hoppas verkligen att det finns politiker som vågar ta diskussionen och köra den i botten.

  Annars får vi rösta fram dem. Kryssa lungt!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Johan Tjäder,

  Mycket av det du pekar på, om jag fattar dig rätt, är ju att det är de sk non-profit organisationerna, SAMI, STIM, IFPI, MPA, och liknade som satt sig på sin egen potkant då dom tog över "kontrollen" från staten att ställa agendan för, och administrera upphovsrätten, och fördelningen av kossingen. Och lika på pottkanten har diverse (nyhets)förlag, ägarna alltså, satt sig, i o m deras, rent ut sagt, stupida tro på att dom bara kunnat växa om dom gett sig in på helt andra områden än just att rapportera och distribuera objektiva och neutrala, men gärna sensationella, nyheter ... först självklart (Istället befinner dom, ägarna, sig idag i en helt annan position, nämligen den som ägare till innehåll, och infrastruktur, som dom förr bara rapporterade om, musik, TV, Film, Spel, till att agera som Internet operatörer, etc. Och vice versa gäller för diverse ägare till Film och Musik bolag, som nu också är ägare till nyhetsmedia och agerar Internet operatörer. Sedemera tros det att många fristående (stora) Internet operatörer också kommer att bli ägare till ju "innehållsbolagen" ... finanskriser är ju som upplagt för det idag.)


  Hur skulle det bli om TeliaSonera helt solika köpte upp "Universal Music" och Expressen, endast för att TS såg det som en bra expansions möjlighet?


  Det största problemet är att alla dessa mellanhänder åtnjuter en skyddad verkstad, monopol, som inte var ägnad för dom från början. All nyhetsmedia som ägs av ägare som också äger en massa andra intressen som inte har med nyhetsmedia att göra, och har politiska kopplingar åt det ena eller andra hållet, kommer det alltid att finnas en skugga över. Och på samma sätt kommer det alltid att finnas en skugga över alla "innehållsägare" som också äger Internet operatörer. Et cetera.

  Det kommer alltid att finnas en skugga över ägare som åtnjuter ett monopol, men vars intressen går ut över det dom äger monopolet till, ty logiken säger ju att dom ska göra allt för att rå om sig själva, först och främst, trots allt.

  Således, företag och bolag, som är baserade på ett monopol, ska inte äga rätten att hålla på med något annat, speciellt inte när dom om och om och om igen bevisat att dom inte kan hantera och separera äpplen och päron.

  De sk organisationerna har ju också missbrukat sin rätt till monopolställning så många ggr, att det nog vore bäst om staten tog över skiten, dessa organisationer har dels byggt ut ett snurrigt horribelt pyramid system, och dels endast jobbar för dom som har råd att betala procenten samtidigt som dom, för dessa få som har råd, oftast bolag, hela tiden försöker, och ibland lyckas, påverka politiken och ändrar lagen för alla 95+% andra. (Direkt eller indirekt betalar ju alla. Pengarna går uppåt men skiten trillar nedåt.)


  Men i avsaknad av cash så är sociala kontakter king, för politikerna upphovsrättslobbyn lyckats lura, men politiker är rationella personer när det kommer till kritan, deras uppgift är trots allt att vända kappan efter vinden, och det är inte många, när dom blir varse om det, som inte rår om sin egen, faktiska, karriär.

  Finns nog inte många politiker som vill att eftervärlden minns dom som dom som försökte torpedera FNs deklaration, och EUs konvention, över mänskliga fri- och rättigheter? Eller att företag skulle vilja befatta sig med dom som var och varannan kund och konsument, och alla andra kommer att avsky?

  lol, men om diverse "analoga" lobbygrupper och lurade politiker tycker det är jobbigt med allting Internet nu, vänta bara. :p


  //ST

  SvaraRadera
 5. Pottkanten och pottkanten - det fanns en tid då de här rollerna och därmed organisationerna var relevanta. Kanske finns det en framtid för dem, men då måste de utvecklas.

  Informationsåldern och det samhälle som växer fram i dess spår är lika revolutionerande nytt som när vi lämnade jordbruket och flyttade in till städerna och in i fabrikerna. Denna omvandling är lika fundamental som den förra, men det tror jag inte att så många politiker har fattat än.

  Vi kommer att upptäcka att en rad uppgörelser som passade industrialiseringen helt enkelt inte duger längre, och vi kommer att behöva ompröva detta. I bland kommer processen att bli lätt och i vissa fall kommer det att bli smärtsamt svårt och kräva en hel del offer.

  Men ger vi upp så vete tusan hur det går.

  SvaraRadera
 6. JAG HOPPAR UPP OCH UTMANR ER MED TVÅ ALTERNATIV:

  ÖVERKLAGAN I MÅL B1920-07, mitt sk bombhot mot GOperan 27/8. Finns på som offentlig andling på Hovrätten för Västar Sverige. Där förresten också M finns. Domare och verksamhetsutvecklare för Sveriges domstolar. Fet är lögn det som står i NE.se att domare skulle kvara oavsättliag.

  2. Begär ut överklagan till Högsta domstolen i Mål Ö1589-09. Också medborgerlig frihet, som HAX kan ha brutit mot. Grovt kriminellt.

  Gå in på http://udhr.org och njut av ERA RÄTTIGHETER ELLER FÖRFÄRAS. Mig kvittar det vilket.

  När sverige offrar två barns framtid för skiten, då tiger ingen far. Det fattade leg psykologen som har utrett mig för era pengar.  På fredagar är det något som kallas FollowFriday i det Twitterverse.

  Jag har inga problem med engelskan. Vilka tror att det är jag som behöver en god man för att jag är mycket allavarligt psykiskt störd?

  Om ni inte har lärt er syntaxen för vur.me än så gör jag det en gång sedan SKA ni klara detta SJÄLVA;

  http://vur.me/LillebrorSerDig/Epictetus

  Är säkert inte den förste i historien. Men han har satt ord på det.

  Ni är skiträdda för FÖR-ändringar. Det är ALLA. Även jag Det finns sätt att bryta sådana spärrar. Jag har fått en del genom livet. T ex frontalkrockat med en timmerbil 1978.

  Förra året var jag i England och gick på glödande kol som en metafor att det är inte politikerna som har problem. Det är vi som har problem. som diskuterar i cykelställsperspektiv.

  Söndra genom att härska heter metoden. Troligtvis är ni nu så chockade över att jag faktikst menade vad jag sa. Jag har kapat er.

  Och NU ÄR DET BARA RIKSDAGEN. som kan förändra det mandat, jag har. Att "sjukpensionera" mig, heter inte så längre utan att få sjukersättning är något av det mest vansinnga som Sverige har gjort i mosern historia.

  Nu ska ni få lugn och ro. ETT TAG.

  Om tecknen som finns i 1937 års straffrättskommittés netänkande SOU 1953:14 är sanna HAX. Då är det bara jag som kan hjälpa dig. Tror jag.

  Jag har gjort en låsning/block. Håll koll på posten. Har Beställning 13807 med reservARTION för mitt sifferminne kommit till HAX Filarkiv än.

  Idén bakom detta är varken min , mun bror fusionsforskaren, som förresten har gtt själva grundstrukturen, ej heeller Dee Hock eell er Bo Holmberg som civilminister. Make till dåbaraende utrikesminster Anna lindh

  1. Bob WarrenBobWarren@JamesIslander Great Tweeple! #FF @Howard74 @Silversmyth @CatchOurDream @Alial @Chayce @TheCode @Ariggs @Skashiwal @BingFutch @Martine232323 minutes ago from web

  2. James IslanderJamesIslanderGreat Tweeple! #FF @Howard74 @Silversmyth @CatchOurDream @Alial @Chayce @TheCode @Ariggs @Skashiwal @BingFutch @Martine232324 minutes ago from web

  3. Nancy Barry-JanssonAffirmingSpirit@ByronNewMedia @tracygardner @LamaDuck @Iconic88 @Hakicoma @ShalondaGordon @Iconic88 @TheCode @SpiritualShow TY 4 RT shoutouts #followfriday26 minutes ago from TweetDeck in reply to ByronNewMedia

  4. Ashley E DunnashleygreenRT @FollowMe_RnBE: #followfriday @thecode @madbaldscotsman @Thurayia @DominqueDanyel @DemoWell @rexharrislive @jrstratford @ashleygreen32 minutes ago from TweetDeck

  5. Kendra E Thornburykendrathornbury@AliciaDunams @Bright_Builder @MichaelDryer @ghostcrabby @LouiseKaelin @xssnrg @TheCode @DA007 @Sophie_Lhoste Thanks 4 RT love!42 minutes ago from TweetDeck

  6. Vanda WidjajaveweRT @valenzetti: @RedPorscheKilla @mfubib @EFTRadio @TheCode @rmilana @vewe @AnnieInfinite @bigtrocks Thanks 4 #ff (@HeARTwork)about 2 hours ago from TweetDeck

  7. Terry Allisonterry40390RT @business901 @DrDavayneDC @ConnieHair @pauldandrea @jonswerens @TheCode @BrianTomkins @Longevity4You @fredcanno.. http://htxt.it/l/cIk2g5about 4 hours ago from Identica

  8. Ian D. Tremayne, DC DrDavayneDCRT @business901: @DrDavayneDC @ConnieHair @pauldandrea @jonswerens @TheCode @BrianTomkins @Longevity4You @fredcannon talkers #followfriday!about 4 hours ago from TweetDeck

  9. DesireeTruckerDesiree#followfriday Friendly Folks over thare @Fleet_Risk @TachoBlog @MoriasReadings @TheCode @ZEROGreenhouse @StephenRLeeabout 4 hours ago from mobile web

  10. RickmadbaldscotsmanRT #followfriday @ preservationist @thecode @Thurayia @DominqueDanyel @DemoWell @rexharrislive @jrstratford @ashleygreen @FollowMe_RnBEabout 4 hours ago from web

  11. Tom StarksTFSMeEven More Gr8 #FollowFriday folks: @Persona_Affairs @lillyonthewater @stevediebels @wetherhaven @ExtremelyRich @theh2hproject @TheCodeabout 4 hours ago from TweetDeck

  12. Enzo Valenzettivalenzetti@RedPorscheKilla @mfubib @EFTRadio @TheCode @rmilana @vewe @AnnieInfinite @bigtrocks Thanks 4 #ff (@HeARTwork)about 5 hours ago from web

  13. Heather BarkerHeARTwork@RedPorscheKilla @valenzetti @mfubib @EFTRadio @TheCode @rmilana @vewe @AnnieInfinite @bigtrocks Thanks 4 #ffabout 5 hours ago from TweetDeck in reply to RedPorscheKilla

  14. Steve GonzalezSteve_GonzalezRT @tsrawal #FollowFriday @marinawalker @GrantNash @TheCode @Steve_Gonzalez @triciagoyer @Earthdog63about 5 hours ago from web

  15. business901business901@DrDavayneDC @ConnieHair @pauldandrea @jonswerens @TheCode @BrianTomkins @Longevity4You @fredcannon @terry40390 talkers #followfriday!about 5 hours ago from TweetDeck

  16. ritchie pettauer 【ツ】datadirt@toyotagladstone @BenClemons @tedmurphy @RadioSRQ @coreyskort @tammey @stillsafe @TheCode @suecartwright @roseesco @Feechi #FollowFridayabout 5 hours ago from twhirl

  17. Ray Anson JonesFollowMe_RnBE#followfriday @ preservationist @thecode @madbaldscotsman @Thurayia @DominqueDanyel @DemoWell @rexharrislive @jrstratford @ashleygreenabout 6 hours ago from TweetDeck

  18. Audrey WarnerAudnumber#followfridays Witty & humorous guys: @robgokeemusic @strology @kismet100 @mystic23 @HansFredrik @JasonGowin @TheCode @korkykathman @obrianwabout 10 hours ago from web

  19. Eleanore DuyndamEFTRadio@TheCode Thanks 4 book recomendation. i'll check it out. Have U read The Power of Limits?about 10 hours ago from TweetDeck in reply to TheCode

  20. Dr. Tejinder Rawal tsrawal#FollowFriday @marinawalker @GrantNash @TheCode @Steve_Gonzalez @triciagoyer @Earthdog63about 12 hours ago from web

  SvaraRadera
 7. Internet är snart överflödigt ändå.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Netsukukups Jag hoppas att nån har ringt psykakuten. ds

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.