2009-05-28

Folkpartiet utesluter inte samarbete med piratpartiet i Europaparlamentet

En av de frågor som bubblar inför EU-valet är vilken grupp i Europaparlamentet piratpartiet skall tillhöra, när de kommer in. Den gröna gruppen har varit smart och insett att detta kan vara ett "gratis" mandat och därför börjat flirta med (pp).

Och nu verkar det som om fler gläntar på dörren. Jag kommer just från en bloggträff med folkpartiets partisekreterare, Erik Ullenhag. Han utesluter inget – utan menar att detta är en fråga som man får ta ställning till om (pp) kommer in. Några citat...

"Det är för tidigt att säga något. Och det är för tidigt för att stänga några dörrar."

"Vi vill naturligtvis att vår partigrupp skall bli så stor som möjligt."

Detta är politikersvenska för att säga att man inte är främmande för att släppa in (pp) i den liberala gruppen – men att (fp) naturligtvis inte kan omfamna dem innan valet, eftersom man delvis slåss om samma väljare.

(Och att (fp) fortfarande är en smula skakat över den vrede som bland andra (pp) utlöst mot partiet i FRA-frågan. Vilket för övrigt är en fråga vars kraft Ullenhag medger att hans parti missbedömde.)

Ullenhag säger också att han är lite bekymrad över de etablerade partiernas inställning till nya rörelser. Det blir lätt en smula styvmoderligt.

Piratpartiet i den liberala gruppen skulle lösa upp många knutar. Denna grupp sticker inte ut lika mycket som den gröna. Och liberalerna har varit rätt rimliga i integritets- och internetfrågor i Europaparlamentet.

Detta skulle vara en lösning som alla kan leva med.

Andra realistiska alternativ för (pp) vore gruppen för oberoende partier, Indem. (På svenska gruppen för självständighet och demokrati.) Eller att köra som grupplösa frifräsare.

35 kommentarer:

 1. Jag har även sett ett mejl från Jens Holm (V) till Rick Falkvinge som var positivt till samarbete. http://erikjosefsson.eu/blogg/2009/05/22/frihet-fildelning-och-feminism
  Hoppas för allt i världen att det inte blir av. Om PP ska verka för medborgarrätt kan man för fasen inte samarbeta med kommunister.
  Låt PP bli början på en ny liberal rörelse!

  SvaraRadera
 2. Folkpartiet = Bonniers intresseorganisation. Nu kommer det fram Pirat Partiet är folkpartiet i fårakläder. Har alla glömt vad folkpartiet gjort, har alla glömt den falska hjälten Camilla Lindberg som nu röstar för FRA.

  Det enda Piratpartiet kan göra är att ha en helt egen grupp om de vill behålla sin trovärdighet.

  Hax borde inte syssla med politik han förstår den inte, han borde bli konstnär istället. Måla en tavla Hax, istället för att göra en.

  SvaraRadera
 3. Och anonyma näthatare borde borde gå i terapi för att lära sig att hantera sin "anger management".

  Annan Anonym

  SvaraRadera
 4. Piratpartiet kan tänka sig att ingå i samma grupp som folkpartiet om folkpartiet tar plats i EP.

  SvaraRadera
 5. Jag ber att få citera:

  "en fråga vars kraft Ullenhag medger att hans parti missbedömde"

  Det är precis detta jag avskyr med "gammelpartierna". Det verkar inte finnas någon rakryggad ideologi i botten, utan man manövrerar och bedömer vad man kan manövrera igenom utan att "bli upptäckta".

  Och har man blivit upptäckta så beror det på att man har "missbedömt" någonting. Inte på att man har bedrivit en förljugen politik.

  Väljarna är endast intressanta under den sk "kampanjen" gammelpartierna drar igång inför valen. Annars verkar väljarmandatet vara något som kan bortses ifrån (exempel: Centerns valmanifest för ett skyddat privatliv och integritet som man gick till val på 2006, som Centern efter valet fullständigt till 110% struntade i).


  /Erik S (före detta Moderat, numera Piratpartiet)

  SvaraRadera
 6. Detta är ju strålande nyheter. HAX, du kan just ha undanröjt ett av de sista hindren för att rösta på Piratpartiet.

  SvaraRadera
 7. Bara de nu inte ingår någon slags ohelig allians med V.

  Kan man ångra sin röst isf?

  SvaraRadera
 8. Ett samarbete med (v) anser jag vara helt uteslutet. Man kan inte vara med i en grupp som innehåller gamla DDR-kommunister.

  Och att gå med i den gröna gruppen vore självmord av (pp) inför riksdagsvalet. Hur skulle man kunna försvara att man röstat för att förbjuda allt från läskedrycker till mobilmaster och kränkraft?

  Den liberala gruppen har rätt högt till tak, är hyfsat rimlig i integritetsfrågor och i stort sett socialliberalt harmlös. Skall man välja en "skarp" grupp, då är detta det bästa alternativet. Något alla bör kunna leva med, som sagt.

  Annars är ju Indem ett alternativ. Och att vara grupplösa bråkmakare.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Ja det borde vara uteslutet med samarbete med V, men Christian Engström svarade häromdagen "Jag vet inte" på frågan varför inte samarbete med V hade kommit på fråga. Det lät inte så övertygande.

  SvaraRadera
 11. Problemet är ju att PP omfamnar både liberala frihetsideal och vänsterns mer motsägelsefulla frihetsbegrepp. Deras åsikter om läkemedelspatent är en vänsteråsikt som knappast något seriöst liberalt parti vill ta i. Jag är övertygad om att PP måste välja om det är vänsterns eller högerns frihetsideal man annamar. Annars riskerar PP att upplösas likt alla andra försök till blocköverskridande enighet om frihet.

  SvaraRadera
 12. Eftersom PP inte tar ställning i något annat än "de 3 frågorna + lite till" så är det INTE ALLS uteslutet med kommunister eller de gröna. Bara så att det står klart för folk.
  De enda som officiellt är uteslutna är främlingsfientliga grupper då de uttalat inte går ihop med principprogrammet.

  Sen kan man som privat person tycka att "W00t! Liberalerna har bra ideér förutom PPs saker", men om man pratar i partiets namn ska man INTE säga sådant.

  Ville bara klargöra det.

  Själv hoppas jag, personligen, på den Gröna gruppen så man slipper Neo-con-Bush-älskarna i liberala gruppen. (se! Jag kan också generalisera!)

  SvaraRadera
 13. Varför är det uteslutet att samarbeta med V och MP som är de enda andra partier som visat någon som helst ryggrad inom de frågor som PP brinner för? Varför är det så självklart att gå samman med ett av de partier som så lättvindligt offrat demokratin för att likt en trogen byracka få ett köttben av sin herre Reinfeldt? S, FP, C och M är inte pålitliga, de säger en sak och gör en annan. Hur ska man våga samarbeta med dem om man inte kan lita på att de följer sina åtaganden?

  SvaraRadera
 14. HAX:
  Frifräsare verkar ju vara attraktivt. Jag röstar ju PP bland annat för att "de andra" är jag trött på.
  Fråga till dig som snurrar runt i hetluften:
  Vad skulle det innebära fräsa runt fritt? Kan man inte likt en elefant i glas-shop om och om igen tvinga på "de andra" de "tre frågorna"?
  Eller är det helt puckat?

  SvaraRadera
 15. PP skulle kanske skicka ut ett lackmustest till dom andra partierna?

  Jag var inblandad i ett ändringsförslag vars första version las av MEP Andrew Duff (UK/ALDE) till Susta-rapporten. Det slutade i att Europaparlamentet kräver att få ha en veto-omröstning om ACTA (assent-procedure).

  Så frågan till kandiadaterna är: "Kommer du att rösta ja eller nej till ACTA?"

  Jag är inte säker på om man ska tolka svaret "Ja" som en inbjudan till att gå med i den grupp som den kandidaten är med i, det överlåter jag till andra.

  Men frågan kan man definitivt ställa nu. ACTA är en valfråga, tyvärr...

  SvaraRadera
 16. Eller det kanske är just såna förhandlingar man ska ha efter man kommit in?

  PP säger "Vårt mandat är värt att ALDEs 100 MEPar röstar mot ACTA"?

  Vad säger Ullenhag.

  SvaraRadera
 17. Hade varit skoj att vara en fluga på Alexander Bards vägg just nu :)

  /Smen

  SvaraRadera
 18. Ledsamt att läsa alla partisekteristiska och nedlåtande kommentarer om DDR-kommunister och kärnkraft. Jag hoppas att Christian Engström -vilken grupp han än väljer- har förmåga till diplomati och samarbete över partigränser.
  PP är unikt som enfrågeparti, och jag hoppas att han kommer att ha samma integritet i parlamantet som han visat i den svenska debatten. Han måste driva PP:s frågor och samarbeta brett i integritetsfrågorna, inte bara den grupp han väljer att tillhöra och röstar med i övriga frågor.

  Jag hoppas att ha kan bli den som samordnar en enad front i parlamentet, även om han ingår i den ena eller andra gruppen. Och blanda inte in i riksdagsvalet i detta, PP säger ju helt klart att man eftersträvar en vågmästarroll. Den grupp man väljer i EU-parlamentet medför inte att man med automatik måste bli grönröd eller blå i riksdagsvalet.

  SvaraRadera
 19. Jag är liberal och har röstat "Blått" hela mitt liv tills nu när PP har tagit den platsen. Jag hoppas att PP hamnar i den Liberala grupperingen men om det är så att man får bättre genomslag för sina frågor i V eller gröna lägret skall man snällt rapportera till den gruppen.

  Att vara frifräsare vore att isolera sig - det får inte ske för då kommer kärnfrågorna aktivt kunna bortses ifrån och tystas.

  Detta sagt tror jag att den liberala gruppens politik har lättare att acceptera PPs politik än V. Den gröna gruppen är dock ett nästan likaså troligt alternativ.

  Till 2010 blir det intressantare men skulle inte PP överleva och de gamla partierna inte ta integritetsfrågan på allvar så kommer jag att se mig tvungen att hemfalla till en grön röst.

  Det finns idag Ingen fråga som är viktigare än de frågor som PP driver. Skatter kan man införa och ta bort - vård får kosta mer eller mindre beroende på vem som styr osv. allt detta beslutas i demokratiska forum. Låter vi "dom" ta bort våra demokratiska rättigheter och vår frihet kommer bara mer eller mindre väpnade alternativ återstå för att återfå dessa rättigheter det visar historien. Låt oss vid allt som är dyrbart eller heligt hoppas att det inte går så långt.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 20. HAX! Folkpartiet har just släppt ett valmanifest om integritetsfrågorna (mest för internt bruk, men ändå).

  Jag analyserar det här: "Så tycker folkpartiet om integritetsfrågorna".

  Sammantaget: fp är kanske inte en så jäkla lysande samarbetspartner i annat än telekompaketet....

  SvaraRadera
 21. Borde man inte resonera så att man går med i den gruppen där man kan _få över_ mest röster på vår sida?

  Det kan ju vara vettigt att ge bort en eller två extra röster till i princip vad som helst i en massa frågor så länge man säkrar MÅNGA röster (som skulle ha röstat fel) för oss viktiga frågor.

  Med ett sånt här resonemang är det väl bäst att välja en grupp som inte har vettiga åsikter i integritesfrågor och förhandla till sig några viktiga frågor mot PP-röster i allt annat.

  Men jag vet å andra sidan inte vad som faktiskt är politiskt möjligt i Bryssel.

  SvaraRadera
 22. Jag ställer frågan till Centerpartiets ledning på min blogg:

  Vad vill Centerpartiet med Piratpartiet?Vi får hoppas de tar sitt förnuft till fånga...

  SvaraRadera
 23. Det här är helt otroligt, de liberala FRA motståndarna i vårt land kan bara inte få in i huvudet att alla alianspartierna + dess politiker har förått dem. Hax lever i ett vakum av förnekelse, IPRED kramaren Fjellner är en bra politiker, Camilla Lindberg är en hjälte fast hon är för FRA. Hax rösta tidigare på Centerpartisten federley. Nu vill han se folkpartiet som var ännu mer pro FRA i sammarbete med Piratpartiet, för att vänstern är komunister i hans ögon.

  Men alla EU anhängare är de som kämpar för att vi verkligen skall få en kommunist union i de falska liberalernas namn.

  Pirat partiet kan bara va i en egen grupp eller välja vänster sidan, men gör de det så kommer alla liberala virrpannor att börja skrika.

  Hax är rätt patetisk, han väljer hellre de nuvarande FRA kramande Folkpartiet, framför FRA motståndarna vänstern och miljöpartiet.

  Hax kommer aldrig att lära sig, aldrig någonsin. Nu skiter jag idig HAx du är fullkomligt borta i huvudet.

  Se filmen END GAME med Alex Jones, Läs Daniel Estulins bok, Bilderberg group. Den som inte sett och läst boken, kommer va de som skriver arga kommentarer, vissa av er kommer ljuga att ni sett och läst ovanstående verk.

  ja gå nu och bli folkpartiets bitch, idioter!

  SvaraRadera
 24. Anonym: Tagga ner. Att gnälla som du gjort här på bloggen så länge gör itne att folk bryr sig mer om det du skriver (troligtvis tvärt om). jag antar nu helt oförskänmt att duär samma person som tidigare lagt fram konspirationsteorierna angående FP...

  SvaraRadera
 25. HAX, du tycker kanske att liberala gruppen är det enda vettiga för dom har bäst politik i övrigt. Men pp har sagt att de ska förhandla för att få igenom sina frågor och sen strunta i övrig politik. Det är en grundbult i PPs filosofi just nu som gör att folk från hela det politiska spektrat kan rösta på PP. Därför tycker jag det är lite dumt att försöka lobba för en viss grupp och inte låta det vara en genuin förhandlingsfråga.

  SvaraRadera
 26. Naturligtvis är det en förhandlingsfråga.

  Därför är det bra att även nu den liberala gruppen öppnar dörren på glänt.

  Om man skall kunna förhandla framgångsrikt måste det finnas konkurrerande alternativ.

  Man får helt enkelt inte sälja sig för billigt.

  Därför är det bra med en sund skepsis till alla. Tro inte att jag för en sekund *litar* på Johan Pehrsons parti.

  Men jag tycker det är kanonbra att fler dörrar nu öppnas, om än bara på glänt.

  Det måste vara de olika grupperna som vill ha med (pp) - om (pp) skall kunna få något i utbyte.

  Att bara komma och tigga om att få vara med i en den ena eller andra gruppen är ingen bra förhandlingsöppning.

  Och det är vansinnigt bråttom att få detta i hamn så snart valresultatet ligger klart.

  Vid första sessionen spikas det mesta.

  SvaraRadera
 27. Trots att jag står på vänsterkanten stödjer jag PP och har uppskattat ditt bloggande, trots att jag inte håller med dig i övrig politik. Detta tycker jag är det häftiga med PP, att du och jag, trots att du kanske kallar mig kommunist, kan samarbeta kring just dessa frågor.

  Jag tycker det är tråkigt att läsa att du så tydligt går ut med att PP borde gå med i Liberala gruppen.

  Jag äcklas nästan lika mycket av liberalernas politik som du gör av vänsterns, men jag är ändå öppen för samarbete med den liberala gruppen. Vi kan inte låta oss splittras, särskilt inte nu precis innan valet slutar.

  Därför ogillar jag tyvärr ditt inlägg.

  Mvh,
  André

  SvaraRadera
 28. Ja, håller med om att det är bra att PP får inviter från många håll, det ser lovande ut. :)

  Själv tycker jag det finns bra och dåliga sidor med både liberala och gröna gruppen, men lutar nog själv mer åt gröna. "Vänstergruppen" har jag för dålig koll på.

  Fast PP har ju sagt att dom inte tänker gå med i bästa gruppen utan förhandla för att få så stort inflytande i PPs sakfrågor som möjligt (på gott och ont).

  Det är viktigt att hålla annan politik utanför det hela. Annars får många inte vad dom röstade på! Till nästa val kanske man kan ha ett mer omfattande program. Då kan man resonera såhär kanske, men det är ju upp till medlemmarna i partiet.

  SvaraRadera
 29. Jag tror inte att några av dom andra vill utesluta någonting, före ett val, det är nog mest politiskt hälsosamt att lämna så många dörrar som möjligt öppna.

  //ST

  SvaraRadera
 30. Skall man svika vallöften redan INNAN valet. Magstarkt. Folkpartiet är varma anhängare av Lissabonfördraget, som PP klart och tydligt sagt nej till. Som sagt - högerns janusansikte förnekar sig inte.

  SvaraRadera
 31. André. "Trots att jag står på vänsterkanten stödjer jag PP och har uppskattat ditt bloggande, trots att jag inte håller med dig i övrig politik. Detta tycker jag är det häftiga med PP,"


  Huh, egentligen lite tragikomiskt att det gått så långt som att försvaret av de mest grundläggande frågorna som i stort sett alla, oavsett politik, generellt, står bakom, försvarar (mer eller mindre), och faktiskt lever på, ses som "häftigt".

  Inget ont i ordvalet, men det är ganska tragiskt men komiskt när folk förstår att människor inte bryr sig om värdsliga saker, egentligen. I annat fall brukar nog folk inte fatta för än efter katastrofen har hänt och efter vad dom gjort vad dom kunnat, sida vid sida, helt utan tanke på alla värdsliga saker. ;-)


  //ST

  SvaraRadera
 32. Enda sättet att inte uppröra någon är väl i så fall Indem eller att vara grupplösa. Vilket inte skall föraktas.

  SvaraRadera
 33. Som grupplös med ett mandat i parlamentet kan det bli svårt att åstadkomma något, åtminstone på traditionellt vis.

  Möjligen kan man använda platsen, och de resurser som följer på denna för att stärka sin plattform, inför säg ett kommande riksdagsval.

  SvaraRadera
 34. Johan Tjäder, "Som grupplös med ett mandat i parlamentet kan det bli svårt att åstadkomma något, åtminstone på traditionellt vis."

  Så svårt är det inte så länge det rör någonting som majoriteten egentligen känner ganska starkt för. Då handlar det nog mer om att "paketera det på rätt sätt" och helst inte frankera paketet typ ...

  //ST

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.