2009-05-07

Klaus lägger veto mot EU-fördraget

"The Czech President Vaclav Klaus said he would not ratify the Lisbon Treaty after it was approved by the senate yesterday, raising a new obstacle to plans to reform the EU.

Mr Klaus explained that he would not sign the treaty because of its rejection by Irish voters last year and an expected court challenge in the Czech Republic."

Läs mer i The Independent...

(Tipstack: Daniel)

20 kommentarer:

  1. Intressant - undrar vad utrikesministern, som tidigare idag bloggade om senatens omröstning som "ett välkommet beslut" säger nu... detta lär leda till en del rörelse i korridorerna vid deras möte i Prag idag.

    Någon borde göra en uppföljare på Margot klippet som du länkade till för ett tag sedan.

    SvaraRadera
  2. Lysande av Klaus!

    SvaraRadera
  3. Helt rätt. De respekterade aldrig Irlands nej, varför ska då ett ja respekteras. Allting har blivit en stor cirkus. EU är tyvärr ruttet redan från start.

    SvaraRadera
  4. Ett Nej borde få vara ett Nej, även om det kommer från Irland.

    Är det konstigt om man känner sig våldtagen av beslutsfattarna?

    SvaraRadera
  5. HAX!

    Visserligen står det att Klaus lägger in veto i rubriken till Independents artikel, men tidningen är en blaska som ofta får det mesta om bakfoten.

    Klaus har inte konstitutionell befogenhet att lägga in veto. Däremot kan han - vilket han kommer att göra - fördröja sitt godkännande tills dess att Irland har röstat (för 2:a gången) och den tjeckiska konstitutionsdomstolen ånyo granskat Lissabonfördraget - den här gången i sin helhet.

    En bättre beskrivning av sakernas tillstånd finns att läsa här: Klaus to wait for Constitutional Court ruling on Lisbon.

    Artikeln är väl värd att läsa inte minst pga Vaclav Klaus uttalande om senatorerna i synnerhet och politiker i allmänhet.

    PS: Och sen får man inte glömma bort att domstolen i Karlsruhe sitter och arbetar på sitt utslag....

    SvaraRadera
  6. Anonym: Delar av EU är ruttet från start. Tyvärr har de mer makt än den enda aningen väljarförankrade institutionen, Parlamentet.

    Lissabon skulle förbättra parlamentets inflytande. Men på bekostnad av att det genomruttna ministerådet fick ännu mer makt och lättare att få sin vilja igenom mot länders protester.

    Inte ens som stark EU förespråkare kan jag acceptera vare sig Lissabon som en godtaglig kompromiss, eller sättet man försöker driva igenom det som demokratiskt acceptabelt.

    Riv upp det, börja om från början, utgå ifrån att makten skall utgå från folket, våra folkvalda representanter i parlamentet skall förvalta den, och ta ifrån ministerrådet dess makt helt, möjligvis undantaget en viss vetorätt för att hindra att länder tvingas till saker. Skall vi ha några ansikten utåt genom komissionen är de välkomna att inta cermoniella roller av samma typ som kungen, och göra som de folkvalda säger åt dem att göra.

    (Notera att allas vår näthatare Sarkozy vill ha krigsförbrytaren Tony Blair som första EU president. Och då med rejält med makt.)

    Så Tack Klaus. Här bekräftar ironiskt nog en EU skeptiker fundamentet i min EU tro; en Tjeckisk president kan skydda sina med-europeer från ett demokratiskt övergrepp. Svenskar kan skydda våra Franska medeuropeer från rättslösa övergrepp. Irländare kan göra kritikens röst hörd. Någonting våra egna länders politiker inte förmår göra. När maktfullkomligheten breder ut sig har vi våra meningsfränder i de andra länderna att hoppas på.

    Håller inte Klaus stopp det på bänken får vi väl ta och driva en kampanj för att hjälpa det Irländska motståndet. Det känns ju tråkigt som EU förespråkare, men det finns vissa typer av övergrepp på demokratin som inte kan accepteras. Vare sig de är för eller emot min grundsyn.

    Olof

    SvaraRadera
  7. Hatten av. Vi behöver fler som Klaus.

    Kanske krävs det någon som levt under kommunistiskt förtryck för att känna igen en repressiv union.

    SvaraRadera
  8. Klaus har konstitutionell befogenhet att lägga veto, men det är inte ett absolut veto. Det kan upphävas genom att en absolut majoritet röstar för lagstiftningen i en ny runda.

    Och när Klaus (som han ofta gör) vägrar signera något kallar de flesta tidningar det för veto, så jag tycker inte Independent har fått det om bakfoten även om det inte direkt var en djuplodande artikel.

    SvaraRadera
  9. Har centern förlorat allt vett?

    På deras stämma domineras stämmolokalen av en jättebanderoll med texten:

    EUROPAS FÖRENTA STATER

    SvaraRadera
  10. Så det krävs att man har slagit för demokratin att man ska göra det som är rätt?

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. @Daniel A

    OK, jag erkänner att det inte är riktigt så enkelt som jag skrev ovan.

    Presidenten har rätt att lägga veto mot enskilda lagförslag - dock ej lagförslag som berör konstitutionen.

    När det gäller senaten fattar den beslut med enkel majoritet utom i två situationer:

    För godkännande av konstitutionell lag krävs 3/5 majoritet, så också vid godkännande av internationella avtal.

    Ändringar i konstitutionen och internationella avtal jämställs alltså i senaten. Samma gäller dock inte för presidenten - åtminstone inte explicit.

    Att döma av kommentarer i tjeckisk press verkar emellertid inte Klaus ha rätt att lägga veto mot godkännandet av fördraget. ( t ex Czech senator: Klaus cannot refuse to sign approved Lisbon treaty) Det är därför han nu måste spela ett mycket sofistikerat spel för att åtminstone fördröja det hela tills dess att det kommit till ett besut i Irland.


    Tjeckiska konstitutionen

    SvaraRadera
  13. När Lissabonfördraget antas så är diktaturen färdigbyggd.

    SvaraRadera
  14. Jag finner det underhållande hur ni EU-kritiker ständigt framhåller Irlands nej som det eviga absolutet. Övriga jakanden bryr ni er inte omP Varför ska ett nej väga tyngre än 26 ja?

    Vi kan göra processen kort. Uteslut helt enkelt de länder som inte accepterar att unionens grundvalar anpassas till sin nuvarande storlek, så kan vi blev av med det här folkomröstningstjafset (som med största sannolikhet inte ens handlade om fördraget i sig ändå...). Att en eller två länder ska få sabotera för övriga 25 är motsatsen till demokrati.

    SvaraRadera
  15. Du glömmer att de enda länderna där folket har röstat har det blivit nej. När politikerna röstat har det däremot konstigt nog blivit ja i alla länder...

    SvaraRadera
  16. @Högerliberal
    låt alla länder ha folkomröstning i så fall. Jag skulle med glädje se att sverige uteslöts ur EU.

    SvaraRadera
  17. Ett Europa utan EU betyder elände för de 700 miljoner som bor här. Har vi inte sett tillräckligt av exempel genom historien?

    Att vi skulle leva i en annan tidsålder nu och vara mer upplysta hjälper inte. Titta bara på hur mänskligheten ser ut. Människan har inte förändrats sen världens mest våldsamma krig utspelades, vi har bara fått det bättre. Det är ingen garant för frid och fröjd - det är däremot EU.

    SvaraRadera
  18. se bara på usa, där är det inte precis frid och försoning som gäller... vill inte ha ett nytt förenta stater här inte, fy f*n

    SvaraRadera
  19. Det Klaus nu gör är inget annat än att flytta Europa tillbaka till periden 1933-1945. Då man löste konflikter med krig istället för samarbete. Om EU hade funnits då hade man kunnat lösa konflikterna fredligt.

    SvaraRadera
  20. Tror ni EU-kramare på allvar att folk är helt oförmögna att prata med varandra utan massiva jordbruksstöd och importembargon mot Kina?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.