2009-05-07

Samtal om det öppna samhället

"Främlingsfientligheten har vuxit i hela Europa. För några årtionden sedan vann inte partier som ansågs vara rasistiska eller ha för starka band till fascismen tillträde till parlamenten. I dag är det inte ovanligt. Här hemma ser vi exempelvis ett ökat stöd för Sverigedemokraterna. Men betyder det att vi går mot ett mer slutet Sverige? Är idéerna om det öppna samhället hotade? Vad betyder den ekonomiska krisen i det här sammanhanget? Kan vi dra några lärdomar av 30-talskrisen och i så fall vilka?"

Detta är frågor som diskuteras när tankesmedjorna Timbro och Arena anordnar ett samtal om det öppna samhället på Kulturhuset i Stockholm på onsdag.

Medverkande är bland andra Sverker Gustavsson, Markus Uvell och Björn Fries. Anmälan senast i morgon, fredag.

Läs mer och anmäl dig här...

10 kommentarer:

 1. Bra att dom arrangerar ihop.
  Mer sånt.
  Bra att dom kallar fascism för fascism.
  Mer sånt.

  SvaraRadera
 2. Den uppenbara förklaringen till utpräglat nationalsitiska partier inte fanns i Europeiska parlament för några årtionden sen, är ju att ALLA partier var Sverigedemokrat-nationalistiska då!

  Nationalistpartierna representerar en politisk normalisering och en återgång till t.ex. migrationspolitiken såsom det rådde total politisk enighet om för några årtionden sen.

  SvaraRadera
 3. Nationalistpartierna representerar en politisk normalisering och en återgång till t.ex. migrationspolitiken såsom det rådde total politisk enighet om för några årtionden sen
  -----------------------------

  Stämmer
  Ja dom representerar en återgång till trettiotalet.

  EU i kombination med med ett stort stöd för fascistpartierna i Europa kan bli hur kul som helst.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att den här sortens debatter är helt orelaterade till Sverigedemokraterna som parti.

  Denna sorts argument kanske fungerade när sd var ett mer marginaliserat parti, men inte längre.

  Att tala om "fascism", hot mot "det öppna samhället" och den 30-talskris som ledde fram till Adolf Hitler och Nazismen i samma sammanhang som man talar om Sverigedemokraterna - det tror jag inte att de flesta av sd:s anhängare känner igen sig ett dugg i.

  Observera att jag inte själv är någon anhängare till sd, men partiet är inte längre en rasistisk pseudodemokratisk grupp - det är ett etablerat politiskt parti som fångar upp många medborgares missnöje över en misslyckad integrationspolitik.

  Det är således där debatten om sd måste börja. Politikerna måste bli betydligt mer vågade när det gäller att söka folklig legitimitet för Sveriges flyktingpolitik. De måste våga förklara varför det är värt att satsa en massa pengar på flyktingmottagande. Dessutom måste strukturerna förändras så att integrationen fungerar bättre.

  Fascism, det öppna samhället och den ekonomiska krisens politiska effekter får man gärna tala om. Men det har inte något med Sverigedemokraterna att göra. Åtminstone inte längre.

  SvaraRadera
 5. Man kan verkligen ställa sig frågan hur Timbro kan vara så fullständigt politiskt obilade att man blandar i hop fascism med demokratisk nationalism....

  SvaraRadera
 6. Därför att ni är fascister och verkar i en fascistisk idetradition.

  Det är väl det enkla svaret på frågan.

  SvaraRadera
 7. Jimmy

  Du har knappast någon trovärdighet i den här frågan, din jävla rasist.

  http://bssborlange.blogspot.com/2005/09/tony-wiklander-och-mngkulturen.html

  SvaraRadera
 8. Är Fries med som representant för fascisterna?

  SvaraRadera
 9. Nej men du kan ju representera dom genom att gå ditt och berätta om den judiska världskonspirationen och vad ni har tänkt göra åt den den här gången som ni inte gjorde sist.

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte vem Jimmy är,
  men han har rätt i fascism är något mer/annat än populistisk nationalism.
  Eftersom bara en regim i historien kallat sig fascistisk är det visserligen lite dunkelt exakt vad "ideologin" står för. Tingsten definierar fascism som kapitalistisk/borgerlig, nationalistisk diktatur.
  Den definitionen pekar snarare ut Ryssland o. Kina än Dansk folkeparti eller Sd.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.