2009-05-01

Piratpartiet och EU-valet

Expert efter expert uttalar sig i media och säger att Piratpartiets väljare inte kommer att rösta i EU-valet, för att de är så unga och oengagerade. De säger att det är ett problem att ha unga väljare. Och experterna kan gärna fortsätta mala på på samma spår. Deras påståenden har nämligen en del positiva effekter för (pp). Dels medvetandegör dessa uttalanden partiets väljare om att de faktiskt måste ta sig till valurnorna. Dels väcker de en lust att motbevisa experternas tvärsäkra uttalanden. Dels sätter det bilden av att om man är ung – då är det naturligt att välja (pp).

Vi skall dessutom vara medvetna om att (pp) inte ens var ett svarsalternativ i gårdagens opinionsmätning. De 5,1 procenten var folk som ändå angav att de skulle rösta på dem.

Och nu när folk vet att en röst på (pp) inte är bortkastad, då kommer fler att ha dem som sitt förstahandsval.

Vi skall också tänka på att det är en dryg månad – det vill säga minst en hel nyhetscykel – till valet. Vad vet vi om agendan fram till dess? Jo, att FRA 2.0 är under uppsegling. Och att regeringen kommer att presentera sin lag om teledatalagring. Båda dessa saker kommer att verka till (pp):s fördel.

Min analys är att det nu är hög tid att ta (pp) på allvar. Min maggropskänsla är att de kommer att komma in i Europaparlamentet. Vilket i sig vore en bra sak. Det vore en markering mot övervaknings- och kontrollsamhället.

Men vi skall hålla i minnet att valet ändå inte avgörs förrän kampanjens sista vecka.

15 kommentarer:

  1. > Vi skall dessutom vara medvetna om att (pp) inte ens var ett svarsalternativ i gårdagens opinionsmätning. De 5,1 procenten var folk som ändå angav att de skulle rösta på dem.Detta stod det inget om i DN:s egna artikel. Om det är sant, så är det högst intressant.

    Måste såklart fråga, har du någon referens/källa på detta?

    SvaraRadera
  2. För att finnas med som uppläst svarsalternativ, så måste partiet tidigare ha a) haft över tre procent i en mätning, eller b) haft över 1,5 procent i tre mätningar i rad.

    Detta hade PP inte haft före mätningen (som ju var den första inför EU-valet).

    SvaraRadera
  3. Skulle uppskatta en genomtänkt replik från dig på mitt inlägg om Federleys positionernade av sig själv, efter din senaste blogg om killen. Det är ganska få som har påpekat att dubbelspelet på sätt och vis med nödvändighet hör till hans politiska strategi, och det är ett problem som säkert kan bli aktuellt igen med Piratpartiet också, eller med nya personkampanjare i nästa val.

    Bry dig inte om Jonas N's repliker efter mig. Den mannen kommentarspammar bara, det har han alltid gjort, här likaväl som hos Isobel och Ingerö.

    SvaraRadera
  4. > Vi skall dessutom vara medvetna om att (pp) inte ens var ett svarsalternativ i gårdagens opinionsmätning. De 5,1 procenten var folk som ändå angav att de skulle rösta på dem.Detta stod det inget om i DN:s egna artikel. Om det är sant, så är det högst intressant.

    Jag har en annan teknisk fråga angående undersökningen. Vet någon om det går att få tag på den i detalj? Jag är lite intresserad av påståendet att större delen av PP skulle vara män från V och MP?

    SvaraRadera
  5. Jag tycker också det är mycket underligt att de etablerade partierna ser unga väljare som ett problem. Det är ju en grov förolämpning! Inte sjutton vill en människa rösta på folk som ser ens deltagande som ett problem! De missar en riktigt stor målgupp, och det är rätt åt dom.

    /En snart 27-årig, sjukskriven kvinna med en icke fildelande mor som båda tänker rösta på PP.

    SvaraRadera
  6. Lite intressant att så många börjar med två bredsidor demagogisk retorik mot PP samtidigt som dom så bestämt hävdar att det är veckan före valet som är veckan för "valrörelsen" typ.


    Det ska också bli intressant att vad all BS till misskreditering av PP får för effekter hos alla som inte är PP medlemmar men sympatiserar i samma frågor, samtidigt som övriga partier inte verkar värdera rätten till mänskliga fri- och rättigheter på Internet särskilt högt.

    Hur smart är det egentligen att försöka framställa PP som "onda" för att dom är för rätten till privatliv, delad kultur, och fri kunskap, dvs samma rättigheter alla har rätt till off-line? Ty om man vänder på det, vilken typ av människor blir då dom som försöker framställa PP som "onda"? Extremt fundamentala korporativister, grundlurade nyttiga idioter, fast dom flesta är nog bara neurotiska människor som som vanligt räds allting nytt och därför tyr sig till det gamla?


    OMG! P I R A T E S !!!

    Kaaapofft.

    Oh, crap. Mayb' should'ave waited until the'were in range.


    //ST

    SvaraRadera
  7. Jag är en av dessa som inte finns enligt gammelmedia, men som ändå tänker rösta på Piratpartiet.

    Jag är nämligen medelålders, och har borgerliga värderingar.

    Men som så många andra har jag helt enkelt blivit chockad över vart de regeringsbärande partierna samt S för oss avseende övervakning och rättsprinciper.

    FRA-lagen och IPRED-lagen är ju båda djupt stötande lagar:

    dels så ska naturligtvis inte ett folk behöva bli integritetskränkta genom massavlyssning såvida ej brottsmisstanke föreligger (jadå, även Lagrådet skrev att integritetsöverträdelsen sker i det ögonblick FRA får tillgång till materialet)

    dels så skall statsmakterna stå för monopol avseende rättsskipning. Vi ska helt enkelt inte leja ut rättssystemet till några pellejönsar som är förbittrade för att deras affärsmodell inte längre fungerar skipa "rättvisa". Pellejönsarna är de som tidigare levt gott på att sälja plastbitar med 12 låtar, men nu köper folk låtar styckevis i digitalt format. Klart att det då säljs färre plastbitar! CD-skivan är död, och ingen PRED-lag i världen kan återuppväcka den som affärsmodell. Men ändå ger politikerna IPRED-lagen som är djupt rättsosäker till dessa pellejönsar (har man fått intrång i sitt trådlösa nätverk kan man råka ut för husrannsakan efter att privata organisationer gjort "undersökningar". Absurt!)

    Här har man gått och trott att M ska vara en garant för att individen är skyddad avseende integritet och rättsröta, och istället är det M som piskar in dessa lagar. Jag kan följaktligen ej längre rösta på M.

    Och om tidningar och TV och M och S tror att Piratpartiets framgångar enbart beror på inställningen till fildelning bland manliga 20-åringar (eller vad nu schablonbilden är), så har de djupt fel! För jag är inte ensam om mina åsikter, det har jag märkt.

    /Före detta Moderat

    SvaraRadera
  8. Vi skall dessutom vara medvetna om att (pp) inte ens var ett svarsalternativ i gårdagens opinionsmätning. De 5,1 procenten var folk som ändå angav att de skulle rösta på dem.Herregud HAX, det betyder minst 15% eller så har statiskerna gjort en rejäl tavla, nu pågår absolut krishantering bakom lyckta dörrar hos alla sittande partier, för nu vet de att de kommer de att förlora platser i EU. Minst tre av de äregiriga tjuvarna till legohjon kommer att skickas hem och bli fråntagna sina nuvarande uppgifter och ersättningar.

    -Willima T.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. hallå käre integritetskämpe! risken finns att jag har missat något, men tänkte ändå kolla. Har du läst detta:
    http://jinge.se/mediekritik/piratpartiet-lognare-och-blivande-mangmiljonarer.htm ? Några tankar kring det? Vore kul att läsa!

    SvaraRadera
  13. FRA ger inte många röster. Hur var det med FRA-demonstrationerna för en tid sedan? Piratpartiet kan bara komma in i Europaparlamentet om de som vill ha musik, spel och filmer gratis orkar gå till vallokalerna. Så blir det nog inte. De går till sängs bra precis när vallokalerna öppnar. En del kommer säkert att rösta på kvällstidningarnas hemsidor, i tron att det räknas. En del kanske till och med inser att det vore dumt att rösta på ett parti som de inte vet hur dess ledamöter kommer att rösta i 99,9 procent av alla voteringar. De omröstningar som inte har med fildelning att göra...

    SvaraRadera
  14. Anonym: Jag har mer fått känslan av att det är den gröna gruppen som de har tänkt gå med i, vilket också kan bli väldigt märkligt.

    Vill man leva jävul och ha en plattform tycker jag att man lika gärna kan vara grupplös - och bara behöva rösta i de frågor som man anser är centrala.

    SvaraRadera
  15. Anonym: Enligt Christian Engström så blir det den gröna eller den liberala gruppen som PP går med i om de kommer in i EU-parliamentet. Att ange grupp innan man kommit in tycker jag verkar lite underligt och presumtivt eftersom man inte vet förutsättningarna för att kunna driva sin politik förrän efter valet.

    Men det är kul att vänstern börjar bli rädd för konkurrensen. Det visar ju att PP lyckats bra med att ta väljare från dom som inte kan visa på tydliga resultat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.