2009-05-15

Teledatalagringens "allvarliga brott"

Misstanke om bilstöld, ocker, häleri, bokföringsbrott, brott mot alkohollagen, att ha ihjäl havsörnar, smuggling, fildelning...

Detta är några av de "allvarliga brott" som teledatalagringen är tänkt att komma till rätta med.

Men nu råkar tvångsmedel vara rätt allvarliga saker. De får inte tas till hur som helst. Det måste handla om mycket grov brottslighet för att integritetskränkningen skall kunna motiveras. Jag tycker nog att en del av de saker som nämns ovan inte riktigt möter det kravet.

Och detta är bara vad som föreslås i ruta ett. Vänta lite och se hur ändamålsglidningen sätter fart och hur teledatalagringen kommer att användas på allt fler områden. (Jag hörde en siffra om att britterna har använt sig av motsvarande lag för att få ut trafikdata en halv miljon gånger...)

Protestera nu! Inte när det är för sent!

Läs mer hos Klamberg...

16 kommentarer:

 1. Det är redan för sent.

  De använde barnporren som murbräcka, folket godkände detta avsteg. Big mistake.

  "Jaså du surfar barnporr du...?"

  Omedelbart vidtog en ändamålsglidning utan motstycke som nu har resulterat i FRA och en totalövervakning av all Internetkommunikation.

  Internet VAR en fluga som blåste förbi. Det är redan över.

  Jag tror på en renässans för antikvariat. Ni vet, det där gamla mediet. Böcker.

  Det skadar inte heller att man börjar prata med varandra öga mot öga igen.

  Låt dem övervaka Internet hur mycket de vill. Vräk ut miljarder på svarta lådor. Gör det.

  Titta nu vad som händer när jag rycker ut nätverkskab... zap!

  SvaraRadera
 2. Notera att det handlar om brott. I fallet med till exempel så skulle man dessutom börja ge ut informationen för civilrättsliga fall.

  Teledatalagringsdirektivet har ju även skrivningar om att länderna skall se till at endast behöriga myndigheter skall kunna få tillgång till den sparade informationen. När man nu glider över i civilrättsliga fall så gäller ju inte detta längre, man ger då i princip vem som helst tillgång till den sparade informationen.

  SvaraRadera
 3. Hax med tanke på många av dina åsikter, även denna så måste jag fråga vad du anser om, John Birch Society. Vill gärna ha ett ingående svar.

  http://www.jbs.org/

  MVH

  Torkel

  SvaraRadera
 4. Allt fler länder vill vänta med att implementera till efter utvärderingen är klar som kommer att innebära förändringar iallafall: http://www.erikjosefsson.eu/blogg/2009/05/15/datalagringsdirektivet-update-i-gratt

  Varför ska Sverige hetsa?

  http://www.erikjosefsson.eu/taxonomy/term/12

  SvaraRadera
 5. http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1165416/Chinas-hi-tech-death-van-criminals-executed-organs-sold-black-market.html

  och sen kommer partybilen

  SvaraRadera
 6. Torkel.

  Henrik Alexanderson är "founding member" av JBS

  SvaraRadera
 7. Jag vill minnas för en del år sedan placerad några företagssamma journalister "cockies" i datorerna hos en svensk norrlandskommun, för att se vart kommunledningen surfade.

  Det visade sig att porrsurfandet inte var ringa och skandalen blossade upp för att sedan snabbt gå över och glömmas bort i takt med att nya skandaler dök up. Idag förekommer samma problem inom migrationsverket där tjänstemän surfar privat mest hela dagarna.

  Klagomål från kollegorna har hörts att de gör inget annat än att låser in sig på rummet och stänger dörren. Vad händer ifall sådan slags information kommer i fel händer? Kan den utnyttjas? Hur många fruar pallar för att få veta deras män porrsurfar på jobbet? Hur mycket är vederbörande beredd att göra för att dölja och tillrättalägga?

  Ett fall vet jag av i detalj, en tjänsteman i det svenska migrationsverket som under ett förhör med en asylsökande ung tjej med svett på pannan ringde til en privat vän. Problemet var att han under ett avvisningsuppdrag hade varit på bordell och "haft ihop det" med den 17-åriga asylsökande tjejen som satt mitt framför honom.

  Öppet för sina vänner hade han tidigare berättat om att han varit på bordell efter fullgjort avvisningsuppdrag i främmande land, men att det inte skedde på arbetstid var han noga med att poängtera. -Jaha?I individualismens transparenta anda vet jag faktiskt inte om jag skulle kunna vara beredd att använda sådan slags negativ information för att tillintetgöra eventuella fiender och meningsmotståndare i syfte att uppnå egna fördelar. Information kan missbrukas. Säkert finns det andra som kan det.

  SvaraRadera
 8. Henrik, kan du inte lyfta upp denna bloggpost om skydd av immaterialrätt i allmänhet och IPRED i synnerhet:

  en uppfinnares syn på upphovsrätt

  SvaraRadera
 9. Anonym 14:06

  Torkel. Henrik Alexanderson är "founding member" av JBS

  Va är Hax med i John Birch Society, hur länge har du varit med där hax?

  SvaraRadera
 10. http://wikileaks.org/wiki/Lagr%C3%A5dsremiss_om_teledatalagring_i_Sverige%2C_14_May_2009

  SvaraRadera
 11. Om de ändamålsglider till CIVILRÄTT kommer SKILJSMÄSSOADVOKATER i vårdnadstvister att kunna utnyttja detta för att smutskasta motparten och få denne att framstå som en olämplig förälder.

  SvaraRadera
 12. Annonym 15.59:

  Hax har varit med i JBS sedan starten.

  SvaraRadera
 13. Stor risk att Hax varit med i jbs sedan starten, men jag undrar vad du Hax tycker om dem. dem

  SvaraRadera
 14. Torkel "Hax med tanke på många av dina åsikter, även denna så måste jag fråga vad du anser om, John Birch Society. Vill gärna ha ett ingående svar."

  Du får ett kort svar. Det verkar vara en märklig blandning mellan frihet, religiös höger och kufighet. Alla varningsklockor ringer.

  SvaraRadera
 15. JBS beskrivs som "extremkonservativ" fet chans att Hax skulle gilla dem

  SvaraRadera
 16. Men är inte Hax ovilja att förklara sig mer utförligt misstänkt? Vad har han egentligen med JBS att göra?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.