2009-05-03

Telekompaketet: Citizens' Rights Amendments

Socialistgruppen, de konservativa och liberalerna har gjort upp om telekompaketet inför nästa veckas omröstning i Europaparlamentet. Tillägg 138/46 (om att fildelare inte skall kunna stängas av från nätet med mindre än ett domstolsbeslut) är i princip räddat. Tillägg 166, som är en vidare skrivning om användares frihet och rättigheter, är dock bortplottrat.

I veckan som gick försökte vi, förgäves, rädda 166:an med en bred politisk retabling, organiserad av Christofer Fjellner (m). De flesta medlemmar i småpartierna valde dock att inte skriva under på denna, eftersom de har ett eget yrkande om detta i det så kallace Citizens' Rights Amendments-paketet (nedan kallat CRA). Det kan ha varit ett stort misstag.

CRA har lagts av den yttersta vänstern, de gröna och INDEM-gruppen i Europaparlamentet. Inblandade svenska partier är (v), (mp) och (jl).

CRA innehåller mycket som är väldigt, väldigt bra. Till exempel tillägg 166. Men det finns en del problem.

Till att börja med presenterades CRA som ett paket. Vilket innebär att de som till exempel är för 166:an men inte allt annat i paketet kommer att få svårt att rösta för det. (Just nu finns motstridiga uppgifter om huruvida det ens kommer att vara möjligt att rösta för enskilda delar i CRA, eller om det kommer att ställas mot telekompaketet i klump.)

Och det finns en del andra problem med CRA.

Till exempel finns avsnitt där man helt skåpar ut marknaden, till förmån för statlig reglering. Med det synsättet skulle Sverige fortfarande inte ha någon annan teleoperatör än Telia och vi skulle alla sitta i telefonkö till supporten. Detta ger CRA en tydlig vänsterstämpel, som inte ens socialistgruppen ställer upp bakom. (Däremot tycks det inte vara något problem för Nils Lundgren i junilistan.)

Jag tycker att det finns en slagsida. Många formuleringar riktar sig mot företag som (med stöd av politiken) vill segmentisera internet. Det är till stora delar relevant kritik. Men var är kritiken mot staten? I dag ser vi EU:s medlemsstater inskränka friheten på internet på många olika grunder (war on terror, icke statssanktionerat spel, droger, banrporr, politiskt "olämpligt" material, prostitution, förbjuden historieuppfattning, religionskritik och mycket annat). Min känsla är att CRA till stor del lämnar sådana inskränkningar åt sidan, vilket känns olyckligt.

CRA är alltså till stora delar bra, men inte klockent.

Och jag tror inte heller det är avsett att vara det.

Om det vore internets frihet som småpartierna verkligen slogs för – då borde de till exempel ha skrivit på Fjellners politiskt breda retabling av tillägg 166. Det hade kunnat fixas på en halvtimma. Men de valde alltså medvetet att inte göra det. På så sätt gav de 166:an, i praktiken, sin dödsdom.

Istället får jag ett intryck av att CRA mest handlar om att småpartierna lägger ett förslag som de vet kommer att falla – för att sedan kunna framstå som mer radikala i fråga om nätets frihet än alla andra. Taktik inför EU-valet, helt enkelt.

Och för svenskarna i (v), (mp) och (jl) måste det vara ett önskeläge. Nu kan de framstå som internets bästa vänner – för att vinna tillbaka de röster de har förlorat till piratpartiet.

Men tyvärr. Det är de inte förtjänta av. Detta är på tok för genomskinligt. De valde valtaktik och röstmaximering framför resultat. Och det är inget som skall uppmuntras. I så fall är det bättre att rösta på ett uttalat resultatorienterat parti som piratpartiet – eller en enskild kandidat som verkligen försökte rädda 166:an, som Christofer Fjellner (m). Även Erik Josefsson (v), som älskar internets frihet mer än sin (ev. framtida) partigrupp i parlamentet skall ha en guldstjärna.

21 kommentarer:

 1. Eftersom jag har föraningar om att frågan kommer upp: Inget hade hindrat småpartierna från att BÅDE skriva på Fjellners retabling och att lägga CRA på egen hand. Det hade rent av varit mer hederligt - om det hade varit *resultat* de hade velat åstadkomma.

  Men det verkar alltså som om det inte gör så mycket för (v), (mp) och (jl) att 166:an faller - så länge de kan *framstå* som mer radikala än alla andra.

  Rent partitaktiskt, valstrategiskt och PR-mässigt kan det rent av vara *bättre* för dessa tre partier om 166 faller i EP, så länge ingen upptäcker att det är deras fel.

  SvaraRadera
 2. HAX,


  Det handlar ju om prestige också, därav deras val av taktik, speciellt om dom inte fått igenom diverse kompromisser, då går ju prestigen före allt, inkl. det potentiellt positiva resultatet.  "Och för svenskarna i (v), (mp) och (jl) måste det vara ett önskeläge. Nu kan de framstå som internets bästa vänner – för att vinna tillbaka de röster de har förlorat till piratpartiet."

  Personligen tror jag inte det. Dom väljare som eventuellt gått över från andra partier är ju inte direkt hårdkokta vänster anhängare, eller "höger", utan är mer rationellt pragmatiska och väljer efter vad som berör mest, precis som dom flesta andra egentligen (även dom flesta hårdkokta partianhängarna, enligt min mening, är ju få-frågiga dom med, dom bara anser att "deras" frågor är viktigare.)


  Sen tror jag att piraterna är nog mer än genomsnittligt mer allmänbildade vad gäller dagens framtid, och därför inte lika lättlurade i dessa Internets rättighetsfrågor, någonting som dom etablerade partierna så uppenbart glömt bort, eller vet inte hur dom ska hantera. (Hmm, kanske därför S vurmade så mycket för pensionärerna 1 Maj, i tron att pensionärerna fortsätter vara halvt tappade bakom flötet, även i dagens framtid.)


  //ST

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. ojojoj. Nu har även Hax börjat valkampanjen. För Christoffer Fjellner som sponsrar hans blogg.

  Inget hindrar väl Fjellner från att stödja CRA om det inte handlar om att äran för att göra något är viktigare än att internet räddas?

  SvaraRadera
 5. Frågan är om den gröna gruppen är ett alternativ för oss pirater.

  Den liberala gruppen verkar numera passa bättre. Den enda gruppen som är helt utesluten är den nationalistiska.

  Har tagit upp detta lite lätt på forumet, kanske jag borde lägga en kommentar hos Christian Engström också.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Men snälla Hax: Det där var ju bara ett inlägg till Christoffer Fjellners försvar. Inte ett inlägg om varför CRA är så dåligt att det är bättre att det inte går igenom än att det gör det.

  Bättre kan du. Släpp partipolitiken en stund.

  SvaraRadera
 9. Så socialdemokraterna, liberalerna och de konservativa misslyckas med att lägga ett bra nog förslag. Och Hax skyller det på alla andra än just socialdemokrater, liberal och konservativa.

  Faktum är ju att Fjellner&Co misslyckades med att övertyga sina egna partigrupper om vad som behövde göras.

  Logiken är INTE klockren. Detta är som att skylla FRA-lagen på de tre oppositionspartierna...

  Svenskarna i de konservativa och liberala grupperna kan arbeta hur bra som helst med dessa frågor. Faktum kvarstår dock att med en rödgrön majoritet i EU-parlamentet hade vi inte haft de här problemet till att börja med.

  Har kommenterat frågan ytterligare på min egen blogg:
  http://www.melinen.se/blogg/?p=672

  SvaraRadera
 10. EU handlar om demokrati.
  Har läst Dina inlägg angående detta. De har hela tiden varit mycket intressant och informativ läsning. Det har gjort det lättare att få mer insyn hur EU-politiken fungerar bl a i Internet rättig- hetsfrågor.
  Personligen anser jag (så vitt jag kan förstå) att det är viktigt att tillägg166 som handlar om användarens frihet och rättigheter på nätet går igenom i EU-parlamentet. ERC innehåller även tillägg 166, vilket inne-bär att det fortfarande finns möjlighet att det går igenom, vilket skulle känns bra.
  Mindre bra känns det att CRA förslaget lämnar åt sidan inskränkt frihet på Internet kring "olämpligt" material t ex barnporr, prostitution, terror etc.

  Tack för ditt engagemang!

  SvaraRadera
 11. Anonym 10:47:

  Du vet int vad jag kommer att rösta på. Om jag alls kommer att rösta. ;-)

  Tomas M:

  Har jag sagt något annat än att de tre stora grupperna är svikare?

  Vad jag vänder mig mot är när folk medvetet underminerar ett förslag som de är för - för att ta partipolitiska poäng.

  Och att de svenska partier som är inblandade behöver symbolhandlingar för att slåss om en viss väljargrupp med piratpartiet är väl knappast någon överraskning eller ens konstigt? I detta sammanhang dock lite trist...

  För piratpartiets del är det nog viktigt att inte lita på någon innan vallokalerna stänger.

  SvaraRadera
 12. Ja, du har sagt något annat än att de tre största partigrupperna är svikare. Du uppmanar tex att rösta på (en av) dem.

  SvaraRadera
 13. Nej Tomas,

  jag har (ännu) inte uppmanat någon att rösta på någon.

  Däremot har jag sagt att Fjellner gör ett bra jobb i sin grupp, att jag tror att piratpartiet behövs i EP och att småpartierna just gjort bort sig.

  Jag har inte ens avslöjat hur jag själv kommer att rösta.

  SvaraRadera
 14. Att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget, är mänsklighetens gissel. Om det inte är förbjudet att lägga flera förslag med samma formulering dels i ett paket och dels var för sig, då håller jag med Hax om att V, Mp och Jl borde ha skrivit under Fjellners förslag, eftersom voteringar ger ordföranden möjlighet att ställa förslag mot varandra som gör att ett helt paket, som CRA, kan dribblas bort. Men, ingen kan ta ifrån Erik Josefsson m fl att de slitit rejält för att rädda internet.

  SvaraRadera
 15. Så om 166:an är helt och hållet förlorad så bör vi väl ändå jobba för CRA? Och om det går att rösta på en "166:an-del" i CRA så borde man väl uppmana till att åtminstone rösta på den.

  Sen så om det blir så att vi inte lyckas få igenom något sånt, hur kört är det då för internet i EU? Jag menar det öppnar väl ändå endast för kabel-tv-internet men behöver inte betyda att det blir så, eller?

  // iii

  SvaraRadera
 16. iii:

  *Om* man kommer att kunna rösta på 166 separat i CRA, då skall vi naturligtvis uppmana ledamöter att göra detta - även om de då tvingas rösta med något som har en tydlig stämpel från andra partigrupper. Det skall naturligtvis uppmuntras, eftersom det kräver självständighet, kraft och mod att ge fingret till den egna partigruppen.

  Och nej, internet stänger inte ner i slutet av veckan - när telekompaketet har röstats igenom.

  Det ger däremot *öppningar* för dåliga saker. Så nu måste vi vara mer vakna och på än någonsin tidigare.

  Telekompaketet innehåller till och med en del saker som kan bli rätt bra. Hökmarks "local loop" till exempel - som innebär att även folk som bor i hyreshus kommer att kunna välja vilken internetoperatör eller vilken kabel-tv-operatör de vill ha.

  SvaraRadera
 17. Du skriver såhär:
  "I så fall är det bättre att rösta på ett uttalat resultatorienterat parti som piratpartiet – eller en enskild kandidat som verkligen försökte rädda 166:an, som Christofer Fjellner (m)."

  Om du inte menade det som en uppmaning att rösta på PP eller CF framför att lägga rösten på MP, V eller JL så var det, för att använda en underdrift, ganska klumpigt formulerat : )

  SvaraRadera
 18. Nu handlar ju EU-valet inte bara om denna fråga.

  Vilket däremot denna bloggpost gör.

  Du får nog vänta på min senare postning om hur jag tycker att man skall rösta...

  SvaraRadera
 19. Josefsson och HAX är inte ense...

  http://erikjosefsson.eu/blogg/2009/04/29/hanne-dahl-och-nils-lundgren-blommor-till-de-sma-stora-hjaeltarna

  SvaraRadera
 20. Nej. Det behöver vi inte alltid vara.

  Erik är kandidat för ett politiskt parti och måste ta hänsyn till det valtaktiska spelet.

  Sådant kan jag strunta i.

  SvaraRadera
 21. Hi all
  My name is Tom, Im 38 yrs old, living in Fort Worth, TX.

  I'd love to make good close friends here.

  Look forward to 'meeting' you all.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.