2009-06-03

Att göra skillnad i Europaparlamentet

Aftonbladet ägnar i dag tre olika artiklar åt att dissa piratpartiet. Det blir lite fånigt.

Huvudnumret är att piratpartiet inte har någon politik i ett stort antal av EU-frågorna. Jag diskuterade detta med en av de journalister som skrivit artikeln så sent som i förrgår. Och min vinkel kom naturligtvis inte med.

Det jag påpekade är att bara under det senaste året så har man haft fem viktiga (pp)-frågor uppe till beslut i Europaparlamentet. (Bono-rapporten, bloggreglering, förlängning av upphovsrätten, Lambridinis-rapporten och så telekompaketet. Det senare dessutom i två läsningar.)

Fem så tunga frågor på en eller två ledamöters bord vore en större arbetsbelastning än vad jag tror att någon annan ledamot har haft under hela den mandatperiod som nu är över. Så man kan lika gärna påstå att (pp) i Europaparlamentet kommer att göra mer än andra ledamöter.

Och det saknas verkligen inte nya utmaningar. Direkt när det nya EU-parlamentet börjar jobba kommer tredjeläsningen av telekompaketet och Medina-rapporten (som är rena rama önskelistan från upphovsrättslobbyn). Då behövs (pp) i Europaparlamentet mer än någonsin.

Sedan var det det där med vilken partigrupp (pp) skall tillhöra. Jag tycker nog att den oberoende gruppen, Ind/Dem, vore mest naturlig. Och att det även skulle funka med (pp) som grupplösa frifräsare. Att gå med i en grupp vars politik retar upp en stor del av piratpartiets väljare och medlemmar vore däremot politiskt självmord. Vilket jag tror att partiets ledning är väl medveten om.

Men frågan om grupptillhörighet får hanteras efter valet. Så är det för alla. Och vi vet faktiskt ännu inte hur många och vilka politiska grupper som kommer att finnas i Europaparlamentet efter valet.

7 kommentarer:

 1. Men vilken trovärdighet har kvällstidningarna!
  Aftonbladet är som den gamla tidningen "en ding ding värld"
  Elvis har landat med ett UFO och ska skriva en sann bok tillsammans med Marklund!

  SvaraRadera
 2. Är det journalisterna som gör vinklingarna eller är det tidningsledningen?

  Har journalisterna kopplingar till upphovsrättslobbyn?

  Alltid intressant med samordnade angrepp. Vem står bakom?

  SvaraRadera
 3. När nu stora delar av JLS flyttar in under medbeslutandeförfarandet kommer PP att få mer att göra än någon kan föreställa sig, PP självt inkluderat...

  SvaraRadera
 4. Sådär, nu syns det att det är jag som postar.

  SvaraRadera
 5. Husorganet för rörel(s)en har talat.

  Det dom gärna inte vill tala om är att de gamla sega och trista gammelpartistrategierna inför ett val inte gäller inom EU.

  Där röstar vi nämligen inte om vem som skall ha makten och styra de närmaste fyra åren.

  EU lämpar sig alldeles ypperligt för en-fråge-partier som sedan söker de allianser som passar.

  Nytänk är alltid svårt. Särskilt för (s)-journalister i prasselpressen.

  SvaraRadera
 6. Bara man håller sig undan gammelkommunisterna (förlåt Erik, du är förlåten i förväg) och alla som tycker som Ella Bohlin så blir det bra.

  SvaraRadera
 7. Ja vad skall man säga...Aftonbladet är en av dom få tidningarna som inte har något April-skämt...orsaken är väl att läsarna inte kan urskilja skämtet från övriga artiklar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.