2009-06-22

Det inte alltid så välorganiserade Sverige

Det verkar som om Piratpartiet haft fog för sin kritik mot hur EU-valet sköttes.

Det visar vallokalsprotokollen, som SR Ekot har tagit del av.

38 kommentarer:

 1. Är det någon som är förvånad?

  Det vill säga över följande:

  1: Att det förekommer fusk?
  2: Att fusket riktas kommer från myndigheterna och riktas mot de nya partierna?

  Förra gången var det Junilistans valsedlar som slängdes eller ställdes undan i vallokalerna, denna gång piratpartiets.

  Egentligen borde de etablerade partierna förbjudas att ställa upp i nästa val som påföljd.

  SvaraRadera
 2. ... och som vanligt kommer resultatet att bli: absolut inga åtgärder.

  SvaraRadera
 3. I vallagen står det att om valresultatet överklagas skall det prövas av valprövningsnämnden, denna skall då bestå av representanter från de partier som var representerade i den aktuella valda församlingen när valet hölls.

  Någon som kan lista ut om detta kan tänkas gynna eller missgynna nya partier?

  SvaraRadera
 4. Visst kommer det att resultera i åtgärder. Det var ju ett stort misslyckande att PP fick över 7% av rösterna. Man kommer att analysera vad som gick snett, och finslipa taktiken lagom till nästa val. Det är ju trots allt rimligtvis så att var och en som på något sätt saboterade valet, ser valresultatet som ett misslyckande, och kommer att försöka göra bättre ifrån sig ifall de får chansen igen.

  /Smen

  SvaraRadera
 5. Som Mona Sahlin - tror jag det var- sade 1988 när mp kom in i Riksdagen "Fyraprocentsspärren fungerade inte"

  SvaraRadera
 6. Jag saknar proportion.

  Ett svenskt val är ett jätteprojekt. 6.060 valdistrikt med en eller flera röstmottagningsställen i varje och säg 30-40 tusen röstmottagare i tjänst.

  Sveriges Radio säger ingenting om skalan. Att en röstmottagare lämnar fel besked till en väljare är inte särskilt konstigt.

  SvaraRadera
 7. Max:
  Ingenstans talas det väl om att myndigheterna fuskar emot nya partier? Inte i denna artikeln ivarje fall.

  Man har hittat ett antal felaktigheter, vilket kanske är rätt nortmalt när tiotusentals amatörer kallas ut för att hålla val, och dessa problem skall givetvis tas på allvar och åtgärdas.

  Men det står väl inget om fusk. Och ffa inte om fusk gentemot PP.

  Mikael:
  Såklart kommer det att åtgärdas. Det är standardförfarande inom valnämndernas arbete att övervaka och sedan åtgärda.

  SvaraRadera
 8. Ej centerpartist22 juni, 2009 14:55

  Johan Hedin: Myndigheterna gör alltid rätt, gör de fel årgärdar det detta. Allt i en anda av välvilja och oändlig vishet.

  vi kan alltid lita på myndigheterna

  SvaraRadera
 9. Johan Hedin: Det framgår ju tydligt att fusket riktats mot PP.

  Det förekommer nog inte att en valförrättare säger att man inte får skriva "socialdemokraterna" på en blank valsedel.

  SvaraRadera
 10. Die Partei, die Partei sie hat immer recht und Hedin standen dabei!

  SvaraRadera
 11. Max:
  Det exemplet visar ju alldeles tydligt på att det begås ett fel beoroende på en missuppfattning - inte att det är en fråga om fusk. (Not: detta fel drabbade ju inte bara PP utan alla andra småpartier).

  Beklagligt och dumt förvisso - men ändå em miss i arbetet.

  Det konstiga är att det hände eftersom valnämnden informerade tydligt om detta och att det var extremt lätt att ringa dem under valdagen och fråga (om man man var osäker).

  Jag hade själv två sådana handskrivna valsedlar (PP och Fi) som räknades til rätt parti både på valkvällen och sedan vid den slutliga räkningen.

  SvaraRadera
 12. En sak till...
  Självklart görs det ett och annat fel i valhanteringen. Det är inte så konstigt. Däremot förekommer spåklart inget konspirativt fuskande gentemot vissa partier. Inget tyder på detta i artikeln. Det är bara fria fantasier.

  Det stora problemet är att det finns valfärrättare som kanske är äldre och inte riktigt har koll längre. Och att folk stjäl och blandar bort valsedlar. Bägge försöker man såklart råda bot på.

  SvaraRadera
 13. Hedin: jag var kanske otydlg. Du har såklart rätt i att valorganisationens oförmåga att följa reglerna missynnar nya partier (och därmed är till fördel för gammelpartierna - som bemannar valorganisationen). I det aktuella fallet var det dock pp som drabbades. Det är dock alltid pp, sd, och jl som råkar ut för dylikt och aldrig s och m.

  Jag har facinerats av ditt förbehållslösa statskramande länge men nu fick jag förklaringen - du jobbar åt staten.

  Då är frågan, skriver du kommentarer på Hax blogg i tjänsten eller privat (med tanke på tiden på dagen får man väl anta att du sitter på jobbet och skriver?)

  SvaraRadera
 14. Det är möjligt att det inte är något organiserat fuskande men resultatet blir att att de nya partierna missgynnas.

  SvaraRadera
 15. Hade dylika grejer hänt i Vitryssland eller Turkmenistan hade det uppmärksammats i de svenska nyhetsprogrammen och krav hade riktats på att införa demokratireformer

  SvaraRadera
 16. Ja, är det någon idé att rösta när din röst inte är giltig såvida du inte röstar på SAP.

  Idé: Kan inte FRA ta fram fördelning av riksdagsplatser? Borde ju bli billigare....

  SvaraRadera
 17. Anonym: "Idé: Kan inte FRA ta fram fördelning av riksdagsplatser? Borde ju bli billigare...."

  Ge nu inte Johan Hedin några idéer...

  SvaraRadera
 18. Lite proportioner som sagt. Någon valförrättare har varit okunnig. Att valsedlar försvinner är varken nytt eller något som endast drabbar små eller nya partier. Under valen på 70- och 80-talen fick moderaterna i Sollentuna ha ett gäng som tillbringade valdagen i bil mellan vallokaler för att lägga fram nya valsedlar där de gamla "försvunnit". Detta berodde troligen mest på ett stort antal "enskilda initiativ" och inte någon organiserad verksamhet. Jag är ganska säker på att det är likadant idag.

  SvaraRadera
 19. Möjligheten att köpa valseldelsuttelning för nya partier fanns fram till EP-valer 2004 då riksdagspartierna kom överens om att man inte längre skulle få göra det. Då dök det nämligen upp ett nytt parti...

  SvaraRadera
 20. Enskilda företeelser kommer man inte ifrån, det jag tyckte var värre var problematiken med var valsedlarna ska stå. Vägrades ställa PPs valsedlar i "stället" på 5/13 vallokaler, något som väldigt väldigt många andra verkar ha upplevt.
  som jag förstod det hade tom valmyndigheten gått ut med en rättelse till alla kommuner efter att kommunerna sagt att bara sittande skulle läggas i stället.

  vilket isf tyder på att antingen bryr sig inte kommunerna om reglerna eller är det valförrättare som struntar i kommunen, känns inte så troligt dock eftersom det verkar varit så utspritt.

  i vilket fall borde systemet göras om, antingen som det står i artikeln att ha alla partier tryckta på en lapp, eller set till att det finns skrivare i varje vallokal så dom som röstar bara skriver ut lappen dom vill ha. Nuvarande systemet kostar en jäkla massa, både i pengar(tryck) och inte minst miljö.
  körde själv ca 20mil bara på valdagen

  SvaraRadera
 21. Hallo

  Och hur skall det bli till riksdagsvalet ?

  Skall vi bara passivt finna oss i att Sverige håller på att utvecklas till ett slags Iran II ?

  Eller bör vi kräva tvångsmedel att direkt under valgången kunna jaga fuskande valförrättare med blåslampa ? T.ex. återvända till vallokaler där förrättarna missköter sig direkt med polispatrull i följe, med rätt att tillgripa tvångsmedel direkt på plats ?

  Eller hur kan vi se till att allt blir korrekt vid riksdagsvalet ?

  skall det demokratiska föredömet Sverige i framtiden vara i behov av valobservatörer från FN ? Skoj eller allvar ?

  En grundläggande demokratisk princip i allmänna val är att alla partier som är tillåtna i valet behandlas lika från systemets sida. Det är inget maximikrav, det är ett minimikrav !

  Tycker

  Odin
  Nyköpingspirat
  "Alla har rätt till min åsikt"

  SvaraRadera
 22. Hallo

  Bör vi passivt finna oss i att Sverige utvecklas till ett Iran II ?

  Eller hur gör vi för att allt blir rätt till riksdagsvalet ?

  I demokratiska val är det minsta man kan begära att alla partier som tillåtits delta även behandlas exakt lika från systemets representanter.

  Jag anser att vi behöver snabba tvångsåtgärder att direkt på plats kunna sätta fuskande valförrättare ur spel, i värsta fall genom direkt polisingripande - att gripa den som tagits på bar gärning och omedelbart ersätta vederbörande med annan valförrättare. Kommuner som t.ex. Oxelösund där valfusket satts i system borde kunna bötfällas.

  Vill vi att Sverige i framtiden behöver FN-observatörer vid alla val, eller vill vi tillgripa krafttag för att rädda grundläggande demokratiska principer ?

  Vilket Sverige vill vi ha i framtiden - ett föregångsland i demokrati eller en eftersläntrare ?

  Undrar

  Odin
  Nyköpingspirat
  "Alla har rätt till MIN åsikt"

  SvaraRadera
 23. Hallo

  Jag vill be om ursäkt. Det var inte menat att skriva två gånger. Trodde bara att första texten gått förlorad.

  Odin

  SvaraRadera
 24. Jag delade ut valsedlar (pp´s) till fyra vallokaler, en av dem styrdes på förmiddagen av en vit-skäggig man som på min fråga om det fanns fler uppställningsplatser för valsedlar hänvisade mig till ETT bord. När jag senare på eftermiddagen återvände med fler valsedlar, så chefade en yngre dam nu istället. Som glatt frågade om jag inte skulle lägga ut valsedlar på det andra bordet OXÅ, längre in i lokalen...

  Ett av ställena blev vi uppmanade att ställa sedlarna i det Fina valsedels-stället, på ett av de andra så fick vi under inga omständigheter lägga ut valsedlarna bland de etablerade, vi fick lägga dem på "the kiddy-table" lite brevid.

  Fullt av sådana exempel från hela sverige!

  Grismunnarna på valmyndigheten bör nog ha en genomgång av sina äldre "volontärer" + anställda, det är ju uppenbarligen inte särskilt långt från gubbarna i Iran´s väktarråd till gummi-demokratin vi har här i svedala.

  Johan Hedin försöker som vanligt vifta bort allvarlig kritik mot det svenska systemet.
  Johan Hedin, flytta till Iran. Där gör staten fel lika ofta som du tror att den gör fel här... Du borde rimligtvis triva bättre där.

  Mer inbiten medlöpare och prussiluska än JH får man ju fan inte ens där nere (Iran)!

  Dra åt helvete! Du är en skam för sverige!

  SvaraRadera
 25. Hallo

  Kan det vara så enkelt att den svenska vallagen är korrupt och ovärdig ett demokratiskt föregångs- och uppvisningsland, vilket Sverige tidigare ansetts vara ?

  Kan det vara så att vallagen behöver reformeras för att kunna säkerställa en absolut neutral likabehandling av både etablerade och nygrundade partier ?

  Kan det hända att sverige behöver anmälas till lämplig internationell domstol för en undermålig och odemokratisk vallag, som inbjuder till utbrett fusk ?

  Får det verkligen vara spåå illa +

  I Tyskland har man inga valsedlar. Alla tillåtna partier står på en jättelista, på vilken man sätter kryss vid det parti som man vill rösta på. Inget kan smusslas undan, alla står på samma papper.

  Något att ta efter kanske ?

  Odin
  "Alla har rätt till MIN åsikt"

  SvaraRadera
 26. Anders Troberg22 juni, 2009 19:08

  "Lite proportioner som sagt. Någon valförrättare har varit okunnig."

  Den enda nivå som är acceptabel i ett val är nollfel. Allt annat är undermåligt och borde leda till omval i den valkretsen.

  SvaraRadera
 27. Det vettigaste man kan göra till nästa val är att
  1: Gå igenom alla anmälningar och se vart "felet" kommit ifrån. Felaktig info via Valmyndighetens utskickade DVD-film (exakt samma som på nätet) eller eget "hittepå" av valpersonalen.
  2: Inför samordnad distribution av valsedelar för alla föranmälda partier. Fredagen före valet skall de partier som önskar få ut valsedlar till vallokalerna ha lämnat dem till den lokala valnämnden.
  3: Lägg ut valinformationsfilmerna på "remiss" månader innan. Det kan ju inte ta många minuter att rätta eventuella fel. Om filmen finns på nätet så är det den version som gäller.

  SvaraRadera
 28. Klar och tydlig information om vad som gäller vid valet ifråga borde finnas tydligt uppsatt i varje vallokal.

  Det borde minska risken för missförstånd och vara till hjälp för de röstande, om de t ex vill rösta på ett parti vars valsedlar inte finns i lokalen.

  SvaraRadera
 29. Det är ju gammelpartierna som ligger bakom detta och som tjänar på systemet. varför skulle de vilja ändra?

  SvaraRadera
 30. Hallo

  Varför gammelpartierna skulle vilja
  ändra ?

  Kanske för att slippa skämmas när Sveriges EU-val och riksdagsval riskerar att nämnas tillsammans med
  valet i Iran ?

  Sverige har varit ett demokratiskt föredöme - Sverige har ett gott rykte att förlora !

  Odin

  SvaraRadera
 31. Det snackas om valfusk... Gå in på val.se och läs hur reglerna är. Alla nya partier och partier som inte hade över 1% förra valet måste lägga ut sina sedlar själva, och dom ska inte placeras i valstället som är till för dom etaplerade partierna.
  Om ni tänker efter lite så kan ni förstå att detta är ganska rimliga krav. Tänk om alla oetablerade partier i detta land ställde sådana krav. Vilka kostnader och vilka valställ med bortåt 20-30 partier. Skulle detta vara rimligt? Vem ska betala dessa kostnader? osv... Tänk istället för att gnälla, alla är små i början och ni hade bara tur som lyckades rida på en modegrej och en Pirate bay dom.

  SvaraRadera
 32. Visst får "nya" partier lägga ut valsedlar själva men det står inget om att de inte får stå i samma ställ.
  I de ställ som brukar finnas i vallokalen finns 24 platser som rymmer kanske hundra valsedlar var. Det räcker mycket väl.

  Det jag är emot är den enorma bilkörning som detta innebär.
  I mitt område fanns sex vallokaler. Fyra av dem hade färre än trehundra röstberättigade var. Att då åka elva mil för att lägga ut valsedlar överallt är lite omiljövänligt.

  SvaraRadera
 33. Michael Axelsson: Jag håller med om att det är mycket är tröttsamt gnäll från fuldelare i den här tråden. Jag har dock en lösning. Man kanske kan göra en kontroll i förväg vilka partier som är seriösa och ställa ut deras valsedla? Oseriösa partier kan få lägga ut sina själva och de kan få stå separat.

  Jag ser inte att det är skattebetalarnas uppgift att finansiera valsedelsutläggning till partier som finns till för att ordna försörjning åt partiledaren men som inte ens bekymrat sig åt att ta fram en heltäckande politik

  SvaraRadera
 34. Så bra att vi har pär och michael axelsson, som med väktarrådets vishet och gudomliga precision kan fungera som en vattendelare mellan de seriösa (politikerna som hela sina liv gödits av folket)och de oseriösa (de som sa upp sig från svensson-jobbet när ovannämnda politiker slutat göra sitt jobb...).

  Det blir verkligen skitbra!

  Tycker många varit inne på lösningen dock, en lång lista med alla partier.

  Eller varför inte en "allians-lista" och en "rödgrön-lista", så att folk får veta att en röst på C resp MP är egentligen en röst på M och S...

  ;D

  SvaraRadera
 35. Så bra att vi har pär och michael axelsson, som med väktarrådets vishet och gudomliga precision

  L ö j e v ä c k a n de D e m a g o g i

  SvaraRadera
 36. Men micke, vad stolt jag blir! Har du lärt dig ett nytt ord?

  Demagogi är typ det enda ord du använt dig av senaste dygnen, har du slagit i skallen?

  Du är enbart löjeväckande, dessutom en förstklassig grismun.

  Varsågod.

  SvaraRadera
 37. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 38. Tonen!

  Inga spadar. Inga skallar. Tack!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.