2009-06-22

Perspektiv på fusket / slarvet i EU-valet

Jag skrev tidigare om SR Ekots rapport om problemen, slarvet och det eventuella fusket i samband med EU-valet.

En läsare kom med lite siffror som gör frågan en smula mer konkret.

Junilistan var 7.129 röster från att ta ett mandat i EU-valet. I Sverige finns det 6.060 valdistrikt.

Det räcker alltså med att lite drygt en röst schabblas bort per vallokal, för att effekten skall bli högst påtaglig.

Och om det nu har funnits problem, då är det nog mer troligt att Junilistan har drabbats än de stora partierna.

Vad gäller Piratpartiet har jag inte siffrorna tillgängliga just nu (på resande fot). Men det lär inte handla om mer än ett par enstaka röster per valdistrikt / vallokal för att även (pp) skulle ha fått sitt andra mandat nu, direkt från början.

I de flesta vallokaler är problemen gissningsvis små, närmast försumbara. Men sammantaget kan effekten bli mycket påtaglig. Inte minst i EU-valet, där hela landet är en valkrets.

Med tanke på hur många historier man hört från fasta och mobila vallokaler, så är det snarast troligt att (pp) har behandlats på ett sätt som kostat partiet några tiotusen röster. (Undanskymd placering av valsedlar, kastade valsedlar, folk som fått besked om att de inte kan skriva partinamn på en blank valsedel med mera.)

Frågan är om det verkligen är omöjligt att skapa ett idiotsäkert valsystem.

En annan fråga är om det är så himla fiffigt att låta de politiska partierna hantera det där med valfunktionärer. Det skapar liksom incitament för... om inte fusk... så i vart fall styvmoderlig behandling av nykomlingar och uppstickare.

33 kommentarer:

  1. Som du säger så borde inte politiska partier få agera valfunktionärer. Sedan borde det bara vara en valsedel där alla partier finns med.

    SvaraRadera
  2. Något säger mig att Johan Hedin snart kommer att skriva att detta inte är något problem och all myndigheterna vill alla väl.

    SvaraRadera
  3. Hur det gått till i senaste valet är mindre intressant. Hur det kommer gå till i nästa, är mer angeläget.

    Vilka regler ska vi krävas? Det gäller väl snarare modifikation; Alla valsedlar på samma ställe i vallokalen. Tydlig information i vallokalen vilka regler som gäller i valet, både gällande de röstande och de som ansvarar för röstmottagandet.

    SvaraRadera
  4. Se det här klippet. Nu tar Bankerna över helt och det kommer till Europa.

    http://www.youtube.com/watch?v=aWlDnv5oYdg


    Andy

    SvaraRadera
  5. Det är kanske svårt att skapa ett "idiotsäkert" system. Det är dock inget skäl för att ha ett system där risken för att nya partier systematiskt missgynnas till fördel för gammelpartierna. Om det handlade om slumpvariation vore det en sak, här handlar det som snedvridning.

    SvaraRadera
  6. Valsedelsfusket + distributionsproblemet borde gå att lösa med att låta varje vallokal ha en skrivare för att skriva ut officiella valsedlar.

    Problemet med detta skulle vara om maskinen havererar iofs. Men det borde gå att lösa med en kommunjour samt blanka valsedlar i reserv på varje vallokal.

    SvaraRadera
  7. @Max: Vem skall avgöra vilka partier som är "seriösa" Håkan Juholt? Hedin?

    SvaraRadera
  8. Det avgavs 3 168 546 röster i EU-valet. För att nå upp till 4 % behövs alltså 126742 röster. Junilistan fick 112 355 röster. Det saknas alltså 14387 röster.

    Jämförelsetalen finns i valmyndighetens protokoll. Moderaterna fick det sista mandatet med jämförelsetalet 85244,28 (596710/7).

    Piratpartiet skulle alltså behövt jämförelsetalet *3 röster för att knipa det sista mandatet. 255 733 röster således. Nu fick man 225 915 röster och det är alltså 30 182 röster för lite.

    De etablerade partierna har andra fördelar som väger betydligt tyngre: t.ex. partistöd och medieexponering. Dessutom har de övat på detta flera gånger förut.

    SvaraRadera
  9. E-mannen:

    Hur många skrivarmodeller skriver direkt på A6?

    Det duger ju inte att skriva på A4 och klippa ut.

    Staten tar dessutom bara ansvar för de valsedlar som enbart har partibeteckningen. Valsedlar med kandidaterna är det alla partiers eget ansvar att distribuera.

    En intressant följd är att Junilistan, Sverigedemokraterna och Feministsikt initiativ kommer att få sina partivalsedlar distribuerade av staten nästa gång, förutom de som kom in förstås.

    SvaraRadera
  10. Angående röstmottagare så är det ju i alla fall tydligt att de är partimedlemmar. Även röstmottagare är ju medborgare och förväntas ha en politisk inställning, så det är väl lika bra att vara öppen med det.

    Jag tycker ändå att Piratpartiet har visat att medborgarnas vilja, om den är stark nog, trots allt bryter igenom dessa problem.

    SvaraRadera
  11. Anders Troberg23 juni, 2009 08:15

    När det gäller oegentligheter i val så finns det bara en acceptabel nivå: nolltolerans. Minsta misstanke om oegentligheter borde leda till omval i det distriktet.

    "Hur många skrivarmodeller skriver direkt på A6?"

    Det räcker med en. Alla vallokaler måste ha samma modell om man inte ska äventyra valhemligheten.

    SvaraRadera
  12. Pirat så klart!23 juni, 2009 08:18

    Johan Tjäder: Siffrorna är ju de samma

    om någon som skulle röstat på JL får sin röst röknat till dett annat parti eller pga saknade valsedlar röstar på ett annnat parti istället för att gå hem (som i Ekots exempel) är det Hax siffra som gäller eftersom du får dubbel effetk.

    För övrigt har du fel om distrubitionen, gammelpartierna behöver inte distribuera valsedlar med kandidater

    SvaraRadera
  13. Pirat så klart!

    Siffrorna är inte desamma.

    De partier som fått mer än 1 % av rösterna i något av de två förra EU-valen får kandidatvalsedlar distribuerade om de bara har en lista.

    Men det gäller bara EU-valet, så det kan inte utsträckas till att gälla allmänna val.

    Jag antar att det är risken för feldistribution som gör att man avstår.

    SvaraRadera
  14. Anders Troberg:

    Nolltolerans och omval låter inte som någon bra idé. Val är jätteprojekt med mycket mänsklig hantering inblandad. Det är självklart att det blir fel nånstans.

    Och det är bra att den är manuell och utan röstmaskiner och annat manipulerbart.

    Särskilt junilistan borde ju inte kunna anföra problem med valsedelsdistribution eftersom det är säkrad av staten.

    Självklart räcker det med en, men frågan är väl vad de kostar. Du behöver ju en tio-femton tusen skrivare och en tämligen omfattande support. För de där apparaterna kommer väl att bryta ihop.

    SvaraRadera
  15. Det egentliga svaret måste väl ändå vara att öppna för fler observatörer. Varje parti borde skicka in någon som sitter och ser att det inte fuskas.

    Det är ett socialt problem och ska ha en social lösning, inte en teknisk vilket bara skulle ge ytterligare problem (trasiga skrivardrivrutiner, osynlig märkning som avslöjar vem som fått vilken valsedel etc.).

    SvaraRadera
  16. Finns inget som säger att formatet på en valsedel är heligt. A6 eller A5 eller A4; spelar ingen roll.
    Komplettera med möjlighet att rösta elektroniskt.

    SvaraRadera
  17. 1. Är det bara jag eller blir man mer och mer mörkrädd juh mer man får veta om vårt system?

    2. @Bosse: Varför ska någon avgöra om ett parti är "seriöst"? I en äkta demokrati så ska det gå att rösta på "oseriösa" partier också.

    Nu vet jag inte exakt vad det är du pratar om, men jag anser att staten ska stå för valsedeldistribution för alla partier som är anmälda i ett val.

    Allt annat borde räknas som direkt valfusk.

    SvaraRadera
  18. Hallo

    Ja det finns ett idiotsäkert system

    Avskaffa röstsedlarna. inför istället en enda stpr lista där alla partier som tillåtits delta i valet finns med, på ett enda ark. Låt folk sedan kryssa för partiet som de vill rösta på.

    Så fungerar det i en del andra länder.

    Inget parti kan sjabblas bort - alla står på samma papper.

    Sedan borde man avkräva alla valförrättare att avlägga en ed att de tänker hålla sig till regelverket - gärna offentligt.

    Även det är vanligt i en del andra länder.

    MVH

    Odin

    SvaraRadera
  19. http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/index.html

    Här kan man läsa om hur räkningen går till för de som är intresserade. Finns även bra info om valsystemet i övrigt där.

    Jag jobbade själv som rösträknare i 4-5 val när jag studerade. I Göteborg kan vem som helst bli röstmotagare, om jag minns rätt är det bara att anmälla sitt intresse till valnämnden.

    Sedan är faktiskt både rösträkningen i vallokal och kontrollräkningen av länsstyrelsen helt öppen. Så vem som vill kan vara med att kontrollera (så länge man inte stör rösträknarens arbete). Syndikalisterna i Göteborg roade sig visst med det ett tag har jag hört.

    Själv fick jag aldrig uppfattningen att någon av de röstmottagare jag arbetade med skulle vara partipolitiskt aktiv. Tror de flesta mest ville göra en insats för demokratin plus tjäna lite extra (1500 fick jag då, för 5 år sen)

    Slutklämmen blir då att jag aldrig var med om att röster fattades eller att något blev fel i vare sig rösträkningen eller själva röstningen. Nu jobbade jag i och för sig bara i relativt lugna valdistrikt men tror ändå att du får svårt att hitta 7000 felaktiga röster.

    SvaraRadera
  20. @Hank Moody

    USA har ju tydligt visat vilka problem det finns med elektronisk röstning. Nej... Elektronisk röstning skulle endast göra att problemen som finns idag eskalerar. Hellre det här uråldriga viset där det helt enkelt blir väldigt tydligt om någon försöker sig på oegentligheter än ett sådant system. Fast det kanske är fel på mig som inte tror på människans inneboende godhet.

    SvaraRadera
  21. @Ruthger
    Håller med om att USA avskräcker. Men vi är bättre på sådant; kan vi deklarera på nätet så kan vi rösta på nätet. Hade gjort en hel del för valdeltagandet bland de yngre...

    SvaraRadera
  22. Är ni helt galna?? Ni kan väl inte förslå E-röstning i Sverige. Jättebra med FRA-Lagen och datalagringen. Då kan vi lika gärna ta bort röstbåset också

    SvaraRadera
  23. Lite löjligt att hävda att ett val skulle vara näst intill manipulerat när man får 7% första gången man ställer upp...men jag har sagt det tidigare och jag säger det igen...alla, utom piraterna, är tydligen inblandade i den stora konspirationen:-)

    SvaraRadera
  24. @Hank Moody

    Att deklarera och att rösta elektroniskt är två vitt skilda problem. Röstning är väldigt mycket mer krävande.
    Ur en vetenskaplig synvinkel är problemet i princip löst men kräver en omfattande infrastruktur som byggs med helt öppna system. Fiaskot i USA där företag har tagit kontroll över röstningsprocessen med trasiga stängda system och fiaskot med elegitimation i Sverige visar tydligt att vi som samhälle betraktat inte är mogna för elektronisk röstning.

    Om du vill veta mer så börja med att söka på "electronic voting" och "voting protocol"

    SvaraRadera
  25. Något annat som jag tycker låter oroväckande är att poströster ogiltigförklaras om man sedan går och röstar i lokal. Så det enda en ohederlig valförrättare,(som naturligvis anser sig verkaför landets bästa)behöver göra är att i ett obevakat ögonblick stryka för några poströstares namn och stoppa ner samma antal "goda" valsedlar i urnan. Vips är de avlämnade poströsterna ogiltiga och ingen får någonsin reda på det.

    SvaraRadera
  26. Någon anledning måste det vara till att vi på ön bara får en enda lång valsedel att rösta med (f.ö lika lång som kommentarsfälten hos Hax).

    I samband med det vill jag ånyo rekommendera filmen Secret Ballot om ett val i Iran. En sevärd film som häromveckan fick förnyad aktualitet.

    SvaraRadera
  27. Övervakning är svaret på allt! Varför inte filma medborgarna även i vallokalerna? Fokus bör inte ligga på båsen istället är det intressanta valfunktionärer som leker diktator.

    Det eller ett skott i nacken. På dem bara!

    SvaraRadera
  28. David (ovan) har på det stora hela en rätt bild av hur det funkar.

    Hax:
    Nu är det dags för lite faktaunderlag från din sida för dessa rätt tufa omdömen du ger.

    "Med tanke på hur många historier man hört från fasta och mobila vallokaler, så är det snarast troligt att (pp) har behandlats på ett sätt som kostat partiet några tiotusen röster. (Undanskymd placering av valsedlar, kastade valsedlar, folk som fått besked om att de inte kan skriva partinamn på en blank valsedel med mera.)"

    Och exakt hur många historier är det då Hax?
    Vi har ett (1) felaktigt besked om att man inte får skriva på blank sedel vad jag vet. Vilket helt klart är fel besked - men vilket anse tydligt i all information från valnämnden.
    I övrigt tydliga instruktioner från valnämnden på valdagen om hur man skulle placera t.ex. PPs valsedlar (dvs bredvid de andra i stället)
    Samt en felaktigt upblåst story från innan valet om ett fusk som visade sig vara helt korrekt agerande från valpersonalern i Botkyrka.

    Så vad kokar detta egentligen ned till? Jag vill veta fakta nu. Inte bara vandringsägner.

    Allt tyder ju på att det är den fullt normala mängden "klantanden" som inträffat. Varje enskilt fall är såklart illa - men det är rätt normalt ändå.

    Sedan:
    "En annan fråga är om det är så himla fiffigt att låta de politiska partierna hantera det där med valfunktionärer. "
    De här är obegripligt eftersom partierna INTE hanterar detta. Det gör helt vanliga tjänstemän. De som bemannar vallokalerna är oftast hela vanliga medborgare (partierna är ju fullt upptagna med annat den dagen som du kanske vet).

    Hela den här kritiken känns som en rätthaveristisk storm i ett vattenglas.

    SvaraRadera
  29. Johan Hedin: Själv tycker jag att det är en sakm att vi får in folk som inte vet hur valet i sverige går till som handläggare vid röstförfarandet. Att du inte tycker det är ett problem är ju roligt för dig men jag ser det som ett system som inte får brista. Saknar man kunskap om hur röstnignsförfarandet ska gå till ska man aldrig någonsin tillåtas vara med och hålla i ett allmänt val.

    SvaraRadera
  30. Ja, JH gled mycket riktigt in och skrev precis det Anders L förutspådde i början av tråden;

    "-Detta är inte något problem och alla myndigheterna vill alla väl."

    SvaraRadera
  31. Kan NÅGON ha missat denna:

    http://www.youtube.com/watch?v=ANSjR_8ydyo

    ??
    Det är väl en historia nog att skrämmas med?? :O

    SvaraRadera
  32. Det finns fler ställen som "fuskat" valnämnden i Kungsbacka hör till dem som tyckte att pp inte ens skulle få ligga i samma rum i början av förtidsröstningen. Vilket man senare ändrade till bredvid de andra dvs INTE i ställen. Detta trots förtydliganden från valmyndigheten. Efter protester blev det att inte fler sedlar än övriga partier (ni får fylla på flera ggr per dag som vi gör, hette det) Jag hör till dem som anser att det är skrämmande uppenbart att det på många orter finns en kultur att missgynna icke riksdagspartier.

    SvaraRadera
  33. En sak som många verkar missa är att det är totalt irrelevant huruvida det funnits något regelrätt fusk eller om det "bara" är misstag, och det är även totalt irrelevant huruvida detta faktiskt påverkade utgången av valet.

    Det enda som är viktigt är legitimiteten av valen och systemet. Det faktum att folk känner att det gick fel till är illa nog.

    Vårt system är baserat på att oavsett utgången så känner de flesta att valet gick rätt till. Och jag tror den tron blivit rejält naggad i kanten. En hel generation har nu fått en rejäl kalldusch när de fått inse de enorma brister som finns i vårt system.

    Bara det faktum att man som uppstickarparti ska få bekosta sina egna sedlar är i sig ett direkt hån mot demokratin.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.