2009-06-07

Värt att notera

"På många ställen ligger alla valsedlar tätt intill varandra, men jag kan inte utesluta att det finns förtidsröstningslokaler där de ligger skilda åt. Och jag kan se problemet med det, om väljaren tycker att man blir utpekad om man går till bordet med de mindre partierna. Därför har vi skrivit att man ska ha en likvärdig placering, säger Vivian Nilsson [Valmyndigheten]."

Via Erlandsson.

9 kommentarer:

  1. På Stadsbiblioteket i Jönköping så låg Piratpartiets sedlar i en låda 1 meter från alla andra. Alla som var runt såg precis vad man röstade på, så jag förstår resonemanget ovan.

    SvaraRadera
  2. Här på ön och i Dk tillhandahålls bara en enda valsedel. Valsedeln är lång eftersom den innehåller alla namnen på dem som ställer upp.

    Man får sedan kryssa för antingen partiet eller personen som man röstar för. Ganska enkelt.
    På så sätt undviks att "olämpliga" valsedlar påpassligt städas bort ur vallokalerna, eller sneda blickar från folk i den nära omgivningen. Gudrun slipper på så sätt anlita Benny.

    SvaraRadera
  3. Leif hur många partier ställer upp i DK?

    I Sverige är det 25 partier som ställer upp i valet, en sådan valseden skulle bli ca 2.5 meter.

    SvaraRadera
  4. Patrik, du skulle ringt valmyndigheten! Piratpartiet har all rätt att få samma display som övriga etablerade partier!

    SvaraRadera
  5. @Mattias: Jag tog kontakt med valsedelsansvarig för pp i Jönköping. Fick som svar att det ska vara så.

    SvaraRadera
  6. Är svenskarna verkligen mogna allmän rösträtt om det här är ett problem?
    Vill man inte skylta med vad man röstar på tar man en valsedel från varje parti plus en blank med sig till röstskärmen. Sedan stoppar man de oanvända röstsedlarna i fickan när man går ut. Hur svårt är det?

    SvaraRadera
  7. Fredrik: Exakt antal har jag ingen vidare koll på. Men listan var lika lång som typ kommentarsfältet hos Hax eller min ena arm.

    Röstdeltagandet brukar vara hyfsat stort, nu kanske högre tack vare "bonusvalet" om tronföljden. Vilket innebär mer publicitet och kanske det lockar fler väljare att bege sig till vallokalerna.

    SvaraRadera
  8. Noterade just detta när jag röstade också. De "stora" partierna hade sina valsedlar i ett ställ, och småpartierna (PP, FI, SD) fick ha sina i en låda som låg på andra sidan bordet...

    SvaraRadera
  9. Jag har alltid av princip tagit en röstsedel för VARJE parti + en blank. What's the problem?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.