2009-07-13

80-talisterna sågas

"Trots att 80-talisterna utgör den mest individualistiska generationen någonsin tycks opinionsbildning för många handla om att inte tänka själv och att inte besvära sin omvärld med invändningar och avvikande meningar.

Det är delvis ett resultat av att farlederna i debatten blir allt mindre tydligt utmärkta, i takt med att vardagsverkligheten pockar på uppmärksamheten och de givna svaren till en lång rad samhällsfrågor därmed tvingas åt sidan. Då är det tryggare att inta kända och redan godkända positioner i stället för att utmana, även sådana positioner som är i färd att förlora all relevans.

Men det finns också en annan förklaring till denna opportunism. Trots att 80-talisterna är märkta av individualism utgör de en ovanligt konventionell, eller kanske till och med konservativ, generation. (...)

För att generationsväxlingen i samhällsdebatten ska äga rum på allvar krävs inte bara en växling av röster, utan även en växling av idéer."

Ur Johan Wennströms sågning av 80-talisternaExpressen Sidan 4 i dag.

11 kommentarer:

  1. Jag undrar om inte premissen "80-talister är individualister" är felaktig och att hela artikeln därför faller?

    Hur individualistiskt är det att följa en Ebba von Sydows-modetips närmast slaviskt? Reell individualism kostar energi och engagemang. Jag tror det bara finns ett fåtal, ett ganska konstant fåtal, riktiga individualister i varje generation (Strindberg! Churchill! Beatles!). Sedan kanske det finns ett större utbud av kläder idag vilket gör att det uniforma modet inte längre är så uniformt men det gör knappast en människa eller generation till individualister.

    SvaraRadera
  2. detta är ett led i den klassiska traditionen där varje äldre generation klagar på den yngre...

    redan på de gamla grekernas tid sades det, att den nya generationen inte duger något till, de hedrar inte sina förlädrar, de prisar inte gudarna osv osv...

    Det blir ju dock lite trötsamt när det är tjocka 40- och 50-talister som säger det... sådana som tror att det var "kollektivt" att ockupera kårhuset eller något sånt, samtidigt som en chat med 500människor på nätet är "indivudualistiskt".

    SvaraRadera
  3. men chilla rå13 juli, 2009 20:03

    80-talisterna? trygghetsnarkomaner, så söndercurlade att de inte vill klippa navelsträngen.. torrare och lamare generation finns inte, sväljer hela dumvänsterkitet utan att blinka... mallberoende.

    SvaraRadera
  4. Riktigt rutten artikel

    SvaraRadera
  5. Jag tycker artikeln är kul.

    Jag tror att det var Anders Carlberg (kårhusockupationen) som sa att dagens unga aktivister är ruskigt dåligt pålästa. Jag skulle vilja fylla på med att de saknar visioner, självständigt tänkande och äkta, nytänkande upprorsvilja.

    80-talisterna köper bara koncept som serveras för dem. De kan vara väldigt engagerade. Men det bygger som regel på gammalt tankegods.

    Vilket (bortsett från fildelningsfrågan) är 80-talisternas intellektuella bidrag? Ett sådant som kommer att gå till historien?

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är tråkigt att det generaliseras så mycket när det gäller folk födda på olika årtionden. Varken 60, 70 eller 80-talister är ju en homogen grupp.

    SvaraRadera
  7. Generaliseringar, förenklingar och måla med den breda penseln är intressant. Ett par tre kliv bakåt och man ser hela bilden (inte en exakt korrekt bild), men huvuddragen... vilket f.ö. är FRA-problematiken i ett nötskal.

    SvaraRadera
  8. Min gode Karlz. Artikelförfattaren är ju åttiotalist själv. Således klagar han på SIN EGEN generation.

    SvaraRadera
  9. Om man bortser från artikelförfattarens fokus på kulturradikalismen och i stället tittar på 80-talisternas ovilja att utmana normer eller ovilja att engagera sig politiskt:

    Är det inte en form av insikt/mogenhet att inte vilja pådyvla världen sina politiska visioner och moralkakor. Med tanke på vilken skada tidigare generationer skapat så tar jag ytliga och lata narcisister framför engagerade och våldsstödjande totalitarister any day. Passivitet är också en form av handling.

    SvaraRadera
  10. Dt märkliga är ju att allt som Wennström låtsas skriva om sina generationskompisar, stämmer in på honom själv: 80-talist, visionslös och etiketterad konsevativ.
    Att såga av sig själv i stället för den gren man sitter på verkar lite fånigt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.