2009-07-13

Till kapitalismens försvar

"Den egentliga innebörden av kapitalism och marknadsekonomi är ägandet. Rätten att nyttja det man äger och rätten att skörda frukterna av sina ansträngningar och sitt risktagande. I grund och botten är detta samma sak som entreprenörskap. Om man riskerar sin privatekonomi och belånar huset för att starta ett företag och arbetar hårt så ska man också få behålla det värde man skapar. Det är inte för att vara snäll som bagaren går upp mitt i natten och bakar. Han gör det för att tjäna pengar. (...)

Det är när man klipper banden mellan ägandet och förvaltandet som företag fallerar. Man kan se otaliga exempel på tjänstemannastyrda organisationer som inte arbetar för sina ägares bästa. I Carnegie, Skandia, ABB och Stora Enzo har tjänstemännen vid olika tidpunkter blivit rika och lämnat ägarna med notan."

Finansmannen Mats Qviberg i en mycket läsvärd krönika i Expressen.

Detta är alltså inte bara ett försvar av kapitalismen – utan även en kritik av den byråkrati som kan växa sig lika farlig och kvävande i näringslivet som i samhället i övrigt. Speciellt i företag med svagt eller otydligt ägande, där ingen ryter ifrån.

Och jag tycker nog att man kan se en trend i samhället, där politiken och debatten uppmuntrar just det ansiktslösa ägandet. Starka, tydliga ägare som skapar välstånd får samtidigt finna sig i att hängas ut som elaka girigbukar. Med detta politiska klimat binder vårt samhälle ris åt egen rygg.

7 kommentarer:

 1. Jag kommer att tänka på Gordon Gekko och Teldar paper från filmen Wall street.

  SvaraRadera
 2. Jag säger som jag sagt ett par gånger förut: Avskaffa rösträtten i aktiebolag för ansiktslösa ägare.

  SvaraRadera
 3. När ska du sluta att sammanblanda begreppen marknadsekonomi och kapitalism? Kapitalism bygger till mångt och mycket på att tillskanska sig monopol, inte minst genom t.ex patent.

  SvaraRadera
 4. Din artikel beskriver globaliseringens agenda, den vill ha denna byråkrati. Alla företag ska ha utländska ägare, alla nationer ska vara beroende av varandra och sakna självständighet. Detta resulterar till en ny världs ekonomi med en valuta, en politisk röst och en massa slaveri.


  Kulan

  SvaraRadera
 5. Om vi inte ska ha ansiktslöst ägande, innebär det att våra pensionspengar ska plockas bort från börsen?

  SvaraRadera
 6. http://www.dn.se/dnbok/aldous-huxley-du-skona-nya-varld-1.910238

  jag har inte läst boken men vad fan svamlar recensenten om?

  SvaraRadera
 7. @Mats
  Kapitalism bygger inte på monopol utan är en benämning på ett ekonomiskt system där privata aktörer äger produktionsmedlen.

  Däremot finns det många kapitalister, dvs kapitalägare, som inte är så inne på det där med kapitalism utan hellre sätter sig i samma båt som staten för att mjölka så mycket pengar som möjligt. Se bara på alla bankdirektörer och biltillverkare i dagsläget. Sådana kapitalister är enligt mig kapitalismens värsta fiender.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.