2009-07-07

EU-fördrag utan alternativ

Som jag skrev i går, så närmar sig nu Irlands andra folkomröstning om det nya EU-fördraget. Om det blir ett ja, då innebär det en slutlig maktöverföring - där EU kan ta sig makt på i princip vilka områden som helst. För oss som är skeptiska till den politiska makten, i allmänna termer, är detta naturligtvis ett dystert hot.

Ett problem är att fördraget ställer Europas folk inför ett ultimatum - allt eller inget. På så sätt hoppas eurofilerna få igenom saker som ingen hade köpt annars.

Men om irländarna röstar nej och räddar oss igen - vore det då inte på tiden att någon presenterar ett minimalistiskt och demokratiskt acceptabelt alternativ till Lissabonfördraget?

11 kommentarer:

  1. Det är det som Wallströmarna inte förstår, att ett nej till deras olika fördrag ger möjligheter att förbättra fördragen så att till slut kanske ett acceptabelt förslag växer fram. Deras maximalistiska attutyd är groteskt kontraproduktiv om deras mål är att nå fram till ett fördrag någon gång.
    /Frazze

    SvaraRadera
  2. Varför?

    Politiska makteliten vet alltid bäst. Tycker bara vi skall göra som de säger. Vi vanliga folk är ju trots allt bara får som inte förstår någonting.

    SvaraRadera
  3. Men om irländarna röstar nej och räddar oss igen - vore det då inte på tiden att någon presenterar ett minimalistiskt och demokratiskt acceptabelt alternativ till Lissabonfördraget?

    Jovisst, självklart, men vem är "någon"? Vi ska knappast vänta oss att samma eurokrater som byggt lissabonkolossen och snickrar ihop ett minimalistiskt alternativ som de själv varken vill ha eller tror på. Det minimalistiska förslaget måste komma från dem som inte har allt investerat i lissabonfördraget. Och varför vänta tills irländarna, om vi har en sabla tur, röstar nej en andra gång? Det är tyvärr minst sagt i elfte timmen, men det skulle knappast skada att visa att det finns någon som är villig att presentera ett alternativ, även om det inte hinner bli färdigt i tid för folkomröstningen. Det skulle kanske, minska risken att irländarna gör som eurokraterna vill och röstar ja bara för att det i alla fall blir som de vill.

    SvaraRadera
  4. Som tillägg till Dr M kan sägas att även om man i Europa skulle få till ett minimalistiskt fördrag skulle det ändå inte dröja länge förrän klåfingriga politker skulle börja trycka igenom en massa saker som det finns kryphål för.
    Om man tittar på USA har man där lyckats trycka igenom massor md hänvisning till general welfare.

    SvaraRadera
  5. irländarna säger nej, men egentligen ja. ;-) /LD

    SvaraRadera
  6. Jag förstår inte på era argument. Lissabon innebär starkare närhetsprincip. Ett demokratiunderskott finns men är betydligt mindre än idag. Ge exempel från fördrag som bevisar att detta ger Bryssel mer makt.

    Detta fördrag är ett steg närmare federalism(som innebär att makten ligger så nära individen som möjligt)

    SvaraRadera
  7. "Detta fördrag är ett steg närmare federalism(som innebär att makten ligger så nära individen som möjligt)"

    EU i sin helhet gör det väl svårare för individen att får makt över sitt eget liv. Nu kan man inte bara förändra landet utan nu måste du förändra hela Europa för att få leva som du vill.

    har jag fel?

    SvaraRadera
  8. Anonym 7/7 17:29: Ja, du har fel på många punkter. EU ska ha bestämma områden där de ska få bestämma över typ försvar-utrikes- handels- och viss rättspolitik. Där är det som du säger att man måste förändra hela Europa (även fast jag tycker det var det sämsta argument jag hört mot EU-federalism). Men som sagt i alla andra områden har du fel för där kommer det behandlas på en lägre nivå.

    SvaraRadera
  9. andreasfroby, "Ge exempel från fördrag som bevisar att detta ger Bryssel mer makt."

    Du kan ju fundera över:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lisbon_treaty#Defined_policy_areas


    Om nu inte så mycket av den politiska maktcentraliseringen, för att inte tala det idiotiska i att cementera presidentposten, till 2,5 år t om, i en Union där alla inte ens snackar samma språk eller ens har 50% som röstar till EP, så kan man ju fundera om det är så smart att explicit skriva in att EU ska göra allt för att _bekämpa_ klimatförändringar och den globala uppvärmningen.


    Som med dom flesta treaties så måste man väga för och nackdelar. Finns för många nackdelar med Lissabonfördraget.



    //ST

    SvaraRadera
  10. "Jag är mycket glad, jag är mycket optimistisk när vi nu får denna signal från Irland" säger Reinfeldt om att Irländarna får en chans att korrigera misstaget i folkomröstningen för två år sedan

    SvaraRadera
  11. @Max:

    Lyckas det inte denna gång heller får man väl skjuta de som röstat NEJ och sedan genomföra omröstningen IGEN med bara dem som röstade JA!

    På något sätt måste det ju gå och går det inte med VÅLD så går det säkert med ÄNNU MERA VÅLD?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.