2009-07-29

Hej då tidningar! Hej journalistik!


Tidningarna börjar bli allt mer oroliga över den tekniska utvecklingen. Vissa försöker ställa sig utanför nätets länkkultur. Det finns funderingar på betallösningar, kopieringsskydd och format som är låsta till viss teknisk utrustning. Men inget vill riktigt flyga. Och i USA är tidningsdöden redan ett faktum.

En av denna bloggs läsare, Mollemand, tipsar om en intressant och lång bloggpost i detta ämne av Clay Shirky: Newspapers and Thinking the Unthinkable.

Shirky skriver bland annat "With the old economics destroyed, organizational forms perfected for industrial production have to be replaced with structures optimized for digital data. It makes increasingly less sense even to talk about a publishing industry, because the core problem publishing solves — the incredible difficulty, complexity, and expense of making something available to the public — has stopped being a problem."

Och så den för vissa så smärtsamma slutsatsen "Society doesn’t need newspapers. What we need is journalism."

Så långt in i resonemanget kommer vi till det som är riktigt spännande: Ingen vet i dag hur detta kommer att gå till.

Kanske kommer något mediehus på en oerhört smart och lönsam förpackning av tung, proffsig journalistik. Kanske kommer gräsrots- och medborgarjournalistiken att ta över. Kanske kommer någon 14-åring på en lösning som verkligen slår. Kanske flyttar den riktigt tunga journalistiken över till bokform. Eller till tv eller radio. Vi vet inte. Ännu.

Detta är värt att fundera över. Hur kan journalistiken komma att se ut i framtiden? Och vad innebär det för vårt nyhetsflöde, vår världsbild, vår demokrati och för den så kallade kvalitetsjournalistiken? Är det kanske ändå själva journalistiken, som vi känner den, som är hotad? Vad innebär i så fall det?

35 kommentarer:

  1. Credit, where credit is due, it was a link I got from 'Flowerboy' in the PP Forum under news.

    Sorry, but I feel bad for stealing creds :D

    Best,
    /Mollemand

    SvaraRadera
  2. I USA har Corporate MainStream Media grävt sin egen grav. De har övergivit granskande journalistik och istället blivit en del av etablissemanget själva. Det finns tusentals oskrivna sanna sakliga stories som aldrig blir skrivna eftersom de skulle leda till att tidningsföretaget drar på sig en storm av kritik, attacker, hot och påtryckningar från de rika och mäktiga (bl.a. storföretagens PR-maskiner, USAs höger-attack-maskin, det militära etablissemanget, osv.).

    Tidningarna har inte problemet med att hitta nyheter. De finns ett hav av uppslag – om de bara vill leta lite. Men eftersom tidningsföretagen ingår i jättekoncerner som är 100% komersiella och struntar i redaktionellt oberoende blir det självklart att t.ex. ta hänsyn till möjliga påtrycknigar på styrelsenivå.

    Rätt åt dom (detta gäller dock inte i Sverige).

    SvaraRadera
  3. Jag, som läser svenskan på muggen, skulle mulna ordentligt om jag blev blåst på detta analoga privilegium. Mycket "skräp" i tidningarna men det är ju förstås beroende av vad den enskilde individen är intresserad av. Jag är nöjd med de 4-5 första sidorna samt kultursidorna (ibland). Ganska lagom dos för att benen inte skall domna av i Gustavsbergsstolen.

    I händelse av en tidningsdöd gissar jag på en fortsättning i TV eftersom det är lätt att ta betalt för.

    Johan

    SvaraRadera
  4. Kom igen! I Sverige har vi skattebetalafre sedan länge finansierat journalisernas lekplatser på tidningar som inte bär sig. Lägg ner allt presstöd så är alla problem i den här sfären lösta.

    SvaraRadera
  5. Visst kommer det finnas möjlighet att ta betalt för tung journalistisk á la The Economist. Frågan är om det finns det på nationell nivå. Tveksamt.

    Skvaller/"sex"journalistisk á la Aftonbladet har också visat sig vara hyfsat lönsam.

    Några nischade internationella tidningar kommer också att överleva.

    Men när vi kommer till det som varken är sexigt eller innehåller några trovärdiga analyser så har det visat sig att många bloggar presterar bättre journalistisk än gammelmedia.

    Dvs ytterligheterna The Economist och Aftonbladet kommer att överleva. SVD, DN och resten av byket kommer att gå under. Förutom de som vill ha något prassligt att läsa vid frokustbordet eller toaletten så kommer de att saknas av få.

    SvaraRadera
  6. Hej.
    Tack för en bra blogg.
    Stark och väldigt intressant!
    Lycka till i framtiden.
    // Niklasvikt.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Anonym: "Men när vi kommer till det som varken är sexigt eller innehåller några trovärdiga analyser så har det visat sig att många bloggar presterar bättre journalistisk än gammelmedia."

    Nu blev jag nyfiken, nämn en sådan.

    Johan

    SvaraRadera
  8. Kanske kommer gräsrots- och medborgarjournalistiken att ta över.

    I see your point. :)

    Det är inte omöjligt att bloggare kan stå för kvalitetsjournalistik i framtiden. Med informationens snabbhet kommer sannolikt snabba nyheter att premieras i flödet, och vem står då för dem utvecklande och analyserande journalistiken? Hur hävdar sig Henrik Brors i RSS-format?

    Dock är problemet med bloggare att man sällan får ofärgad information serverad.

    Därför: Objektiv bloggare - framtidsyrke?

    SvaraRadera
  9. > Dock är problemet med
    > bloggare att man sällan får
    > ofärgad information
    > serverad.

    Newsflash: det får du sällan i gammelmedia också.

    SvaraRadera
  10. I Danmark har det sedan -03 funnits flix.dk en läsvärd samlingspunkt för borgarjournalistik men i juni i år stängdes sajten. Utvecklingen har sprungit förbi dem.

    Människors behov att gå i dialog med samfundet täcks idag på flera andra sätt, bl.a. Facebook, tidningarnas möjlighet till läsarkommentarer av varje artikel, m.m.

    Liksom många andra har jag en privat blogg. Med hjälp av bloggstatistiken över besökarna får jag ett hyfsat hum om varifrån besökarna kommer och kanske framförallt när. Någonstans tar det jag skriver vägen, alla tankar är förmodligen inte värdelösa.

    Helt klart är att informationsflödet kommer ta nya former. Spännande.

    SvaraRadera
  11. @Johan:

    Get an iPod Touch and abuse the neighbor's unprotected WiFi like the rest of us. And welcome to the new millennia by the way. Just make sure you always have plenty of toilet paper - the iPod tends to hurt and leave a messy job.

    Have fun!

    SvaraRadera
  12. Jag har också läst det där. Shirky skriver stålande och räds inte för att se realiteter i vitögat. Samhället behöver inte tidningar! Till och med jag hickade till, men han lade ju till: Samhället behöver journalism. Ahh, då kändes det lungnare igen.. Han skriver några mycket tänkvärda och klarsynta saker. Som t ex. att de som absolut begär svaret på alternativ, faktiskt begär att vi skall ljuga för dem. Han leder det i bevis på ett strålande sätt. Vi har aldrig någonsin i tidigare skiften vetat vad som skall komma istället, när det gamla slutar fungera. Jag tänkte själv direkt på några exempel. När tekoindustrin rämnade, inte fan visste vi vad som skulle komma istället. När ingen längre köpte Facits räknemaskiner, så hade vi inte en susning om vad alla 10 tusen anställda skulle syssla med. Varvsindustrin var nästa exempel. Inte såg vi mobiltelefonerna komma då inte, eller andra saker. Vad framtiden bär i sitt sköte vet ingen på ett tidigt stadium.

    Skiftet vi står inför idag är lika stort som skiftet mellan jordbrukssamhället och industrisamhället. Nätet är 40 år gammalt, det var 20 år sedan som de tidigaste nördarna började få access och bara 10 år sedan som vi rent allmänt började ha tillgång. Vem som helst inser ju att inte ens de mest insatta hade en aning vad som komma skulle när förbränningsmotorn var 20 år gammal. Så Anna, march iväg och läs Shirky nu. Han åkte in i min bloggrulle direkt, för allt annat han skriver verkar också bra. Han är riktigt duktig på att skriva.

    Men snälla HAX, du försöker väl inte påstå att det finns "kvalitetsjournalistik" i sverige. Herre jösses, något ytligare, mer okunnigt och oinsatt hårt vinklat och färgat dravel än svenska tidningar finns väl knappast. Skriver de "Hej." i tidningen kan vi utgå från att de antingen ljuger eller har fått saken om bakfoten. I sverige skrivs bara bekväma nyheter som är bekväma för makten, annonsörer och ägare. Sportresultat, skavaller, klipp o klistra från AP, TT och Reuters som bara är maktens megafoner och minst lika ytligt. Å givetvis stora rubriker om någon kändis brutit lillfingernageln. Det är svensk media det!

    -Kluris. Hälsa ehj förresten.

    SvaraRadera
  13. Sådärja, då har jag kallat HAX för Anna också.. kanske passande så här i pride-tider, hehe.. Ett litet klipp o klistra fel där..

    -Kluris

    SvaraRadera
  14. För 10-15 år sedan började dagstidningarna konkurrera med veckotidningarna. Tidningarna fylldes med mer och mer artiklar om flärd, livsstil, spel, sport och mycket annat, som inte riktigt är "core business" för journalistik.

    Nu blir dessa dagstidningar utkonkurrerade av läsarna själva. Vem behöver betala för läsa om flärd, livsstil, spel, sport och mycket annat; när allt detta finns i överflöd på nätet?

    Precis som dagstidningarna avvecklade blysättarna för 15-20 år sedan, kommer de att få avveckla stora delar av redaktionerna för allt ovan nämnda.

    Det som återstår är en liten grupp kvalificerade journalister som ägnar sig åt grävande journalistiskt arbete. Sen, återstår frågan hur dessa ska kunna finansiera sitt arbete.

    Helt klart kan de inte hantera en fortsatt kostnadsmassa för tryckning och distribution av papper, vilket innebär att tidningstryckerier och pressens morgontjänst blir nästa krisbransch. Med datorer, PDA:er och läsplattor (såsom Kindle mfl) kommer e-distributionen inte bli något problem. Om de sedan funderar ut ett sätt att ta betalt per artikel - sk mikrobetalningar - så har cirkeln slutit sig själv och journalistiken återgått till sitt ursprung.

    SvaraRadera
  15. @apa tycka, apa skriva:

    Du påstår att det är svårt att få ofärgad information från bloggare. Jag håller med om att bloggare ofta visar prov på vinkling. Det är bara det att journalister tar både guld och silver i mästerskapsgrenen politisk vinkling. Några frågor som de misslyckats fatalt med är Tibet och Kina överlag, AGW, Obama, ekonomiska krisens ursprung och andra tunga händelser. Alla skriver på samma sätt utom några få ledare.

    SvaraRadera
  16. Jens,

    det slog mig när du skriver om sport. Eftersom jag mest följer fotboll och lite ishockey har tidningarna för min del blivit obsoleta. I stället läser jag på Svenska Fans.
    Artiklarna på Svenska Fans håller generellt betydligt högre nivå än vad de gör i dagstidningarna. På Svenska Fans är det supportrar som brinner för sina lag som skriver.
    Vill man läsa repotage om fotboll är det Offside som gäller Det är en av Sveriges bästa repotage-tidningar. De skriver bara om fotboll men de har ett betydligt djupare och bredare perspektiv än vad dagspressen har.
    Så kanske ger kombinationen internet i formatet Svenska Fans och en repotagetidning en vink om hur framtiden kommer att se ut.

    SvaraRadera
  17. Det hela handlar om tolkningsföreträdet. Vem ska ha det? Du eller jag? Så enkelt är det hela. Tror jag.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker att det Putte skrev 29 juli, 2009 23:37 är tänkvärt, och vill komplettera med Sverige-perspektivet:

    De två stora i Sverige är Schibsted och Bonnier.

    Schibsted har högkvarter mitt i Oslo där höjdarna sitter på de övre våningsplanen och diskuterar antal klick och antal pappersexemplar, och (allt mer desperata) hur de ska kunna hitta nya intäktsströmmar samt stoppa blodflödet. Jag har själv varit där och deltagit i diskussionerna med dem. Schibsted äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet i Sverige.

    På ytan så finns det ett "redaktionellt oberoende" som det så fint heter, MEN, om en prioritering måste göras, så väljs nästan alltid spåret som inte avvisar eller äventyrar annonsörer och finansiella intressenter/intressen!

    Dvs, det redaktionella obeoendet har ett osynligt "glastak". Man biter helt enkelt inte den hand som föder en... Så vad gör de? Ja, man satsar på harmlöst sk "feature"-material: Bilagor (sport/mode/mat/you name it) och DVD-filmer, choklad och snart sagt ALLT som komplement till papperstidningen, och försöker dra in pengarna där istället.

    Bonnier (som styr DN och Expressen) fungerar likadant: Pseudo-oberoende redaktioner.

    Eftersom båda dessa maktcentra (Schibsted och Bonniers) dessutom säljer "content" för att använda det gamla 90-talsordet, i form av filmer, musik och böcker, så, ja ni kan ju gissa: Piratpartiet står inte högt i kurs! Schibsted och Bonniers vill hellre stärka och maximera upphovsrättslagstiftningen ytterligare, och avskyr blotta tanken på att lagstiftningen skulle mildras och reformeras åt andra hållet, vilket Piratpartiet vill.

    Viktigt är också att känna till att en hel del arbete läggs ned på att driva trafik mellan koncernens egna hemsidor. Ni kanske inte har tänkt på det men det länkas friskt till andra hemsidor som ingår i samma koncern. Ex: SvD och Aftonbladet kan länka till kartor från Hitta eftersom Hitta ligger inom samma koncern. Det här är ett sätt att driva trafik och därmed få upp "värdet" för t ex annonsörer samt öka värdet för den egna hemsidan.

    Ni skulle bara veta hur viktigt det är med "klick" och antal unika besökare till hemsidorna! Även chefer på högsta nivå följer minutiöst t ex KIA-index (som visar statistik för annonsbärande internetmedier). Sjunker antalet klick enligt KIA-index så blir det snart krismöten, och då kan man vända tendensen och frisera statistiken genom att t ex köpa klick från externa företag (ja, att köpa klick låter absurt men det är precis vad man gör, och man betalar det externa företagen per klick).

    Så slutklämmen avseende våra två mediakoncerner: Den riktiga "oberoende" journalistiken är helt satt på undantag och dessutom styrd. Det är istället antalet klick och annonser som räknas. Och påtryckningar för att ytterligare skärpa upphovsrättslagstiftningen.

    /Insider

    SvaraRadera
  19. Medierna i P1 hade ett intressant temaprogram om samma saker härom veckan.

    SvaraRadera
  20. Svensk kvalitetsjournalistik:

    Kalla Fakta och SR Ekots envetna grävande om Egyptenaffären för sisådär fem år sedan.

    SR P3: dokumentärer.

    Zarembas besök i verkligheten.

    http://bubblare.se/movie/ratten_ochrattvisan

    ;-)

    SvaraRadera
  21. Förr drog tidningarna in sina pengar på prenumerationer och lösnummerförsäljning. Idag kommer pengarna från annonsintäkter. Hur påverkar det nyheterna?

    Jag vill rekommendera en halvtimmeslång film: BIG MEDIA


    Om någon kan berätta var man kan hitta en kritisk granskning av de stora nyhetsbyråerna AP, Reuters etc. så skulle jag vara tacksam.

    Gimme Some Truth - John Lennon Cover

    SvaraRadera
  22. Härligt. På den här bloggen finns alltid något uppmuntrande att läsa. Ett bidrag till Alexanderssons eget lilla mediehus, med dessa många läsare:

    Samhällsanalys:

    http://newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

    SvaraRadera
  23. Min egen (?) term för den typen av journalistik som diskuteras här, både i inlägget och i kommentarerna, är sensajournalism, kombinationen av sensation och journalism. Jag har dock upptäckt att fler använder sej av samma ord och i exakt samma betydelse. Intressant hur lika människor tänker egentligen.

    SvaraRadera
  24. Jag skulle nog vilja lägga till Hannes Råstam (Uppdrag Granskning) som avslöjade och räddade en oskylidig men för incest till åtta års fängelse dömd 'Ulf' från grasserande inkompetens, korruption, och försök att täcka upp för detta i hela rättsväsendet:

    http://www.journalisten.se/artikel/6529/de-avsloejade-juristernas-missar

    Läskigt så det förslår!

    SvaraRadera
  25. Jonas N: ... Läskigt så det förslår!

    Visst, men börjar det nästan inte bli lite vardag inom det svenska rättsväsendet?

    Uppfinnarnestorn Håkan Lans har råkat ut för TPB-liknande tongångar i Nacka Tingsrätt.

    "... Även domstolsprövningar kan rymma kriminella inslag och leda till total plundring. Ett aktuellt exempel är rådmannen Gunnar Lavett i Nacka tingsrätt och hans bisittare Martin Holmgren och Mattias Laine i deras just utfärdade mellandom i konflikten mellan svensken Håkan Lans och företaget Gateway."

    Håller med om att något är väldigt ruttet i Sverige. Hannes Råstam har grävt kring de akrobatiska turerna.

    Varför finns det inte fler journalister i Sverige av Råstams kaliber?

    SvaraRadera
  26. Länk till Råstams grävande försvann...

    Här är den.

    SvaraRadera
  27. Att Sveriges rättssstem är et moras av inkompetens, ryggradslöshet, politisk nepotism, amatörism, och smiteri mm är ju ingen nyhet. Tyvärr är det väl bara så att det krävs att sådant får massiv medial exponering som fel kan korrigeras flera år senare.

    Hur många av Ulf's gelikar tror du inte har fått ett eget TV-team av undersökande journalister som efter årslångt grävande kan avslöja sådant ...

    .. som sitter inne, kanske på mindre spektakulära (läs 'TV-mässiga) anklagelser?

    Vi lär aldrig få reda på det. Bla pga av de journalister och redaktioner vi har ...

    SvaraRadera
  28. Endast haverister ser Sverige som är ett av världens minst korrumperade länder som ett juridiskt träsk.

    SvaraRadera
  29. Jonas N: Tvivlar inte en sekund att fallen är oräkneliga. Men är det journalisters jobb att dra fram alla i ljuset? Helst skall de ju också kunna tjäna något på sitt skrivande.

    Tänker på Hannes Råstam liksom Maciej Zaremba som gång efter annan tar fatt i knepig problematik med djup svärta. Hur nära får de gå utan att någon med politiska handikapp flyger i taket?

    Anonym 090730: 21.13: ?

    SvaraRadera
  30. @Anonym:

    "Endast haverister ser Sverige som är ett av världens minst korrumperade länder som ett juridiskt träsk."

    Du menar nog RÄTTShaverister. Rättshaverister är personer som HAR RÄTT men som inte lyckas FÅ RÄTT.

    Att i ett land som, vilket du har helt rätt i, är kanske ett av världens minst korrumperade länder ÄNDÅ SE detta land som ett juridiskt träsk - bådar väl gott för framtiden. BARA SÅ kan vi få fortsätta att få ha det relativt hyfsat här.

    SLAPPNAR VI AV bara bråkdelen av en sekund så har vi en totalitär stat - Många krafter arbetar för att få det så!

    Tack till dig för att du gav mig anledning till att kommentera detta!

    SvaraRadera
  31. Hans J och Anonym


    De saker vi kommenterar har ju faktiskt hänt. Och det finns många liknande situationer som inte har kommit till allmänhetens kännedom.

    Att det skulle vara nåvot haveristiskt över att påpeka usel rättspraxis, rättsprocedur, eller andra brister kan jag inte se.

    Det är snarare det motsatta, epitetet används för att gnälla på folk som ser bristerna och påtalar dem ... för att själv känna sig lite bättre ... föga mer!

    SvaraRadera
  32. @Jonas N:

    Jag håller helt med dig!

    Det ÄR ingenting "haveristiskt" med att påtala usla rättsprocedurer.

    Däremot och tyvärr så kallas det så av värsta sortens "medlöpare" till övergrepp. Dessa personer får väl någon typ av tillfredsställelse av detta. Jag vill jämställa det med mobbingmentalitet.

    Det är att hånfullt, "riskfritt" och från en säker position, "gotta sig" i andras olycka.

    Vidrigt!

    SvaraRadera
  33. Hans J.

    Om man nu som både du och jag vet vet att Sveriges rättssystem inte är ett moras av inkompentens, ryggradslöshet, politisk nepotism, amatörism, och smiteri så undrar jag hur du karaktäriserar nedanstående uttalande?

    "Att Sveriges rättssstem är et moras av inkompetens, ryggradslöshet, politisk nepotism, amatörism, och smiteri mm är ju ingen nyhet"

    Är det ett exempel på det du menar är relevant kritik av brister eller är är det helt enkelt frågan om det fria fabulerande som det de facto är frågan om?

    SvaraRadera
  34. @Anonymous:

    Först så vet jag att det INTE är ett "moras av..." och så vidare.

    Jag karaktäriserar då citatet som en överdrift där överdriften troligen är sprungen ur en känsla av vanmakt inför ett "för stort" antal fall som tyder på just det som radas upp i citatet. Jag kan själv någon gång känna en sådan känsla men kanske inte särskilt ofta.

    Att "få sin rätt" är för ofta kopplat till ekonomisk förmåga. Det förekommer "för ofta" felaktiga domar. Detta måste förbättras.

    Citatet är en överdrift men med en kärna av sanning. Det är i överdriften inte en "relevant kritik" men det är heller inte ett fritt "fabulerande".

    Kort sagt: Den som sa så var förbannad.

    SvaraRadera
  35. Anonym 31 juli, 2009 19:56
    Sverige har ju Quicken och Kwasten. Närmare presentation behövs nog ej.

    När den journalistiska nivån i svenska tidningar höjs kan de bli läsvärda.

    Vågar någon skriva om ruffelspelet bakom gardinerna angående CIA's mellanlandningar?

    Själv har jag stött på två CIA-agenter på tjänsteuppdrag i Luleå(!) givetvis med välvilligt bistånd från svensk polis. Det visade sig till slut att helt sakna substans.

    Liksom Curveball som bidrog till invasionen av Irak. LA Times rapporterar.

    Varför får vi sällan läsa längre reportage, avslöjanden, essäer av den typen i svenska tidningar? Kanske Expressens Thomas Mattsson kan svara? Eller gäller det mest att kopiera vad konkurrenterna har för sig, typ populistiskt importera Lotta Gröning och fattigbloggen i omskriven form? Ett medialt fattigdomsbevis.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.