2009-07-21

Men... bryr sig regeringen?

Åtta moderata riksdagsledamöter, med Karl Sigfrid i spetsen, skriver i dag på DN Debatt om ACTA-avtalet.

De tar upp problemet med att detta handelsavtal kan leda till att internetoperatörerna tvingas övervaka sina kunder och vad de gör på nätet - med tillhörande blockering av vissa sidor och avstängning av användare.

De åtta moderaterna kritiserar även den hemlighetsfulla, slutna processen kring ACTA. Ett hemlighetsmakeri som ju rimmar illa med den svenska offentlighetsprincipen och vår tradition av öppenhet och demokrati när lagar stiftas.

Så långt är allt väl. Men kommer regeringen att bry sig? Än så länge finns det inget som tyder på det. Tvärt om. Som ordförande i EU tvingas den svenska regeringen spela spelet enligt de slutna, snåriga och hemlighetsfulla EU-reglerna. Samtidigt är själva förhandlingarna om ACTA-avtalet nu åter i full gång.

Det är positivt att borgerliga riksdagsledamöter som vill ha ett fritt och öppet internet tar sig ton. Men samtidigt är det alltså tveksamt om de alls kommer att få gehör för sina åsikter.

Det är som vanligt. Regeringen omprövar ingenting om inte något viktigare står på spel. Till exempel dess makt. Man skulle kunna önska att några av integritets-, frihets- och internetvännerna i borgerligheten kunde hoppa av och bli politiska vildar. De skulle säkert vara välkomna som piratpartister.

Men så funkar det nästan aldrig i svensk politik. Regeringen kan ha hur många vettiga riksdagsledamöter som helst i sin flock. Det måste åndå till något mer kraftfullt för att ändra på saker och ting. Till exempel att Piratpartiet kommer in i riksdagen 2010.

Länk till artikeln.

32 kommentarer:

 1. Politiska vildar är rätt kul... ännu roligare om de faktiskt hoppade över till pp. Risken med att bli politisk vilde är väl att de riskerar att inte bli omvalda nästa val, trots att de har personröster(har de här 8 det?) så röstar de flesta ju på partiet i första hand.

  Så i många fall så blir det väl lite karriärssjälvmord att bli politisk vilde.

  Sen så är det väl bra att "vi" påverkar partierna innifrån också.

  SvaraRadera
 2. Jag är lite trött på det konstanta spelet för gallerierna från regeringssidan. Om det är någon som kan påverka så är det väl ändå det regeringsinnehavande partiet!

  Trots detta försvinner alltid kritiken lika snabbt som den kom och lämnar inte ett spår efter sig, förutom lite glatt kvitter från blogghörnan med samma färg.

  Dags att ställa lite krav, väljare!

  SvaraRadera
 3. Det är alltid fölr tidigt att ge upp. Jag tror på möjligheten att påverka internt.

  SvaraRadera
 4. Ett bra ordspråk Mary! som jag tror även generalerna i Hitlertyskland förfäktade för sig själva in till slutet.

  SvaraRadera
 5. Piratpartiet måste in i riksdagen 2010!

  Oavsett hur bra det talas från andra partier vet vi hur lätt det är att ändra sig två veckor efter ett val!

  För att trycket att värna integritet ska finnas kvar även EFTER ETT VAL så behövs precis som du skriver Piratpartiet vara på plats INNE I RIKSDAGEN!

  SvaraRadera
 6. Dessa moderater känns inte trovärdiga. Titt som tätt är det någon allianspolitiker som rycker ut till försvar för integritetsfrågorna. Det handlar dock alltid om politiker i marginalen utan egentlig inflytande. Det hela känns mest som "Good Cop/Bad Cop-tricket". Någon förändring torde inte vara att förvänta.

  SvaraRadera
 7. Både Hax och morr har rätt.
  Tyvärr.

  SvaraRadera
 8. PIRATPARTIET ÄGER! LIKASÅ VÅRAN BLOGG:

  SvaraRadera
 9. http://zebandnatmakeaporno.blogspot.com/

  SvaraRadera
 10. Tyvärr har du nog rätt. De kommer inte att ske mycket, dock kan moderaterna vinna några sympatisörer även fast de i slutändan inte gör nått vettigt i frågan.

  SvaraRadera
 11. Hoppas bara att folk inte är så godtrogna den här gången, och faktiskt kräver resultat - inte bara luftiga tal - innan dom ger Moderaterna sitt förtroende igen.
  Vi vet ju alla hur det gick med "Vi ska inte kriminalisera en hel generation".

  /Jay

  SvaraRadera
 12. Det är väl ungefär en riksdagsledamot som hoppar av per mandatperiod.
  Tidigare har det ju varit till F! och till sd, så nu kanske det är dags för pp?

  SvaraRadera
 13. Du lever i en lögn, Henrik Alexandersson!

  Du påstår att internet skulle bli fritt om FRA, IPRED och ACTA skrotades men det är ju inte sant. Det vet du. Du ljuger alltså för dig själv och lurar ett gäng andra naiva unga människor på kuppen!

  Ansvarslöst!

  SvaraRadera
 14. Mr Mojo skriver:

  "Du lever i en lögn, Henrik Alexandersson!Du påstår att internet skulle bli fritt om FRA, IPRED och ACTA skrotades men det är ju inte sant. Det vet du. Du ljuger alltså för dig själv och lurar ett gäng andra naiva unga människor på kuppen!
  Ansvarslöst!"


  @Mr Mojo

  Du får nog utveckla dina anklagelser om man överhuvudtaget ska förstå vad du pratar om. Även Stockholmsprogrammet, Lissabonfördraget, FRA, IPRED och Acta har tagits upp av Hax. Vad saknas? Möjligen ett krav på uträde ur EU. MEn PP har ju en plan att skyddas av EU jämtemot USA när PP påverkar politiken som vågmästare i riksdagen. Om det kommer att funka vet jag inte, men detta är planen. Vad syftar du på Mr Mojo?

  X

  SvaraRadera
 15. telecompaketet har också tagits upp

  X

  SvaraRadera
 16. Vad är det som är så svårt att fatta?

  Piratpartiet är ett gäng med lögnare, konspirationsteoretiker och domedagsprofeter. Ett PR-gäng som tjänar pengar på hypotetiska svartmålningar och skräckscenarion om framtiden.

  Samtidigt som de påstår att internet blir "fritt" om de där bokstavskombinationerna skrotas. Det är en stor j*vla lögn.

  En skrotning av dem gör bara internet friare för terrorister och kriminella som vill attackera och bedriva djävulskap i Sverige och EU. Vi vanliga Svensson har fortfarande hela världens underrättelsetjänsters luppar uppkörda i arslet så fort vi är ute på internet.

  men om detta säger inte piraterna ett knyst om trots att det vet om det. Varför? Jo, för att de inte inte kan tjäna några pengar på det!

  Piraternas plan är att lamslå Sveriges underrättelsetjänst samtidigt som de som verkligen kränker vår integritet på internet lämnas utan minsta kritik! Det är på gränsen till landsförräderi!

  Men vad kan man förvänta sig av pirater?

  SvaraRadera
 17. Mojo, du inser ironin i att kalla PP konspirationsteroretiker och sen posta vad du gjorde ?

  SvaraRadera
 18. Hela piratupproret är en PR-kupp. Det har redan avslöjats! Vad ser du för ironi i det?

  Piraterna gör inget om de inte tjänar pengar på det! Det har de själva visat upp de senaste veckorna. Visst är det ironiskt eftersom de själva påstår att de jobbar ideellt!

  Piraternas verkliga ambitioner visar även den totala oviljan och passiviteten i att ge sig på det och dem som verkligen kränker vår personliga integritet på internet. De ger sig istället på det som skyddar oss medborgare!

  Jag tycker även att det är mycket skrämmande och obehagligt när "liberaler" dunkar rygg med kommunister och sossar - och som låter sig luras så till den grad att de inte ens märker att de blivit de rödgrönas knähundar!

  Sitt fint, Hex! :-D

  SvaraRadera
 19. Usch, mitt inlägg "21 juli, 2009 12:52" blev lite otrevligt. Jag ber om ursäkt för det, särskilt till dig Mary.

  Har bara skrivit dessa två kommentarer i denna tråd.
  /Kurt (med hopp om att nu somna sött)

  SvaraRadera
 20. Mrmojo:

  "-Blivande allvetare och sedermera upphöjd till super-Gud för sitt Fantastiska förstånd och kommunikativa förmåga. O du store, vise guru, ursäkta, mr mojo, led oss okunniga in i ljuset.

  De förträffliga riksdagspartierna har svaret förstår ni. Ni är otrogna hundar och har lurats av djävulen att döda jesus."


  Kul att försvararna av det aanständiga, det gamla, den fiiinare kristnare etiken börjar låta som Alex Jones, kungen av konspirationer.

  Det är det som är ironin i det hela!

  -Brallorna är av, ryck av dom skjortan nu oxå HAX!!

  SvaraRadera
 21. @Ludde

  Alex jones har aldrig angripit Piratpartiet. Han delar själv ut sina filmer gratis och är för ett fritt internet. Angående Mr Mojo så är det antingen ett skämt eller en människa som missat hela globaliseringen och finanskrisen, och alla idiot krig som EU och USA drar in sina medborgare i för resurser och Olja.

  X

  SvaraRadera
 22. Mr Mojo är inhyrd för att smutskasta. Regeringen har nu ett gäng som är inne under olika namn, även på Politikerbloggen. Makten börjar bli desperat, kan inte göra annat än att vräka ur sig invektiv över demokratikämpar. Mojo har ett fett arvode för att sitta och skriva det där. betalt av en PR-byrå som står (m) nära. INte ens säker på att regeringen vet vad deras PR-byrå tar sig för, men så är det. Den distribuerade demokratin börjar bli besvärande för glidarna i toppen.

  SvaraRadera
 23. lol at MrMojo :)

  SvaraRadera
 24. Om nu Mr Mojo är anställd av någon så kan denna person knappast få mycket betalt för det usla smutskastningsjobbet han gör här...

  SvaraRadera
 25. Jag är varken anställd eller får pengar för att berätta sanningen om de giriga piraterna. Det gör jag så gärna ändå. Gratis!

  Det må vara besvärande för vissa att jag har insider-information om Piratpartiets skumma förehavanden. Men det skiter jag i.

  Jag är ett rektoskopi uppkört i Piratpartiets rektum! :-D

  SvaraRadera
 26. Mr Mojo säger kraftfullt o rak i ryggen:
  "Jag är ett rektoskopi uppkört i Piratpartiets rektum! :-D"

  HALLELUJA, Frälsningen är nära.

  Att påstå sig vara ett rektoskopi säger kanske en del om självbilden.
  /Nyfrälst på rektumläran från MrMojo

  SvaraRadera
 27. @ Mr Mojo

  ” Piratpartiet är ett gäng med lögnare, konspirationsteoretiker och domedagsprofeter. Ett PR-gäng som tjänar pengar på hypotetiska svartmålningar och skräckscenarion om framtiden.”

  Piratpartiet är ett gäng bestående av vanligt folk som vill ha en förändring i samhället. Vi är inga större lögnare eller konspirationsteoretiker än någon annan, och sannerligen inga domedagsprofeter.

  ” Samtidigt som de påstår att internet blir "fritt" om de där bokstavskombinationerna skrotas. Det är en stor j*vla lögn.”

  Nu vet jag inte exakt vilka bokstavskombinationer du syftar på här, men ju mer övervakning desto mindre frihet. Detta är generellt och gäller alla områden.

  ” En skrotning av dem gör bara internet friare för terrorister och kriminella som vill attackera och bedriva djävulskap i Sverige och EU. Vi vanliga Svensson har fortfarande hela världens underrättelsetjänsters luppar uppkörda i arslet så fort vi är ute på internet.”

  Mindre övervakning gör Internet friare för alla och mer övervakning tar bort frihet från alla. Du kan sluta att låtsas som om det bara är brottslingar som påverkas. Att vi har ” hela världens underrättelsetjänsters luppar uppkörda i arslet så fort vi är ute på Internet” spelar ingen roll. Det är här hemma och i EU vi kan påverka inriktningen, och alla har inte samma syn på det hela.

  ” men om detta säger inte piraterna ett knyst om trots att det vet om det. Varför? Jo, för att de inte inte kan tjäna några pengar på det!”

  Jaså, vad ska vi tjäna pengar på menar du?

  ” Piraternas plan är att lamslå Sveriges underrättelsetjänst samtidigt som de som verkligen kränker vår integritet på internet lämnas utan minsta kritik! Det är på gränsen till landsförräderi!”

  Jag ser att kraftuttrycken fortsätter. Nu är vårt mål visst att lamslå hela Sveriges underrättelsetjänst. Du är nu på gränsen till ” lögnare, konspirationsteoretiker och domedagsprofeter” .

  ” Men vad kan man förvänta sig av pirater?”

  Sakargument?

  SvaraRadera
 28. @ Mr Mojo

  ” Hela piratupproret är en PR-kupp. Det har redan avslöjats! Vad ser du för ironi i det?”

  Han syftade på att det ironiska med din post var att du kallade oss för konspirationsteoretiker och sedan fyllde du din egen post med just detta.

  ” Piraterna gör inget om de inte tjänar pengar på det! Det har de själva visat upp de senaste veckorna. Visst är det ironiskt eftersom de själva påstår att de jobbar ideellt!”

  Jaså, då kanske du kan ge lite exempel?

  ” Piraternas verkliga ambitioner visar även den totala oviljan och passiviteten i att ge sig på det och dem som verkligen kränker vår personliga integritet på internet. De ger sig istället på det som skyddar oss medborgare!”

  Vem är det som enligt dig verkligen kränker vår personliga integritet?

  SvaraRadera
 29. "Jaså, då kanske du kan ge lite exempel?"

  Du spelar teater. Försök inte påstå att du inte ser sambandet mellan att Grönsakerna i The Pirate Bay säljer sin verksamhet en vecka efter att Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet för 60 miljoner. TPB upphör att existera en vecka efter att de nolltaxerande och dagdrivande piraterna säkrat sin inkomst med ca 100,000 kr/mån i fem år. Och de tackar för kaffet och går med i Grönsakernas grupp i EU-parlamentet. Surprise, alla "liberaler"!

  Ta pengarna och spring är piraternas hederkodex! Du verkar intelligent nog för att fatta när du blivt grundlurad, kras. Varför denna charad?

  "Vem är det som enligt dig verkligen kränker vår personliga integritet?"

  Främmande makters motsvarigheter till FRA och underrättelsetjänst. De som också spanar efter utländska hot. De som verkligen skannar av dina mejl och all din trafik. Du är fruktansvärt naiv om du tror att internet blir fritt om FRA och IPRED skrotas.

  YouTube, Internet Explorer, Hotmail, Facebook och Google som snart har ett foto på varannan person, en mejl-adress till alla, foton på varenda hus och hem i hela världen - från alla vinklar.

  Att skrota FRA är som att skjuta sig själv i foten och hoppa ner i ett hav med hajar!

  SvaraRadera
 30. @ Mr Mojo

  Jag ser inget samband med TPBs försäljning och det faktum att Piratpartiet kommer in i EU. Du får gärna försöka komma med några konkreta samband. Dessutom är det endast en person från partiet som kommer att få en parlamentarikerlön, så ditt påstående att ”dagdrivande piraterna säkrat sin inkomst med ca 100,000 kr/mån i fem år” bygger inte ens på fakta.

  ” Ta pengarna och spring är piraternas hederkodex! Du verkar intelligent nog för att fatta när du blivt grundlurad, kras. Varför denna charad?”

  Du är verkligen inte långsam att döma. Sist jag läste en nyhet om detta så hade affären inte ens slutförts, men de har redan tagit pengarna och grävt ner dom på en öde ö eller? Det återstår att se vilka projekt TPB-grundarna tänker finansiera ur pengarna från försäljningen, men det är deras ensak. Hursomhelst så är TPB och PP olika aktörer, inte samma. På samma sätt är inte heller alla pirater av samma korn.

  ” Främmande makters motsvarigheter till FRA och underrättelsetjänst. De som också spanar efter utländska hot. De som verkligen skannar av dina mejl och all din trafik. Du är fruktansvärt naiv om du tror att internet blir fritt om FRA och IPRED skrotas.”

  Jag har aldrig påstått att Internet skulle bli helt fritt, eller att det inte finns andra aktörer som övervakar. Det betyder däremot inte att man förlorar rätten att få vara skeptisk till dagens utveckling mot mer övervakning. Mer övervakning minskar automatiskt friheten för alla, och det faktum att det finns andra som övervakar på ett särskilt sätt kan inte ensamt räcka som argument för att man själv ska göra det.

  ” YouTube, Internet Explorer, Hotmail, Facebook och Google som snart har ett foto på varannan person, en mejl-adress till alla, foton på varenda hus och hem i hela världen - från alla vinklar.”

  Många av dessa tjänster är frivilliga och till vilken grad de skulle kränka integriten kan jag inte uttala mig om just nu. Innehållet på Youtube och Facebook fylls av vanliga användare, dvs frivilliga aktioner. Hur Internet Explorer kommer in i bilden kanske du kan upplysa oss om, samt Hotmail. Google och andra sökmotorer kryper runt på nätet och sammanställer information, men denna information har någon annan redan lagt ut publikt..

  En väsentlig skillnad mellan sådana tjänster och generell övervakning är att man ofta kan välja att inte använda tjänsterna, men den generella övervakningen undkommer man inte lika lätt.

  ” Att skrota FRA är som att skjuta sig själv i foten och hoppa ner i ett hav med hajar!”

  Du menar att FRA, dvs ytterligare övervakning, skulle skydda oss mot övriga övervakare? Eller kan dessa hajar vara andra aktörer? Hursomhelst så har jag ingen uttalad åsikt om FRA bör vara kvar eller inte.

  SvaraRadera
 31. Om The Pirate Bay nu ökade musik- och biobiljettförsäljningen - som grönsakerna bakom påstod. Varför hade de då inte en lista där dom band, musik- och filmmakare som inte ville att The Pirate Bay skulle "hjälpa dem" med detta kunde skriva upp sig för att slippa?

  Det bygger inte på den där viktiga frivilligheten som ni pirater pladdrar om! Tydligen gäller inte frivilligheten när det gäller egen vinning.

  Varför sålde grönsakerna i The Pirate Bay bara några månader efter införandet av IPRED? Kan det bero på att musikförsäljningen ökade med 57%????

  Det är dags för er att inse att ni är så j-vla grundlurade att klockorna stannat och går baklänges! :-D

  SvaraRadera
 32. @ Mr Mojo

  Det får du väl fråga dom om. Jag är inte TPB, inte PP heller. Den här frivilligheten som du tar upp kanske du kan förklara mer djupgående, för det enda jag har skrivit som ens innehåller termen var i jämförelsen om olika typer av integritetshot.

  ” Varför sålde grönsakerna i The Pirate Bay bara några månader efter införandet av IPRED? Kan det bero på att musikförsäljningen ökade med 57%????”

  Kan du visa några objektiva källor bakom den här påstådda ökningen? Jag har hittills inte sett någon. Jag kommer ihåg hur upphovsrättsbranschen skyltade med hur mycket Internettrafiken minskade när TPB-domen kom, för att sedan normaliseras igen. Jag misstänker att effekterna av IPRED kan vara lika problematiska att tolka.

  ” Det är dags för er att inse att ni är så j-vla grundlurade att klockorna stannat och går baklänges! :-D”

  Det beror väl på vem du anser att vi är lurad av, och hur vi blir lurade.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.