2009-07-31

Skype - kanske inte så säkert som många tror

IP-telefoni via Skype är i dag vardagsmat för de flesta. Och Skype har mångas förtroende, på grund av dess starka kryptering.

Men hur stark är denna kryptering, egentligen?

The Register: eBay could ditch uncrackable Skype tech - Spooks likely watching with interest.

För den som använder Skype (och PayPal) för affärer med Kina kan även denna artikel vara intressant.

Behovet av en ny kärna i Skype blir allt större. Då är frågan vilka krav och önkemål företaget kommer att möta från länder och myndigheter som anser sig ha rätt att spana i vår IP-telefoni.

Detta är värt att hålla ett öga på. Och rätt spännande.

(Tipstack: Hans)

8 kommentarer:

 1. Skulle vara trevligt om det var öppen källkod så man kunde känna sig säkrare på att det inte finns några dolda funktioner eller säkerhetsmissar. Tror dock inte att de kommer att släppa det som öppen källkod, bl.a. så skaparen sa i en intervju om jag minns rätt att koden inte gick göra öppen, varför vet jag inte. Jag kan inte tillräckligt om programmering för att ha någon aning om varför.

  // teaeg

  SvaraRadera
 2. Jag tycker artiklarna gav rätt stor substans till påståendet att Skype är mycket säkert. Däremot kanske inte Skype kommer vara lika säkert i framtiden om man byter ut kärnan.

  @Anonym: Jag har för mig att man inte kan släppa källkoden öppen på grund av avtal med andra företag om upphovsrättsskyddad/patenterad teknik som Skype använder.

  SvaraRadera
 3. Det här visar bara att alla användare (privatpersoner, regeringar och storföretag) till varje pris ska undvika mjukvara från USA.

  Eftersom IT-direktörerna i Silicon Vallet inte fattar att de ska kasta ut spooks från NSA när de kommer med en massa dravel om "patriotism" "un-American" bla bla så får väl vi kunder dumpa deras mjukvara så fort vi kan.

  SvaraRadera
 4. Den som tror att Skype är säkert bör tänka om (eller åtminstone två gånger)...

  http://share.skype.com/sites/en/2008/10/skype_president_addresses_chin.html

  SvaraRadera
 5. Hur kan man lita på något utan insyn?

  SvaraRadera
 6. Det är inte ens säkert att skype kommer att finnas kvar:
  http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1495813/licensing-dispute-scupper-skype

  SvaraRadera
 7. Why Skype is evil!

  Helt enkelt, du kan i slutändan inte lita på kryptering där du själv inte skapat och kontrollerar kryptonyckeln.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.