2009-08-13

Bodström skyndar på Bodströmstaten


Den förre socialdemokratiske justitieministern, numera riksdagsledamoten, Thomas Bodström är otålig. I en riksdagsinterpellation kräver han svar från justitieministern om när hon tänker lägga fram förslaget om teledatalagring.

Som svensk justitieminister var Bodström en av de drivande bakom EU-direktivet om att data om alla våra telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar skall registreras och sparas av staten. Samt att även våra mobiltelepositioner skall in i samma register.

Här avslöjar sig Bodström och socialdemokraterna som pådrivande bakom övervakningsstaten. (Vilket även får mig att undra hur äkta deras motstånd mot FRA-lagen egentligen är.)

Nu kan Bodström nog ändå vara lugn. Regeringen ville inte ta i denna heta potatis inför EU-valet. Men förslaget är i princip färdigskrivet. Så propositionen om teledatalagringen kommer säkert att dyka upp under hösten.

Sossarna uppfann och borgarna genomför. Betong- och batongpartierna ångar på när det gäller att göra Sverige till ett aldrig tidigare skådat övervaknings- och kontrollsamhälle.

Om regeringen vore smart (och om den vill visa lite omtanke om svenska folkets integritet) – då borde den lägga propositionen på hyllan. Dels har EU-kommissionen redan stämt svenska staten för att inte ha infört teledatalagringen / datalagringsdirektivet ännu. Så det är redan för sent för att fjäska för EU. Dels är en utvärdering av teledatalagringen på gång på EU-nivå. Det vore lika bra att invänta den – istället för att driva igenom något som sedan ändå måste ändras, eller som kanske inte kommer att behöva införas över huvud taget.

Nyckelfrågan är dock om regeringen tar svenska folkets rätt till integritet på tillräckligt allvar. Jag tvivlar.

(Tipstack: Christian)

6 kommentarer:

 1. Bodströms motstånd mot FRA-lagen är nog helt ärlig, för den ger FRA, och den militära underrättelsetjänsen maktpositioner som stör hans hjärtebarn SÄPO.

  Det är inte integritetsaspekten han protesterar mot, det är det faktum att det inte är SÄPO som spionerar, som han förfasar sig över.

  SvaraRadera
 2. Robert Andersson13 augusti, 2009 02:45

  Socialdemokraternas motstånd mot FRA-lagen uppfattar jag som en teater. De var inte inbjudna av regeringen att få vara med att utforma den, alltså kan de motsätta sig den. De kommer enbart att på sin höjd modifiera FRA skulle de hamna i regeringställning. Att de inte fick vara med och ta fram lagen är den officiella versionen, vad som egentligen har skett i samtal mellan partiledningarna är omöjligt att veta.

  Vad gäller datalagringsdirektivet så tror jag inte alls att det kommer att hastas på, eftersom FRA i praktiken redan gör jobbet, i samarbete internet- och teleoperatörerna. Bara för att Sverige är stämda av kommissionen betyder det ju inte att Sverige blir fällt.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att det är slående vilket folkförakt Bodström uppvisar när han trampar på kommunikationsfriheten, brevhemligheten, privatlivet och den fria avtalsrätten mellan teleoperatör och medborgare. Likadant är det med de riksdagsmän som gör sig till medlöpare när de tror sig ta ansvar genom att anta dåliga implementeringar av dåliga EU-direktiv.

  SvaraRadera
 3. Vi får hoppas att PP kräver att Bodström inte ska få bli justitieminister i förhandlingarna efter valet 2010.

  SvaraRadera
 4. Ja, heja, Bodström.

  Det är dags att Sverige blir bäst i världen på nånting snart igen.

  Sverige är fantastiskt...på så många olika sätt.


  /LD

  SvaraRadera
 5. De kommer enbart att på sin höjd modifiera FRA skulle de hamna i regeringställning.

  Vilket är exakt vad en piratpartistisk eller nyliberal regering också skulle göra eftersom även dom skulle rätta sig efter Usa´krav (även när dessa framställs via samarbeten med EU)när det gäller dessa frågor.

  Den som föreställer sig att Bodström beställt dom nya variationerna på redan existerande övervakning åt storebror helt och hållet på eget initiativ och desssutom tror att Rick Falkvinge skulle sägablankt nej i en dialog om detta med storebror har inte fattat nånting.

  SvaraRadera
 6. Det kan ju vara så att Bodström inte tycker att justitieministern ska kunna passa i frågan, utan försöker tvinga ut henne på banan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.