2009-08-15

Kyrkoval?

Apropå bloggposten nedan.

I Sverige har vi ju separerat kyrkan från staten. Vilket är en bra sak.

Men varför skall kyrkan då styras av politiker? Varför ställer de politiska partierna över huvud taget upp i valet till kyrkofullmäktige?

Skulle Mona Sahlin kunna förklara sitt partis inställning till brinnande buskar? Var står egentligen Fredrik Reinfeldt i frågor som arvssynd och den heliga treenigheten? Vad tycker miljöpartiet om alla knepigheter vid Genesarets sjö?

Lägg ner den politiska styrningen av kyrkan. Låt folk som tror på kringsvävande andeväsen sköta sig och sin förening själva.

13 kommentarer:

 1. Politikerna kommer aldrig släppa taget om kyrkan. Där finns makt och pengar.

  På samma sätt kommer de heller aldrig släppa taget om t.ex. internet. Där finns också makt och pengar.

  Leta efter makt och pengar och du kommer alltid att hitta politiska ambitioner på det området.

  Fundera över varför det finns många fler republikaner bland politiker än bland övriga Svenska folket.

  /Tomas

  SvaraRadera
 2. Miljöpartiet ställer inte upp i kyrkovalet. Däremot ställer en grupp upp som också är miljöpartister, och påpekar detta. Men de är inte partiet och har ingen officiell status inom partiet.

  SvaraRadera
 3. Old habits die hard!


  /LD

  SvaraRadera
 4. Mp har *målvakter* i kyrkofullmäktigevalet?!?

  SvaraRadera
 5. Kyrkan betyder mer än vad man kanske tror. Se bara på demonstrationerna i Köpenhamn nyligen t.ex.

  Varje demokratiskt styrd organisation måste ju ha någon slags val. Föreningen för filosofer med nageltrång skulle också kunna tillsätta sin ledning med partival.

  Är det så att man inom de politiska partierna har en gemensam åsikt i kyrkliga frågor - vilket de äldre partierna har varit tvungna att ha - så är det väl helt naturligt att man använder ett känt varumärke.

  Så småningom kommer nog uppfattningarna om kyrkan att divergera, helt enkelt för att frågorna inte har någon vikt. Så kommer det nog att bli ointressant eller så kommer man inte att kunna enas bakom en linje.

  Det är inte konstigt att det händer miljöpartiet först, eftersom man aldrig haft nåt fokus.

  SvaraRadera
 6. JA!
  Men det som krävs är att vi röstar ut de politiska partierna, de tänker nämligen inte släppa Svenska kyrkan frivilligt.

  Rösta på kyrkfolket, rösta på Frimodig Kyrka....annars kommer det aldrig att förändras.

  SvaraRadera
 7. Det är nu i och för sig så att ALLA våra sju riksdagspartier inte ställer upp i kyrkovalet.

  Dessutom finns det nya, allmänpolitiskt oberoende partier, alla mer eller mindre fraktioner inom det gamla Kyrkans Vänner, vars idé var att det inte var allmänpolitiskt bundet.

  Beroende på var i landet vi pratar om finns det olika grupperingar. Kyrkans vänner finns på vissa orter kvar, och är stora i riksvalet. Öppen kyrka är ett parti som står för en historisk bibelsyn (=icke bokstavlig), insyn och folkkyrka (=inte endast för kyrkbänksnötarna). Frimodig kyrka är väl ungefär motsatsen, för de som tycker homosexuella äktenskap och liknande nydaning är ondska, och POSK är de som är kvar efter att bägge dessa grupper givit sig av. POSK har ingen tydlig agenda annat än vad gäller att de är just allmänpolitiskt obundna.

  Fortsatt skillnad mellan kyrka och stat måste vara en bra sak, så gå och rösta.

  SvaraRadera
 8. Ut med politikerna ur kyrkan, så länge det finns mörjligheter för de politiska partierna att bygga sig en plattform i kyrkan får vi in ateister o folk som är medlemmar i svenska kyrkan men tillhör andra kyrkor o församlingar eller tom konverterat till andra religioner.

  Vidare använder sådana som Sd, nationell front Nd med flera kyrkan som plattform för vidare politisk karriär.

  Nej ni som ämnar rösta på en inomkyrklig grupp. Jag kommer att rösta på min egen grupp Frimodig Kyrka som står på säker grund i gammal hederlig Luthersk tradition.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker "kyrkoval" är en självmotsägelse. Kyrkan och religionen är ju baserad på att man inte ska tänka själv utan blint godta all dynga prästerna häver ur sig. "Guds ord" är lag och får inte ifrågasättas eller ändras (vilket lustigt nog görs hela tiden ändå). Avskaffa kyrkan istället. Religion är lurendrejeri.

  SvaraRadera
 10. OK, man kan ju bortse fr din raljerande rubricering av vad Sv Kyrkan håller på med.
  Men självfallet är det inte politik som ska styra ett religiöst samfund.

  Läs även denna blogg, där finns ett par klargörande och belysande texter om detta.

  http://andraget.blogspot.com/

  Visst måste (?) kyrkan utse sina styresmän, helst på ett demokratiskt sätt, men att sortera kandidaterna efter politiskt part verkar alltmer som en parodi.

  Exemplet sd i kyrkan borde vara sista spiken i nuvarande system.

  SvaraRadera
 11. Gunvor Vennberg16 augusti, 2009 22:00

  Nog är du lite raljant i min smak som tror på Gud som han beskrivs i Bibeln och Jesus Kristus som min frälsare (räddare), men du har likafullt rätt. i Sv K idag har politikerna tagit över makten över t o m budskapet så att de som verkligen tror inte känner sig hemma där. Tänk om fotbollsklubben efter beslut i den politiserade klubbstyrelsen skulle börja med schackspel istället, hur skulle medlemmarna gilla det? Så jag håller med dig! Om du vill hjälpa oss så rösta på Frimodig kyrka och uppmana alla andra att göra det (som är medlemmar) så kanske vi slipper det här systemet i fortsättningen!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.