2009-08-28

Var(m) luft, del 2


Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelar på sitt partis stämma att moderaterna "skall ha ett pragmatiskt förhållningssätt".

Jo tack, vi märker det. Ideologin är utkastad. Konsekvensen och förutsägbarheten är som bortblåst. Det är näst intill omöjligt att hitta några andra principer än "arbetslinjen" hos de nya moderaterna. Opinionsmätningar och marknadsundersökningar har blivit viktigare än idéer. Interna dissidenter får sina huvuden avhuggna. Årtionden av idéutveckling och opinionsbildning har kastats bort. Och utan en tydlig högerflank i svensk politik har hela det politiska spektrat i vårt land flyttats vänsterut.

Ändå... När moderaterna borde vara pragmatiska, så lyckas de inte heller med det. I till exempel FRA-frågan har regeringen målat in sig i ett hörn. Riksdagen har fattat ett dåligt beslut utifrån ett otillräckligt underlag och en på tok för grund analys. Här borde det finnas rum för pragmatism. Att skita i prestigen och backa. Att riva upp, göra om och göra rätt. Men inte...

14 kommentarer:

  1. Jag funderar på att starta Borgare för (S) bara för att jävlas.

    SvaraRadera
  2. Frihetspartiet.

    Avkriminalisera alla droger samt alkohol. Låt folk skapa sina egna droger, staten ska varken göra profit på droger eller jaga människor för att de tar droger.

    Avkriminalisera prostitution. Människor får ha sex under vilka former som helst. Kriminalisera Halickarna istället för de prostituerade eller torskarna.

    Befria äktenskapet ifrån staten.

    Ta bort valuta monopolet, inför rätten till konkurrerande valuta.

    Rätten att bära vapen för folket, så att de kan försvara sig emot polisen och makthavarna om de försöker införa en polisstat.

    Ta bort välfärdsstaten och alla bidrag så att vi löser konflikten med invandring.

    Släpp invandringen fri, i kombination med att man avskaffar välfärden.

    Försvara strejkrätten.

    Ta bort inkomstskatten och fastighetsskatter för bostäder.

    Ta bort bolagsskatterna helt för de företag som själva investerar i sjukvård, bostäder och bra mat för sina anställda.

    Företag i Sverige ska få betala höga böter om de lämnar landet.

    Tillåt civil olydnad.

    Skrota Public service.

    Ha ett Försvar som endast försvarar nationen och inte deltar i ockupationer i andra länder.

    Ut ur EU.

    Åsiktsfrihet

    Ta bort hatbrottslagar, alla ska vara lika inför lagen.

    Håll religion utanför politiken.

    Gör internet fritt.

    Avskaffa all censur inom medier.

    Äganderätten ska främjas.

    Skydda gravida kvinnor på arbetsmarknaden. Ge dem möjlighet att behålla sitt arbete och gå vidare i karriären så att de vågar föda barn.

    Avkriminalisera aborter. Läkare ska inte stoppa liv att komma till, de ska främja det. Staten ska inte jaga desperata kvinnor om de skadar sig själva och sin avkomma på fosterstadiet.

    Främja stamcellsforkning.

    Avkriminalisera alla livsmedel som har tillsatser och inte är ekologiska, Staten ska inte låta sådana produkter vara inom ekonomin.

    Ekologiska livsmedel utan tillsatser som är färska, vakum konserverade eller frysta, ska vara helt momsbefriat.

    Forkning på alternativa bränslen och energi ska främjas.

    Olja och kärnkraft ska debbateras mer öppet tills vi vet vad som gäller.

    Alla ansvariga inom Oljemonopolet ska arresteras i sin frånvaro och sättas i fängelse så fort som möjligt.

    USA och Kinas ambassad skall kastas ut ur Sverige till Federal Reserve i USA har upphört att existera samt avskaffar döddstraff. Kina måste bli en demokrati och avskaffa dödsstraff.

    Filtrera vårt kranvatten bättre ifrån klor och fluor.

    Avskaffa Monarkin, låt kungahuset bedrivas i privat regi under sitt varumärke kunglig hovleverantör.

    Åtala Fredrik Reinfeldt för landsförräderi och ställ honom inför rätta. Låt hans sak prövas inför en öppen domstol.

    Alla domstolar skall få tv sändas.

    Dödsstraff ska fortsätta att va förbjudet.

    Dödshjälp är inte statens uppgift att hjälpa till med.

    Frihetspartiet.

    ps

    Skriv under att du är en Framtidspartist. Finns det skäl att tro att det är minst 1500 som är intresserade så startas en namninsamling och Frihetspartiet ställer då upp i riksdagsvalet 2010.

    Frihetspartiet.

    Om du vill förändra, va fri och låta människor få leva sina liv utan statlig inblandning.

    SvaraRadera
  3. De Nya Moderaterna kanske borde kalla sig för de Nya Socialdemokraterna.

    SvaraRadera
  4. Vad är det för poäng med civil olydnad om det är tillåtet?

    SvaraRadera
  5. Det är hemskt vad dant det var här då.

    Och utan en tydlig högerflank i svensk politik har hela det politiska spektrat i vårt land flyttats vänsterut.

    Fast det är inte sant. Du får det att låta som att Sverige tagit ett kliv åt vänster, med den borgerliga regeringen. Det är fel. Att skattetrycket snart sänkts till under 46%, stopplagen för fler privata sjukhus rivits upp, en drös med konstiga skatter (förmögenhetsskatt bl a) tagits bort, apotekets monopol luckrats upp, statliga bolag sålts m.m. är reformer i liberal riktning. Som helhet har Sverige tagit ett steg högerut med Fredrik Reinfeldt vid rodret.

    Det känns precis som att HAX, och många på den här bloggen, är så missnöjda med regeringens hantering av integritetsfrågor att ni vänder allt mot dem - och det är rätt mycket "buäää-han-tog-min-leksan"-nivå på sådant beteende. Varför kritiseras inte oppositionens vettlösa idéer om att återinföra apoteksmonopolet vid ett eventuellt regeringsskifte 2010? Förmögenhetsskatt?

    Det väger jämnt mellan blocken. Kampanja då inte åt den sida som tänker återinföra ekonomiska slaveri!

    SvaraRadera
  6. @ Jonas V

    Borgare för (S) = (PP) / 2


    @ Högerliberal

    Det känns precis som att HAX, och många på den här bloggen, är så missnöjda med regeringens hantering av integritetsfrågor att ni vänder allt mot dem.

    Din perceptionsförmåga är beundransvärd. Försök då fundera lite över varför vi tycker att just dessa frågor är så viktiga.

    SvaraRadera
  7. Högerliberal:

    Jag kampanjar då åt den sida jag finner lämpligt. Utan att du skall bry dig om det.

    Enligt min åsikt betyder allt det andra ingenting - om vi inte är fria.

    Jag betalar hellre förmögenhetsskatt och är fri.

    Har hellre ett Apoteksmonopol - om jag slipper vara övervakad.

    Har hellre ett högre skattetryck - om staten ger blanka f-n i min kommunikation.

    Reformer i höger- eller vänsterriktning - bara jag får vara ifred!

    SvaraRadera
  8. Din perceptionsförmåga är beundransvärd. Försök då fundera lite över varför vi tycker att just dessa frågor är så viktiga.

    Nej, jag förstår inte hur man kan värdera internetfriheten så mycket att man prioriterar bort alla "verkliga" friheter, som ekonomisk och personlig frihet. Jag förstår inte heller hur man bara ser en fråga överallt, och baserar alla andra samhällsfrågor på just den frågan.

    Det jag dock förstår, är att när denna attityd ifrågasätts - blir ofta konsekvensen att attitydsinnehavaren känner sig trängd och gör försök till att provocera den som ifrågasätter.

    Om det är någon eller några som har saker att fundera över - är det dem som behandlar frågor lika fanatiskt som de som anser att man inte får rita av Muhammed. Heliga kor är aldrig bra.

    SvaraRadera
  9. @ Högerliberal

    Jag håller med dig om att heliga kor är ett problem i all samhällsdebatt. Du ska också ha en eloge för att du skrev "internetfrihet" i stället för "fildelning". Det tyder på en viss öppenhet.

    För mig och andra liberala piratpartister är dock integritetsfrågorna större än friheten på Inernet. Det handlar om rättssäkerhet, relationen mellan medborgare och stat, politikernas flathet inför tjänstemän med egen agenda samt vikten av att inte skapa en infrastruktur som kan missbrukas i en mindre demokratisk framtid.

    Vi har olika prioriteringar, helt enkelt.

    SvaraRadera
  10. Högerliberal, "Nej, jag förstår inte hur man kan värdera internetfriheten så mycket att man prioriterar bort alla "verkliga" friheter, som ekonomisk och personlig frihet."


    Detta är just grunden till att du inte förstår.

    Det är ingen skillnad på Internet och det "verkliga". Det är verkligheten, ty Internet är en del av verkligheten, precis lika verklig som telefonkommunikation över de gamla televerksnäten är för alla äldre personer, det är ingen skillnad, det är bara olika kommunikations medium.

    Ska folk resonera som dig, kan vi faktiskt lika gärna ge upp posthemligheten. Informationen är ju inte mindre verklig bara för att den förmedlas via cellulosa och posten.

    Poängen är att det som gäller för det molekulärt fysiska också ska gälla för det molekulärt digitala ... trots allt skiljer sig inte innehållet bara för att fler, via ett annat medium, skickar eller tar del av innehållet.

    Det tordes ju i dag vara uppenbart att framtiden går åt det digitala hållet, dvs där allt, eller i alla fall det mesta, särskilt officiell data/information, hanteras digitalt. Om statens officiella information hanteras digitalt, tordes den informationen då inte hanteras på samma sätt som när den hanterades via cellulosa, dvs omgärdas av samma regler?


    //ST

    SvaraRadera
  11. SKOLA VÅRD OMSORG SKOLA VÅRD OMSORG SKOLA VÅRD OMSORG SKOL(K)A VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG SKOLKA VÅRD OMSORG

    heliga mantran kickin' in again, såhär snart ett år före val ZU REICHTAG!

    För Svenska väljare bryr sig ju'nte om nått annat!

    SvaraRadera
  12. @Frihetspartiet: Ditt parti låter som något Peter Wahlbeck* hittat på. Jag kommer inte att skriva under.

    *) http://www.youtube.com/watch?v=eZVQ4n-wmbc

    SvaraRadera
  13. @ Anonym 28 augusti, 2009 23:29

    Du är en idiot. Frihetspartiet är ett seriöst parti.

    SvaraRadera
  14. "Frihetspartiet" ser inte seriöst ut någonstans, du verkar ha spenderat max en timme på att spåna fram ditt 'partiprogram'.

    Du vill dels minska statens betydelse, men samtidigt ska staten kontrollera alla företag, försvara strejkrätten, hindra företag att sparka gravida kvinnor, förbjuda livsmedel med tillsatser(*) och fängsla vissa företagsledare enbart pga deras yrkesroll, givetvis utan rättegång eller ens brottsmisstanke.

    Dessutom ska Sverige inte bara styra över svenskt territorium utan även USA:s och Kinas. Allt detta ska staten åstadkomma utan några inkomster, eftersom alla skatter tydligen ska avskaffas.

    Det är ju bara svammel.

    För övrigt hittade jag det här: http://www.nd.se/nyheter/dokument.asp?dokID=316


    (*) Du skriver avkriminalisera, men eftersom livsmedel med tillsatser redan är lagliga så antar jag att du menar motsatsen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.