2009-09-02

Ask i JURI


Nu på eftermiddagen har justitieminister Ask alltså varit i EP:s juridiska utskott, JURI.

Här blev det rätt lite om Stockholmsprogrammet och kort tid för frågor. Men några andra saker kan vara värda att notera.

Dels lägger ministerrådet, som framgår av bloggposten nedan, frågan om förlängning av upphovsrätten för inspelad musik på hyllan tills vidare.

Dels kommer ordförandeskapet att hålla ett öppenhetsseminarium i Stockholm i höst.

Man vill även ta juridiken in i det 21:a århundradet och satsa på e-juridik. Det är dock svårt att lägga någon värdering i detta innan man sett innehållet.

Ur ett piratperspektiv är det även intressant att det svenska ordförandeskapet kommer att prioritera patentfrågorna med ett gemenkapspatent och en europeisk patentdomstol. Här tror jag dock att det handlar mer om att cementera befintliga modeller än att tänka nytt. Men jag är ännu inte tillräckligt påläst på den punkten. Jag känner dock på mig att jag får skäl att återkomma...

4 kommentarer:

  1. Måste berömma dig Hax för det hästjobb du gör för att visa på det jobb som pågår bakom kulisserna inom EU, och på ett relativt enkelt sätt så man förstår alla lagar politikerna försöker smussla igenom.

    SvaraRadera
  2. Trodde nog att Engström hade för avsikt att pressa henne lite om Stockholmsprogrammet.

    Varför blev det inte så?

    SvaraRadera
  3. Det är väl inte dags för en insmygning av mjukvarupatent igen?! Håll ställningarna där nere!

    SvaraRadera
  4. Finns ju redan EPO, som gör att man slipper ansöka om patent i alla länder separat.
    Sen maste man välja vilka länder man vill ha patent i, kanske krävs ngn översättning för vissa länder, plus en registreringsavgift.

    Sen tillkommer årsavgifterna, vilket kan bli relativt kostsamt i längden (3-5kSEK/ar&land).

    Eftersom själva patenteringen redan finns som gemensam process, skulle väl nu mest genomföras en, ur användarsynpunkt, kostnadsförenkling.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.