2009-09-14

Byråkratin skördar offer

Dålig service, snårig byråkrati, konstiga tjänster och märkliga avtal är vad kunderna möter hos telejätten France Telecom. Och i företagets inre verkar det vara lika illa ställt, nu med en våg av självmord bland de anställda.

Förr i världen drev byråkratin "bara" medborgarna till vansinne. Men den tycks nu alltså ha nått en nivå där inte ens byråkraterna själva pallar. Detta i ett företag som gör anspråk på att vilja vara med och forma framtidens intenet – som skulle må bäst av att få sköta sig själv.

18 kommentarer:

  1. "Igår reste sig en man - anställd på det halvt statliga företaget France Télécom - mitt under ett möte, ropade 'nu får det vara nog med dumheter!' och körde en kniv i sin egen mage."

    Hahahah! Svart humor ftw.

    SvaraRadera
  2. Dessa jävla amerikaner, nu igen.

    Dom och deras föribannade managementmetoder.

    Måste jobba ihjäl sig...bokstavligen.

    Nä, nu fåre fanimej vara nog. Ska vi verkligen behöva jobba som amerikaner?


    /LD

    SvaraRadera
  3. Eurostat säger följande från 2006:

    Average working hours per week

    United States – 46.0
    Austria — 42.4
    UK — 42.4
    Latvia — 42.2
    Estonia — 41.0
    Switzerland — 41.0
    Spain — 40.9
    Greece – 40.7
    EU average — 40.5
    Germany — 40.3
    Portugal — 40.1
    Luxembourg — 40.0
    Cyprus — 39.9
    Sweden — 39.9
    Denmark — 39.4
    Italy — 39.3
    Finland — 39.2
    France — 39.1
    Belgium — 39.0
    Netherlands — 38.9
    Norway — 38.6

    *Based on 2006 stats

    Read more: http://livingingreece.gr/2007/08/14/eu-vs-usa-labor-issues/#ixzz0R4nAusXi


    /LD

    SvaraRadera
  4. EU vs. USA av Fredrik Bergström och Robert Gidehag.

    Citat, sid. 28, kap. 4.4:

    "The Americans work on the job, while the Europeans
    work at their leisure
    Another reason sometimes given for the higher quantifiable material prosperity of the
    USA is that the American works more. According to this hypothesis, poor development
    in Europe is connected, not so much with bad economics as with Europeans themselves
    opting to work less. Viewed in this light, Europe’s lower level of material prosperity
    results from its own choice to have more leisure."


    /LD

    SvaraRadera
  5. Så för att sammanfatta: Folk tar självmord, du använder det för att ta politiska poäng och folk skämtar om det i kommentarerna.

    SvaraRadera
  6. Jimmy måste vara synnerligen bitter.

    Vadå politiska poäng? Vad var det som var fel nu då?

    Var det inte PK att att visa på sambandet varför folk tar livet av sig på grund av att den arbetsmoral de manipulerats med i hela sitt liv är skadlig (dödlig) och att den i grunden är fel och för den egna självkänslan och arbetsmoralen: "moralen som säger att det är fult att jobba och tjäna pengar".

    Men att jag trots detta nämnande har den fullaste respekt för dessa människor som inte ser nån annan utväg än att ta livet av sig på grund av att jobbkraven ökat kanske måste skrivas på vissa bitterpittars näsor? Eller?

    Ingen räddar nån genom att tassa kring den verkliga problematikens grundorsaker som katten runt gröten? Sånt sysslar bara socialister med så de kan dalta lite mer med folk.

    Socialister avskyr nämligen självständiga människor som inte vill gå upp och försvinna i kollektiva lösningar kring allt i samhället. Men det där vet du väl säkert allt om.

    /LD

    SvaraRadera
  7. Jimmy,

    detta är möjligen en smula parodiskt, men naturligtvis väldigt allvarligt.

    På så många sätt.

    Ett är att det företag som vill vara ledande i att forma våra framtida kommunikationer är så muppigt att inte ens deras egna anställda står pall. Det tycker jag är både viktigt och värt att notera.

    SvaraRadera
  8. Vad LD vill ha sagt är att dom som tog livet av sig inte var tillräckligt skolade i den rätta läran och att dom därför var mer utsatta psykiskt.

    Att han påstår att dessa människor tagit livet av sig därför att dom inte fattat att det inte är fult att tjäna pengar är en tydlig indikator på detta.

    SvaraRadera
  9. LD säger

    Socialister avskyr nämligen självständiga människor som inte vill gå upp och försvinna i kollektiva lösningar kring allt i samhället. Men det där vet du väl säkert allt om.


    Sen undrar jag bara en sak till.

    Om man byter det det fantasifoster du kallar socialistrecept mot det "liberala" förhållningssätt du rekommenderar och tillämpar det kollektivt genom att folk "lär sig älska nåt annat än socialism" vad blir det för färg på gröten då?

    SvaraRadera
  10. Micke, kampen hårdnar, läs sveriges radio
    "Sandaler och plastskor innehåller ofta miljö- och hälsofarliga kemikalier. Det uppger Naturskyddsföreningen som har undersökt 27 par skor. Skorna kan innehålla hälsofarliga kemikalier som ftalater och tungmetaller."

    SvaraRadera
  11. LD:

    Jag trodde att tävlingen om flest prylar när man dör var ett skämt. Men du visar att det faktiskt finns människor som tycker lönsamhet och förmögenhet är viktigare än hur man mår och lever...

    SvaraRadera
  12. HaX har som vanligt ingen koll på skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Varför har självmorden ökat just nu? Är det för att France Télécom är statlig, byråkratiskt och ineffektivt, för det har det ju varit ganska länge.

    SvaraRadera
  13. http://www.chinadaily.com.cn/life/2009-09/01/content_8642819.htm

    SvaraRadera
  14. Sanningen är obehaglig.

    Saken är lite mer komplex än vad micke och richard vill påskina med sina vulgärargument.

    Varför är det så svårt att inse att det finns en annan arbetsmoral och syn på vad arbete innebär för den enskilde individen i USA än vad det gör i vänster-EUropa.

    Amerikaner jobbar på jobbet, européer jobbar på sin fritid. I ena fallet tjänar både staten och individen på den rådande ordningen, i det andra förlorar både staten och indivden på den rådande oordningen.

    Detta är skillnaden mellan dom som villigt överlämnar sitt öde, heder och självrespekt till en vårdnadshavare och dom som önskar och försöker påverka och ta hand om sina egna livsvillkor med utgångspunkt i hur mycket eller lite arbete de stoppar in (investerar) hos sin arbetsgivare och därmed får ut i form av en lön.

    Jag har full respekt för dom som ser det som oöverstigliga hinder när det helt plötsligt skall bytas "religion" på arbetsplatsen eller i samhället för att deras ledare plötsligt anser att den systemmoral dom hittills lärt sig att acceptera, leva och fungera under inte längre duger. Dessa människor är offer.


    /LD

    SvaraRadera
  15. LD:

    Jasså du...
    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2005/07/11/wastingtime.TMP

    Eftersom jag jobbat (och anställt folk) i olika samanhang runt om i världen så vet jag att just Svenskar är oerhört eftertraktade som arbetskraft. De amerikaner som jobbat hos oss har visserligen också varit duktiga men att det skulle finnas en markant skillnad stämmer inte.

    Jag tycker nog det är bättre om min vårdnadshavare har koll på vad jag behöver så att inte jag som patient ska behöva ägna tio år i skolan för att lära läkaren hans jobb...

    SvaraRadera
  16. Sweden is the 51:st state of the USA

    Vad kul för dig Richard att du får som du vill i ditt system och vilken otur för mig att inte jag får som jag vill i ditt system (vilket du skulle få i mitt) och lyckats få det att framstå som att ifall jag skall få som jag vill så sker det på någon annans bekostnad.

    Den sortens lögnaktiga logik har slått rot i allt för många som anser sig behöva en vårdnadshavare för sina livsbeslut och konsumtionsvanor och investeringsval, etc, m.m.

    Min tro på individens "survival of the fittest" (lägg märke till att jag inte sa "starkaste") kontra kollektivet övertrumfar dock allt i min värld.

    Kollektivet har aldrig åstadkommit nånting gott för några andra utanför sitt kollektiv, enbart kört ner sin moral i halsen på andra och tvingat dem upprepa, -"Detta är gott, detta är bra, detta är vad vi bestämmer".


    /LD

    SvaraRadera
  17. LD:

    Jag misstänker att du blir tvungen att definiera "kollektivet" på väldigt olika sätt för att få ditt argument att stämma. Eller helt enkelt göra det till ett cirkelargument. Alltså definiera det så att de som hade nytta ingick i kollektivet. Om kollektivet kan vara hela mänskligheten eller hela jorden faller också ditt argument.

    Varifrån kommer allting du har nytta av här i världen?

    Ingår du i kollektivet humanioder som fick för sig att börja odla grödor? Ingår du i kollektivet som uppfann skriftspråk? Ingår du i kollektivet som byggde upp internet? Ingår du i några kollektiv alls, och i så fall varför är du så omoralisk att du med dina egna ord enbart kör ner din moral i halsen på andra och tvingat dem upprepa, -"Detta är gott, detta är bra, detta är vad vi bestämmer.

    För övrigt om du inte - utan obskyra matematiska modeller - kan visa hur framtidens livsformer kommerse ut tror jag inte på evolutionsteorin (och därmed inte på "survival of the fittest").

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.