2009-09-10

Och det kommer att gå bra..?

I Köpenhamn stängde man ner den handel med lätta droger som skedde under någorlunda ordnade former i Christiana. Resultatet blev att kriminella gäng tog över verksamheten, den flyttade ut på stan och man fick problem med våld och gängkrig.

I Amsterdam förbereder man nu ett slag mot stadens Coffe Shops. Turister kommer att bannlysas, alla Coffe Shops kommer att göras om till medlemsklubbar och den som handlar röka skall bara kunna göra det med ett holländskt bankkort.

Yeah, right! Får man gissa att verksamheten kommer att tas över av kriminella gäng, flytta ut på gatorna och orsaka våld och gängkrig?

Läs mer...

8 kommentarer:

  1. Känns skönt att man måste använda ett bankkort för att man ska köpa sina droger så att staten kan se lite extra mycket vem som har röker. Finns det krav på att man bara för köpa alkohol med kort?

    SvaraRadera
  2. Holland måste verkligen ha rejält mycket påtryckning på sig.
    Dom är väl bland de länder som har minst missbruk etc?!
    Bra att pressa dom att ändra politiken så det bara blir sämre då.

    Herregud!

    SvaraRadera
  3. Några byråkrater verkar ha tänkt till över en spliff.


    /LD

    SvaraRadera
  4. Då sticker nog dom flesta turister till portugal istället, eller tja mexico (dom skulle ju göra det mesta fritt i mindre mängder, t om LSD O_o )


    //ST

    SvaraRadera
  5. Jag tror ni kan vara lugna. Det finns starkt stöd i holland för coffeshopsen och detta ska utredas innan något händer. Och slutligen kommer holländarna inse hur mycket pengar de tjänar på detta.

    SvaraRadera
  6. Så skurkarna fixar en målvakt, startar en coffeeshop med medlemsregister (yeah right, 20 000John Does) och en kakburk fylld med växelpengar under disken där den dammiga kortläsaren står.
    "Don't do the crime if you can't do the time"? Borde hellre vara "Don't do the crime if you can't do the time or make enough money".
    Vilka snillen...

    SvaraRadera
  7. Det här går visserligen inte emot din poäng men kan ändå vara värt att nämna när du skriver om Christiania.

    Jag var själv där för två veckor sedan och tro mig, knarkverksamheten har inte flyttat därifrån, folk röker fortfarande på helt öppet inom hela området. Det har visserligen varit formellt förbjudet att göra det i ett par år nu men i praktiken är det ingen som bryr sig om detta, varken poliser eller pundare.
    /Stefan

    SvaraRadera
  8. ... och enligt en holländsk snubbe som jag var där med, fungerade motsvarande förbud i Holland, i praktiken på samma sätt. Så jag tror att vad mycket egentligen handlar om är att folkets attityd mot att röka på i allmänhet i dessa länder ser annorlunda ut jämfört med Sverige.

    En slutsats man skulle kunna dra från det är att anledningen till att just länder som Holland och Danmark har så avslappnad attityd gentemot lätta droger är att de vet av erfarenhet att detta egentligen inte är något stort problem. Kan visserligen inte backa upp slutsatsen med någon statistisk fakta, tycker bara det känns som en rimlig anledning
    /Stefan igen

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.