2009-09-01

Långlivade spöken

I dag är det 70 år sedan Hitlertyskland invaderade Polen och andra världskriget bröt ut.

Samtidigt kan man konstatera att Rysslands premiärminister, Putin, svävar på målet och undviker att fördöma Molotov-Ribbentroppakten.

Läs mer hos Fytne»

7 kommentarer:

  1. Njae, tidningsrubriken i SvD påstod att Putin fördömer pakten. Fast lydelsen i artikelns text är lite mer svävande på den punkten. Läser inte rubriksättarna i dagstidningarna sina egna artiklar över huvud taget?

    F.ö. måste man säga att pakten var synnerligen ett bra strategiskt val för både Hitlertyskland och Stalinsovjet. Det förlängde nog världskriget säkert med 1-3 år till stor gagn för begravningsbyråerna...

    SvaraRadera
  2. Hur resultatet hade sett ut om Hitler utan pakt knallat vidare mot Moska direkt efter Polen kan man bara spekulera om.

    SvaraRadera
  3. M&R-pakten var ju bara en skenmanöver för att lägga den ryska björnen i idé eftersom Operation Barbarossa inleddes mindre än två senare.

    Tyvärr får man nog se det lite som ett smart drag att lyckas få till pakten och ytterligare några år till att rusta upp på.

    Galningen Stalin skulle näpst psykfallet Hitler i sin linda men då hade vi alla pratat ryska här idag, så vem vet?

    Finns det gradskillnader i helvetet.


    /LD

    SvaraRadera
  4. Putin har svårt att skaka av sig sovjettänkandet.
    Vill det inte ens.
    Men Tysklands Angela, hon kryper nästan i gruset och erkänner den Tyska skulden.

    SvaraRadera
  5. Jag tolkade Putins utspel som att han menade att icke-angreppspakten med Tyskland var nödvändig för att vinna tid (jämför Münchenöverenskommelsen 1938), men att det hemliga tillägget där Polen delades mellan Tyskland och Sovjet var "omoraliskt".

    Annars verkar det inte logiskt att han på samma gång beskriver pakten som både nödvändig och omoralisk.

    SvaraRadera
  6. Somliga beskriver Molotov-Ribbentrop-pakten som en "icke angreppspakt". Denna kan då vara jämförbar med med den "icke angreppspakt" som senare förhandlades fram mellan USA och Sovjetunionen på 70- 80-talet om jag minns rätt.

    SvaraRadera
  7. @Björn: Ryssen behövde ingen tid, de var redo för attack mot västeuropa redan, bara dåligt organiserade och dåligt strategiskt utplacerade. Det var därför tysken hade sådana framgångar i första skedet av invasionen.

    Tysk organisation och planering mot rysk organisatorisk tafflighet. Hade inte Hitler gått mot Moskva hade vi säkert haft Ryssen i Berlibn och snart i Paris...än en gång.

    Den världsfrälsande kommunismen skulle ju spridas, enligt Stalin.

    Tysken förekom stålis helt enkelt.


    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.