2009-09-01

Google Books

Ett av alla aktuella ämnen i EU just nu rör Google Books.

Piratpartiets MEP Christian Engström efterlyser din input på sin blogg.

13 kommentarer:

  1. Att scanna in alla böcker av Google är ett mycket farligt projekt, som är en attack emot det fria informationssamhället, som krafterna bakom Google vill ta kontrollen över helt. Ta del av informationen. Lita inte på Google, läs artiklarna nedan och se videoklippen angående detta ämne. Man måste se över alla aspekter med företaget google och vad de sysslar med i stort. Därför är detta ämne mycket större än bara digitalisering av böcker. Google arbetar för att ta kontroll över informationssamhället, samt att utöka övervakningssamhället och sammarbetar med politiker för att genomföra censur, som man exempelvis gjort i Kina. Ta nu en titt på följande länkar nedan.

    Google Deal With Publishers Raises Privacy Concerns

    Big Brother row as police force starts using Google camera cars to fine wayward drivers

    Germany alone in struggle against Google Books as France gets onboard

    Alex Jones: Google=CIA puppet

    Youtube Censorship Alex Jones on Google Empire

    SvaraRadera
  2. Google Books är ju helt fantastiskt, ja, precis som Engström säger.

    Uppenbarligen är jag trött efter kneget idag eller ett synnerligen uselt politikerämne...men vad i halva hallonvete har EU med Google Books att göra?


    /LD

    SvaraRadera
  3. I och med Internet och Googles bokprojekt håller dom ju på nåt vis på att genomföra den principiella återuppbyggnaden av det mytomspunna biblioteket i Alexandria.

    All världens kunskap tillgänglig på en plats, direkt, lätt och smidigt. Helt fantastiskt.

    Dock vet vi ju att det finns rötägg i alla politiska schatteringar som är raka motsatsen till Voltaires yttrandefrihetsprincip:

    "Jag avskyr dina åsikter och den kunskap du signalerar att du besitter genom att framföra dom, och jag skulle gå i döden för att förhindra dig att framföra dom.


    /LD

    SvaraRadera
  4. Att Google vill scanna ner alla världens böcker och låta människor få läsa dem fritt på nätet får verkligen min varningslampa att börja blinka. Ett stort monopol får släppa alla böcker fria på nätet, men ingen annan har fått möjlighet till samma rättigheter. Åtminstone har ingen annan dessa rättigheter/möjligheter i praktiken och det är vad som sker i praktiken som gäller i slutändan.

    Alltså vad kommer gratis-samhället att leda till? Kommer det bli så att monopolen tar över alla rättigheter till att få släppa allt fritt och sedan blir ensamma på att tjäna pengar på det via annonser och möjligen skatter, månadsavgifter för att va på internet etc.

    Vi har ju redan diskussionen om att internet ska kontrolleras mer och att man vill göra om det till en form av kabel tv, även bredbandsskatt och media licence är ju saker som kan bli verklighet.

    Och i så fall hur ska då någon utomstående mindre företag kunna konkurrera emot monopolen, när de ger ut allt gratis, samt att monopolen kontrollerar internet innefrån och ut tillsammans med politikerna?

    Ja, jag börjar tro att Piratpartiets politik är rätt verkningslös emot monopolen i slutändan. Kanske är det tom så att Piraternas politik hjälper monopolen att få ännu mer makt. Kan det bli så tro?

    Med tanke på att kunder/konsumenter i stort, kommer bli glada om allt blir gratis, utan att tänka på att det i utbyte blir att monopolen tar över helt och hållet. Så jag undrar verkligen hur piratpartiet då ska kunna verka för öppenhet på internet i det läget. Då har man ju lyckats få alla medier gratis för konsumenter, medier som nu kommer va helt kontrollerade av de privata monopolen. Vad blir nästa steg då. Hur bekämpar man en makt som har kontroll över all information som finns?

    Ja det låter verkligen som om fasciststaten håller på att införas och att piratpartiets politik inte kommer att kunna stoppa det. Har jag rätt/fel? Ja den som lever får se.

    SvaraRadera
  5. Google books är en farlig utveckling. Det som idag ser ut som en söt kattunge, är något som växer upp till en tiger i morgon, inget vi vill ha i vardagsrummet. Google är ett företag, ingen välgörenhetsorganisation. Skall google ges friheter skall alla andra ha det också, likhet inför lagen bör gälla. Men vi vet rent krasst hur stora google är och att de i stort är de enda som fixar detta på det vis som nu är på väg att ske. Det innebär i runda slängar ett nytt bok-monopol på nätet.

    Det kan verka trevligt med lättilgänglighet, smakar fågel. Men google skapar sig lätt ett de facto monopol där de kan styra vilken information som skall finnas tillgänglig, systemet är inte heller fullt så öppet, bara för att man lätt kan läsa innebär inte öppenhet. På sikt när utvecklingen springer ifrån fysiska bibliotek innebär google books att biblioteksverksamheten, ja att sprida information, blir låst endast till de företag med muskler nog att cleara rättighets-anspråken. Alla andra göre sig icke besvär.

    Gissa vad som händer med kontroversiella saker när tillräckligt stora intressen pressar google. Tyskland kanske har något att säga om Mein Kampf, scientologkyrkan har nog ett å annat att säga om sin bibel. Finns också en lång rad andra religiösa skrifter. Vilket inflytande ges över detta till samhället? Svar, inget. Vad som finns tillgängligt blir en sak mellan google och andra mäktiga intressen. Man kan ju också lätt inse hur google kan användas som påtryckning, USA vill kanske inte att ditten o datten skall vara tillgängligt i Ryssland eller Iran, för att inte tala om allt Kina vill censurera inför sin befolkning. På den sista punkten har vi ju redan ett track record hos google, de böjer sig.

    Nej, problemet har återigen sin grund i upphovsrätten och ingen annan stans. Google books är ingen lösning, det är att kasta bensin på brasan och införa samma sorts rättinghetstänkande kring böcker som i filmen och musikens värld, något böcker har varit tämligen förskonade ifrån. Jag skulle mycket hellre då se ett införande av samma tänk som kring biblioteteken även på nätet, där böckerna faktiskt blir fria som i fri öl. Visserligen då fortfarande under en viss samhällelig kontroll, men trots allt så har vi faktiskt som folk en bättre kontroll över det egna samhället än vad vi har över en global privat koncern.

    Lawrence Lessig har utvecklat saken mycket pedagogiskt i ett föredrag där han väldigt tydligt visar på farorna. Lessig om någon vet vad han pratar om i detta.

    Passa er HAX, google är en mäktig lobbyist som mycket gärna vill ha er som sina puppets. Låt er inte utnyttjas så lätt.

    -Kluris

    SvaraRadera
  6. Hmmmm, too much conspiracy-spice for my taste.

    Tänk, alla dessa illvilliga företag med sina skumraskiga direktörer med agendor och bykar och strävan mot världsherravälde...

    Skärp er för tusan!


    /LD

    SvaraRadera
  7. @/LD

    Skärp dig själv, du fattar ju inte ens svenska språket. Det är ingen teori, det är ett faktum att google books är det enda som i praktiken kommer bli verklighet angående att alla böcker skall scannas. Eller ska du LD göra likadant som google books?

    Va ska du det LD?? I så fall sätt igång då!!!!.....

    Vi vet båda att du inte kommer göra det och det finns en anledning, för du kan inte göra det, men google kan. Välkommen till verkligheten och vakna upp ur utopi såpbubblan som du lever i!

    SvaraRadera
  8. Ärligt talat, jag förstår inte argumentet om censur. Om Google skannar all världens böcker och efter påtryckningar från Kina inte gör vissa av dem tillgängliga i just Kina så är det förkastligt ur en frihetlig ideologisk synpunkt men det ändrar inget i sak. Med Google är böckerna otillgängliga, utan Google är situationen densamma - böckerna finns inte att tillgå. Problemet är inte Google utan vissa länders censur.

    I övrigt anser jag det här vara ett bra initiativ. Möjligheterna är oändliga vad gäller kostnadseffektivitet vid distribution, utbud och bekvämlighet för konsumenten. Glöm inte bort att en mycket stor del av vårt litterära arv består av böcker som inte finns tillgängliga i praktiken. T.o.m. våra bibliotek rensar av praktiska skäl ut böcker som inte är populära längre med jämna intervaller.

    Jag har faktiskt en fråga till er som verkar se det här som ett stort hot. Vad är alternativet till Google? Dagens situation där en övervägande del av vårt litterära arv av praktiske skäl inte är tillgänglig eller en framtid där Google, även om det inte är perfekt, har gjort stora delar tillgängligt.

    /Rickard

    SvaraRadera
  9. @Rickard

    Sluta förolämpa människan som art Rickard. Om du inte kan se problemen, eller titta och läs igenom alla länkar som presenterats här.

    Du använder inte hjärnan, du sätter dig inte in i problematiken, därför är det lönlöst att prata med dig. Det är som att försöka förklara filosofi för en ekorre.

    Fortsätt förolämpa ditt eget intellekt om du vill. eller försök använda huvudet och ta del av informationen som finns.

    Lawrence Lessig on the Google Book Search Settlement - "Static goods, dynamic bads"

    http://www.youtube.com/watch?v=Svytkew5qPI

    SvaraRadera
  10. Suck,

    Som jag trodde, svaret blev personangrepp och inget innehåll. Tydligen träffade jag helt rätt. Ni har inga lösningar, bara tröttsamt gnäll att komma med.

    /Rickard

    SvaraRadera
  11. Du är ju dum i huvudet Rickard, precis som jag trodde, du har inget att komma med. Jag har lagt fram länk efter länk om problemen och förklarat det ingående. Du är patetisk.

    SvaraRadera
  12. Tomma tunnor skramlar mest.

    Men varför tar du inte och talar om för oss vilken lösning du vill ha istället för att gnälla på Google som av upphovsrättsliga skäl kanske inte uppnår mer än 50-60 % av världens böcker?

    /Rickard

    SvaraRadera
  13. "diskussiosmiddag" !?

    Det dröjde då inte länge innan PP gick i sängs med lobbyisterna...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.