2009-09-14

Nytt spel, nya insatser!


Nu drar det politiska året igång på allvar. Den här gången med lite extra nerv, eftersom det bara är ett år kvar till nästa riksdagsval.

Konfliktytorna är många. Rätt omgående börjar riksdagen arbeta med FRA 2.0. Kanske kommer frågan om teledatalagringen innan valet. Och i EU har vi saker som tredjebehandlingen av telekompaketet framför oss.

Året som gick var det speciellt ett vapen i kampanjarsenalen som fick genomslag – e-post till riksdagens och EU-parlamentets ledamöter. De folkvalda dränktes i mail om FRA, avstängning av fildelare från nätet och bloggreglering. Det skakade om dem rätt rejält. Men nu måste vi börja fundera på fler, alternativa sätt att nå fram till dem med vårt budskap.

Dels är e-post-kampanjer inget nytt längre. Och så har metoden använts många gånger sedan dess, till exempel av abortmotståndare, sälkramare och till och med av musikindustrin (inför IPRED-omröstningen). Så nu har politikerna vant sig till med att vifta undan stora mängder e-post.

Vi skall absolut inte sluta sända e-post till de folkvalda. Men för att det skall ta skruv framöver måste det nog framgå tydligt att det är individuella, personliga meddelanden och inte massmail.

Samtidigt måste vi, som sagt, börja fundera på andra och nya kanaler. Själv tror jag att vanliga, gammaldags brev och vykort kan ha genomslag. Liksom att helt sonika ringa upp de folkvalda i fråga. Och en eller annan översänd blomsterkvast, teddybjörn eller bok med ett bifogat kort, där avsändaren vädjar till sin ledamot att ta sitt förnuft till fånga är också svårt att bortse ifrån.

Nu är det dessutom nomineringstider, då partierna skall fastställa sina valsedlar inför riksdagsvalet. Därför är det viktigt att vi visar att de ledamöter som tagit strid för integritet, medborgarrätt, ett öppet samhälle, yttrandefrihet och ett fritt internet har medborgarnas stöd – så att de blir kvar och flyttas upp på listorna. Hör gärna av dig till de politiska partiernas distriktsavdelningar och säg att du hoppas att integritetsvännerna placeras bra på listorna. Detta får flera effekter. Bland annat kommer det att göra FRA-kramarna nervösa, på goda grunder. ;-)

6 kommentarer:

  1. Jag skulle sätta Lissabonfördraget som hundra gånger viktigare än de saker du räknar upp. Men var och en har förstås rätt till sin egen åsikt.

    SvaraRadera
  2. Maila irländarna!

    Skämt åsido, det är naturligtvis en oerhört viktig fråga. Men där är det redan kört i riksdagen och i princip också i EU-parlamentet. Där är det vad som sker på Irland den 2 oktober som blir avgörande.

    SvaraRadera
  3. Den 2:a oktober är rätt snart det. Finns det inget vi kan göra?

    Vi skulle ju kunna anordna någon insamling till kampanj mot det? Vi behöver ju inte anordna något själva utan endast stödja de som kampanjar själva i Irland ekonomiskt och även på andra sätt.

    Jag vet att jag i alla fall skulle vara beredd att donera till en sådan insamling.

    // iii

    SvaraRadera
  4. 2'a oktoberkampanjer finns det gott om.

    http://scabernestor.blogg.se/2009/september/help-the-irish-voters-say-no-to-the-lisbon-tr-6.html

    SvaraRadera
  5. Scaber, jag fann ingen länk till någon organisation som kampanjar där du länkade, bara till olika svenska och irländska bloggar. Jag menar Ja-sidan lär ju köra på med ordentligt med propaganda på tv, radio, tidningar etc då de har mängder med resurser. Det vore bra att motverka detta, det vill jag göra genom att stödja de organisationer som propagerar för ett Nej. Jag har ingen koll på Irland så vet inte vart jag skulle kunna donera för att hjälpa till (även om jag som student inte kan bidra med någon stor summa men många bäckar små...). Jag hoppades därför att Hax som möjligtvis har bättre koll kunde uppmärksamma några på sin blogg och uppmuntra folk att bidra och sprida det vidare. Det är ju ändå trots allt inte så mycket tid kvar.

    // iii

    SvaraRadera
  6. Skicka pappersbrev! Vanliga gammaldags brev med frimärke skickat med posten, sådana är fysiska och har rent fysiska konsekvenser. De måste hanteras, bäras omkring, sprättas upp, läsas för att diarieföras, kopieras i kopiatorer osv.. Vanliga pappersbrev innebär fysiskt arbete och kan inte ignoreras lika lätt som e-post när de blir många. Framförallt inte vid en folkstorm när antalet kan räknas i ton.

    E-post har tyvärr inga särskilda rent fysiska konsekvenser, delete och de är borta.

    -KL

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.