2009-09-01

Telekompaketet: Uppdatering

Detta har hänt:

Tre gånger i rad har Europaparlamentet beslutat att fildelare inte skall få stängas av från internet (om ett land inför sådana regler) med mindre än en föregående domstolsprövning. (Tillägg 138.)

Detta vägrar EU:s ministerråd att acceptera.

När Europaparlamentet röstade igenom tillägg 138 föll, med automatik, den kompromiss som hade utarbetats mellan ministerrådet och parlamentet som gick en bit på vägen – men som inte är lika stark och tydlig som 138:an.

I parlamentets andraläsning av telekompaketet (i våras) gick det dock inte att få majoritet för ett tillägg som sträcker sig ännu längre vad gäller användares rättigheter att själva bestämma över vilka tjänster och applikationer de vill använda. (Tillägg 166.)

Och det finns fortfarande många oklarheter och märkliga skrivningar kvar i telekompaketet.

Detta händer nu:

I och med beslutet om en tredjebehandling / förlikning visar ministerrådet att det inte ändrat sin uppfattning om 138:an.

Därför börjar nu den process som beskrivs i bloggposten nedan.

Vårt mål är, naturligtvis, att försöka få med Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet, Christian Engström, i parlamentets delegation till förlikningskommittén.

Redan nästa vecka håller (pp) tillsammans med parlamentets gröna grupp en konferens där olika aktörer kommer att få berätta om sina invändningar mot telekompaketet. Förhoppningsvis kommer detta att få en del ledamöter och andra att inse att det, utöver 138:an, finns en del saker med telekompaketet som är problematiska.

Nu är det, som sagt, match igen.

7 kommentarer:

  1. "Nu är det, som sagt, match igen."

    A fight we intend to win.

    Skamligt att såna här lagar stiftas "bakom lykta dörrar" långt ifrån allmänhetens insyn.

    Om det överhuvudtaget ska finnas en paragraf om att internet-användare som sysslar med fildelning ska kunna stängas av, så MÅSTE det till att krävas en rättegång innan en ev. avstängning.

    Därtill ska åklagarsidan (lobbyisterna) även kunna påbevisa att dom faktiskt förlorat något pga användarens fildelning. Bevisbördan BÖR ligga på åklagarsidan, och inte att försvarssidan ska bevisa att dom är oskyldiga.

    SvaraRadera
  2. HAX, vill bara säga att du gör UNDERVERK för att demokratisera EU och föra ut till vanligt folk hur de dunkla beslutsprocesserna funkar. Keep up the good work!

    SvaraRadera
  3. Är ett nej verkligen ett nej? eller gäller det bara när tjejer säger det???

    SvaraRadera
  4. 1) Ring SJ och säg vad du tycker om att man måste visa leg. för att få åka tåg: 0771 - 75 75 75

    2) Ställ till besvär på tåget när du måste visa leg.

    SvaraRadera
  5. Ja, SJ behöver en rejäl näsbränna!

    0771-757575 (betalnummer) är ett ställe att höra av sig till SJ på men ännu mer kännbart för dem är att ringa direkt till huvudkontoret. Det är dessutom betydligt billigare. De sitter inte och tjänar pengar på att du ringer

    Telefon: 010-7516000 (SJ huvudkontor)

    Kom ihåg att inte låta dig bli avspisad direkt. Det finns ingen inne... Alla är på lunch... Någon måste väl finnas på plats?

    Kräv ett ordentligt besked på vad ända in i glödhetaste @£$€ de har planerat för det svenska
    folket.

    Medan du väntar på att ringa nästa samtal till dem så läs på om Telekompaketet. Vi ska nämligen klå dem där också!

    SvaraRadera
  6. Hans J:

    Vad kostar det att ringa 0771-757575?

    SvaraRadera
  7. Johan Tjäder,

    Jag citerar från SJs webplats:

    "Om du ringer till ett av SJs 0771-nummer från en fast telefon är priset för ett samtal på fem minuter cirka 1.70 kronor. Ringer du från en mobiltelefon är samtalspriset beroende av vilken mobiloperatör du har."

    Alla "0771"-nummer är nämligen betalnummer där den som har numret bestämmer kostnaden. Alla andra riktnummer, Sverigesamtal med flera mubojumboord som används som 08-, 031-, 0921- och så vidare kan du få bort trafikavgiften för med hjälp av avtal som Telia Dygnet runt, Telia Kväll & Helg, Tele 2 Alltid, Tele2 Fritid. Jag har sådant avtal och om jag vill ringa någon i Luleå med riktnummer 0921- så kostar det startavgift och sedan inget mer. Ringer jag däremot försäkringskassan eller SJ med telefonnummer 0771- så åker jag på 30 öre i minuten. Dessa nummer ingår inte i något avtal. Personligen anser jag att SJ gärna får ha ett 0921-nummer. Jag bryr mig inte om att de inte har "mitt" riktnummer.

    Våra myndigheter och stora affärsdrivande företag har alltså betalnummer och skitar inte ned sig längre med några "Jönköpingsnummer 036-", "Kalmarnummer 0480-" och så vidare.

    Därför kan vi ringa SJ på 0771-75 75 75 och fråga vad i @£$ de menar men det blir dyrare och de som svarar där är inte i ansvarig ställning.

    Annars kan man söka ansvariga på SJs huvudkontor på 010-751 60 00.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.