2009-10-03

EU-fördraget: Sista försvarslinjen


Rösterna i Irlands folkomröstning om EU-fördraget skall vara färdigräknade till kl 17:30 i dag. And it ain´t over 'til the fat lady sings. Men när gårdagens exit poll visade 60% ja-röster och 40% nej-röster, då är det nog bara att bita i det sura äpplet.

Nu hamnar frågan på den tjeckiske presidenten, Vaclav Klaus, bord. Han har ännu inte skrivit under Lissabonfördraget. Och han kan vänta ett tag till. Prag-parlamentets beslut att ratificera fördraget har nämligen överklagats till landets författningsdomstol. Det skulle se märkligt ut om presidenten föregrep dess beslut.

Skulle detta dra ut på tiden, då finns det en möjlighet att britterna kan hinna gå till parlamentsval. Om de konservativa, Tories, vinner det – då har de lovat en folkomröstning om Lissabonfördraget. (Men det bygger alltså på att det då inte redan har ratificerats i Tjeckien, eftersom det brittiska parlamentets labour-majoritet redan har godkänt fördraget.)

Och blir det folkomröstning i Storbritannien, då är det match igen.

OK, detta är en väldigt lång, tunn och trasslig livlina. Men det kan vara den enda som finns.

Räkna med en hel del höga röster och hårda ord om det här den närmaste tiden.

53 kommentarer:

 1. Någon i en mörk gränd03 oktober, 2009 11:18

  Britterna måste hålla parlamentsval senast i vår nästa år. Så det är bara att hoppas att Tjeckien kan skjuta upp undertecknandet till dess.

  Men allt det här bevisar bara att demokratin inom EU inte fungerar. Det bästa för Sverige nu är att lämna EU och söka ökat samarbete med den mer dynamiska omvärlden utanför EU.

  SvaraRadera
 2. @Någon i en mörk gränd sa

  Och hur ska Sverige Kunna lämnna EU? Juni listan, Piratpartiet, Vänster Partiet, Miljöpartiet, Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Feministiskt Insitativ, Libertas ingen av alla dessa partier tänker kämpa för att gå ur EU.

  Kvar finns Sverige Demokraterna och Nationaldemokraterna, som förvisso vill ut ur EU, men som vill skapa en välfärdsstat och övervaknings och polisstat inom Sveriges gränser där tom konstverk kommer att kontrolleras, för att staten skall se om den är för vulgär eller inte. För att inte tala om deras syn på etniska och kulturella frågor som också skall bedömmas av staten vad som är passande eller inte.

  Sorry men det finns bara ett parti i Sverige och alla är de uppdelade under olika namnbeteckningar för aqtt sträva åt samma håll.

  SvaraRadera
 3. Barroso tycks ha börjat surna till rejält på tjeckerna och bestämt sig för att ta fram tumskruvarna: http://motls.blogspot.com/2009/09/political-racketeering.html

  ps. Presidenten heter Václav Klaus (och är alltså inte släkt med Jultomten...) ds.

  SvaraRadera
 4. Vidkun: Igen... Jag vet ju det. Antingen har jag någon skum spellcheck eller också är det något freudianskt. Rättat. ;-)

  SvaraRadera
 5. Nu i ett buskage03 oktober, 2009 12:18

  @Lyktan sa
  "Sorry men det finns bara ett parti i Sverige och alla är de uppdelade under olika namnbeteckningar för aqtt sträva åt samma håll."

  Det stämmer. Det jag menade var att det är dags att skapa en VERKLIGT LIBERAL rörelse med bla krav på utträde ur EU på agendan.

  SvaraRadera
 6. Det finns en del positiva saker EU åstadkommit, fria rörligheten t.ex. men det finns så många fler avigsidor att det negativa överväger. Godkänner nu irländarna Lissabonfördraget sedan de fått en andra chans att rösta rätt så har vi tagit ett litet steg till mot den korporativa (fascistiska) superstaten. Steg för steg gör sig den politiska överklassen oberoende av folket/väljarna genom alla tänkbara (och tidigare otänkbara) kontroll och övervakningssystem.
  Att kalla det för en demokrati är ett skämt. Tyvärr har processen kommit så långt att det är nog bara en revolution som kan stoppa utvecklingen.

  SvaraRadera
 7. HAX borde ta över Junilistan.

  SvaraRadera
 8. Go Klaus go! We trust in you! /Anders

  SvaraRadera
 9. Vi får väl välkomna Amelia Andersdotter då. Tjoho!
  Önskar att hon blivit inröstad via nationella valet.
  Det är bara ett litet ljus i mörkret som sannolikt kommer lägga sig över Europa under en tid..
  dystopisk?

  SvaraRadera
 10. Det skulle se märkligt ut om presidenten föregrep dess beslut.

  Inte bara märkligt - olagligt!

  Den tjeckiska konstitutionsdomstolen har meddelat president Klaus att han INTE FÅR skriva under EU konstitutionen - ursäkta - "Lissabonfördraget" innan domstolen har uttalat sig i frågan.

  Inte för att sådant litet våp som Cecilia Wikström (överbetald MEP) förstår det.

  "Klaus måste skriva under""

  /Mikael Gennser

  SvaraRadera
 11. @Anonym 16.41

  Politiker som lyder lagar - ja det skulle vi ha i vårt land också.
  Författningsdomstol-författningsdomstol och en författning som skyddar folkets rättigheter. Våra grundlagar liknar mest ett såll och är skrivna av politiker som eftersträvat makten och total ansvarsfrihet för sig själva och sina kreatur.

  SvaraRadera
 12. @Anonym 16.57

  Ja, men kom ihåg att vi möjligen kan få till en sådan reform i Sverige, men aldrig i EU (åtminstone oehört mycket svårare). Därför finns det bara en utväg. Sverige måste lämna EU. Själv är jag beredd att rösta på vilket parti som helst bara jag kan lita på att det står för ett svenskt utträde. Sedan kan vi vinna Sverige och friheten tillbaka i Sverige.

  /MG

  SvaraRadera
 13. Anonym skriver: Själv är jag beredd att rösta på vilket parti som helst bara jag kan lita på att det står för ett svenskt utträde.

  Okej Anonym, då får det väl bli SD då. de vill ut ur EU, men som sagt frihet kommer inte med i deras paket

  SvaraRadera
 14. Vaclav Klaus är principfast och har Friedman, Hayek och Thatcher som sina förebilder. Han förstår också vikten av att hindra föredraget. Låt oss hoppas

  SvaraRadera
 15. Ano 03 oktober, 2009 18:52 skriver: Vaclav Klaus är principfast och har Friedman, Hayek och Thatcher som sina förebilder.

  Sorry, det stämmer med hans förebilder, men han har några gånger visat att det är si och så med hans principer. Jag är född i Prag och följer tjeckiska tidningar på nätet och jag inte tror att han kan stå emot trycket. Han har inget politiskt parti, eller plattform att luta sig emot. De som vände sig till författningsdomstolen var några senatorer, men det saknas en politisk rörelse som kan kallas euroskeptiskt. All debatt kan dödas med ”EU är ändå bättre än Ryssland”.

  /lubbe f.

  SvaraRadera
 16. Problemet är att Irländarna inte verkar förstå att det är de själva som satt sig i denna sits. De fick vettlösa mängder pengar av EU, vilket visserligen fick fart på deras ekonomi. Men, deras egna ekonomi utan EU-bidragen baserades på två saker: byggbranchen och kreditlån. Landet är en enda stor kreditskuld. Reklamen från bankerna var mer eller mindre "vill du åka på semester? Ta ett lån" eller "vill du köpa en pool? Ta ett lån". Enormt många lånade pengar, så det är klart som fanken att ekonomin kollapsar om den enda skatteinbringande sektorn slutar att fungera.

  Att sedan välja att vända sig till EU och tycka att de/vi ska få ordning på sin ekonomi när det är landets egna oförmåga att ta hand om sig själva efter eu-bidragen är bara absurt

  Tyvärr kostade deras brist på insikt sannolikt mer än vad de förstår. EU kommer INTE att ordna så att Irland får fart på sin egen ekonomi igen. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 17. Sorry, det stämmer med hans förebilder, men han har några gånger visat att det är si och så med hans principer.

  Allt är relativt, jämfört med Borg och Reinfeldt är han en klippa. Men jag tror också det kommer vara väldigt svårt för honom att stå emot trycket, men jag hoppas.

  SvaraRadera
 18. Stackars lurad sate skriver: Vaclav Klaus är principfast och har Friedman, Hayek och Thatcher som sina förebilder. Han förstår också vikten av att hindra föredraget. Låt oss hoppas

  Thacher ligger bakom så mycket övervakningsbajs att man knappt vet vart man ska börja, hon startade global warming rörelsen på allvar för att få mer kontroll. Så sluta nu. Snälla bara sluta. Den dagen människor sluta tro på alla politiker är en bra början.

  SvaraRadera
 19. Daniel, "Problemet är att Irländarna inte verkar förstå att det är de själva som satt sig i denna sits. De fick vettlösa mängder pengar av EU, vilket visserligen fick fart på deras ekonomi. Men, deras egna ekonomi utan EU-bidragen baserades på två saker: byggbranchen och kreditlån."


  Största problemet för Irland var att, särskilt, IT-företagen inte fick förlängda skattelättnader, någonting som uppvägdes av EU-bidragen samtidigt som skatt på arbeten ökade. När dom skattelättnaderna försvinner för ett företag blir ju t ex Indien väldigt intressant. Holland tog också en hel del, i alla fall ett tag.

  Hade Irland förlängt företagens skattelättnader så hade dom faktiskt kunnat konkurrera ut uppstickaren Indien.

  ***

  Hmm, egentligen är det konstigt att ingen Svensk regering genomfört skattelättnader för den nya tidens industrier, istället för typ coca cola industrier. Då med tanke på att Sverige har en strategiskt ultimat hubb placering med välutbyggd snabb och näst intill problemfri IT-kommunikation, samt anses ha en av de stabilaste miljöerna för finmekanisk och finelektronisk tillverkning, inte minst för t ex rymdteknologi, samtidigt som Sverige har en naturligt mer miljömärkt El-produktion.

  Om ett EU-land kan ta igen skattelättnader via EU-bidrag och ökad sysselsättning och export, så är det jäkligt konstigt att Sverige inte kapitaliserar på det. Det enda som är till nackdel för Sverige är urusla fysiska kommunkationförbindelser med kontinenten och skatterna (som håller borta företag som faktiskt skulle vilja etablera sig här).


  //ST

  SvaraRadera
 20. Gömmer sig i bergen03 oktober, 2009 21:53

  Den politiska klassen går nu fram i stil med "efter oss syndafloden". Med makten arrogans fullständigt manglar man sina kärnväljare.

  Om man nu vill slå till mot den politiska klassen där det gör ont, kan följande vara ett förslag. Ett enfrågeparti med en enda fråga på agendan: att införa ett demokratiskt system med många beslutande folkomröstningar. Liknande det som Schweiz har idag.

  Möjligen har ett starkt decentraliserat demokratiskt system större möjligheter att bevara ett större mått av frihet än nuvarande system. Ett sådant parti skulle kunna få en bred uppslutning.

  Det kan vara värt att pröva, för som det fungerar idag kan det bara inte fortsätta. Då kommer friheten succesivt att erodras bort. Den politiska klassen måste stoppas nu, innan det är för sent.

  SvaraRadera
 21. @gömmer sig i bergen

  Skriv ditt partiprogram och döp partiet. Gå in på (val.se) och hämta material, sammla ihop 1500 namnteckningar, måste va handskrivna och registrera sedan partiet. Föreslår att du skapar en blogg/hemsida/youtubekanal på internet där du försöker skapa opinion för din idé och få minst 1500 personer att skriva under din idé.

  Se länk nedan för mer info.

  http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/registrera_partibeteckning/index.html

  SvaraRadera
 22. För att få namnunderskrifterna så kan man ha sammlingsmöten annonserade på bloggen på någon offentlig plats på helgerna, så att folk kan komma dit och skriva på, eller att intresserade lämnar sin adress, så artt man kan skicka runt ett kedjebrev till alla intresserade så att de skriver på via den vägen. Varje person som skrivit på och skickat kedjebrevet vidare hör av sig på bloggen, så vet man vem bollen ligger hos för att det ska gå vidare.

  Som sagt det är bara att sätta igång.

  SvaraRadera
 23. Starta Radio HAX03 oktober, 2009 22:25

  Hax!

  Kan inte du sadla om till att driva en radiostation (Podradio) istället, eller som tillägg på din blogg, där du spelar musik mellan varven och snackar politik, samt tar telefon samtal ifrån lyssnare. Intervjuva politiskt folk och lägga upp sändningarna på bloggen.
  Kanske även en tv sänd radio sändning emellan varven.

  Skulle klart va intressant. Håll bara lite fart i programmet och spela bra musik av okända artister som vill komma upp sig. På så sätt blir du också en station som främjar ny musik och många musik intresserade kommer då att upptäcka ditt budskap via din radioverksamhet.

  Kalla det för Frihets/pirat radion eller något liknande. Radio Freedom!

  Musiken får du lätt in gratis, du kan om inte annat saqmla in den från my space där de lagt upp den frivilligt. Borde finnas någon frivilliga musikintresserade som skulle tänkas hjälpa dig med en sådan radio kanal. Ny fri pop och rock musik och frihet och piratpolitik snack emellan låtarna.

  SvaraRadera
 24. http://www.youtube.com/watch?v=UGs9vdUSMWo

  SvaraRadera
 25. Starta Radio HAX03 oktober, 2009 22:35

  @visst alla kan starta en egen radio, men du Hax har redan arenan för att göra det. Borde det inte finnas sponsorer för detta? Rätt säker på att det finns en hel del sponsorer som skulle stötta dig. Liberty silver är bara ett exempel. Man kan även ha lyssnar insammlingar för att driva verksamheten. En engelsk sändning kan va nödvåndig för atrt få in mer pengar.

  SvaraRadera
 26. Radio är tyvärr inte så enkelt som att ta gratis låtar från nätet och börja sända. Om inte jag har fel måste du ändå betala STIM-avgift vilket, i sammanhanget, är relativt dyrt. Sen kräver det mer utav utrustning/uppkoppling än en vanlig blogg. Speciellt för en person som till största delen är mobil. Jobbigt att ta med sig bra inspelningsutrustning när man ska resa.

  Går säkert att lösa på något sätt men det är inte så enkelt (eller billigt) som det lät.

  SvaraRadera
 27. Starta Radio HAX03 oktober, 2009 22:57

  Man behöver inte betala ett öre för musik om upphovsmännen inte kräver det. vilket är fallet om människor sänder in musik frivilligt. p3 sänder ju demos ibland tror du stim pengar betalas in för demos?

  Det måste inte va hax jämt på radion, men han skulle klart dra sponsorer om han starta detta projekt med hjälp av frihetsfronten. I övrigt är radio ett mobilt medium. krävs i princip bara en bra microfon, telefon och en laptop till att börja med.

  Måste inte va perfekt i början, huvudsaken är att man sätter igång något. Ur det kan andra saker växa, som exempelvis fri musik som jag tror är det stora dragplåstret. Att skapa en alternativ kulturmusik scen via radion.

  Kommer det igång kan man även få igång andra radiosändningar och radiopratare. Man bygger ut allteftersom. Blandar allt från höger till vänster, pirater. Häftigast och mest provokativt vore äkta piratradio som är olaglig och som spelar musik utan att betala för sig. Den skulle bli mäkta populär. Men just det är nog lite svårt för en offentlig person som hax.

  SvaraRadera
 28. Tomorrow belongs to EU04 oktober, 2009 00:42

  Då är det dags att börja sjunga:

  http://www.youtube.com/watch?v=UUwpLyIDIJw

  SvaraRadera
 29. Vi har, mer eller mindre, ett monopol på offentliga framföranden utav musik i Sverige:

  http://copyriot.blogspot.com/2005/07/stim-och-gema-musikmonopol-i-sverige.html

  Nu har iofs STIM sagt att anslutna ska kunna använda sig utav CC-licenser men hur långt detta kommit och huruvida det, enligt avtal, får röra nätradio vet jag inte.

  Det är inte så enkelt som du tror.

  SvaraRadera
 30. Ssargon, "Radio är tyvärr inte så enkelt som att ta gratis låtar från nätet och börja sända. Om inte jag har fel måste du ändå betala STIM-avgift vilket, i sammanhanget, är relativt dyrt. Sen kräver det mer utav utrustning/uppkoppling än en vanlig blogg. Speciellt för en person som till största delen är mobil. Jobbigt att ta med sig bra inspelningsutrustning när man ska resa.

  Går säkert att lösa på något sätt men det är inte så enkelt (eller billigt) som det lät."

  Du kan köra podcast utan att behöva betala STIM, det är inga problem. Kör man musik, även bara sånt som är fritt att streama, så beror det mest på vad STIM tycker, i praktiken, och då kan det bli dyrt, men å andra sidan är man inte tvungen att betala STIM så länge man inte använder musik som är fri att använda, t ex det som finns i den publika domänen. Ty även om STIM går som på byråkratiskräls, dvs kräver avgift av alla utifall att kanske tänk om du sänder/streamar "skyddad" musik, så är inte det ett legalt argument i rätten.

  Ponera vilka brott STIM gör sig skyldig till om dom använder kronofogdmyndigheten, eller en faktura uppköpare, som indrivare, som i rätten inte skulle visa sig vara legalt?

  För att dra till det extrema, men ponera hur laglig STIMs indrivningsverksamhet är i hypotesen om Microsoft skulle vägra betala STIM-avgift för att MS personalen har radioapparater? Om inte annat skulle STIM behöva förklara varför en radio och tv licensbetalare måste betala en gång till för varje person (som sanoolikt redan betalt sin egen radio tv licens), och varför MS kontor anses, av STIM, vara publikt område.


  STIM ska bevisa ifall hårsalongen spelar "skyddad", obetald licens, musik, innan dom har rätt att indriva guldet, egentligen, men dom lever mest på att slippa göra så, för det kostar.


  //ST


  //ST

  SvaraRadera
 31. En annan Henrik04 oktober, 2009 04:35

  Missa inte att gå med i stödgruppen för Vaclav Klaus på facebook:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=144395234460#

  SvaraRadera
 32. Radio Free Europe, anyone?

  SvaraRadera
 33. Det är rätt fåfängt att inbilla sig att projekt "Europas beroende skendemokratiska socialiststater" (friendly name: EU) skall kunna backtrackas på något som helst sätt.

  Frihet är att fritt välja tvångströja, därefter har man fri tillgång till den färgglada bidragsgarderoben.

  Det är bättre att alla gör lika under tvång istället för att göra lika för att de väljer det av sin egen fria vilja, tycks vara den ledande principen.

  Men Gu´ bevars, det är ju bråttom dessutom, alla MÅSTE göra lika under anti-globaliserings- och klimathotsparaplyet innan undergången äter upp alla naivt välmående medborgare (ja, alla dom som inte skådat det gröna ljuset då) i västerlandet.  /LD

  SvaraRadera
 34. Missa inte att gå med i stödgruppen för Vaclav Klaus på facebook:

  Undrar om det hjälper. Dagens tjeckisk nättidning idnes (tyvärr bara på tjeckiska) meddelar att Författningsdomstolens ordförande Rychetsky har fått besök av tyske ambassadören och tema för debatten var Lissabonfördraget. Så EU bearbetar inte bara Klaus.

  / lubbe f.

  SvaraRadera
 35. Angående radio free europe så finns det inga sändningar på Engelska. De sänder på massa andra språk, typ arabiska, serbokratiska och uzbekistanska. Kan dom borde väl man kunna starta pod radio däer man sammlar upp oupptäckta artister, kanske tom sälja musiken via skivor som går till radioverksamheten. DVS en insammling som ger pengar till verksamheten, men man får en skiva som tack och stöttar nya artister.

  jag har hört en del podradio sändningar i Sverige, men det är förskräckligt korkade människor som inte fattar rent bacis. De prasslar med papper, de pratar sävligt och långsamt och har massa pauser utan något flyt, och har total avsaknad av att planera sin sändning överhuvudtaget.

  Sen tycker jag Ssargon har helt fel attityd, han respekterar ju allt skit stim gör, hela poängen med en sådan radio idé är ju att man hamnar i trubbel, det ger ju publicitet i sig. Det vore ju fantastiskt för en fri radiostation att hamna i rätten där Stim sedan förlorar, skulle de vinna är det skit samma, för då blir bara folk ännu mer uppmärksammade på hur korrupt systemet är.
  Man vinner hur som helst.

  Men som sagt, starten ligger nog i att var och en försöker starta sin egen podradio och sedan kan likasinnade mötas på forum där man utvecklar det hela.

  Men I sverige är detta ovanligt att det händer, för svensken är rätt usel på sånt här, amerikaner är mycket friare i sinnet när det gäller sånt här, de bara startar saker. I uSA får du misslyckas 9 gånger för att lyckas den 10:de gången. I Sverige får du ofta en chans, sedan är det slut. Detta har hämmat oss här och vi fattar inte idag att Internet nu har gett oss friheten att träna och misslyckas tills vi lyckas.

  Men vem vet kanske svensson vaknar. Men visst skulle Hax starta Podradio skulle många lyssna, skulle han spela ny musik så skulle det också bli en bra grej, förutsatt att den alternativa musikscenen har något att erbjuda, och det vet jag att den har.  http://www.rferl.org/Howtolisten.aspx

  SvaraRadera
 36. Demoteket kan du lyssna på massor av demos, rena guldgruvan av oetablerad musik, de behöver bara en radio som spelar dem. Det finns även radiofrekvenser lediga att sända på när man väl etablerat en bra podradio.

  http://www.demoteket.nu/

  SvaraRadera
 37. Kulturnät Sverige04 oktober, 2009 11:46

  http://www.kultur.nu/Musik/

  SvaraRadera
 38. Musik/övrigt, där finns bra länkar. Okej godnatt.

  http://www.kultur.nu/Musik/Ovrigt/index.asp

  SvaraRadera
 39. tyvärr funkar knappt en enda länk på demoteket, man blir så trött. Första låten går att spela men inte resten wtf.

  SvaraRadera
 40. @Anonym 10:39:

  Det handlar inte bara om "Sudeterna" denna gång!

  SvaraRadera
 41. @ Anonym 10:39 (lubbe f.)

  Min tjeckiska är skruttig (strč prst skrz krk), men jag blev så intresserad av den tyske ambassadörens besök att jag letade upp artikeln i iDnes. Såvitt jag begriper handlar den om en tjeckisk medborgare som tycker att han också borde få privat audiens hos konstitutionsdomstolen.

  Mötet med ambassadören ägde rum redan den 16 september, alltså två veckor före den irländska folkomröstningen. Det kan mycket väl ha varit fråga om normalt diplomatiskt kunskapande. Men kanske också subtila påtryckningar. Lissabonfördraget var nämligen ett av de ämnen som diskuterades enligt en tidigare artikel i den tjeckiska nättidningen.

  SvaraRadera
 42. Eftersom jag tycker att svenska politiker är så oerhört korkade, dåligt utbildade och allmänt sopiga, kan jag inte annat än applådera Irlands ja till Lissabon-fördraget.
  Om allt gå väl, blir det mer inflytande för Bryssel och mindre för Stockholm!

  BRA!

  SvaraRadera
 43. Finns det någon som vill vara vänlig att översätta den där tjeckiska artikeln. Översättningen måste inte vara perfekt!

  Det är angeläget därför att när en ambassadör "händelsevis" träffar konstitutionsdomstolen i ett annat land kan det vara frågan om försök till otillbörlig påverkan. Då är det anmärkningsvärt.

  Härom dagen träffade representanter för franska legationen i Stockholm Camilla Lindberg för att "rätta till" hennes politiska åsikter.

  När stater beter sig på detta sättet så är det inte OK. Det är helt enkelt inte förenligt med "god diplomatisk sed"!

  SvaraRadera
 44. @Hans J

  Här har du en översättning

  http://translate.google.co.uk/translate?u=http%3A%2F%2Fzpravy.idnes.cz%2Fnemecky-velvyslanec-se-u-rychetskeho-ptal-na-lisabonskou-smlouvu-1cu-%2Fdomaci.asp%3Fc%3DA090930_144751_domaci_adb&sl=cs&tl=en&hl=en&ie=UTF-8

  SvaraRadera
 45. Anonym: Ja, lagmässigt har du rätt. Frågan är hur länge du vill sitta i domstol och bevisa det. Sedan finns alltid risken att något slinker in som har en låtskrivare bakom sig som är ansluten till STIM. Då sitter du på pottan.

  SvaraRadera
 46. @Sjöholm:

  Tack så mycket men jag förstår inte vad det står. Jag skulle vilja ha en något bättre översättning.

  Man undrar ju vad "de" håller på med???

  SvaraRadera
 47. ST: Jag säger vad problemet är med idén. jag säger inte ett dugg om huruvida jag håller med STIM eller inte. Om man vill slåss så kan man naturligtvis göra så men för att just sätta upp en webbradio och göra saker där utan tanke på att hamna i rättegång så är det inte det bästa alternativet.

  Frågan är alltså vad man vill vilket jag antog inte var att sitta i rätten i ett par veckor och hoppas att det svenska rättsväsendet fungerar denna gången.

  Är det detta man vill så är det ju en ypperlig väg men då ska man nog vara medveten om detta först vilket man knappast är om man inte diskuterar ämnet innan.

  SvaraRadera
 48. Herregud,

  blir nu den tjeckiske presidenten, Vaclav Klaus påhoppad även av STIM?

  Att även denna organisation lägger sig i Tjeckiens inre angelägenheter är allvarligt!

  SvaraRadera
 49. Hans J: Vi får väl hoppas att STIM ändå håller sig inom Sveriges gränser ^^

  SvaraRadera
 50. Var Hans J ironisk eller bara korkad?

  SvaraRadera
 51. @ Hans J

  Jag har nu översatt den mest intressanta tjeckiska artikeln (iDNES, 30 september 2009) till begriplig svenska. Har lagt ut den på Piratpartiets forum, närmare bestämt här. Vem som helst kan läsa där, man behöver inte vara medlem eller registrera sig.

  Man blir lätt mörkrädd när man läser den.

  SvaraRadera
 52. Inbillar jag mig bara...är det marscherande stöveltramp jag hör...långt bort?

  SvaraRadera
 53. @Per Sandström:
  Tack för att du tog dig tid att ordna med en översättning av artikeln om den tyske ambassadörens besök hos konstitutionsdomstolen i Tjeckien!

  Det är skrämmande. Det är ju mygel på högsta nivå! Vad har en ambassadör med ett annat lands DÖMANDE MAKT att göra? Skulle ryska ambassadören klampa omkring på vår högsta domstolen och fika med domarna där? (skrämmande tanke - det kanske de gör?)

  Eller skulle franska ambassaden kanske våga ta en svensk riksdagsman i örat? Otänkbart!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.