2009-10-29

EU-miljoner till tortyr..?

Det blir ju alltid ett jävla liv när man skriver om Mellanöstern. Men den här är så skruvad...

Steg 1: EU satsar miljoner på att upprätta palestinska säkerhetsstyrkor.

Steg 2: Brittiska skattebetalare får betala miljoner för att sända personal som skall lära dessa säkerhetsstyrkor att man inte får tortera folk eller ägna sig åt "extra-judicial killings".

På något sätt är jag inte ens förvånad...

15 kommentarer:

  1. Jag förstår inte varför EU ska betala detta. Fast jag antar att det är en bra idé att lära dom folkvett även om jag gissar att det troligtvis inte biter...

    SvaraRadera
  2. Ja, äntligen, nästan!
    Vacker var tiden då man kunde hitta omvärldsanalyser och annorlunda nyheter från länder utanför EU här hos dig.. Visst finns Medieskugga kvar, men det var ju dina egna reflektioner som var så bra..?

    SvaraRadera
  3. Så gick det med valfriheten. Gäller tydligen bara i "civiliserade" länder som usa :)

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Hundratusen pund för en internutredningsorganisation verkar ganska lite. Även om de säger att summan ska öka såsmåningom.

    Menar du att EU inte skulle ha hjälpt till med säkerhet på Västbanken? Och vad hade blivit bättre av det i så fall?

    SvaraRadera
  5. *Om* man nu skall kasta in skattepengar från EU i det här - då borde man kanske sett till att det ingick lite hyfs, folkvett och respekt för demokratiska principer i utbildningen.

    SvaraRadera
  6. Övertolkar du inte nu?

    Hyfs, folkvett och demokratiska principer kan väl mycket väl ha ingått i utbildningen.

    Det betyder väl inte att det inte finns rötägg i alla fall.

    Det är därför man bygger upp en avdelning för internutredningar

    SvaraRadera
  7. Tack Johan Tjäder för påpekandet.
    /Snubbe

    SvaraRadera
  8. Det är ett genomgående problem för amerikanerna när de försöker hjälpa länder som Pakistan mfl med inrikes säkerhet - metoder för att bekämpa terrorister fungerar ännu bättre för att bekämpa demokrater eller konkurrenter. Och att implementera västliga rättighets- och demokratiuppfattningar är mycket svårare.

    SvaraRadera
  9. "Hyfs, folkvett och demokratiska principer kan väl mycket väl ha ingått i utbildningen."

    Problemet med vårt bistånd är att man har taskiga målbeskrivningar, dålig kontroll och undermåliga uppföljningar, if any.

    Skall man sjösätta något sådant här, speciellt i Mellanöstern, då skall man ha örnkoll.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker inte heller det är kul.

    Men Rom byggdes inte heller på en dag. Vad förväntar du dig?

    SvaraRadera
  11. Med tanke på hur läget är där nere så är det ett getingbo som det känns som man skakar om med den här typen utav saker. Vad händer när/om ett par utav dessa personer får för sig att det är enklare att jobba utanför lagen och tar med sig sina färdigheter? Jag menar inte att det är ett stort problem i sig (med tanke på att dom bara är en droppe i mängden då) men skuggan kommer att falla på Europa.

    SvaraRadera
  12. Det är ett genomgående problem för amerikanerna när de försöker hjälpa länder som Pakistan mfl med inrikes säkerhet - metoder för att bekämpa terrorister fungerar ännu bättre för att bekämpa demokrater eller konkurrenter. Och att implementera är mycket svårare.

    Det har genomgående varit ett problem för Usa att implementera västliga rättighets- och demokratiuppfattningar på sin egen politik.

    SvaraRadera
  13. Hahahaha! Ja, fy fan, den intellektuella galenskapen och dumheten måste ha nåt slags gravitationellt epicentrum i mellanösternfrågan när det gäller daltandet med "palestina".

    Visst, det är rätt, beväpna dom ännu mer bara, "Yes, thats the right thing to do". IDF måste ju få en värdig och "licensierad" motståndare och inte som nu när galenpannorna Hamas o Hizbolla och Iran spyr galla över Israel i internationella media.

    Ta och fråga de "palestinska medborgarna" om de istället vill ta och flytta till Israel för att äntligen få lite lugn och ro i sina kaotiska, otrygga liv som deras "styrande" orsakat. Nä, just det "dom som styr" i Gaza o Västbanken har ju "sin befolkning" som gisslan och brickor i det eviga spelet om att till slut utrota Israel, tänkte inte på det.

    Satsa pengarna på att återbörda alla flyktingar i flyktinglägren sen 60 år tillbaka istället. Ge dom ett värdigt liv istället.

    SvaraRadera
  14. För det första så är det ju i sammanhanget relevant att påminna om att vi talar om ett samhälle som är under konstanta interna och externa påfrestningar, och som aldrig kunnat byggas klart upp från grunden med fungerande infrastruktur, rättsväsende med mera. Då är det väl jättebra att man först försöker utbilda de ordningsmakter som finns (för vi inser nog alla att det finns ett visst sådant behov; hur ska man annars komma till bukt med oroligheterna?) eftersom de tidigare verkar ha valts ut lite på slump efter vem som varit macho och haft bäst kontakter.

    Sen är det väl ytterligare jättebra och vansinnigt viktigt att försöka skapa system för att sätta dit de folk inom sagda organisation som uppför sig dåligt. I detta sammanhang kan man ju titta på hur våldsanklagelserna ser ut mot amerikansk, brittisk, svensk och inte minst israelisk polis och i det senaste fallet även militär. De flesta polisiära organisationer har folk inom sig som inte uppträder bra, se ex. baseballligan inom stockholmspiketen eller liknande.

    Jag vill bara försöka få oss att se sakerna i ett vidare perspektiv. Självklart är det urkasst och oförlåtligt att brott som nämns i Henriks text begås över huvud taget, men det är ju just därför man arbetar emot dom, och det är inte bara inom PA:s organisation som det sker. Det är ett arbete som vi måste övervaka inom alla organisationer med våldsbefogenheter.

    SvaraRadera
  15. Vad "LD" är ute efter blir jag lite osäker på.

    Menar signaturen att den palestisnaka myndigheten inte ska ha någon polisiär myndighet? Eller menar LD att man inte ska ha en internrotel? Eller att de poliser som skapas för att hantera rebeller inom ex. Hamas eller Hizbolla inte ska vara beväpnade?

    Vi kan ju fråga de palestinska medborgarna om de skulle vilja leva i fred. Jag har sett flera undersökningar som konstaterat andelen fredsvilliga palestinier som större än motsvarande israeler (har ingen länk tyvärr).

    Vi kan ju fråga dem om de skulle vilja flytta till Israel. Tyvärr tillåter ju inte Israel det, utan behandlar dem som tredje gradens medborgare. Finns många sköna lagar som stipulerar precis hur begränsade palestinierna är i relationen till den israeliska staten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.