2009-11-19

EU-notan: 1.250.000.000.000 spänn! Gånger tio!EU-budgeten är nu klar. 122,9 miljarder euro kommer kalaset att kosta nästa år. Eller ungefär 1.250 miljarder svenska kronor.

Nästan hälften går till jordbruksstöd.

Nu skall vi komma ihåg att EU:s budget inte omfattar kostnaden för att implementera alla EU:s påhitt i medlemsländerna. Eller lön till de lokala byråkrater som skall hantera denna implementering. Inte heller de hundratals miljarder som EU-byråkratin kostar våra företag finns med i budgeten. Man skall också hålla i minnet att vissa delar av EU:s jordbruksstöd är till för att hålla priserna på jordbruksprodukter uppe. (Just det leder till att vi konsumenter får betala pengar över skattsedeln för det tveksamma nöjet att få högre priser i butikerna.) Vidare drabbar EU:s olika skyddstullar också oss medborgare i form av högre priser. Och så vidare...

Vissa bedömare menar att EU kostar skattebetalarna och konsumenterna i runda slängar tio gånger mer än vad man kan luras att tro om man bara tittar på unionens själva budget.

Mer om EU:s budget hos SR Ekot och European Voice.

30 kommentarer:

 1. Oj!

  Jag köpte en hårddisk på 1 TB häromveckan. Jag kan knappt fatta hur mycket det är. Och det här är ännu fler nollor! Om en tusenlapp är 0,1 mm tjock, får jag det här till en 1,25 km hög stapel. Nästan tio kaknästorn!

  Hur stor är USA:s federala budget, som jämförelse?

  SvaraRadera
 2. Vad har du för belägg att "EU-byråkratin" skulle kosta företagen "hundratals miljarder"?

  Sedan är din ekonomiska jämförelse orättvis, eftersom du inte lagt värden som ökad handel, fri rörlighet över gränserna och fred i den andra vågskålen.

  SvaraRadera
 3. Jodåvars, men vad är det som säger att man inte kan uppnå detsamma utan en statliknande överstatlig apparat.

  Är Norge och Schweiz inte tämligen väl integrerade med Europa och övriga världen utan EU-medlemskap?

  Sedan skall man inte glömma att EU:s gemensamma tullmur hindrar medlemsländerna från att bedriva en frihandelsorienterad handelspolitik.

  Det gör däremot inte NAFTA och sedan Mexiko blev medlem av NAFTA och USA nästan helt fritt får exportera till Mexiko har Mexiko utvecklats i en mycket frihandelsvänlig riktning helt enkelt därför att öppenheten gentemot USA har tvingat mexikansk industri och mexikanskt jordbruk att bli konkurrenskraftigt, varför man alltså lika gärna kan slopa alla tulltaxor.

  Tullunionen är däremot en katastrof.

  SvaraRadera
 4. Eu-karammellen kosta mer än den smakar :D

  SvaraRadera
 5. Kommissionen har räknat ut att implementeringen av EU:s regler kostar företagen i EU motsvaraden 200% av Sveriges BNP.

  SvaraRadera
 6. Högerliberal:

  Det handlar om hundratals miljareder Euro. Inte kronor.

  SvaraRadera
 7. Det är iofs en rätt blygsam summa, givet upptagningsområdet. Inte mycket mer än en svensk statsbudget.

  Något säger mig att vi, om några år, kommer att se nostalgiskt på den tiden då EU-budgeten faktiskt var betydligt mindre än många av medlemsländernas nationella budgetar...

  SvaraRadera
 8. @ Flavian

  3000 år av europeisk kontinentalhistoria demonstrerar bestämt vad frånvaro av överstatlig kooperation leder till.

  @ Erik L

  Belägg och empiri saknas ehuru.

  SvaraRadera
 9. Menar du att Europa i många avseenden anses vara den ledande världsdelen?

  SvaraRadera
 10. Högerliberal, "Vad har du för belägg att "EU-byråkratin" skulle kosta företagen "hundratals miljarder"?"

  Tja, 2006 blev kostnaderna för företagen ca dubbelt så höga än beräknat, dvs mer än €600 miljarder. Och då var inte kostnaderna för företagen för lagreformerna inräknade. (Financial Times 2006 oct 10.)

  ***

  Vad EU gör med sin budget finns på sajten för Directorate-General for Budget.

  Den senaste tårtan delades i 44%, 43%, 1%, 6%, och 6%.

  44% spenderades på Competitivness and Cohesion
  43% på Agriculture, rural development, environment and fisheries.
  1% på Citizenship, freedom, security and justice
  6% på EU as a global player
  6% på Other including administrative expenditure.

  Den totala budgeten ligger nu på ca €293 per invånnare. Och det finns ett förslag på hur EU ska kunna spara €40 miljarder per år på att reducera byråkratin och antalet lagar och direktiv, alltså ungefär lika mycket som jordbruksstödet. En positiv sak är väl att EU bara avlönar ca 40 000 personer på alla institutioner ... det kanske låter mycket för en del men ponera att bara NSA i USA avlönade ungefär lika många för ett par år sen (alltså en enda amerikansk federal institution.)


  //ST

  SvaraRadera
 11. Högerliberal:

  Det är naturligtvis svårt att exakt beräkna hur mycket EU:s regleringar kostar man vi kan förutsätta att Kommissionen i alla fall inte överdriver de negativa effekterna av deras politik.

  600 miljarder EUR beräknade de kostnaden till 2008.

  SvaraRadera
 12. Ja, det är förskräckligt. Man skulle ju kunna börja genom att avskaffa alla former av jordbrukssubventioner.

  Blotta tanken på att man måste ge bidrag till livsmedelsproduktion är absurd. Man slutar ju inte äta, typ.

  Nä bort med det och sätt sedan en lupp på livsmedelsindustrin. Det finns nog många mellanhänder och mycket ineffektivitet där.

  SvaraRadera
 13. Den politiska samordningen i Europa måste få kosta. Det finns vissa saker som vi löser bäst på europeisk nivå och man ska komma ihåg att svenska statens budget är på 811 miljarder kronor.

  Det finns naturligtvis kostnader förutom jordbruksbidraget (se förra kommentaren) som kanske inte är optimala.

  SvaraRadera
 14. Johan Tjäder=Johan Hedin?

  SvaraRadera
 15. @ Flavian

  Nej, snarare att Europa varit platsen för inte bara en, utan två, av mänsklighetens blodigaste krig. Och hundratals krig därtill.

  Krig som skapats av nationalism och oviljan att prata med varandra på en nivå över staten.

  @ Erik L

  Det är också svårt att beräkna exakt hur mycket företagen tjänar på den inre marknaden, valutastabiliteten och att inte hotas att bli sönderbombade i primitiva stamkrig.

  SvaraRadera
 16. Johan Tjäder=Johan Hedin!

  SvaraRadera
 17. Nej:

  Högerliberal=Johan Hedin

  SvaraRadera
 18. Anonym 20 november, 2009 11:04 = Gudrun Schyman?

  SvaraRadera
 19. Det satans jordbruksstödet. EU ska stå för frihandel sägs det. Sverige borde hota om utträde om det inte reformeras men alla vill ha "fred" så. Ja. Och ingen har ryggrad nog.

  SvaraRadera
 20. Det finns en uppgörelse mellan Frankrike och Tyskland om jordbruksstödet som varar några år till. (2014?)

  Sen får det vara slut.

  SvaraRadera
 21. Måste få kosta och måste få kosta. Det som jag tycker måste få kosta är att få ner arbetslösheten för annars lär det bli ännu djupare recession. Men såna trivialiteter kanske inte Johan Tjäder bryr sig om.

  SvaraRadera
 22. @Nemokrati:

  EU ger fler jobb. Tro inte annat.

  SvaraRadera
 23. Påståendet att freden är EU:s förtjänst borde rimligen betyda att det föreligger en större krigsrisk mellan Schweiz och Italien än mellan Italien och Tyskland.

  Fredsargumentet är imbecillt.

  SvaraRadera
 24. Både Tjäder och Högerliberal låter exakt som Johan Hedin (vart tog han vägen?)

  SvaraRadera
 25. På Flavians kommentar passar det nog med ett kort utdrag ur Göran Perssons memoarer Min väg, mina val


  Vid Visby-konferensen träffade jag för första gången Helmut Kohl, den tyske förbundskanslern. Vårt första möte kom att följas av otaliga fler, både inom ramen för EU och bilateralt. Helmut Kohl var en stor europapolitiker både i bokstavlig och bildlig mening. Under mötet i Visby tog han sig tid med mig. Vi hade långa samtal på tu man hand. Han var en person som det var lätt att tycka om.

  Född 1930 var Helmut Kohl dåvarande ålderman i Europeiska rådet. Han hade upplevt andra världskriget. Det som födde den ursprungliga idén om en europeisk union. För mig var det en stark upplevelse att höra Kohl berätta sin familjs historia - så påtagligt förknippad med krigens Europa.

  En farbror Walther stupade i första världskriget. Efter honom döptes Helmuts äldre bror, som i sin tur stupade i andra världskriget. Helmut hade sedan döpt sin egen son till Walther, och den sonen var nu officer i NATO. Så långt kommen i sin berättelse började Helmut Kohl gråta. Tårarna rann nerför kinderna på honom när han deklarerade att hans Walther inte skulle stupa i ett tredje världskrig.

  Det är min egen familjs lugna historia som är ovanlig i Europa - inte Helmut Kohls. Vi som har växt upp i ett land med obruten fred i snart 200 år har ett annat perspektiv på det europeiska samarbetet. Även om vi i Sverige rent intellektuellt kan se på EU som ett fredsprojekt uppstår inte samma känslomässiga engagemang som hos dem som upplevt krigets fasor.

  SvaraRadera
 26. Nej, vi svenskar kan på grund av den långa fredsperioden se litet mera nyktert på EU-tramset och inser att det inte är EU som säkrar freden.

  Det finns ingen större krigsrisk mellan Norge och Sverige än mellan Sverige och Danmark, trots att Norge inte är med i EU. Det finns heller ingen större krigsrisk mellan Tyskland och Schweiz än mellan Tyskland och Italien, trots att Schweiz inte är med i EU.

  Det är demokratin som säkrar freden och inte EU.

  Ni eurofiler och federaster gråter för er sjuka mor.

  SvaraRadera
 27. @Flavian:

  Demokratin i flera demokratiska länder, inklusive Danmark, hindrar dem inte från att föra krig utanför Europa.

  Vad har du för grund för att påstå att demokrati enbart skulle säkra freden i Europa?

  SvaraRadera
 28. Det lär inte finnas något historiskt exempel där två demokratier har befunnit sig i krig med varandra.

  Således tror jag inte att det kommer att bli något krig mellan Norge och Sverige trots att Norge står utanför EU.

  Inte heller tror jag att det kommer att bli något krig mellan Tyskland och Schweiz trots att Schweiz står utanför EU.

  Jag tror inte ens att det kommer att bli något krig mellan Norge och Schweiz trots att varken Norge eller Schweiz tillhör EU.

  Jag tror inte heller att det skulle uppstå någon förstorad krigsrisk mellan Storbritannien och Frankrike ens om Storbritannien skulle gå ur EU.

  Det är kombinationen av demokrati och gränslös ekonomi som säkrar freden och här kan nämnas att Schweiz har dubbelt så stor handel med EU som Storbritannien har med EU minus Storbritannien om hänsyn tas till Schweiz' jämförelsevis ringa folkmängd.

  Det är alltså knappst EU som säkrar freden.

  SvaraRadera
 29. Till Johan Tjäder: Du menar bygga nya kärnkraftverk och sanera efter haverierna då eller samt jobba i insatsstyrkor vid "kris och katastrofer" - är det det.
  Eller åka till Tredje världen och sanera efter katastroferna som industriländerna skapar där. Är det dom jobben du menar kanske.

  Istället för det skulle jag vilja ha tillbaka alla pengar som staten snott av mig i medlemsavgift samt även min del av det som försäljningen av all offentlig egendom inbringat. De pengarna skulle jag vilja ha - idag insatta på mitt konto. För jag tycker att staten är skyldiga mig dem.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.