2009-11-05

Många röster om telekompaketet

I dag har det varit massor av reaktioner på nattens uppgörelse om EU:s telekompaket. De flesta mycket positiva, vissa hälsosamt misstänksamma. För visst skall man vara misstänksam. Om inte för att hela implementationsprocessen ännu återstår, vilket är en fråga så väl på EU-nivå som på nationell nivå.

Detta är dessutom bara början på ett större arbete om medborgerliga rättigheter för nätanvändare. Gårdagens kompromiss var ett slag, som jag tycker att man kan säga att vi vann. I vart fall fick vi med många av våra krav, medan ministerrådet fick se sin brasklapp struken. Men det var bara ett slag. Resten av kriget återstår och det finns ingen som helst anledning att sänka garden.

Några tankar om varför jag tycker att vi tog ett tydligt steg åt rätt håll i går...

Först och främst var det naturligtvis viktigt att slå fast att en rättslig prövning skall ske innan en medlemsstat kan kommendera fram en avstängning av någon från nätet. På så sätt bör man kunna undvika massavstängningar av folk efter rent administrativa beslut. (Sedan är det fel i sig om en stat vill stänga av någon från nätet, men det är en annan fråga.)

När det gäller den rättsliga instansen hade det naturligtvis varit ännu bättre om ordet "domstol" hade gått att få in i dokumentet. Men det var i sig inte möjligt. Möjligen av juridiska skäl, men speciellt på grund av politisk ovilja från de andra i delgationen.

Det finns dock starka skrivningar som tydligt pekar på att det måste handla om en domstol. Till exempel slår man fast att envar skall betraktas som oskyldig till dess motsatsen har bevisats. Detta förutsätter en rättslig prövning innan avstängning, vilket rimligen gör det omöjligt med avstängning efter administrativa beslut av myndigheter. Detta i kombination med rätten att få föra sin talan och skrivningar om "effective judicial protection" och "due process" pekar tydligt på en regelrätt domstolsförhandling.

En annan viktig detalj är skrivningen "the right to privacy". Den torpederar datamining i syfte att massregistrera och massavstänga till exempel fildelare.

Dessutom har vi ju hänvisningen till Europakonventionen att luta oss mot.

Detta sagt, skall man naturligtvis fortsätta att vara sjukt misstänksam. Ministerrådets vilja att dupera och luras är väl känd. Och i varje medlemsstat finns politiker som vill göra sämsta tänkbara tolkning av det som har beslutats.

12 kommentarer:

  1. Finns det risk att andra avtal, t ex Acta, gör starkare skrivningar åt motsatt håll så att man helt enkelt kan strunta i denna överenskommelse? EU verkar ju vara ett juridiskt virrvarr.

    SvaraRadera
  2. Om man tar på sig foliehatten ett ögonblick och reflekterar över sambanden mellan Telekompaketets skrivningar och läckta ACTA dokument.

    Noterat i analysen runt nattens uppgörelse om telefonipaketet.
    ”Kompromissen gör det dock möjligt för internetoperatörer att stänga av abonnemang om kunden bryter mot det avtal han eller hon skrivit under”
    +
    Noterat ifrån ACTA förhandlingen.
    ”enligt läckta dokument vill USA att internetoperatörer ska kunna hållas ansvariga för vad deras kunder gör”
    +
    ”internetoperatörerna ska tvingas att anta en kundpolicy, och att den som inte följer policyn automatiskt ska straffas genom åtgärder som avstängning”

    Man kan alltså frånta människor deras rätt att ta del av samhället i stort, OM dessa anses bryta mot en policy som operatörer tvingas introducera gentemot sina kunder, någon som vill gissa vem som kommer att diktera denna policy?

    Dags för eftertanke?

    SvaraRadera
  3. Ni är inne på ett mycket viktigt spår. Tanken har slagit oss.

    SvaraRadera
  4. då återstår bara att få svart på vitt i form av bra prejudikat när detta slås igenom.

    SvaraRadera
  5. mikaelelmlund sa...
    - II -

    ---

    dags för handling,
    nästa att beta av.

    det sjuka är att detta blir en smet av halvmesyrer, om man tätar hålen så kommer man ändå att sova med dropp från taket ned i baljan.
    vilket är irriterande.

    AT&T

    SvaraRadera
  6. Kan inte Christian lägga fram och lobba fram stöd för ett förslag om mere conduit för internetleverantörerna?

    SvaraRadera
  7. Tänk att Hax skulle bli "vi" med överheten. Det trodde man inte. :-)

    SvaraRadera
  8. Anonym, 05 november, 2009 16:05, "Kan inte Christian lägga fram och lobba fram stöd för ett förslag om mere conduit för internetleverantörerna?"

    Det existerar redan i EU lagstiftning, och i Svenska lagstiftning i lagen om elektronisk kommunikation.

    Det var en av dom paragraferna som "TPB" ville använda som motargument. (Också en av dom paragraferna som Tingsrätten verkar ha omtolkat när det gäller Black Internet å andra sidan, så det kanske behövs en starkare formulering, om inte HD piskar tingsrätten rätt.)


    //ST

    SvaraRadera
  9. Jag tror att du oroar dig för fel sak.

    Alltså, jag vill verkligen inte låta som en konspirationsteoretiker, så det här är en allvarligt menad fråga:

    Säg att jag gör något styggt på Internet och blir avstängd. Efter en rättvis domstolsprövning enligt konstens alla regler, rätt till överklagande och så vidare. Jag erkänner till och med mitt brott. Fine. Det är inte den här delen jag är orolig för.

    Så vad blir konsekvenserna? Är det alltså bara att min ISP stänger av mig utan att betala tillbaka den inbetalda månadsavgiften? Det gör påföljden, i princip, ungefär lika allvarlig som efter en felparkering eller om jag skulle ha plankat i tunnelbanan.

    Eller är det ett förbud mot att använda Internet över huvud taget under en viss tid? Hur ska man kunna se till att det efterlevs? I så fall krävs ju något av följande:

    (a) Någon övervakar mig dygnet runt för att se till att jag inte köper ett kontantkort eller registrerar ett abonnemang hos en annan ISP. Eller, hemska tanke, använder ett öppet nätverk någonstans.

    (b) Anonyma abonnemang måste förbjudas. Alla ISP:er måste hela tiden lämna listor med alla sina användare till lämplig myndighet, så att de ska kunna kontrollera att de inte har råkat sälja ett abonnemang till någon svartlistad skurk.

    (c) Något annat? Vad är det jag har missat?

    SvaraRadera
  10. Med tanke på hur snacket har gått från folk involverade i ACTA snurren verkar det redan klart att ISP:erna skall göras ansvariga för vad traffiken i deras nät innehåller. Det innebär att telekompaketet inte kommer betyda något i långa lopppet i alla fall...

    SvaraRadera
  11. Hax:

    "Detta är dessutom bara början på ett större arbete om medborgerliga rättigheter för nätanvändare"

    Att vara medborgare och ha rättigheter inkluderar även skyldigheter, vilka det aldrig talas om.

    Piratpartisten är ungefär som den genomsnittlige svenska sosse-byfånen som tycker det är en kulturgärning att blåsa staten på pengar genom att bo kvar i Dyngby och göra precis allt annat än att jobba. Istället glider han runt i sin trucker-kepa och fleece-glesbygdskavaj och lever på a-kassa eller diverse andra bidrag - "någon annan" degar ju.

    Byter man ut "byfånen" mot "piratpartisten/fuldelaren" och "staten" mot "skivbolagen" så förstår ni nog ...

    Johan

    SvaraRadera
  12. Det politiska motståndet från övriga i delegationen - vilka var det som gjorde avsteg från det tidigare majoritetsbeslutet i EP ? Kan man få veta det - för då kan folk få veta vilka de inte ska rösta in nästa gång.

    När det gäller det här som mikaelelmlund tar upp så tycker jag att konsumentbojkott är svaret på det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.