2009-11-25

Stockholmsprogrammet: Resolutionen är klubbad. Men det skarpa förslaget återstår.



Europaparlamentet har i dag klubbat sin resolution om EU:s Stockholmsprogram "för frihet, rättvisa och säkerhet". Det vill säga EP:s åsikt om kommissionens och ministerrådets plan för hur juridik, civilrätt, straffrätt, ordningsväsende, övervakning, migration med mera skall harmoniseras i EU.

Som jag tidigare skrivit innehåller denna resolution en del potentiellt farliga resonemang om balans mellan säkerhet å ena sidan och frihet/rättigheter å andra sidan. För att räta upp detta föreslog den gröna gruppen och Piratpartiet ett tillägg till texten. Det lyder...

"The EU is rooted in the principle of freedom. Security is only a tool in support of freedom which must be applied through the rule of law and subject to human rights obligations. The balance between security and freedom is to be seen in that perspective."

Och se på fan! Detta tillägg bifölls i plenum tidigare i dag.

Det får ses som en delseger. I övrigt blev det ömsom vin och ömsom vatten. Så i den slutliga omröstningen om hela resolutionen (efter alla ändringar) tryckte de gröna och Piratpartiets Christian Engström på avstår-knappen. Resolutionen bifölls dock.

Nu är denna resolution som sagt mest en åsiktsförklaring från parlamentets sida.

Samtidigt finns det ett skarpt förslag, från det svenska ordförandeskapet till ministerrådet. (Den texten nådde parlamentet, i uppdaterad form, först efter att tidsfristen gått ut för ändringsförslag till resolutionen.) Edit/förtydligande: Den senare texten, ordförandeskapets / ministerrådets skarpa text, har Europaparlamentet alltså aldrig röstat om - och den kommer det aldrig att få rösta om.

I ordförandeskapets/ministerrådets text kan man dock - glädjande nog - inte hitta något balansmummel av det slag som finns i parlamentets resolution. Och man kan ana att en del av den kritik som vi aktivister framförde mot Stockholmsprogrammet i början av sommaren har tagit skruv.

Därmed inte annat sagt än att det finns mycket elände och dumheter även i denna text. Till exempel lobbar man för stärkta åsiktslagar (det där att vissa folkmord och krigsförbrytelser - men inte alla - skall vara förbjudna att förneka eller trivialisera). Det finns även skrivningar som man kan frukta banar väg för ett EU-ID-kort. En europeisk underrättelsebyråkrati är på gång. Jag har även hittat ett avsnitt som jag tror banar väg för avtal av ACTA-typ. PNR, det vill säga registrering av resennärer på till exempel flyget finns också i dokumentet. Hemliga agenter och "Joint Investigative Teams" för polisen lika så. Plus det vanliga bluddret om internet, barnporr, upphovsrätt (läs: fildelning) och så.

Läs själv och kom gärna med tips på saker att slå ner på.

Detta dokument är tänkt att klubbas på EU-toppmötet med stats- och regeringscheferna i Sverige den 10:de december. Och sedan kommer det att komma hinkvis med relaterade förslag både med och utan Stockholmsprograms-etikett under åren som kommer...

Se även SvD och Europaportalen.

29 kommentarer:

  1. "Därmed inte annat sagt än att det finns mycket elände och dumheter även i denna text. Till exempel lobbar man för stärkta åsiktslagar (det där att vissa folkmord och krigsförbrytelser - men inte alla) skall vara förbjudna att förneka eller trivialisera. Det finns även skrivningar som man kan frukta banar väg för ett EU-ID-kort. En europeisk underrättelsebyråkrati är på gång. Jag har även hittat ett avsnitt som jag tror banar väg för avtal av ACTA-typ. PNR, det vill säga registrering av resennärer på till exempel flyget finns också i dokumentet. Hemliga agenter och "Joint Investigative Teams" för polisen lika så. Plus det vanliga bluddret om internet, barnporr, upphovsrätt (läs: fildelning) och så."

    Och...ni avstod i omröstningen istället för som Eva-Britt Svensson, vänstergruppen och de svenska miljöpartisterna rösta emot? Det här börjar ju nästan bli underhållande.
    Kalle Larsson (V)

    SvaraRadera
  2. Varför avstå? Ska ni rösta ja för ACTA sen?

    SvaraRadera
  3. hahahahahahhahahahhaa

    ahahhahha

    hahaha

    vilket jävla skämt

    SvaraRadera
  4. Kalle, gör dig inte dum.

    Vi fick igenom flera av våra nyckelkrav. Det vi vunnit kan vi ju sedan inte rösta emot. Vi kan inte i ena sekunden få igenom ett krav och i nästa sekund rösta emot exakt samma krav. (Givet att vi fick igenom tillräckligt många krav och ändringar, vilket vi fick.)

    Ren obstruktion får partier som aldrig får igenom något ägna sig åt.

    Dessutom är du svårt oärlig just nu Kalle.

    Om du läser innantill, så ser du att det var *resolutionen* som vi avstod att rösta om.

    Det du citerar finns i den svenska regeringens förslag till ministerrådet. Det har vi inte röstat om. Det kommer vi aldrig att få rösta om. Det är ett helt annat papper. Det var inte ens meningen att vi skulle få se det.

    Och det begriper du mycket väl. Skall du försöka ta poäng, så gör det på ett ärligt sätt - inte genom att försöka blanda bort korten.

    SvaraRadera
  5. De svenska rödgröna röstar alltid emot den nu sittande regeringen och allt som ens kan associeras med den. Oavsett vad det är och om det är bra eller dåligt. I riksdagen liksom i EU. Det är bara tröttsamt och förutsägbart. Och det ger inte så många poäng vad avseende regeringsduglighet.

    SvaraRadera
  6. Reta inte Kalle Larsson. Han är kommunist. Han bryr sig inte om fakta och han är inte intresserad av resultat.

    SvaraRadera
  7. Detta är stor humor. Jag vet vad ni röstade om. Jag här läst resolutionen och förslaget till ministerrådet.

    Detta var er chans att via resolutionen visa hur ni ser på Stockholmsprogrammet, vars innehåll beskrivs i citatet. Ni fick in en och annan - i allt väsentligt till intet förpliktigande - formulering (hade de varit skarpa och tunga hade ni väl ändå kunnat övertyga era egna grupp-kamrater i miljöpartiet att rösta som ni?). Sen avstår ni i den skarpa omröstningen. Det är, tja, som man säger, intressant.

    Nej, ni är inte våra fiender i de här frågorna. Jag är bara alltmer förvånad över hur fort allting gick från princip till närmast ryggradslös pragmatik.

    SvaraRadera
  8. @Sharpless

    Det verkar som om Europaparlamentet lyssnar mer på piratpartiet än på vänsterpartiet. Så piraterna kommer säkert att kunna göra mer för att stoppa ACTA än kommunisterna.

    SvaraRadera
  9. Att slå fast att frihet och rättigheter är överordnat säkerhetsarbetet.

    Att räta upp saker som rör migrationsfrågor och Frontex.

    Etc...

    Jag tycker att det är viktiga principfrågor.

    Men det bygger förstås på att jag tycker att människors lika rättigheter är en princip som är överordnad det mesta annat.

    Delar man inte den uppfattningen, då kan man naturligtvis låta bli att räta upp bitarna, bara rösta nej till allt man ser och låta EPP och sossarna bestämma själva.

    Det tragiska i detta, när vänstern försöker dribbla bort korten, är att de underminerar arbetet mot det skarpa förslaget.

    Men det kanske ett par billiga, oärligt förtjänade, politiska poäng är värda..?

    SvaraRadera
  10. Jag blir jämt så trött på vänstern som hellre hackar på konkurrerande good guys än de som verkligen är bad guys. Det är ingen händelse att vänstern är en sekt.

    SvaraRadera
  11. Eftersom Tyskland aldrig lär ta bort sin nazze-inskränkning i yttrandefriheten lär vi aldrig kunna få en skarp lag som försvarar yttrandefrihet på EU-nivå.

    Men minikravet ska vara att det inte finns inskränkningar i yttrandefriheten på EU-nivå som tvingar länder som Sverige att förbjuda förintelseförnekare.

    Rätten att tycka rena tokerier måste försvaras. Yttrandefriheten är extremt viktig.

    SvaraRadera
  12. Det vänsterpartiets Kalle Larsson bråkar om är svensk inrikespolitik och avundsjuka. Hela den gröna gruppen utom svenskarna och kanske någon till röstade avstår. Till och med Paris-Revolutionens ledare från 1968 Kohn-Bandit och McDonalds-brännaren Bové. Men de går förstås i Reinfeldts, USAs och Bildbergsgruppens ledband? Kalle Larsson är en idiot!

    SvaraRadera
  13. 28 oktober: "The important thing here is that the parliament really sticks to its line from the previous reading. The protection of network users' rights must not be replaced with a compromise. Rule of law is not something to compromise", says Swedish MEP Christian Engstrom. (link: http://werebuild.eu/wiki/index.php/Pirate_party_press_release_oct_28)

    24 november: ”We in the Swedish Pirate Party support the compromise that was reached on the Telecoms Package. It is not perfect, and it is not everything we wanted. But it is a good step in the right direction.” Christian Engstrom. (link http://christianengstrom.wordpress.com/2009/11/24/the-telecoms-package-is-ammunition-to-stop-hadopi/)


    High five

    SvaraRadera
  14. Hela gröna gruppen utom de svenska miljöpartisterna... skall det stå.

    SvaraRadera
  15. känns som: 'I'm eighteen'
    Som jag ofta känner mig, ungefär: got a babies brain and a old mans heart.

    Låt mig vara ifred. snälla. Om jag inte är snäll, sätt regler.
    Annars blir det många skatteflyktingar, faktiskt.

    SvaraRadera
  16. @anonym 00.50

    Som Tjäder skrev när du postade samma sak i rätt kommentarstråd:

    "Det som har hänt är att man efter förlikningsförhandling hittat ett sätt att tillvarata användarnas rättigheter med en skrivning som är acceptabel både för Parlamentet och Rådet.

    Rättsäkerheten är inte bortförhandlad. Men den ursprungliga formuleringen är det eftersom den var mer långtgående än vad som var tillåtet.

    I Sverige är vi vana med att Riksdagen kan bryta mot grundlagen lite hur som helst. I EU finns det en domstol som slår ner på sånt direkt."

    SvaraRadera
  17. Kalle Larsson, "Och...ni avstod i omröstningen istället för som Eva-Britt Svensson, vänstergruppen och de svenska miljöpartisterna rösta emot?"

    Vore det inte ganska märkligt om alla slutade tänka själva och istället röstade som Eva-Britt Svensson.

    Röstade f.ö. Eva-Britt Svensson rätt? Eller antar du bara det för att det typ är Eva-Britt Svensson som röstade.

    Vet du varför hon överhuvudtaget röstade som hon gjorde? (Utan att läsa på efteråt, och komma med efterkonstruktioner, alltså.)

    Om V röstat ja, ja då hade du sannolikt rationaliserat det som rätt också. Eller hur? :p


    //ST

    SvaraRadera
  18. Henrik ska nog vara väldigt glad att vänsterns sekter slåss så mycket inbördes, annars skulle de kunna bli en riktig kraft att räkna med.

    SvaraRadera
  19. Vänsterpartiet tycker att det är viktigare att försöka ta röster från piratpartiet än att nå resultat. Vem är förvånad? Så här kommer det att fortsätta varje gång fram till riksdagsvalet. Som lök på laxen kommer det att innebära att piraterna måste lägga tid som kunde användas bättre till att brottas med vänstern.

    För övrigt är vänsterpartiet inte trovärdigt i övervakningsfrågorna. En aggressiv fördelningspolitik kan aldrig genomföras utan en omfattande övervakningsstat, för att inte tala om det klasslösa samhället. En stat med centralstyrning och reglerad ekonomi av vänsterpartiets modell kan aldrig genomföras utan en omfattande övervakningsstat.

    I vänsterpartiets partigrupp i Europaparlamentet finns det folk som till och med gick med i det östtyska kommunistpartiet strax innan Berlinmuren föll. Folk som ansåg att det var rätt att döda dem som försökte fly från arbetarnas paradis.

    Att det svenska vänsterpartiet ligger hyfsat rätt i övervakningsfrågorna beror inte på ideologisk övertygelse eller demokratisk vurm, utan på att de själva har blivit övervakade i modern tid. Det handlar på sin höjd om egenintresse.

    SvaraRadera
  20. @anonym 00:56

    Kul att du tror att jag är nån jag inte är. Den där copypastan har helt enkelt gjort rundorna på nätet

    SvaraRadera
  21. HAX skriver:
    "Vi fick igenom flera av våra nyckelkrav. Det vi vunnit kan vi ju sedan inte rösta emot. Vi kan inte i ena sekunden få igenom ett krav och i nästa sekund rösta emot exakt samma krav."

    Så resonerade Fredrick federley, Annie Johansson, Camilla Lindberg och de andra kritikerna också när de sa ja till regeringens kompromissförslag.

    SvaraRadera
  22. @anonym, 09:17:
    Precis som Fegerly etc. Det gäller bara att man verkligen fått något för att låta bakbinda sig; Annie fick ett karriärskutt och så slutade de tracka henne, medan PP nått verkliga resultat. Skillnad.

    /J

    SvaraRadera
  23. @ J, 09:33:

    Har PP uppnått verkliga resultat, skämtar du?

    PP fick ett vagt tillägg utan konkreta förpliktelser till en text där Stockholmsprogrammet får grönt ljus av Europaparlamentet.

    Piratpartiet hade inte hållit mer än några timmar i FRA-förhandlingar med regeringen.

    SvaraRadera
  24. @Resultat
    Svårt att artgumentera med någon som vill svartmåla till varje pris. Det hjälper ju t.ex. inte att hänvisa till texter du läst efter som du bortser från vad som står där. Så kan man göra i TV-debatter, här känns det mest sorgligt. Jag har sluppit höra den debattekniken från PP-representater, vilket jag är glad för.
    /J

    SvaraRadera
  25. Oj så mycket sura spin doctors från vänsterpartiet och moderaterna det var här.

    SvaraRadera
  26. Antingen
    anser man att Piratpartiet FICK IGENOM viktiga frågor i och med förändringen av Telekompaketet och då är man väl glad åt att Piratpartiet finns på plats i parlamentet
    eller
    så anser man att Piratpartiet INTE FICK IGENOM speciellt mycket och då inser man att nästa gång det är val till EU-parlamentet så måste vi banne mig se till så att vi får ännu fler pirater in i parlamentet, både från Sverige och andra länder i Europa!

    SvaraRadera
  27. Kalle Larsson:

    PP reagerar helt förutsägbart som jag ser det.

    Man följer gruppens linje utom i de frågor där man har en uttalad politik.

    Med tillägget till resolutionen som HAX redogjort för så finns det mycket lite bäring på Piratpartiets politik. De konkreta förslagen kommer säkert att ha det, men det får man ju ta itu med sen.

    SvaraRadera
  28. "Så resonerade Fredrick federley, Annie Johansson, Camilla Lindberg och de andra kritikerna också när de sa ja till regeringens kompromissförslag."

    Skillnaden är att Federley mfl. faktiskt hade kunnat stoppa FRA-lagen genom att rösta lagförslaget. Det hade bara behövts fyra röster till, vilket (teoretiskt) vore lätt att ordna.

    Piratpartiet har inte samma möjlighet. EU-parlamentet är inte precis fyllt av politiker som vill stoppa lagförslag, utan av politiker som glatt stöder avlyssning av allt i utbyte mot regionalstöd till deras hemort.

    SvaraRadera
  29. Och vänsterpartiets husse, sossarna tycker att regeringen har varit för feg vad gäller Stockhomsprogrammet. Det är i vart fall vad Thomas Övervaka Allt och Alla Alltid Bodström säger.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.