2009-12-18

2 x Norberg

Läs Johan Norbergs Metro-krönika om vad som egentligen står på spel i Köpenhamn.

Och läs även hans krönika om islam.

Här ett citat ur den senare...

"Hur stor andel av invandrarna från muslimska länder deltar i en religiös ceremoni minst en gång i veckan? 95 procent? 50 procent?

Fel. Svaret är 18 procent enligt en norsk undersökning (ingen svensk har gjorts). De flesta är lika sekulära som infödda svenskar."

22 kommentarer:

  1. Skulle tro att sekulariseringen är långt större bland Svenskarna...

    SV Kyrkans statistik säger att de haft 18.8M gudstjänstbesök under 2008. Ponera att 18% av, säg 8M, etniska svenskar besökt kyrkan 25 ggr under året; redan det blir 36M besök. Huvudgudstjänsterna på söndagar besöktes av 5.2M under året….och jag skulle tro att besökarna inte missar hälften.

    Så 18%, inte ens nära!

    // KM

    SvaraRadera
  2. Anonym: Noter att det står "De flesta är lika sekulära som infödda svenskar" och inte "lika många invandrare som svenskar är sekulariserade".

    SvaraRadera
  3. Ssargon,

    Jo, jag såg det. Men den slutsatsen är lite tunn tycker jag. Om andelen varit 40% hade den fortfarande varit sann, bara ännu mer missvisande. Intressantare är att andelen aktivt utövande troende är flerfaldigt större…

    // KM

    SvaraRadera
  4. Anonym skrev: "Intressantare är att andelen aktivt utövande troende är flerfaldigt större…"

    Du menar bland de 18% som uppgav att de är troende?

    SvaraRadera
  5. På tal om Norbers artikel,

    Är det bara jag som kommer att tänka på PEAK OIL?

    Känns inte helt otroligt att klimatmötet faktiskt handlar om att dela upp oljetillgången. Energikrig att vänta?

    SvaraRadera
  6. återvänder till denna blogg. förundrad. perplex.
    eftersom undertecknad inte tillhör det gäng som här byter små artiga fraser, för, emot, men med samma hjärtliga distans, så är det verkligen upplysande.

    SvaraRadera
  7. Skulle vilja se två saker. Dels en debatt mellan Johan Norberg och Jimmie Åkesson som båda refererar till utländska studier men drar väldigt olika slutsatser. Dels en opinionsundersökning bland svenska muslimer. Är det tabu för SCB att fråga om religiös tillhörighet i partisympatiundersökningen när vi har 500 000 pers som identifierar sig som muslimer i bred bemärkelse och ett invandringskritiskt parti på väg in i riksdagen? Avsaknaden av siffror om troende muslimer ger SD ett "legitimt" skäl att generalisera om muslimer utifrån hela gruppen invandrare från muslimska länder, att muslimer begår fler våldtäkter. Korrelationen mellan olika slags brottslighet och olika religiösa trosuppfattningar bland 1:a resp andra generationers invandrare osv. Religiös tro kanske visar sig korrelera negativt med våldtäkter, men positivt med våld inom familjen etc. Var ligger det positiva i att INTE kunna dra några slutsatser alls om muslimsk tro och lämna helt öppet för spekulation? Får vi en bättre eller sämre integrationspolitik av att gissa oss fram? Naturligtvis måste man kunna undersöka den typen av påståenden, inte minst eftersom de definitivt kommer att diskuteras under valrörelsen med SD som potentiella vågmästare.

    SvaraRadera
  8. Anledningen att man inte får forska i det är enkel. Sossarna, folkpartiet, vänstern och resten av gänget som drog igång PK-attityden angående invandring skulle aldrig acceptera att någon faktiskt kollar hur invandringen har fungerat i Sverige.

    Varför? Tja, man kan ju bara titta på de beslut som fattats på området. Värst är sannolikt den princip som vi haft länge: Du måste varit i Sverige i två år för att få arbetstillstånd. Detta innebär att människor i fullt arbetsför ålder tvingas sitta på migrationsverkets lokaler i två år, vara hänvisad till andra invandrare gällande att lära sig svenska, förutom SFI som inte tar hänsyn till huruvida människor som kommer är universitetsutbildade eller analfabeter.

    Lägg till detta en kunskap som försäkringskassan haft länge: Är du borta från arbetslivet i mer än två år, är det mindre än 5% som kommer i arbete sedan, oavsett åtgärder.

    Man kan ju bara gissa, men jag skulle tro att sossarnas intressen varit de dominerande i den här hanteringen. På samma sätt som de stoppade arbetskraftsinvandring för att skydda LO-medlemmarnas arbeten, är detta förmodligen deras sätt att nå samma mål.

    Detta är en svårt omänsklig ordning, och det vet alla de politiker som varit ansvariga för den under åren. Borgarna har inte velat ändra på det heller. Därför skulle de förmodligen göra precis vad som helst för att undvika att detta exponeras.

    SvaraRadera
  9. Anonym sa: "[...]förutom SFI som inte tar hänsyn till huruvida människor som kommer är universitetsutbildade eller analfabeter."

    Jaså? Du har säkert varit inskriven på SFI de senaste tre åren? Uppenbart vet du inte ett skit om detta och borde hålla tyst. Redan på skolverkets hemsida presenterar man läroplanen med sina steg och kurser där kurs A är för analfabeter som måste lära sig alfabetet. Man går in i det steg som passar förmågan och studievanan. De flesta startar i B men de som är universitetsutbildade och har studievana kan börja på C. I övrigt gäller individuell studieplan inom kursen.

    SvaraRadera
  10. >Fel. Svaret är 18 procent enligt
    >en norsk undersökning (ingen svensk
    >har gjorts). De flesta är lika
    >sekulära som infödda svenskar."


    Dessa 18% visar på en så stor fromhet att jag misstänker att man bara inkluderade de som tar aktiv del i församlingslivet i beräkningen.

    SvaraRadera
  11. Skulle vilja se två saker. Dels en debatt mellan Johan Norberg och Jimmie Åkesson


    Jag också och där skulle jag vilja att Norberg en gång för alla får svar av Åkesson på VAR, NÄR och VARFÖR han och hans partiledning en gång lärde sig sjunga ordagranna hyllningar till den nazistiska rörelse som organiserade mord på uppåt 100 000 sjuka och handikappade tyska barn och vuxna innan man gick vidare och organiserade utrotningen av judar och andra för den tyska folkstammen icke önskvärda etniciteter.

    SvaraRadera
  12. Vänsterwiki: Jag erkänner villigt att jag har dålig koll på hur det ser ut med SFI idag. Däremot vet jag (från människor som gått där och från de som undervisat där) att situationen varit precis som jag säger: SFI tar inte hänsyn till vilka förkunskaper människor har. Om detta är ändrat, så mycket bättre. Det ändrar dock inte den problematik som varit, och vem som varit ansvarig för de beslut som låg till grund.

    SvaraRadera
  13. Problemet är väl inte muslimsk tro specifikt, utan ett muslimskt mindset. Tror knappast de män från muslimska länder som är kraftigt överrepresenterade i t.ex. överfallsvåldtäktsstatistiken besöker moskén i vidare utsträckning. Har haft sekulära muslimska kollegor som sade sig "sympatisera mer med Bin Laden än Bush". De mest sympatiska muslimer jag träffat är de fromma, de jag inte vill ha som grannar är de sekulära.

    Men det är alltså detta muslimska mindset Johan Norberg vill att vi ska integreras med. Varför inte eftersträva assimilation i en liberal stat?

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. walden;

    Vad ska man var fri för om man ändå ska vara som alla andra?

    SvaraRadera
  16. @ Richard

    Det finns en stor heterogenitet bland svenskar. Dock delar en överväldigande majoritet några minsta gemensamma nämnare (MGN).

    Ett av dessa är kvinnosynen. Tycker du vi bör integrera den muslimska kvinnosynen med vår västerländska?

    Det finns flera MGN som konstituerar svensk kultur, syn på homosexuellas rättigheter är en annan. Vilket INTE förhindrar rätten att vara annorlunda.

    Men lite våldtäkter kanske piggar upp i vår annars så tröttsamt homogena samhälle?

    SvaraRadera
  17. Märkligt när fascister refererar till Thoreau.

    Det finns inga gränser på enfalden längre.

    SvaraRadera
  18. Om de nu är så många muslimer som anser sig vara helt sekulära så kan man ju undra varför de låter sig officiellt representeras av företrädare och församlingar som är i det närmaste bokstavstroende.

    Och ännu värre. Varför protesterar de inte ??. Nu talar jag om Sverige.

    SvaraRadera
  19. Jo det var en sak till. Om nu de flesta muslimer är så anpassade eller sekulariserade så undrar man varför det i Malmö, med hög muslimsk andel i befolkningen,är ett otroligt utrett hat mot judar.

    Så allvarlig att många av dem nu lämnar staden.

    Väldigt anpassade till ett sekulärt och mångkulturellt samhälle var det ??

    SvaraRadera
  20. @ Micke

    Det är inte jag som förespråkar socialism, så du har inte mycket för att peka finger.

    Men visst, jag behärskar flera ordagranna hyllningar till kommunismen. Vilket med ditt härliga sinne för logik, illustrerat ovan, borde göra mig förtjänt av epitetet fullblodskommunist.

    Det fascistiska i att påstå att västerländsk kvinnosyn är bättre än muslimsk, eller att muslimer borde anamma kan bara förstås med det underbara intellekt du besitter. Det hade nog den store frihetsvännen Henry David Thoreau hållt med om.

    SvaraRadera
  21. Det hade nog den store frihetsvännen Henry David Thoreau hållt med om.


    Han skulle ha bett dig sköta dina egna affärer och ge fullständigt fan i andras.

    SvaraRadera
  22. Med tanke på de hatbudskap som sprids i många moskéer så är 18% en oroväckande hög siffra. Skulle vara intressant med en mer djupgrävande undersökning. Hur stor andel av muslimerna förespråkar införande av sharia i Sverige? Hur många stödjer terroristdåd? Tyvärr är det tabu att ställa sådana frågor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.