2009-12-20

Hur tänker de då?

Mäklarsamfundet hotar centerbloggaren Johan Folin med polisanmälan för förtal – om han inte tar ner en bloggpost som handlar om hur mäklarbyrån Husera misshandlar sina kunder.

Hur tänker de då? Här finns en kritisk text, som når ett visst antal människor. Den part som har intresse av att texten tystas ner går då och hotar författaren med polisen. Resultatet blir naturligtvis att detta blir en strid om det fria ordet. Och att oändligt många fler än tidigare kommer att läsa den aktuella, kritiska texten.

Visst, man skall inte ta skit om man anser sig orättvist behandlad och baktalad. Men man skall också minnas den gamle moderatledaren Gösta Bohmans ord "Om du trampar i klaveret, stå kvar. Det låter nämligen minst lika illa om du försöker dra ut foten igen."

Se även PLC och Magnus A.

14 kommentarer:

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

  SvaraRadera
 2. Ett företag kan dessutom inte bli förtalat enligt svensk lag. Epic faliure...

  SvaraRadera
 3. @Ssargon:

  VD:n pekas ut med namn i bloggposten. Likväl är det inte förtal om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift om saken och det är sant eller det fanns skälig grund för uppgiften.

  Så inte är det förtal inte.

  Och PUL är knappast tillämpligt heller.

  SvaraRadera
 4. Johan Tjäder: Ja lite skillnad blir det ju då men knappast, som du också skrev, anmälningsbart.

  Den stora frågan är: Hur tänker Mäklarsamfundets VD?
  Samt: Hur ska man någonsin kunna ha förtroende för en bransch vars högsta representant beter sig på detta sättet?

  SvaraRadera
 5. Att de flesta mäklare bara är ute efter snabba pengar och i vissa fall är rena skurkar kom väl inte som någon överraskning?

  /Paul W

  SvaraRadera
 6. Ingen har väl nånsin haft något större förtroende för mäklare eller mäklarbranschen?

  Så den här berättelsen gör varken från eller till.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det märkligaste med hur Mäklarsamfundets vd agerar är det faktum att hon har jobbat som journalist i många år. Hon sitter i Sveriges Radios styrelse och har jobbat på både Rapport och TV4. Privatpersoner ska inte yttra sig tydligen, bara gammelmedia.

  SvaraRadera
 8. Men det är ju dessutom så alldeles genomkorkat. För förtal kan (utom i mycket speciella omständigheter) bara den förtalade åtala.

  Polisanmälan är därför en nullitet och visar hur obegåvat mäklarförbundet är.

  SvaraRadera
 9. Kul historia:

  Senast jag träffade en mäklare var när jag var på väg att köpa en begagnad bil av vederbörande. Yngre herre med fyra nya bilar (så man förstår att han kunde avvara en), alla mer eller mindre lyxiga (samtliga köpta kontant påstod han själv, samtidigt som han menade att folk som måste låna till bilköp inte borde ha bil alls), Rolex på armen och helt nytt hus.

  Frukterna av yrkesskicklighet och hårt, noggrant arbete måhända? Nja, det visade sig annonsen han satt in på bilen var så jävla dåligt skriven och missvisande att jag var tvungen att dra mig ur affären.

  /Paul W

  SvaraRadera
 10. Känner igen problemet.

  Skrev i min blogg om några sanslösa kopplingar mellan ett svenskt oljebolag, en östermalmsadvokat samt en advokat som fått lämna advokatsamfundets styrelse. På OK-direktörens uppdrag hade de sysselsatt sig med bolagsplundring av ett miljötekniskt bolag. En väldigt effektiv miljöuppfinning gick upp i rök tack vare dem. En enkel teknik som lätt klarade att minska CO2-utsläppen med 30% (eller mer) från förbränningsmotorer samt göra avgaserna svårmätbara. Tyckte det passade bra som blogginlägg mitt under miljökonferensen COP15 i "Hopenhagen".

  Inom kort blev servern hackad och låg sedan nere under flera dygn. En Debian-bugg hade utnyttjats. Jag kunde inte längre logga in i servern som finns i USA. Smart och effektivt, visst... Bara tråkigt för mig liksom för alla andra som kanske vill ha en lite bättre miljö att leva i.

  Från oväntat håll, (faktiskt från en med tunga connections till FRA) fick jag hjälp med att ta mig in i servern igen och köra forensic. Nu är servern uppe igen. I samband med det kan jag tipsa om ett bra program Helix.

  Jag anade inte att makthavare kan vara så snarstuckna så fort de riskerar avslöjas. Tydligt ett känsligt ämne det där med miljön. Ingen vil sitta med Svarte Petter i hand.

  SvaraRadera
 11. Efter att tagit del av turerna ifrågasätter jag om det verkligen var Mäklarsamfundets VD Jeanette Gustafsdotter som kontaktade Johan Folin.

  Mäklarsamfundet är ungefär som Advokatsamfundet en organisation vars mål är att främja kårens intressen samt god sed bland mäklare. Jag har aldrig hört talas om att Mäklarsamfundet agerar i och för en enskild medlems intresse. Om så verkligen ändå är fallet så vore det smått revolutionerande! Kan Johan Folin bekräfta att det verkligen var Mäklarsamfundet som kontaktade honom?

  SvaraRadera
 12. Juristen: jag kan bekräfta det. Pratade med henne i förmiddags igen och den här gången spelade jag in samtalet. Historien kan vara på väg att nå en lösning. Jag kommer att återkomma när det är klart.
  Min uppfattning är att Mäklarsamfundet agerar juridiskt ombud åt sina medlemmar i en del fall.

  SvaraRadera
 13. @Johan Folin: Låter mycket märkligt att Mäklarsamfundet skulle agera ombud åt en enskild medlem. Detta kommer ju omgående att skapa märkliga intressekonflikter. Ena dagen ombud och nästa dag skall samfundet gripa in med disciplinära åtgärder och ytterst uteslutning avseende samma mäklare. Exemplet visar på det omöjliga i situationen.

  Icke desto mindre önskar jag dig all lycka att träffa en uppgörelse med samfundet.

  SvaraRadera
 14. Jag har skrivit ett nytt inlägg om vad som hänt det senaste dygnet: http://folin.nu/blog/2009/12/21/tomma-tunnor-skramlar-mest/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.